fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 12:07 06 Жов 2023

Олександр Горохівський: освоїти нову ногу й повернутися до роботи і мандрів

Олександр Горохівський родом з Чернігівської області. У березні під час оточення Чернігова отримав поранення внаслідок нещасного випадку: куля перебила кістку лівої ноги, вирвала значну частину м'язів, зачепила нерв та артерію.

English version here

"Першу операцію проводили п'ять годин. Через підрив мостів було складно виїхати з Чернігова. Але вдалось виїхати спочатку у київську клініку. Мене намагались лікувати, але пішло зараження. Утворився тромб, пішла кров. Мене повезли в операційну. Потім я прокинувся, а ноги вже немає", — розповідає Олександр. 

Після ампутації чоловіка направили до Інституту травматології та ортопедії. Тут лікування проходило ще два з половиною місяці, рана ніяк не загоювалася. Олександр вирішив їхати в Австрію, де продовжив лікування.

"Ампутували ще два сантиметри кістки. І вже після цього за три тижні все зажило. Потім я перевівся у реабілітаційний центр і там мені виготовили перший механічний протез", — розповідає Олександр. 

Електронний протез замість механічного

Олександр став одним із перших, хто поїхав в Естонію на реабілітацію за підтримки благодійного фонду BGV. Фонд шукав складніші випадки — ампутація нижньої кінцівки вище коліна, подвійна ампутація. Це ті випадки, які дорожче та важче лікувати в Україні, хоча рівень наших спеціалістів постійно зростає, а ринок розвивається. 

Про можливість поїхати до Естонії на реабілітацію та отримати електронний протез замість механічного Олександру вперше запропонували волонтери. Він погодився. 

У Таллінні Олександр пробув три тижні й за цей час отримав електронний  протез Genius X3 та навчився користуватися ним на тому рівні, щоб самостійно та впевнено пересуватися.

Олександр Горохівський

Завдяки новій кінцівці Олександр отримав змогу почати нове життя

Серед вправ, які виконував чоловік, була як звичайна повільна ходьба, так і серйозні заняття з тренажерами. За час реабілітації він наново вчився підійматися сходами та швидко ходити. 

Відновити звичне життя

У Талліннській клініці практикують occupational therapy (ерготерапія, — ред.). Цей вид фізичної реабілітації направлений на відновлення повсякденної діяльності людини з урахуванням наявних фізичних обмежень. 

Протези Genius X3 для Талліннської клініки виготовляють підрядники. Один з них — лідер протезування Ottobock. Приблизна вартість одного такого протеза — 70 тисяч доларів. У самій клініці виготовляється індивідуальний куксоприймач, який зʼєднує частину тіла та протез. 

Завдяки новій кінцівці Олександр зможе повернутися до повноцінного життя, яке ледь не втратив через війну. До повномасштабного вторгнення він працював у лісовому господарстві. Чоловік каже — спочатку планує повністю освоїти нову ногу, а потім хоче повернутись до роботи та подорожей. 

Олександр Горохівський

Щойно чоловік повністю освоїть процес, зможе повернутись до омріяних мандрівок

Серія матеріалів "Обличчя сили" була створена в межах спецпроєкту українського Благодійного фонду BGV й медіа рішень "Рубрика" як спосіб висловити вдячність Естонській Республіці за системну підтримку і з великою надією на продовження програми з протезування українців. Підтримати протезування українських захисників ви можете за посиланням ТУТ. Ваш внесок піде на покриття логістичних витрат для учасників програми.

Рубрика:
Кейси
693

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: