fbpx
Сьогодні
Урбан 13:09 19 Сер 2018

Казкові звірятка на вулицях Києва. Художник Gide1 - про свої милі мурали

«Зробити людей добрішими». Так відомий мураліст пояснив «Рубриці» мету своїх робіт

Рись, Київ, вул. Азербайджанська 16/1, на гугл мапі Гродненський пр, 16/4, 2018 рік

Рись, Київ, вул. Азербайджанська 16/1, на гугл мапі Гродненський пр, 16/4, 2018 рік

Київ сьогодні сміливо можна назвати одним з головних центрів вуличного мистецтва східної Європи. Більш ніж 150 «пошарпаних» стін української столиці перетворилися в арт-об'єкти і фотозоні. У другому випуску спецпроекту «Навігатор по муралах» «Рубрика» показала ряд стінописів з усіх районів столиці, і тепер ми хочемо поговорити з творцями цієї краси.

У цьому матеріалі ми розповімо вам про художника, чиї малюнки наповнюють життя киян добротою і позитивом. Симпатичні пухнасті звірята і пернаті, в чиїх очах відбивається Всесвіт, дивляться на перехожих зі стін столичних будинків. Так! Це мурали відомого українського художника Віталія Гідевана (Gide1).

У розмові з Віталієм ми дізналися про його життя, уподобання і концепції барвистих муралів. Далі – пряма мова.

«ЛЮДИНА МОЖЕ ВСЬОМУ САМОСТІЙНО НАВЧИТЬСЯ»

Серйозно займатися малюванням я почав ще в 2007 році, в рідному місті Прилуки. У 2008-му переїхав до Києва на навчання, і тоді на Дніпровській набережній створив свій перший малюнок. На жаль, він вже давно зафарбований.

Самостійно малювати я почав з 17 років, всьому вчився самостійно. Адже людина сама може навчитися чомусь завгодно, якщо є сильне бажання і любов до своєї справи.

Віталій Гідеван

Спеціальної художньої освіти у мене немає, університет я закінчив за спеціальністю інженер-будівельник. Але мене завжди захоплювало те, як малює мій батько. Я з дитинства спостерігав за його творчістю, і це мене неймовірно надихало. Самостійно малювати я почав з 17 років, всьому вчився самостійно. Адже людина сама може навчитися чомусь завгодно, якщо є сильне бажання і любов до своєї справи.

Монументальним вуличним мистецтвом я займаюся вже років 10 років, а ось масштабні мурали в Києві почав малювати з 2016 року за власною ініціативою. Момент, коли сіра стіна розквітає яскравими фарбами і змінює навколишній світ – найпрекрасніший для вуличного художника.

«СВІТ ТВАРИН ГАРНИЙ І РІЗНОМАНІТНИЙ»

Чому я вирішив створити серію муралів саме з тваринами? Все просто. Світ тварин і птахів дуже гарний і різноманітний, проте сучасні умови життя часто призводять до загрози існування багатьох видів. В основному я зображую тих тварин і птахів, які занесені до Червоної книги.

Я дуже люблю природу, тому теми захисту тварин і навколишнього середовища, екології – ключові в моїй творчості. Хочеться, щоб люди розуміли – від наших дій залежить життя братів наших менших.

ДАРУВАТИ ЛЮДЯМ УСМІШКИ

Малюючи картини на стінах, я завжди використовую яскраві фарби. Зображення тварин і птахів намагаюся робити виразними, наповненими деталями, оточую їх природним середовищем.

Я хочу, щоб мої мурали дарували людям посмішки і гарний настрій в кам'яних джунглях міста. Своїми малюнками намагаюся дарувати людям більше добра. З цією метою я створив цілий зоопарк на стінах бойлерної біля метро "Печерська": там і слоненя, і тигр, і лисеня, і коні, і папуга.

«У КИЄВІ БІЛЯ 50 МОЇХ МУРАЛІВ»

Більшість моїх картин зосереджені в Оболонському районі, тому що моя основна робота знаходиться тут. Складність роботи для монументаліста – це брак часу. Я працюю графічним дизайнером і дуже складно знайти час для свого хобі. Створюю мурали до і після роботи.

Проте, малюю і в інших районах. Є багато моїх муралів на Печерську і Дарниці, і ще трохи – в інших районах Києва. Зокрема, нещодавно закінчив малюнок сови на Хрещатику (навпроти гімназії).

В цілому в Києві намалював вже більше 50 муралів. Зараз веду переговори про нові місця. Сподіваюся незабаром їх буде ще більше.

МАСШТАБ – ВСЯ УКРАЇНА

Мої малюнки прикрашають стіни не тільки в Києві, а й по всій Україні. Загальна кількість робіт перевищує 300 (від невеликих проектів до масштабних будівель площею більше 200 м2).

На даний момент мої картини є в Чернігові, Вінниці, Черкасах, Прилуках, Василькові, в Миколаївській області (Снігурівка і Євгенівка). Остання моя робота за межами Києва – це мурал в Кирилівці (Азовське море), де я зобразив купається в морі єнота і завзятого папугу. Адже літо – це малюнки на світанку, неспішні прогулянки, тепле море з чайками на пляжі і гарний настрій.

РОБОТИ GIDE1

25
10660

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: