fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 18:30 30 Вер 2022

Як газовики готують Київщину до зими: заміна труб, прибирання за рашистами і ремонти за годину замість двох тижнів

English version here

У чому проблема?

Росіян вигнали з Київської області ще у квітні, але вони залишили по собі багато розтрощених будівель та комунікацій. Зима вже близько, і зворотно пропорційно середній температурі надворі росте тривожність українців, пов'язана з тим, чи встигли профільні служби відновити зруйновані росіянами комунікації, а також — вирішити старі проблеми, як-от відключення абонентів від газопостачання на період ремонтних робіт чи постійні поломки в мережах, які вже відпрацювали свій термін. 

Щоб це з'ясувати, "Рубрика" відвідала декілька локацій і перевірила, як готується до опалювального сезону один з операторів газорозподільної системи України — "Київоблгаз". 

Яке рішення?

Замість сталі — поліетилен!

Першою локацією на Київщині був Хотів. Зараз тут тривають роботи із заміни комунікацій на більш сучасні. Вздовж головної дороги населеного пункту вириті двометрові траншеї, які перекривають майже половину дороги. Поряд із трубами, з яких буквально відходить іржа, контрастують нові: ширші, яскраво жовтого кольору.

Київоблгаз - Як газовики готують Київщину до зими

Старі сталеві труби вже непридатні: вони відслужили більше 30 років, а от нові, із поліетилену, мають послугувати вдвічі довше: 50-60 років. 

Робота триває  —  поліетиленові частини труб потрібно з'єднувати між собою за допомогою спеціального апарату стикового зварювання. На те, щоб з'єднати між собою дві 12 метрові труби, йде не менше 40 хвилин, а якщо почне дощити — зварювати взагалі не можна. Необхідно або припиняти роботи, або встановлювати спеціальну палатку, а от те, що вода потрапить у разі негоди в траншею, як виявилось, зовсім не страшно:

"Ми все робимо за технологіями, хлопці — професіонали, — вказує рукою на працівників головний інженер Києво-Святошинського відділення Київоблгазу Олексій Рожков. — Ви знаєте, минулого року на один з об'єктів прийшла журналістка, яка все хотіла нас «спіймати»: залазила в траншеї, дивилась на кожен шовчик, говорила з кожним слюсарем. Але не вдалося їй, бо ми все робимо за технологіями, чітко за інструкцією, і так — уже багато років". 

Загалом до початку опалювального сезону в Хотові планують замінити аж 3 760 метрів газових комунікацій. Крім нових комунікацій, редизайн вулиці також передбачає встановлення нових лічильників. Для абонентів це безоплатно. 

Газовики на об'єкті працюють без поспіху та запевняють: тепло буде вчасно, і до середини-кінця жовтня газ вже йтиме по нових трубах.

Київоблгаз - Як газовики готують Київщину до зими

Скорочення витрат часу на ремонт: із двох тижнів до однієї години

Наступна наша точка призначення — шафові газорегуляторні пункти (ШГРП) на Крюківщині. Ви можете не знати, що таке ШГРП, але точно бачили поряд із газовими комунікаціями жовті шафки. Така жовта шафка — це і є той важливий елемент у газорозподільній системі, що знижує тиск газу в трубах та розподіляє його по домівках так, щоб це було безпечно для людей

Київоблгаз - Як газовики готують Київщину до зими

"Рубрика" побачила, як відбувається заміна ШГРП, і цікаво те, що раніше проведення такої процедури вимагало відключення абонентів від газу на довготривалий термін:

"Ми мали обійти кожну оселю, пояснити, які роботи мають проводитись та домогтися того, щоб люди дозволили нам відключити газ. Після проведення ремонту треба було знов обійти всі хати та включити газ. Уявіть собі, скільки це часу, якщо на лінії 200 абонентів: когось завжди не буває вдома, і тому такі відключення могли тривати до двох тижнів", — розповідає старший майстер групи ГРП/ШРП АТ "Київоблгаз" Андрій Ксенофонтов. 

Тепер будь-яку тривалість роботи: чи то ремонт труби, чи то заміну ШГРП, можна скоротити до години, і все завдяки тому, що Київоблгаз придбав спеціальну систему Revetti. Це апарат, який дозволяє "закільцювати" газопостачальну комунікацію на час ремонту, і якщо пояснити ще простіше — Revetti пускає газ в обхід ділянки труби, з якою потрібно працювати газовикам

Київоблгаз - Як газовики готують Київщину до зими

Київоблгаз - Як газовики готують Київщину до зими

Декілька металевих деталей з не дуже складною, якщо розібратись, конструкцією, обережно складені в металеву синю скриньку розміром десь метр на пів метра. Шафка видається цілком звичайною, але насправді все складніше. Виявляється, Revetti — це не одна шафка, а десятки. Усі вони розраховані на труби різних діаметрів, тож для кожного окремого ремонту обирається своя Revetti, відповідна за розміром. Купівля системи Revetti обійшлась "Київоблгазу" у три мільйони гривень. 

Тож тепер замість того, щоб позбавляти абонентів газу на два тижні, "Київоблгаз" тепер може оперативно виїжджати на локацію та швидко проводити ремонтні роботи. 

Прибирання за рашистами 

Побувала "Рубрика" і в Ірпені. Росіяни почали воювати з технологіями, комунікаціями та здоровим глуздом ще з початку повномасштабної війни. 

На розі вулиці, між двома будинками з розбитими вікнами та почорнілими від пожежі стінами стоїть понівечений від куль ШГРП, з яким, ймовірно, весною боролися рашисти. Він вийшов з ладу, але пошкоджене обладнання "Київоблгаз" уже замінив на нове. Всього в Ірпені таких близько 20. 

Підготовка до опалювального сезону на Київщині йде повним ходом. Теплим оселям взимку бути!

3
6307

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: