fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 09:35 04 Січ 2023

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

Хочемо ми того чи ні, та кожен день невпинно наближає нас до свят. Можливо, у багатьох із нас настрій геть не новорічний. Можливо, хтось не може дозволити собі розкіш радіти. Можливо, тиск війни, блекаутів та відсутність хоч якоїсь стабільності цілком знеструмили не тільки мережі, але й нашу психіку. Та, все одно, хоч і якось невпевнено, але різдвяно-новорічні вогники просочуються до нас. Через очікування наших дітей — у Святого Миколая немає канікул під час війни. Через випадково побачену гірлянду в сусідському вікні, яка, очевидно, працює від повербанка, але від того не менш затишна. Через надію на диво — вона, все ж таки, в нас залишається.

Хтось дійсно відмовляється від святкувань. А хтось — навпаки — на зло ворогові та задля збереження тієї самої надії — планує провести ці дні в максимально можливій душевній рівновазі. Цю рівновагу так легко порушити й так складно відновити. Звичайно, більшість із нас розуміє, що можливим "подарунком" сусіда на свята може стати чергова атака на нашу енергетику. Блекаути — це наша реальність. І все, що ми можемо зробити — це під неї підлаштуватися та зробити своє життя максимально комфортним у тих умовах, які ми маємо сьогодні.

У цьому матеріалі команда "Рубрики" разом із командою компанії COSMOLOT зібрала найдієвіші поради для підготовки до можливих тривалих відключень електроенергії. Поговоримо як про практичну сторону питання, так і про психологічну. Адже часом саме морально нам найважче.

У чому проблема?

Починаючи з 24 лютого 2022 року проблема в нас одна на всіх — війна. А з того часу, як ворог почав діяти як терорист та почав атакувати критичну інфраструктуру нашої країни — ця проблема поглибилася. Немає жодного українця, кого б не торкнулися відключення світла, води й теплопостачання. Буквально за кілька тижнів ми перетворилися на досвідчених експертів з виживання: знаємо, де купити газові грілки, як зберегти продукти, коли в холодильнику майже плюсова температура, та де знаходяться "Пункти незламності" в наших містах.

У більшості з нас уже є план виживання та список непрочитаних книг, які ідеально підходять для вечора при свічках. Багато хто замість нового телефона на Новий рік мріє про генератор. І в такій новій реальності ми й шукаємо рішення, що стануть у пригоді кожному з нас.

Яке рішення? "Золотий стандарт" українця:
тепло, продукти, світло, зв'язок

Коли зникають базові ресурси, існування яких ми часом навіть не помічали раніше, — важливо подбати про те, щоб максимально їх замінити на певний період часу. Якщо без світла прожити можна, продукти взимку можна зберігати на балконі, то проблема збереження тепла залишається дуже актуальною.

1. Підготувати квартиру, зберегти (та організувати) тепло

Для початку визначтеся з тим, у якій кімнаті вашої квартири або будинку ви будете жити під час блекауту. Не варто розраховувати, що вийде утримати тепло в усіх кімнатах — це нераціонально з точки зору збереження енергії. Зазвичай найтеплішим місцем є коридор. Там немає вікон, можна закрити двері, облаштувати спальні місця.

Решту квартири теж слід підготувати до режиму енергоощадження: заклеїти вікна, можна навіть завісити скло тканинами, аби холод не проходив у оселю. А ще — раптом у вас чи ваших бабусь збереглися радянські килими — ось тут вони й зможуть стати в пригоді. 

Ігор із продуктової команди ділиться своїми рішеннями для підняття температури у квартирі: "Якщо є хоч якесь опалення, кулер від ПК або маленький вентилятор, його можна поставити під низ радіатора чи батареї на мінімальній швидкості. Направляти слід знизу вгору. Живити такий вентилятор можна від повербанка. Ефект відчувається вже за годину. У кого електрична плита, можу порадити придбати великий термос та наповнити його кип'ятком. У мене гарячу воду тримає до двох днів".

До речі, на кілька градусів у герметичному та захищеному приміщенні може підняти температуру навіть свічка — до 5 градусів у залежності від розміру кімнати. Саме так зігріваються військовослужбовці на передовій — головне щільно замостити всі можливі отвори, які пропускають холод. Тому в пригоді можуть стати й так звані окопні свічки — їх можна зробити самим із гофрованого картону й парафіну. Горять вони близько восьми годин. Головне — не забувати про правила безпеки.

Для того, щоб зберегти тепло під час сну, можна використовувати туристичний спальник. Він більш енергоефективний, ніж звичайна ковдра, оскільки огортає тіло, мов кокон, та не випускає тепло.

"Якщо є намет і у квартирі дуже холодно, встановіть його та спіть там. У ньому буде тепліше на кілька градусів", — радить Олександр із операційної команди.

Як альтернатива — експерти також радять подумати про те, щоб тимчасово переїхати до родичів у село — якщо, звичайно, є така можливість. У приватному будинку простіше жити під час блекауту.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

2. Одяг: чим варто запастися?

Оселю ми підготували, визначилися з джерелами тепла в разі відсутності генератора, а тепер варто подбати про власне тіло та здоров'я. Одяг має бути багатошаровим — і цього року особливо актуальною є термобілизна. 

Ось список базових речей, про які варто подбати, якщо ви ще цього не зробили:

  1. термобілизна з відведенням вологи — краще взяти пару комплектів;
  2. флісова кофта чи светр — фліс дуже гарно зарекомендував себе в контексті теплоощадження;
  3. куртка з мембранною тканиною для утеплення;
  4. тепла шапка, баф, рукавиці;
  5. шерстяні шкарпетки.

"На свята я замовила собі в подарунок нову ковдру та флісову піжаму. До речі, фліс — дуже класне рішення для зігрівання — тепло й приємно. А ще, якщо по хаті бігає щось шерстяне та хвостате, то якось і тепліше одразу", — ділиться Анна із продуктової команди.

Та все ж краще вдягати кілька шарів одягу. Адже навіть найтепліша фліска в один шар не збереже тепло максимально.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

3. Їжа та вода: готуємо, запасаємося, зберігаємо

Приготувати їжу в разі відсутності світла і — раптом що — газу, допоможе туристичне приладдя. Наприклад, портативна газова плита зі змінними балончиками. Одного вистачить для кількох приготувань. Також подбайте про термос та одноразовий посуд — на випадок тривалого відключення води.

Чим із продуктів варто запастися насамперед:

  • крупами: гречана, перлова, вівсяна каші;
  • макаронними виробами;
  • консервами;
  • стравами швидкого приготування для туристів;
  • енергетичними батончиками.

Взимку зі зберіганням продуктів проблем менше, ніж у теплу пору року. Є балкон або подвір'я. Плюс — краще купувати продукти, які не так швидко псуються — зі списку вище.

"Я поставив окремий вентиль на бойлер для зливу води у квартиру. Це — плюс 100 літрів води для використання. А якщо купуєте пальник, і є така можливість, то придбайте мультипаливний варіант. У такий можна заливати навіть бензин. Кілька літрів вистачить дуже надовго", — ділиться своїми лайфхаками Володимир із команди розробників.

вода

Сучасні морозильні камери зберігають холод близько 48 годин після відключення світла. Щоб холод зберігався довше, покладіть у морозильну камеру кілька пляшок з водою — замерзлі пляшки довше триматимуть холод.

"У моєму погребі запас їжі на чотири місяці: "тушонка", риба, крупи, консерви. Також там є свічки, батарейки та ліхтарики: там можна пересидіти будь-яку кризу, не виходячи довгий час. Придбав генератор та зробив значний запас бензину. Якщо не буде газу — маю мангал та невеликий запас дров. Але найбільше зігріває наша маленька собачка породи Ньюфаундленд — 60 кілограмів тепла й любові", — розповідає дизайнер Сергій.

Не забувайте і про ліки: перевірте завчасно запаси у вашій аптечці — особливо якщо у вас або когось із вашої родини є хронічні захворювання.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

4. Світло, рішення для підзарядок

Більшість із нас уже запаслися всіма можливими освітлювальними засобами: від свічок до гірлянд на батарейках. Проте, ось список нагадайок і простих лайфхаків, які стануть в пригоді навіть найбільш завбачливим із нас:

  1. Придбайте різні види ліхтарів:
    – кишеньковий (в алюмінієвому корпусі із захистом від вологи) — для домашніх потреб;
    – наключний — для освітлення вулиці;
    – налобний — для одночасної роботи руками;
    – кемпінговий — для освітлення кімнати.
  2. Придбайте гірлянди, світлодіодні або USB-лампи на батарейках чи повербанках — хороша альтернатива для забезпечення світла в кімнаті. На ринку сьогодні величезний вибір подібних пристроїв.
  3. Запасіться свічками — не тільки для світла, вони дають і тепло. А ще — особливо затишну атмосферу в оселі. Але пам'ятайте про техніку безпеку.
  4. Придбайте кілька повербанків. Зверніть увагу, щоб у них був не один роз'єм. Так ви заряджатимете кілька пристроїв одночасно. На вулиці носіть його у внутрішніх кишенях, адже на холоді повербанк розряджається швидше.
  5. Купіть переноски з роз'ємами USB, блоки для заряджання, кабелі Micro USB та USB Type-C. Коли з'являється електроенергія, всі гаджети потрібно заряджати максимально швидко, тому слід запастися пристроями, що допоможуть це зробити паралельно.

світло

Олександр із команди розробників  ділиться своїм досвідом підготовки до непередбачуваних ситуацій: "Я зібрав цілу "тривожну валізку". Підійшов дуже творчо та системно до цього питання. Там є запас їжі на 2-3 дні (сухпай, консерви), трішки корму котам, прапор України, літр води, рації та зарядка для них, ніж складний, ложка, виделка, кружка, невеликий запас ліків, турнікети, маркер, термоковдра, бандаж, армований скотч, свисток, декілька пар оглядових рукавичок. Є дрібніші різні речі: запальнички, хустинки, вологі серветки, захисні маски".

Звичайно, багато хто з нас не проти б мати дизельний чи бензиновий генератор. У багатоквартирних будинках це не тільки незручно через сильний шум, але й небезпечно — є ризик отруєння чадними газами. "Рубрика" вже готувала матеріал про те, як убезпечити себе.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

Тому для квартир дорожчою альтернативою свічкам та гірляндам є портативні електростанції, що мають вихід для розетки. Вони тихі, не мають вихлопів. Від станції потужністю 500 Вт холодильник може працювати до 5 годин, газовий котел – до 4-х, а мобільні телефони та інші гаджети можна заряджати цілодобово. Така станція коштуватиме від 20 тисяч гривень.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

5. Зв'язок — розкіш українських реалій

Якщо зі світлом та заряджанням пристроїв ми ще можемо справлятися, то зі зв'язком ситуація трохи гірша. Під час повного блекауту часто не працюють і мережі. Тому хорошим альтернативним джерелом отримання інформації є звичайне радіо.

Тримати зв'язок із сусідами можна в месенджерах, які працюють через Bluetooth:

  1. Bridgefy. Додаток дозволяє вам спілкуватися з користувачами в радіусі 100 метрів від вас. Людина повинна бути у вашому списку контактів.
  2. FireChat. Крім Bluetooth, програма також використовує Wi-Fi, що дозволяє користувачам відправляти текстові повідомлення, коли немає підключення до Інтернету або стільникового зв'язку.
  3. Briar. Теж працює автономно. Ви можете надсилати текстові повідомлення без підключення до інтернету або стільникового зв'язку.
  4. Two Way: Walkie Talkie. Це програма, яка робить із вашого смартфона щось схоже на рацію за принципом роботи.

Як перемикатися між операторами стільникового зв'язку?

Буває так, що зв'язок одного оператора зникає, у той час, як інший — працює. Ви можете перемикатися між ними. Як це зробити?

  • Android

Налаштування → Мобільна мережа → Оператор → знайдіть та оберіть доступну мережу Vodafone UA, UA-Kyivstar, lifecell, 3Mob

  • iOS

Параметри → Стільникові дані → Вибір мережі → знайдіть та оберіть доступну мережу Vodafone UA, UA-Kyivstar, lifecell, 3Mob

Якщо зареєструватися не вдалося, спробуйте ще раз або виберіть іншу мережу. Перезавантажте телефон і повторіть.

інтернет без світла

Чи може працювати без світла домашній інтернет?

Дізнайтеся у свого провайдера, чи працює ваш інтернет під час відключень світла. Якщо так, то вам потрібен повербанк і спеціальний шнур для приєднання роутера до нього. У квартиру має бути заведене оптоволокно та бути оптичний матеріал — зазвичай його виділяє провайдер під час підключення клієнта. 

Так, у вас буде інтернет навіть тоді, коли світла у квартирі немає.

інтернет без світла

"Найкраще рішення, яке ми прийняли на початку блекаутів, — переключились на оптоволоконний інтернет. Тепер інтернет є, доки є заряд у повербанків, — говорить Наталія із HR-команди. — А довгі зимові вечори я присвячую вишиванню бісером із налобним ліхтариком".

Більше рішень зібрали тут.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

6. Про що ще варто подбати?

  • Дізнайтеся та збережіть адреси "Пунктів незламності" у вашому місті;
  • Завантажте офлайн мапи, наприклад Google карти;
  • Збережіть маршрути громадського транспорту у вашому місті;
  • Підготуйтеся до переміщення вулицями у темну пору доби: подбайте про ліхтарик та відповідний одяг.

"Що робити коли немає світла цілий день чи навіть більше? У мене сформована особиста культурна програма: є електронна книга та калімба (музичний інструмент — ред.). Спортом займаюся вдома: розтяжка, прес, елементарні вправи", — ділиться Артур із операційної команди.

Кожен українець — пункт незламності. Як підготуватися до блекаутів та чому нас не перемогти?

Ще більше корисних рішень! Готуємося до блекауту психологічно

З одного боку, відсутність ресурсів — річ абсолютно фізична, раціональна. Такі обставини вимагають від нас негайних дій, планування, завбачливості. Та своєю чергою така ситуація сильно впливає й на психологічний стан людини, яка опинилася в умовах руйнування звичного ритму життя.

Накопичувати психологічну стійкість

Людині виснаженій, у стресі, втомленій набагато важче переживати стрес. Тому варто використовувати будь-яку можливість, аби забезпечити для себе максимальну психологічну стійкість.

Як це робити?

  1. Елементарні базові потреби: хороше харчування, достатній сон, прогулянки на свіжому повітрі. Як би це елементарно не звучало, але саме ці дії і їх регулярне виконання забезпечать базову психологічну стійкість організму.
  2. Дбайте про водний баланс — пийте достатню кількість води.
  3. Щоб гарно спати, подбайте про світловий режим: мінімум за годину до сну не слід користуватися гаджетами. Також вимкніть яскраве освітлення.
  4. Важка ковдра допоможе нервовій системі розслабитися й швидше заснути.
  5. Спілкування з приємними людьми теж допомагає накопичувати запас психологічної стійкості. Підтримуйте соціальні контакти.

Вчитися заново планувати

В умовах невизначеності наша психіка особливо вразлива. Коли не знаєш, як провести не просто наступний рік, а завтрашній день — ресурс вичерпується з подвійною швидкістю. Психологи радять вчитися гнучкому плануванню: коли є різні варіанти дій. Таким чином, людина знижує свою тривогу та не губиться в кризових ситуаціях. Тут у тому числі допомагає й підготовка до блек-ауту за допомогою лайфхаків, наведених вище. 

Командна робота й чіткі домовленості

Часом найважливіше в кризові моменти — розуміти, що ви не одні. Що маєте підтримку та опору. Коли зникає зв'язок, це відчуття може зникнути. Саме тому подбайте про свої дії завчасно. Домовтеся з близькими, де і коли ви зустрінетеся у випадку режиму "не на зв'язку". Розподіліть обов'язки: хто за ким приїде, де ви зустрінетеся і коли. Обміняйтеся адресами з друзями — адже в сучасному ритмі ми часто навіть не знаємо, хто де живе. 

"Ми з друзями в Києві організували власний "пункт незламності" в гаражі. Там є пічка, два кубометри дров, старлінк та генератор. А ще — запаси їжі для всіх", — ділиться Ірина із операційної команди.

Коли є домовленості та чіткий алгоритм дій із розподілом задач — нам спокійніше. Особливо, коли розуміємо свою користь іншим та те, що ми не одні.

кіт

Фільтруйте інформацію та психологічний тиск роспропаганди

Просто усвідомлювати, що задача ворога — інформаційно нас "розхитати" — уже сильно допоможе не реагувати на пропагандистські "вкиди". Ми маємо розуміти, що є речі, на які впливати не можливо, а є те, що нам під силу. Власне, на останньому ми і маємо сконцентруватися. Саме так відновлюються наші опори та відчуття безпеки.

Ось так українці готуються до блекаутів, пристосовуючись до сучасних реалій. Одне ми знаємо точно — після цієї зими нас точно вже неможливо буде нічим здивувати. Адже зараз кожен українець — пункт незламності. Те, що ми спостерігали раніше в американських фільмах, і з жахом на мить уявляли — як це — залишитися без світла чи зв'язку, — відбувається з нами тут і зараз. А ми живемо. Вирішуємо проблеми. Допомагаємо один одному. Донатимо на ЗСУ. А ще стаємо все сильнішими з кожним днем.

І, навіть якщо ці свята не будуть найкращими у нашому житті, вони точно будуть. Просто будуть. Із теплом і світлом — якщо не в батареях та лампочках — то в душах і серцях. 

1792

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: