fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 13:30 19 Гру 2022

Стійкий ліс за рахунок ведення природного лісництва: як це працює

За принципами наближеного до природи лісівництва можна підвищити біологічну стійкість лісостанів до антропогенного впливу та кліматичних змін.
  • Категорія: екосистеми
  • Проблема: зникнення лісів, скорочення біорізноманіття, надмірна вирубка
  • Рішення: Природне лісництво

Наближене до природного лісництво передбачає формування складних за структурою, віком та видовим складом деревостанів, що характеризуються стійкістю та високопродуктивністю (з домінуванням ялиці).

5 перших кроків:

  1. Підберіть ділянку лісу, де будуть застосовані принципи наближеного до природи лісівництва з вибірковим та групово-вибірковим способами рубок, коли вирубується частина дерев перестійного і стиглого віку;
  2. Узгодьте перехід із власником ділянки.
  3. Відберіть для рубки окремі дерева та невеликі групи дерев у верхньому та середньому ярусах, щоб поступово зменшити зімкнутість намету першого ярусу.
  4. Забезпечте проникнення світла в нижні яруси для росту молодняків природного походження та самосіву.
  5. Вивільніть крони за допомогою видалення навколишніх  дерев і збільшення приросту залишених дерев.

Детальніше: 

Люди вирубували цінні породи дерев для власних потреб, а також щоб розширити пасовища, для видобувної та переробної промисловості. На місці суцільних зрубів вони створювали переважно ялинові монокультури із нерайонованого насіння. Зараз ці ліси переважно одноярусні, одновікові. А дерева в них мають переважно невелику крону — бо намет деревостану дуже сильно зімкнений. 

Інтенсивне господарське втручання або пошкодження намету насаджень вітром та снігом робить деревостан слабким і нестабільним. В результаті він розпадається. Яскравою ілюстрацією цього процесу масове всихання ялинників Українських Карпат.

За принципами наближеного до природи лісівництва можна переформатувати створені в минулому штучні лісові насадження. Це підвищить біологічну стійкість лісостанів до антропогенного впливу та кліматичних змін.

Також завдяки цьому природоорієнтованому рішенню покращиться санітарний та лісопатологічний стан лісів. На новий рівень підніметься й екологічність застосовуваних методів з лісовідновлення та проведення рубок. Завдяки цьому екологічні, меліоративні, соціальні та ресурсні функції лісу виконуватимуться ефективніше.

Джерело: WWF

12

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: