fbpx
Сьогодні
Кейси 13:18 28 Тра 2024

“Буду татом”: як у Рівному чоловіків готують до батьківства

“Рубрика” розповідає про курс “Буду татом”, який вчить чоловіків краще розуміти своїх дружин під час вагітності та одразу після народження дитини.

English version here

У чому проблема? 

Часто чоловіки не до кінця розуміють, крізь що проходить вагітна жінка. Якої підтримки вона потребує, як змінюється і як має відновлюватися після пологів. І, звісно, що робити з новонародженою дитиною?

Яке рішення?

У Рівному відбуваються безоплатні зустрічі для майбутніх татусів. Авторський курс "Буду татом", який започаткував лікар акушер-гінеколог Артур Федорків, проходить щомісяця. У неформальній розмові з чоловіками лікар говорить про підготовку до батьківства, партнерські пологи та роль тата у цьому процесі, розповідає, як допомогти мамі після народження дитини, а також багато чого іншого.

Як це працює?

"Розкажіть це моєму чоловікові"

курс

Фото: з соцмереж рівненського обласного перинатального центру

Артур Федорків — лікар акушер-гінеколог з багаторічним стажем. Курс "Буду татом" є його особистою ідеєю. Ініціативу лікаря підтримали в рівненському обласному перинатальному центрі, де він працює вже 12 років. 

Як розповів Артур Федорків, "Буду татом" — проєкт, що "виношувався" та частково реалізовувався протягом останніх восьми років. Реальне втілення ідея отримала в серпні 2023. А почалося все з лекцій для майбутніх мам. Акушер-гінеколог на прикладах пояснював найскладніші процеси в організмі вагітної жінки, розповідав про пологи та перші моменти з життя малюка.

Артур Федорків

Артур Федорків на лекції для майбутніх батьків "Пузата мама". Фото з відкритих джерел.

Створити курс саме для чоловіків Артура Федорків надихнули самі ж вагітні жінки.

"На заняттях я неодноразово чув від жінок «розкажіть це моєму чоловіку», «ще б він це розумів», «як йому це пояснити?» тощо. Жінки стикаються з тим, що чоловіки не розуміють їх, не хочуть або бояться брати участь у догляді за дитиною, не вміють проводити з нею час. Ми говорили про шалену кількість розлучень в перші роки спільного життя після народження дитини, про недооцінку ролі батька у взаємодії з дитиною з перших днів її життя…

Чомусь існує думка, що саме мама відповідає за дитину поки вона мала, а татусі планують включитися в роботу коли та піде до школи. Але час на вибудовування стосунків, гартування характеру, навичок вже минув… Це історія не про всіх, але чимало таких сімей є й досі", — розповідає Артур Федорків.

Лікар зауважує, під час війни ці питання постали ще гостріше, адже багато чоловіків зараз захищають нашу країну і не мають можливості бути постійно поруч зі своїми дітьми. А ті що мають цю можливість, часто не цінують її.

"Тому мені хотілося створити курс саме для татусів — дати їм знання і розуміння всього, що відбувається з вагітною дружиною, як її підтримати, зрозуміти, щоб це не провокувало зайвих непорозумінь і проблем. Щоби чоловік не боявся батьківства, вмів підтримати жінку до, під час та після народження малюка. І  зрештою став для дитини найкращим татусем у світі", — говорить лікар.

Чоловічі розмови про підготовку до батьківства

Артур Федорків акушер-гінеколог

Артур Федорків на зустрічі з майбутніми татусями. Фото з архіву Артура Федорківа

Чоловіки думають, що батьківство починається після народження малюка. Але це не так. Дослідження показують, що не лише здоров'я, а й поведінка батька впливають на дитину навіть до зачаття.

Роль чоловіка в процесі вагітності та пологів справді важлива. Вчені підтверджують, що участь і допомога чоловіків до народження малюка позитивно впливає на всіх членів сім'ї. До того ж чоловіки, які допомагали жінці до пологів, швидше за все, продовжать це робити й після. Це позначиться і на малюках: у дітей будуть хороші результати в навчанні та соціальному розвитку.

Наприклад, в країнах Скандинавії, які відзначаються найвищим рівнем щастя, 80% опитаних батьків відвідували курси з підготовки батьків. Курси Артура Федорківа допомагають зробити так, щоб така практика стала звичайною і для нас.

"Буду татом" — проєкт, який дає майбутнім татам нові знання та вміння. І, як говорить сам Артур Федорків, це не лекція, не нудні повторювання застарілих постулатів. Це відверта, щира розмова справжніх чоловіків зі своїми потребами, страхами, незнанням. Жива дискусія та фахові відповіді на найнезручніші запитання.

"З чоловіками просто мало хто говорить про батьківство взагалі, а на загальних курсах для обох партнерів говорять та запитують здебільшого жінки. На курсі «Буду татом» ми розмовляємо про все, що може зацікавити саме чоловіка. Перелік тем величезний. Часто ми сидимо по 3-4 години", — каже Артур Федорків.

На курсі лікар пояснює, які зміни відбуваються з вагітною жінкою і які потреби у неї виникають. Як підготуватись до народження дитини й що повинен знати та зробити чоловік. Про те, що партнерські пологи — це не лише модний тренд, а й найінтимніший та кульмінаційний момент стосунків подружжя, після якого кохання стає ще сильнішим. Про післяпологовий період та основи батьківства, участь татуся в догляді за дитиною та її вихованні. Також Артур Федорків спростовує міфи та забобони, пов'язані із цими важливими етапами у житті. Все це в одному занятті, а далі лікар надає супровід у телеграм-чаті, спеціально створеному для спілкування майбутніх та молодих батьків.

Засновник курсу додає, розмови на курсі є дуже приватним процесом, тому фото з зустрічей практично немає.

"З камерами ми нікого не запрошуємо. Практика у нас є, але досить відносна, ми там не тремо спинки одне одному, щоб полегшити перейми, — сміється лікар. — Я показую певні моменти, але більше це — розмова".

Питань, що задають чоловіки, насправді безліч, є й ті, які чоловіки не звикли озвучувати вголос, і не про всі вони здогадуються на етапі вагітності.

"Ми обговорюємо і тему сексу, адже це важлива для багатьох складова гарних стосунків, як під час вагітності, так і після пологів. Що робити, як допомогти в пологах. Як «не зламати» дитину, одягаючи її. Як допомогти, коли маля вдавилося. Чому у квартирі так і не прибрали, поки чоловік втомлений з роботи пішов гуляти з дитиною. Чи не розлюбила вона, бо ні сексу, ні ставлення, яке було раніше, вже немає. І багато іншого. Я даю розуміння всіх процесів, а розуміючи проблеми, вирішити їх буде набагато простіше", — розповідає акушер-гінеколог.

Доносити важливу інформацію чоловікам у неформальних бесідах Артуру Федорківу допомагають 15 років в акушерстві, тренінги, книги та власний досвід щасливого батьківства — виховання дитини від першого шлюбу дружини та спільної дитини. І знання, як любити їх однаково.

"А ще мені пощастило мати приклад справжнього чоловіка в житті. Такого, яких було мало. Мій дід, не будучи рідним по крові, вмів любити й кохати щиро, безумовно. Він знав усе, розумів, чув, підтримував, надихав, допомагав і дав найкращий приклад. До останнього свого подиху він залишався чоловіком, для якого не було нічого неможливого", — ділиться пан Артур.

А це точно працює?

курс

Після курсу "Буду татом". Фото з архіву Артура Федорківа

Психологи кажуть, боятися батьківства — нормально. Діти неминуче змінюють життя подружжя: вимагають уваги, перегляду звичок, порядку дня та сімейного бюджету.

"Кожен закладає в поняття батьківства щось своє. Для одного достатньо забезпечити родину фінансово, а інший готовий змінити роботу, аби більше часу бути з дитиною, — говорить Артур Федорків. — Ідеальний батько — це, в першу чергу, дбайливий люблячий чоловік, той хто знайшов і реалізував себе не в лише в роботі, а й у сім'ї. Той, хто знаходить час на обійми, розмову, прогулянки й спільні хобі. Той, хто цінує мить разом і щасливий в ній".

З серпня минулого року курс "Буду татом" відвідали понад сто татусів і відгуки лише позитивні.

"Особливо приємно чути слова подяки від їхніх дружин, від колег лікарів, з якими татусі ділились враженнями та від тих, що приймали пологи у таких пар, — зазначає Артур Федорків. — Ми підтримуємо зв'язок з татусями, вони завжди можуть звернутись за порадою, підтримкою, контактами профільних спеціалістів, цікавою та корисною книгою і будь-чим іншим".

Для тих, хто не може відвідати курс "Буду татом", Артур Федорків готує онлайн-проєкт з такою ж назвою, аби кожен майбутній татусь мав змогу підготуватись до народження дитини, став ідеальним партнером в пологовому залі для дружини та супертатусем для своєї дитини.

"Адже супергерої існують, правда ж?" — резюмує Артур Федорків.

Рубрика:
Кейси
49

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: