fbpx
Сьогодні
Пам'ять 12:43 20 Лют 2024

Десять років на Майдані у фото: 2014-2024 на головній площі країни 

20 лютого — день вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні. Десять років тому, під час Революції Гідності, вони віддали свої життя на Майдані, аби Україна мала вільне майбутнє. Майдан Незалежності став місцем, де пам’ять про них закарбована навіть у бруківці. Сьогодні ми згадуємо, яким був Майдан ці десять років — від революції, яка змінила історію України, виборовши наше право на майбутнє, до повномасштабної війни з рф, де українці зі зброєю в руках досі його відстоюють. Це різний Майдан — майдан вшанування пам’яті, акцій протесту, марафонів, прощань. Наш Майдан.

English version here

2014

Революція Гідності 2014

2 лютого 2014 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Революція Гідності триває. Повітря — наче наелектризоване, ми ще маємо за що боротися. Десятки протестувальників досі ув'язнено, сутички між спецпризначенцями та протестувальниками тривають, останні намагаються налагодити діалог із владою та захистити інтереси народу України. Попереду — найчорніші дні Майдану, але цей — відносно тихий. Навіть тут, у серці революції.

2015

Майдан Незалежності

18 січня 2015 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Уже майже рік триває війна з росією. На сході України тривають бойові дії. Україна боронить свою землю, росія з найманцями та "бойовиками" наступає. У січні 2015-го в кількох десятках міст України пройшли марші миру в пам'ять про загиблих внаслідок обстрілу бойовиками рейсового автобуса під Волновахою. 13 січня 2015 року бойовики самопроголошеної "днр" обстріляли з артилерійської установки БМ21 "Град" рейсовий автобус "Златоустівка — Донецьк", який знаходився на блокпосту під Волновахою. В результаті обстрілу загинули 12 пасажирів та 18 були поранені.

На кадрі вище — жінка, що прийшла на акцію в Києві, на Майдані Незалежності.

2016

Майдан Незалежності

8 листопада 2016 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Там, куди приходить росія, неминуче з'являються політв'язні. В України й досі немає точних даних про те, скільки українців-політв'язнів наразі утримує росія — не було їх і у 2016 році, коли росія активно ув'язнювала громадян України в Криму. А проте імена тих, про кого було достеменно відомо, звучали гучно. На фото вище — акція на підтримку політв'язнів, що відбулася на Майдані Незалежності. Ініціював її  Геннадій Афанасьєв — сам колишній політв'язень. Геннадій також стояв на захисті України, воював у складі 130 батальйону ТРО 241 бригади. Він загинув 18 грудня 2022 року на Луганщині.

2017

Майдан Незалежності

16 серпня 2017 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

24 серпня 2017 року в Києві до Дня Незалежності пройшов військовий парад. Тоді в ньому взяли участь 4,5 тис. українських військових, з яких близько тисячі були учасниками антитерористичної операції на Донбасі. Під час параду військові показали 70 зразків військової техніки, з яких 25 були абсолютно нові для нашої армії. На фото — репетиція параду до Дня незалежності.

2018

Смолоскипна хода з нагоди 109-ї річниці від дня народження Степана Бандери

1 січня 2018 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

1 січня — день, коли українці згадують борця за українську незалежність Степана Бандеру. Цей день — його день народження. У 2018 році на Майдані Незалежності кияни вийшли на смолоскипний марш з нагоди 109-ї річниці від дня народження Героя України.

2019

День Києва Пробіг під Каштанами

26 травня 2019 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

У 2019 році 26 травня столиця святкувала День Києва. Тоді ж тут провели наймасштабніший спортивно-благодійний захід України "Пробіг під каштанами". Старт Пробігу та розважальна частина пройшли саме на Майдані Незалежності — мирному, яскравому, живому. У пробігу взяли участь 18 тисяч учасників та рекордна кількість корпоративних команд — 500!

2020

Майдан Незалежності

14 липня 2020 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Майдан — місце історичних зсувів в Україні, місце народу, сили, життя. Під час війни з росією це ще й місце прощання. На фото вище — прощання із загиблим військовим Тарасом Матвіївим. Тарас був журналістом, брав участь у Революції Гідності, став на захист України у війську як доброволець ще у 2015 році. Він загинув 10 липня у районі селища Троїцьке Попаснянського району, що на Луганщині. Кияни, рідні, близькі, друзі та побратими Тараса прийшли попрощатися з ним на Майдан Незалежності. Напередодні прощання Тарасу Матвіїву присвоїли звання Герой України. Посмертно.

2021

Майдан Незалежності

21 листопада 2021 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Щороку 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції, що почалася 22 листопада 2004 року, та Революції Гідності, яка виросла з акції студентів та громадських активістів, розпочатої 21 листопада 2013 року. Щороку в цей день українці вшановують тих, хто став на захист майбутнього країни у революціях, і заплатив за це життям.

2022

Майдан Незалежності

12 березня 2022 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Менш ніж місяць тому в Україні почалася повномасштабна війна. Київ — місто під постійним прицілом рф. Більшість жителів евакуювалися, а частина області знаходиться в окупації. Тривають бої.

Центр Києва, як і головна його площа, — майже порожній. Закриті магазини, кав'ярні, проїзд. На Майдані встановлені блокпости, чергують військові. Там, де лише місяць тому мирно жило місто, стоять протитанкові їжаки.

2023

Майдан Незалежності

20 березня 2023 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

Повномасштабна війна триває рік. Дедалі частіше, на жаль, на Майдані Незалежності відбуваються прощання з загиблими військовими. На фото вище — прощання з Біжаном Шароповим. Біжан загинув навесні 2022 року під Ізюмом на Харківщині, звільняючи регіон від російських загарбників. З квітня вважався зниклим безвісти. Його смерть підтвердили лише у лютому завдяки ДНК-експертизі.

Біжан Шаропов був біологом, учасником Революції Гідності. Вперше він став на захист України ще у 2014-2015 роках, коли воював на Луганщині в складі батальйону "Айдар".

2024

Майдан Незалежності

20 лютого 2024 року. Майдан Незалежності. Фото: Микола Тимченко, фотокореспондент "Рубрики"

20 лютого — день вшанування пам'яті загиблих учасників Революції Гідності, від якої сьогодні вже минуло десять років. Україна досі мусить боротися за право на існування. Українці боронять його зі зброєю в руках.

Кожен прапорець на фото — пам'ять про полеглого захисника України. Пам'ятаємо про всіх, хто віддав за майбутнє України найдорожче — життя. Честь і слава.

1776

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: