fbpx
Сьогодні
Важливо 14:55 04 Січ 2023

У мене немає дому: як допомогти безпритульним взимку

Через війну близько 800 тисяч українців втратили свої домівки. Це значно загострює проблему безпритульності в країні. Про волонтерські проєкти і рішення від держави, покликані допомагати людям, які не мають дому — у нашому тексті.

English version here

У чому проблема?

Люди, які помирають від холоду

Люди стають безхатьками з різних причин: шахрайство, насильство, залежності, безробіття, бідність. Підрахувати точно, скільки людей не мають дому, складно. Далеко не всі з них стають на відповідний облік. 

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, число українців, які втратили житло, різко збільшилося. На початку липня влада оприлюднила дані: близько 800 тисяч українців залишилися без квартир та будинків внаслідок російської військової агресії. Частина з цих людей опинилася просто на вулиці.

Тож куди ж діватися бездомним у морози? Де їх приймуть? Хто в Україні дбає про них? І як людям, що не мають житла і мерзнуть на вулиці, може допомогти кожен з нас?

допомогти безпритульним

Яке рішення?

Пункти обігріву і центри реінтеграції

У кожному українському місті місцева влада організовує пункти обігріву для безпритульних. Так було за мирних часів і так є під час війни. Якщо до створених через блекаути пунктів незламності люди приходять попрацювати, погрітися і зарядити ґаджети, тут специфіка дещо інша. Як мінімум, вона полягає у можливості переночувати, отримати медичну чи навіть юридичну допомогу. Детальніше розкажемо на прикладах.

Як це працює?

Спільні досвіди різних міст

У Хмельницькому для соціально незахищених категорій населення, зокрема для бездомних, діє цілодобовий стаціонарний пункт обігріву на території Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації. Це кімната з двома ліжкомісцями. За словами директора центру, тут приймають бездомних і переселенців. Люди, які опинилися у скрутному становищі, мають можливість отримати теплі речі та первинну медичну допомогу. Приміщення постійно опалюється. Там є електрочайник, печиво, засоби гігієни. Ніяких додаткових довідок, щоб перебувати в кімнаті, не потрібно.

На випадок морозів на території закладу соцпрацівники разом з рятувальниками встановили і намет, розрахований на одночасне перебування 50 осіб. В ньому є генератори, буржуйки, опалювально-варильна піч, казани, 5 диванів, столи й лавки.

допомогти безпритульним

Львівський центр обліку та нічного перебування бездомних осіб працює без упину вже 15 років. Тут безхатченки отримують не лише нічліг та теплу їжу, але й допомогу та підтримку. Лише за цей рік фахівці Центру надали 4 тисячі юридичних та інформаційних консультацій, відновили понад 30 втрачених документів та приготували понад 10 тисяч обідів

В Одеському міському центрі реінтеграції осіб без визначеного місця проживання є чоловіче і жіноче відділення. Там для відвідувачів доступні такі опції:

  • відновлення документів;
  • реєстрація місця проживання;
  • оформлення статусу особи з інвалідністю;
  • оформлення пенсії;
  • юридична допомога;
  • перша медична допомога;
  • ліжко-місце;
  • дворазове гаряче харчування;
  • одяг, взуття (за наявністю);

До таких центрів людей з вулиць привозять волонтери, швидкі допомоги. Дехто приходить сам. Працівники центрів закликають містян не проходити повз бездомну людину, а розказати їй про соціальні центри, де можна отримати підтримку. Адреси й телефони міських центрів соціальної допомоги можна знайти на сайтах міських рад.

Ще більше корисних рішень!

Громадські організації, що допомагають бездомним під час війни

В Україні є волонтери та організації, які опікуються безхатченками. Одна з таких організацій — чернівецька ГО "Вертикаль". У співпраці з міським Департаментом соціальної політики організація створила центр нічного перебування для бездомних — місце, куди можна прийти на ніч поспати, попрати речі, покупатися й поїсти. Ще тут проводиться психологічна та духовно-виховна робота, людям допомагають з довідками та документами, дають одяг. На цьому організація не планує зупинятися. У планах — організувати в центрі нічного перебування перукарські послуги, залучити більше фондів, які допомагають опікуватися безхатьками. А ще — купити мобільні душові кабіни.

допомогти безпритульним

У Вінниці ГО "Центр Промінь надії" опікується людьми з гірким минулим та важкою долею. Безхатченки проживають у будинку, який за свої кошти придбали волонтери. "Промінь надії" надає людям таку допомогу:

  • можливість помитися, побритися тощо;
  • годує гарячою їжею;
  • надає одягу та взуття;
  • надає медикаменти.

Наразі прихисток у центрі, що розташований у селі Гріжинці, знайшли п'ятеро осіб. Вони своєю чергою намагаються бути корисними під час війни — плетуть маскувальні сітки та виготовляють окопні свічки для наших захисників.

допомогти безпритульним

У Львові безпритульним допомагає "Емаус — Оселя" — організація, яка одна з перших в Україні почала всіляко під­тримувати бездомних людей і у 2003 році створила унікальну спільноту, де разом живуть і працюють, ведуть спільне господарство та допо­ма­га­ють іншим ті, хто опинився у скрутній ситуації. Тільки у листопаді в осередку підтримки бездомних осіб близько тисячі людей змогли прийняти душ, постригтися, попрати свій одяг, отримати комплекти нового одягу, засоби гігієни, гарячий обід та лікарську допомогу. 

Санітарно-гігієнічний осередок підтримки, що функціонує при "Оселі" вже 14 років, давно переріс у Центр соціальної підтримки людей, які втратили дім. Сьогодні тут не тільки наводять чистоту, а і допомагають українцям, які постраждали від російської агресії, пережити важкий час.

допомогти безпритульним

Уже кілька років поспіль щосуботи о 14:00 на Південному вокзалі Києва благодійна організація "Без Дома" роздає безкоштовні обіди незаможним та безпритульним людям. За день гарячий обід отримують в середньому 300 людей! У меню бутерброди, фрукти, солодке, гарячі страви. Тим, хто потребує, волонтери видають взуття та одяг — посилки з речами підписники й друзі організації надсилають з усієї України й не тільки. 

Кожна роздача, це потужний заряд енергії для всіх, хто бере в ній участь. Сюди приходять не тільки за гарячою їжею, а й за новинами та спілкуванням. Люди часто самі допомагають волонтерам, вітають один одного зі святами та днями народження.

допомогти бездомним

Suka Zhizn — київський проєкт, що у 2017 році виріс з інстаграм-акаунту. Спочатку засновник ініціативи, київський відеооператор, який воліє не афішувати свого імені, публікував фото з життя людей без дому, щоб привернути увагу до проблеми. Адже у кожної такої людини — своя сумна історія, яка привела її чи його на вулицю.

У якийсь момент стало зрозуміло, що проєкт має допомагати. Сьогодні сотні людей без дому та безпорадних людей Києва вже отримали від проєкту допомогу та підтримку. Кожен вівторок учасники проєкту роздають гарячу їжу і одяг бездомним й нужденним людям. Перша точка видачі на Подолі, друга на Дарниці. Все це — завдяки волонтерам і підписникам акаунту. Але не тільки їжа. Як пише сам засновник соціального проєкту, "разом ми годуємо, обігріваємо, допомагаємо з документами, роботою, у пошуку родичів та поверненні додому, захищаємо права людей без дому та реєстрації"

Також вже шостий рік поспіль Suka Zhizn спільно з благодійним магазином Laska перед Новим роком запускає ініціативу "Пакет тепла" зі збору одягу та інших речей для безхатьків. Проєкт збирає теплі речі, щоб на свята подарувати трохи доброти та тепла, людям, котрі давно забули, що таке отримувати святкові подарунки.

допомогти безпритульним

Херсонський Центр реінтеграції бездомних та звільнених осіб "Надія" пережив окупацію. Люди жили по сусідству з російськими військовими. За словами директора центру Валентина Лапицького, виживати в окупації фінансово допомагали постійні друзі закладу. Були й ті, хто підтримував, навіть виїхавши за кордон. У перші дні та тижні окупації підопічних у закладі стало більше —  у допомозі не відмовляли нікому. Самому Валентину доводилось бути обережним, адже окупанти цікавилися діяльністю закладу. Тому працювали без зайвого розголосу. День звільнення Херсона у центрі зустріли зі сльозами. 

Зараз на Херсонщину прийшли морози, які з шаленим степовим вітром відчуваються на 10 градусів холодніше. Але в центрі "Надія" незмінний затишок. Імпровізований, звісно: побиті вікна закрили плівкою, у великій кімнаті горить буржуйка, інші кімнати опалюються газовим конвектором. І працює генератор, тож у центрі завжди є електрика. Обстріли міста не припиняються, але у центрі вірять, що вистоять і дякують всім, хто зараз підтримує безхатьків.

Як кожен з нас може допомогти безпритульним взимку

допомогти бездомним

  • Заздалегідь занотувати або роздрукувати адреси пунктів обігріву, центрів, що опікуються вразливими верствами населення. Дізнатися на сторінках фондів та громадських організацій про точки, де можна безкоштовно отримати їжу чи одяг. Коли наступного разу побачите людину, якій потрібна допомога, одразу зможете порадити, куди звернутись.
  • Купити бездомному гарячий чай чи каву. Але тільки не напої з алкоголем. Пам'ятайте, алкоголь не допомагає зігрітися. Він розширює судини, тому, хоч людині й здається, що вона почала зігріватися, насправді тепло втрачатиметься швидше.
  • Винести людині теплу їжу: суп, локшину швидкого приготування, кашу. Не пропонуйте гроші, краще купіть на них гарячу страву у найближчому кафе чи супермаркеті.
  • Подарувати безпритульному теплий светр, шарф, шапку, рукавички, шкарпетки. 
  • Якщо ви бачите бездомну людину, яка потребує медичної допомоги, викличте лікарів та, за можливості, дочекайтеся їхнього приїзду. 
  • Розповідати про профільні фонди та організації, добрі справи й проблеми безпритульних у соціальних мережах — так більше людей зможуть долучитись до допомоги.

Найефективніший спосіб допомоги — це проявити увагу до знедоленої людини. Не демонструвати агресію чи відразу, а скерувати туди, де їй допоможуть.

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
11102

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: