fbpx
Сьогодні
Репортаж 18:30 21 Жов 2020

Викликати зливу або вдарити гирею скло: чим дивує Музей науки у Києві

Наука може бути цікавою — варто лише доторкнутися буквально. Показуємо, чим дивує новаторський для України музей для дітей і дорослих на ВДНГ

English version here

У жовтні у Києві відкрився Музей науки. Це перший інтерактивний музей, відкритий Малою академією наук України та організований агенцією GresTodorchuk. Діти нарешті перестануть нудьгувати, адже Музей науки — полігон для експериментів, де можна їздити на велосипеді, кричати, вмикати та вимикати різнокольорове світло, а експонати — рухати, випробовувати на міцність та проводити на них дослідження.

Виставка розділена на шість зон: «Дивна матерія», «Акустика», «Людина», «Оптика», «Великі винаходи» та «Астрономія».

Що цікавого?

На першому поверсі розташована виставка матеріалознавства. Тут є експонат, який демонструє завантаження топлива з феромагнітною рідиною в паливні механізми. За допомогою важеля активуються магніти, у результаті чого рідина перекачується в баки. Є тут і пісочниця, на яку проекуються дев'ять різних біомів. Можна будувати ландшафти і змінювати екосистеми — за всім цим можна спостерігати в реальному часі: викликати зливи або направляти потоки лави від виверження вулканів.

В зоні оптики відвідувачам демонструються принципи корпускулярно-хвильової теорії, процеси заломлення світла та змішування кольорів. 

В Музеї є навіть експонат із броньованим склом, яке можна «вдарити» гирею. Межа його міцності — 400-600 тисяч ударів. Цифра на лічильнику вже перевалила за 570 тисяч і співробітники музею із нетерпінням очікують, коли воно трісне. Після того, як це станеться, скло замінять на нове, лічильник обнулять, а людина, що зробила «вирішальний» удар, отримає приз – безлімітний річний абонемент на відвідування Музею науки.

Музей науки Київ

Маятник, що випробовує броньоване скло

Музей науки Київ

На другому поверсі розташовані зони «Людина», «Великі винаходи», «Акустика» та «Астрономія». У першій живе манекен-конструктор на ім'я Роберт, з якого можна вийняти внутрішні органи та дослідити кожен з них. 

Музей науки Київ

Зона "Людина"

Музей науки Київ

Зона "Людина"

Зона Великих винаходів також має особливість. Якщо звернути увагу, усі експонати розміщено на спеціальних кейсах для транспортування. Організатори пояснюють: надалі ця частина виставки буде мандрувати Україною, щоб у тих, хто не зміг дістатись до столиці, також була можливість відвідати музей.

Музей науки Київ

Зона "Людина"

В унікальному просторі є навіть невеликий планетарій та справжній скафандр космонавта, котушка Тесли та найбільший у світі маятник – розробка української компанії Idearoomia, велосипед з квадратними колесами та багато чого іншого.

Яка реакція відвідувачів?

Музей сформовано для дітей молодшого шкільного віку, але серед гостей є багато дорослих, по обличчях котрих видно: вони зацікавлені не менше, ніж діти. Наймолодші ж відвідувачі створюють у Музеї абсолютно «антимузейну» атмосферу: вони бігають від експоната до експоната, голосно кричать, перегортають дивні ємності з найрізноманітнішими речовинами.

Сюди можна приходити з дітьми будь-якого віку. Є багато візуальних ефектів, які можуть зацікавити навіть немовля, як каже Марія, співробітниця музею. Проте на питання, чим буде корисний музей для дорослих, вона відповіла, що багато речей, про які вона дізналась на цій роботи, були невідомі їй самій:

«Це — наука, вона оточує нас, вона всередині нас. Я почала замислюватись над тими речами, над якими ніколи не замислювалась раніше», — нещодавно вона, їдучи ескалатором у метро, вона спіймала себе на думці про те, який саме механізм рухає сходинки. – «Раніше я б навіть не поставила собі такого питання!».

🚀  Дивіться наш відеорепортаж з Музею:

Ніяких екскурсоводів!

Класичних екскурсій у музеї немає, але в кожній зоні знаходяться інтерпретатори. Це люди, які допомагають знайти відповіді на найрізноманітніші запитання, допомагають дитині зрозуміти, чому відбувається так, а не інакше, але не пояснюють напряму, а лише визначають напрямок, щоб навіть найменші відвідувачі могли самостійно зробити наукове відкриття.

В подальшому в Музеї планується лекторій для дорослих і дітей.  

Де ще у світі є музеї науки?

Музеї науки є в багатьох країнах. У дитячому музеї науки в Чикаго можна навіть побувати в Сахарі та, як справжні археологи, провести розкопки залишків динозаврів.

Музей науки у Чикаго

Музей науки у Чикаго

Один з найбільших розташовано в Канаді, Онтаріо. Тут аж цілих п'ять тисяч експонатів, деякі з яких з'явились і в українському музеї. Взагалі майже всі експонати в Музеї науки на ВДНГ було «зібрано» по всій земній кулі: деякі з них приїхали з США, Швеції, Канади, велика частина — з Польщі, а окремі були розроблені в Україні. 

Музеї науки — це новий формат музеїв, який об'єднує в собі одразу багато галузей науки, даючи знання комплексно, пропонуючи гостям самостійно та природно обрати ту галузь, яка буде найбільш цікавою.

Як потрапити до Музею науки в Києві?

Музей розташовано в одному з павільйонів на ВДНГ. Поки що він працює обмежено, не більше 200 відвідувачів одночасно в жовтій карантинній зоні і 100 – в помаранчевій, тому відвідувачам радять попередньо зареєструватись на сайті музею. 

Водночас усі повинні бути в масках, а на вході відбувається температурний скринінг. 

Адреса музею: проспект Академіка Глушкова, 1П23

Години роботи: 10:00-20:00, понеділок — вихідний

Ціна: 100 гривень; 50 грн за особу для шкільних груп від 10 дітей; для дітей до 3-х років, дітей-сиріт, дітей учасників бойових дій, а також дітей, чиї батьки загинули в ході воєнних дій на сході України, людей з інвалідністю 1 та 2 групи — безоплатно.

Музей науки Київ

Фото Євгена Єщенка, "Рубрика"

6552

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: