fbpx
Сьогодні
Що відбувається 09:45 20 Лис 2020

Комендантські години і штрафи по 300 євро. Чим відрізняється новий локдаун в Європі

І чому український карантин вихідного дня теж може посилитись

English version here

Фото: Shutterstock

Доки українці обурюються карантинними обмеженнями і скасовують вихідні, країни ЄС запустили другу хвилю локдаунів ще на початку листопада. Офіційно обмеження триватимуть до кінця місяця, але деякі країни вже заявили про скасування чи обмеження різдвяних святкувань.

У вівторок, 17 листопада, Верховна Рада України заслухала «коронавірусний» звіт прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Постанова про скасування карантину вихідного дня була провалена, але депутати все ж вирішили, що уряд муситиме завчасно попереджати громадян про посилення карантину.

Бізнесу ідея повернення до обмежень не сподобалася, тож під Кабміном знову відбувалися протести. Шмигаль заявив, що активність громадян на вихідних знизилася приблизно на чверть, але показники захворюваності так і продовжують зростати. Уряд не виключає можливості жорсткого локдауну як мінімум на 3 тижні, якщо темпи не почнуть спадати.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що COVAX виділить Україні безоплатні вакцини від коронавірусу для 20% населення. Європейські країни також готуються до прийому на склади та розподілу цих доз серед своїх резидентів. На даний момент випробування вакцин показують як мінімум 90% ефективності, але, звичайно, прогнозувати час подолання хвороби ще до масової вакцинації недоречно.

Ми дізналися і запитали місцевих, які обмеження вже запровадили наші сусіди по континенту і що планують на найближче майбутнє. Почнемо з найближчих.

У Польщі керуються статистикою захворюваності по воєводствах і вводять обмеження окремо, а не по всій країні одразу. Міський транспорт працює у звичайному режимі, але окремі міжрегіональні сполучення скасовані. Поляки мусять носити маски всюди, навіть на вулицях. Навчання в університетах і школах відбувається дистанційно. Обмежене відвідування церков.

новий локдаун в Європі

Фото: DW

Уже близько місяця закладам харчування дозволено працювати виключно на виніс. Тренажерні зали, культурні та розважальні заклади не працюють, але окремі вечірки начебто відбуваються підпільно. Відкриті лише продуктові магазини, аптеки та окремі сервісні точки; усі вони з 10 до 12 ранку обслуговують лише літніх людей.

Після масових протестів проти заборони абортів наприкінці жовтня був зафіксований сильний стрибок статистики захворюваності — до 20 тисяч випадків на добу. Уряд розглядав варіант суворого загальнодержавного карантину з комендантською годиною. Але рівень захворюваності дещо знизився, тож до радикальних обмежень вдаватися не стали. Утім, різдвяні ярмарки та офіційне запалення головної ялинки скасовані.

Із трьома мільйонами населення Молдова має близько тисячі випадків на день. Але місцеві вважають, що ця статистика не надто точна. Хворих начебто більше, але в лікарнях не надто поспішають їх тестувати безкоштовно, якщо людині не дуже зле. З іншого боку, мало хто хоче витрачатися на платні тести. Навчання у школах організоване по-різному. Найчастіше позмінно — тиждень онлайн і тиждень наживо. Окремі школи вимагають постійної присутності на заняттях від 9- та 12-класників, які мусять готуватися до іспитів.

молдова карантин

Фото: noi.md

Минулої неділі у країні відбулися президентські вибори, тож незабаром можна очікувати чергового зростання захворюваності.У Кишиневі муніципальна комісія з охорони здоров'я розглядає введення обов'язкового повсюдного маскового режиму, обмеження певних видів комерційної діяльності, регулювання графіку службовців для уникнення скупчень у транспорті у години пік.

Румунія перетнула межу у 10000 випадків на день, система охорони здоров'я перевантажена.  Офіційні урочистості до Дня національного єднання (1 грудня) відбудуться без глядачів. У військовому параді візьме участь не більше 400 людей із дотриманням усіх необхідних заходів безпеки. Країна досі оговтується від жахливої трагедії у місті Пятра-Нямц. Пожежа у реанімаційному відділенні шпиталю для хворих на коронавірус забрала життя щонайменше 10 людей, ще кілька отримали серйозні травми, один лікар у критичному стані.

новий локдаун в Європі

Фото: Getty Images

Угорський уряд не планує повний локдаун, але на початку листопада все ж запровадив низку обмежень до грудня. Заборонено перебувати на вулиці з 20:00 до 5:00, якщо це не пов'язано з роботою чи нагальними потребами. Масковий режим у публічних місцях зберігається. Спортзали та басейни, музеї та театри були зачинені повністю, ресторанам дозволено здійснювати доставку, магазини мусять зачинятися о 7-й вечора.

новий локдаун в Європі

Фото: hungarytoday.hu

Діти до 14 років відвідують школи та дитсадки, проходячи температурний скринінг, старшокласники та студенти вчаться переважно онлайн. Персонал навчальних закладів та медики мусять проходити тести на коронавірус щотижня. Усі масові заходи скасовані, для особистих святкувань можна збирати не більше десятка людей.

У Болгарії ситуація напружена. Уряд не наважується на серйозні обмеження, щоби не спричиняти більше протестів, проте громадяни та бізнес усе одно незадоволені. Так, Товариство сучасної торгівлі (Сдружението за модерна търговия) висловилося проти введення денного періоду обслуговування виключно для літніх людей у супермаркетах: це нібито створює додаткові ризики, сприяючи формуванню черг із решти громадян біля супермаркетів. Серед інших обмежень — носіння масок у публічних місцях (приміщеннях і транспорті), онлайн-навчання для школярів і студентів, старших за 12 років.

новий локдаун в Європі

Фото: sofiaglobe.com

В Австрії обмеження діятимуть до початку грудня. Громадян закликають не покидати свої помешкання і не відвідувати родичів і друзів без нагальної потреби. Масові заходи так само скасовані, готелі доступні лише для тих, хто подорожує з робочою метою. Ресторанам дозволено готувати лише на виніс. Різдвяні ярмарки, які ось-ось мали би розпочати роботу, будуть скасовані. Офісні працівники, студенти і школярі муситимуть вчитися та працювати дистанційно, але заклади освіти будуть доступні для тих, хто з якихось причин не може навчатися вдома. Уряд також анонсував, що бізнеси, яким довелося зачинитися на час локдауну, зможуть отримати державну допомогу.

новий локдаун в Європі

Фото: euronews.com

Німеччина запровадила лайт-версію локдауну з 1 листопада і планує переглянути обмеження 25 листопада. Імовірно, що вони діятимуть якомога довше, щоби створити люфт для спокійного Різдва у сімейному колі. Зараз великі заходи заборонені, приватні радять обмежити вузьким колом родичів. Робота шкіл у пріоритеті, бо далеко не всі з них мають ресурси для онлайн-навчання. Ресторани, розважальні заклади, спортклуби та салони краси зачинені, утім дозволили працювати перукарням і магазинам (із обмеженням кількості відвідувачів). Маски обов'язкові у приміщеннях, транспорті, і навіть на окремих вулицях.

новий локдаун в Європі

Фото: dailymail.co.uk

Фінська влада майже не допускає громадян країн із високим рівнем захворюваності на свою територію та продовжує обмеження на пересування всередині країни. Із запроваджених заходів — та ж таки спеціальна шопінг-година для груп ризику, обмеження кількості відвідувачів ресторанів і кінотеатрів, онлайн-освіта для учнів від 10 років. Усі, хто можуть, працюють віддалено вдома. Хоча масковий режим не є обов'язковим, більшість усе ж дотримується його у магазинах та транспорті.

Більшість регіонів Італії перебуває у червоній та помаранчевій зонах, тобто на вищих рівнях небезпеки. На початку листопада і до грудня там позачиняли кафе та ресторани (утім, окремі все ж приймають відвідувачів підпільно). Мали припинити роботу і всі магазини, окрім продуктових, аптек і табакерій, але деякі (як-то окремі косметичні бренди) все ж продовжують роботу. Заборонено збиратися великими компаніями та ходити у гості, покидати свою провінцію без поважної причини теж не рекомендовано. Діє комендантська година з 22:00 до 5:00. У цей час можна виходити лише за нагальної потреби, маючи при собі самодекларацію з особистими даними і метою пересування.

новий локдаун в Європі

Фото: ВВС

На Кіпрі досить жорсткі обмеження діють близько місяця. Наявність масок вимагається всюди, навіть на вулицях, штраф за їхню відсутність — 300 євро. Діє нічна комендантська година, масові заходи заборонені навіть на відкритому повітрі, не можна збиратися більше 2 людей на вулиці та більше 10 людей вдома. Заклади харчування та надання послуг, магазини (окрім продуктових) та інші установи зачинені. Минулого тижня два великі міста, Лімасол і Пафос, були закриті на в'їзд та виїзд, встановлені блокпости для контролю. Працівники основних служб і ті, хто має пересуватися між містами і регіонами, мусять регулярно здавати тести на коронавірус.

дорога урбан

Фото: cyprus-mail.com

Ці заходи діятимуть до кінця листопада, але є велика ймовірність продовження. Не всі місцеві задоволені таким розвитком подій: зокрема, у Лімасолі регулярно відбуваються протести біля адміністрації. 

Іспанські регіони тримають свої кордони закритими: буквально у вівторок Валенсія, Кантабрія та Кастилья-ла-Манча заявили, що вони продовжують обмеження у пересуванні для їхніх жителів. У Каталонії планують відкрити бари та ресторани 23 листопада після майже місяця обмежень у роботі. Мадрид звітує про зниження рівня захворюваності, але при цьому лікарні переповнені хворими. Скептики вважають цифри неточними через зміну системи тестування. За даними опитування, замовленого виданням EL PAÍS, 61% іспанців вважає доцільним другий локдаун і 72% вірять у те, що зараз безпека має бути пріоритетнішою за стан економіки. Але не всі обмеження є ефективними через їхню суперечливість.

новий локдаун в Європі

Фото: ampproject.org

Франція, де зараз один із найвищих рівнів захворюваності, пішла на повторний карантин в останні дні жовтня, і уряд не збирається знімати обмеження. Виходячи з дому, громадяни мусять мати при собі самодекларацію з особистими даними та метою походу. Не дозволяється відходити далі ніж за кілометр від дому. Бізнес-асоціації закликали уряд дати дозвіл на відкриття магазинів під час «Чорної п'ятниці», щоби весь прибуток не дістався онлайн-гігантам на кшталт Amazon. Асоціація французьких мерів також вважає, що треба поступово відкривати магазини, щоби запобігти тисняві під час різдвяних розпродажів. Прем'єр-міністр відповів, що деякі правила можуть бути послабленими у грудні, але заклади харчування та розваг все одно залишаться зачиненими. Невідомо, якою буде ситуація перед Різдвом і чи дозволять вільні переміщення країною (зараз залізниця працює менше, ніж на половину потужності).

новий локдаун в Європі

Фото: france24.com

Ірландці ще у жовтні перевели країну на найвищий рівень обмежень, подібний до весняного локдауну. Протягом 6 тижнів заборонено відходити від дому далі 5 кілометрів (за винятком поважних причин). Школи були переважно відчинені. Виробництва працюють, а от офісних працівників попросили працювати з дому, де це можливо. Магазини і заклади не першорядної важливості були змушені зачинитися. Збиратися великими групами було заборонено; на весілля дозволено було запросити не більше 25 людей, на похорон — до 10 осіб.

новий локдаун в Європі

Фото: Storage.com

Великобританія так само на повторному локдауні, утім кожна з чотирьох частин держави має деякі відмінності у правилах. Так, Англія залишила школи та університети відчиненими, але припинила роботу не першорядних закладів і установ. Важливою є концепція «підтримувальної бульбашки», яка існує також в Ірландії і дозволяє визначити коло осіб, з якими дозволяється спілкуватися вживу під час карантину. Одинаки або батьки з дітьми можуть скооперуватися з іншим домогосподарством для психологічної підтримки чи спільної турботи про дітей. Більшість людей працює з дому; ті ж, кому доводиться залишатися в офісах, дотримуються дистанції та маскового режиму. Шотландія так само на найвищому рівні небезпеки. Гостини заборонені, у публічних місцях не можна збиратися групами, більшими за 6 людей. Обмеження зберігатимуться як мінімум до перших чисел грудня; влада досі вирішує, що робити з Різдвом і новорічними святкуваннями.

новий локдаун в Європі

Фото: insider.com

Нагадаємо, в Україні уряд замінив адаптивний карантин загальнонаціональним до 31 грудня. У будні дні діють обмеження помаранчевої зони карантину. Крім того, в країні з 14 по 30 листопада ввели карантин вихідного дня. З 00:00 суботи до 00:00 понеділка на всій території України повинні діяти нові обмеження.

7154

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: