fbpx
Сьогодні
Кейси 14:48 19 Чер 2023

Чого можна навчитися за тиждень? Як у Дніпрі працює медіаакадемія для дітей переселенців

Цей проєкт більше, ніж про навчання. Він про те, як знайти нових друзів на новому місці й відчути себе знову вдома. “Рубрика” поговорила про діяльність ініціативи із керівницею проєкту Анастасією Староскольцевою.

English version here

У чому проблема?

Тисячі українських родин переселенців починають життя з початку через війну. Заново знайти себе на новому місці — непросто як для дорослих, так і для дітей — без звичних речей, без друзів, без сформованих звичок. Вдома діти залишають не лише своє минуле, а й часто — улюблені заняття, адже знайти потрібні гуртки та секції, щоб продовжити займатися на новому місці, — неабиякий виклик.

Яке рішення?

Медіа Академія для дітей ВПО

Учасниця медіаакадемії під час зйомки сюжету

Для того, щоб наповнити життя дітей вимушених переселенців новими сенсами, благодійний фонд "Добро ТУТ" запустив у Дніпрі дитячу "Медіа Академію". Для чого потрібне "телебачення в мініатюрі" і яка від нього користь, "Рубрика" розпитала керівницю медіахабу Анастасію Староскольцеву.

Як це працює?

Битва за дитинство

Анастасія Староскольцева

Ініціаторка проєкту Анастасія Староскольцева з учасниками медіаакадемії

Ініціаторка проєкту журналістка та телеведуча Анастасія Староскольцева працює в медіа вже понад 20 років. Останні роки займалася проєктами журналістських розслідувань щодо діяльності місцевої влади.

"Коли почалась повномасштабна війна, я зрозуміла, що зараз не на часі займатися критикою можновладців. Сьогодні, аби перемогти зовнішнього ворога, треба об'єднатися. А потім, після перемоги ми обов'язково розберемося і з внутрішніми. Тепер замість "Битви за Дніпро" (таку назву мав мій проєкт) — битва за Україну, замість журналістських розслідувань — лекції про телебачення та запис дитячих новин, замість ведення авторських проєктів — фільмування соціальних роликів з малюками, що змушені були покинути власні домівки. Я захотіла бути корисною, захотіла поділитися досвідом, захотіла зробити свій внесок у перемогу. Ніхто не має права відібрати у малюків та підлітків можливість прожити щасливе дитинство. І кожен з нас сьогодні зобов'язаний зробити для цього все можливе", — каже пані Анастасія.

Медіа Академія для дітей ВПО

Учасники медіаакадемії на одному з занять

Рішенням створити "Медіа Академію" для дітей-переселенців дніпровська журналістка поділилася з благодійним фондом "Добро ТУТ". І фонд її підтримав. Маючи величезний досвід роботи на телебаченні та мережу знайомств у медіасфері, Анастасії вдалося зібрати в проєкті медіаакадемії команду справжніх професіоналів своєї справи. Ділитися знаннями з дітьми погодилися журналісти, оператори, фотографи, режисери, на рахунку яких багато років досвіду роботи у місцевих та національних ЗМІ України. Усі воно в проєкті — волонтери.

"Медіа Академія" — поки єдиний такий проєкт в Україні. Щомісяця близько пів сотні дітей та підлітків дізнаються, як побудований світ телебачення, пробують себе в ролі журналістів, ведуть новини, записують інтерв'ю, беруть участь у токшоу та у професійній фотосесії, спілкуються з зірками на дорослій пресконференції, вчаться знімати, монтувати та працювати з аудиторією. Заняття для одного потоку тривають тиждень. Взяти участь в академії можна безоплатно.

Що можна встигнути за тиждень?

Медіа Академія для дітей ВПО

Учасники медіаакадемії під час пресконференції

Проєкт розрахований на дітей та підлітків від 9 до 19 років, яких розділяють на різні групи за віком, у кожній — близько 20 учасників. Кожен день тижневих занять є й лекції, і практика. Головне завдання — зробити за тиждень так, щоб діти перестали соромитися, почали себе активніше проявляти, позбулися затисків та невпевненості. А ще — навчити дітей корисних навичок. Так, до прикладу, на занятті "відеовізитівка" діти вчаться себе презентувати. Ця навичка може стати у пригоді й у дорослому житті — бодай щоби вміти проходити співбесіди.

А втім, медіаакадемія — це не лише про навчання. Тут діти й підлітки знаходять простір для самовиявлення. Так, наприклад, теми для токшоу "Недитячі розмови" вони обирають самі й дискутують про те, що хвилює саме їх.

У програмі навчання — також зустрічі з відомими у медійному просторі людьми, які діляться своїм досвідом роботи в ЗМІ. А крім того, учасники академії можуть зустрітися й зі своїми кумирами. Так, наприклад, із гуртом "Скрябін" діти не лише провели пресконференцію просто неба, а й відвідали разом з родинами саунд-чек, отримали автографи та зробили селфі.

А ще до студентів академії приходять відомі блогери, аби розказати, як розвивати свої акаунти в соцмережах, працювати з контентом та утримувати увагу цільової аудиторії.

Медіа Академія для дітей ВПО

Заняття в медіаакадемії

За словами Анастасії Староскольцевої, за короткий проміжок часу в академії намагаються дати дітям навіть більше, ніж студенти отримують під час навчання у виші, адже практика починається буквально з першого дня.

Медіа Академія для дітей ВПО

Пресконференція в медіаакадемії

"Коли ми питаємо в дітей, чому вони захотіли прийти до «Медіа Академії», більшість каже — щоб знайти нових друзів. І тут ми теж не можемо їх підводити. Ми не просто навчаємо їх журналістики та блогерства. Ми, як справжня родина, міцно тримаємо їх за руку в новому місті, знайомимо з ним, показуємо найцікавіше. Діти розважаються та відволікаються від того, що їм довелося пережити — і саме задля цього працює команда фонду «Добро ТУТ». Навіть якщо жоден наш студент не буде в майбутньому журналістом або блогером, цей досвід і ці знання точно не пропадуть у дорослому житті", — говорить Анастасія Староскольцева.

А це точно працює?

Медіа Академія для дітей ВПО

Діти під час навчання в медіаакадемії

Головна аудиторія проєкту — діти, які починають життя з чистого аркуша в Дніпрі. Деякі з них пережили справжні жахи війни: комусь прямо в будинок прилетіла ракета, хтось сидів декілька місяців у підвалі, хтось втратив рідних. Багато хто з них приїхав до Дніпра без нічого, з одним пакунком речей. Вдома довелося залишати улюблений одяг, іграшки, домашніх улюбленців. 

"Для маленької людини це все дуже і дуже важко, — каже Анастасія Староскольцева. — І ми робимо все можливе, аби вони, хоч на деякий час, забули про все це й пораділи життю. Тому для нас велике щастя чути відгуки батьків — «моя дитина тиждень не говорила про війну», «моя донька почала посміхатися», «мій син нарешті відірвався від комп'ютера і чимось зацікавився, відколи ми переїхали до нового міста». Батьки одноголосно кажуть: діти за тиждень стають більш впевненими у собі, отримують незабутні емоції та знаходять нових друзів. Це неймовірно надихає всю команду «Добро ТУТ»".

Пів року тому на навчання почали запрошувати дітей з родин військовослужбовців та пільгових категорій дніпрян, яким зараз теж доводиться непросто.

Медіа Академія для дітей ВПО

Діти під час занять у "Медіа Академії"

"Кожного понеділка ми зустрічаємо похмурі обличчя сором'язливих дітей, які насилу можуть про себе розповісти й бажають лише зависати в телефоні. А за тиждень ми випускаємо впевнених у собі, наповнених енергією життя, посмішками малюків та підлітків, які без проблем беруть інтерв'ю, начитують сюжети та ведуть авторські програми. На випускному у нас багато обіймів та сліз щастя, діти так захоплені пригодами в медіаакадемії, що не хочуть прощатися, мріють про продовження навчання та починають думати про кар'єру телезірок", — ділиться Анастасія Староскольцева.

Наразі "Медіа Академія" має вже понад тисячу випускників. Дехто з них продовжує навчання — переходять на більш просунутий курс. Тут уже детально вивчають, як працюють журналісти телебачення, які особливості роботи електронних ЗМІ; студенти пишуть дорослі сюжети, знімають соцопитування, монтують відео у професійних відеоредакторах. "Усе по-дорослому", — посміхається Анастасія Староскольцева.

Сюжети, створені учасниками курсів, благодійний фонд "Добро ТУТ" публікує на своїх сторінках у соцмережах. Пані Анастасія каже, що діти настільки якісно працюють, що відрізнити їхні матеріали від створених дорослими професіоналами часом майже неможливо.

Медіа Академія для дітей ВПО

Діти вчаться монтувати відео під час занять у "Медіа Академії"

"Окремий напрямок — це відеоролики. Ми залучаємо наших студентів до різноманітних соціальних відеопроєктів, організовуємо флешмоби до державних свят. Один з таких яскравих заходів — розгортання величезного прапора України на ковзанці під український трек. Дуже зворушливо вийшло, у всіх нас просто текли сльози. Або ми знімали ролик — війна очима дітей, де малюки та підлітки відтворювали популярні меми. Ще знімали відео історії, як родини вивозили тваринок з окупованих міст або поверталися за ними. Кожна історія була в самісіньке серце", — додає Анастасія Староскольцева.

Медіа Академія для дітей ВПО

У медіаакадемії кожен може спробувати себе в ролі ведучого телебачення

Про своїх студентів журналістка говорить із теплом:

"«Медіа Академія»це не просто сім днів пройшов навчання і до побачення. Ні, ми реально стаємо друзями, разом ходимо на різноманітні екскурсії, відвідуємо цікаві експозиції, організовуємо на свята вечірки з конкурсами, солодощами".

Ще більше корисних рішень!

Проєкт "Медіа Академії" — це лише один із напрямків роботи благодійного фонду "Добро ТУТ". Сам благодійний фонд розпочав свою роботу у червні минуло року. Волонтери організації від початку повномасштабної війни опікуються тими, хто змушений був переїхати до Дніпра з окупованих міст чи гарячих точок. Пріоритет у роботі — родини ВПО.

Напрямків роботи фонду "Добро ТУТ" багато. Серед них, наприклад, — і забезпечення дітей одягом. Діти самі обирають речі, які їм подобаються, в магазині. У цьому філософія фонду — вимушені переселенці не мають почуватися меншовартісними, отримуючи готові пакунки.

БФ

Також родини ВПО запрошують відвідати кіно, театри, виставки, спектаклі та концерти. У фонді кажуть, що заявки заповнюються буквально за лічені хвилини, — і це найкращий показник необхідності таких ініціатив.

Особливо зворушлива акція фонду — "Листівки добра". У цьому проєкті переселенці мають змогу подякувати дніпрянам за допомогу, яку отримали після переїзду. У фонді кажуть: кожна історія по-своєму зворушлива, багато з них — готовий сценарій для художнього фільму. Хтось допоміг житлом, хтось — речами, хтось віддавав останні гроші, їжу.

БФ

Координує акції БФ "Добро ТУТ" Людмила Паша. Вона сама — вимушена переселенка з Маріуполя. Коли почалася повномасштабна війна, просиділа декілька тижнів у підвалі, пішки подолала десятки кілометрів, щоб бути в безпеці. І, як ніхто інший, розуміє, що саме хвилює переселенців.

А директор фонду Андрій Палкін підкреслює: у Дніпрі вже немає переселенців. Усі ці люди — дніпряни, адже багато хто з них вже ніколи не повернеться у зруйновані міста. І тому діяльність фонду і далі направлятимуть на ще більше зближення старих і нових дніпрян.

Рубрика:
Кейси
1157

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: