fbpx
Сьогодні
Актуально 20:11 26 Бер 2020

Як допомогти медикам під час епідемії коронавірусу

Лікарі та медичні працівники — справжні герої у цій війні з вірусом, саме вони стоять на передовій. Розповідаємо про те, як у цей складний час можемо їм бути корисними

Фото: instagram.com/ugurgallen

Ми прокидаємося і засинаємо під новини про коронавірус. Крім тривожних зведень про десятки хворих і сотні у групах ризику, обмеження руху громадського транспорту та вимушеної ізоляції, усе більше експертів і пересічних громадян турбують економічні наслідки кризи. По-різному можна оцінювати і дії влади, яка нині виглядає такою ж розгубленою, як і ми всі. Однак є категорія людей, яким не до розгубленості, паніки, важких роздумів і оцінок. Лікарі в усьому світі та в Україні зокрема — справжні солдати, які тримають першу лінію оборони. Без зайвого пафосу, їхня робота має вирішальний вклад для подолання пандемії коронавірусу. 

Коли всі ми вже трохи звикли до карантинних буднів, давайте разом допомагати тим, хто захищає нас на цьому невидимому фронті. "Рубрика" зібрала ідеї, як сприяти роботі лікарів у період епідемії.

1. ПІДВЕЗІТЬ

Ініціатива "підвези медика" стає все більш поширеною в різних регіонах Україні, особливо після введення суворих обмежень на користування громадським транспортом. У соціальних мережах водії вказують час і маршрут, яким вони їхатимуть, а також скількох людей можуть узяти. Чати для оперативнішого спілкування створили мешканці різних міст у Telegram (Київ), Viber (для лікарів у столиці) та Facebook. Долучайтеся!

Підвези лікаря на роботу

Щоб ви знали, українські IT-фахівці запустили 2 сервіси пошуку поїздок для медичних працівників "Підвези лікаря" і "Волонтерське Таксі"

Приєднується і бізнес у підвезенні медиків на роботу. Так, МОЗ домовилися з Uber  про безкоштовне перевезення лікарів на час карантину на 10 000 поїздок. А мережа АЗК ОККО приєдналася до ініціативи і додатково профінансує ще 20 000 поїздок. Опція доступна у містах України, де функціонує сервіс Uber. Платформа Bolt у цей час возитиме у Києві медиків Охматдиту на роботу.

Онлайн-сервіс замовлення таксі Uklon, який має найбільшу географічне покриття в Україні, також пообіцяв безкоштовно перевозити медиків і донорів під час карантин.

2. СТВОРІТЬ СТАРШИМ ЛЮДЯМ ТРОХИ МЕНШЕ КЛОПОТУ

Не виходити без нагальної потреби з дому — уже залізне правило, із якими не стануть сперечатися ті, хто читає багато достовірної інформації про захворювання та шляхи його передачі. На жаль, досі багато впертих,  зокрема і представників старшого покоління, які недооцінюють ситуацію. Так от, пояснення — це прекрасно, але краще, якщо ви ще й допомагатимете літнім людям із покупками продуктів і ліків, перебуватимете з ними на зв'язку, періодично питатимете їх про стан здоров'я та допомагатимете розібратися в інформаційних потоках. Оберігати тих, хто до вірусу чи не найбільш чутливий, — ще один прояв турботи для медиків.

короновірус старший вік

До речі, ROZETKA, "Нова пошта" та фонд "Життєлюб" за підтримки міських адміністрацій запустили проєкт допомоги літнім людям на сайті rozetka.ua можна оплатити продуктовий набір, який доставлять пенсіонерам. Також домогти можна проєкту "Старенькі", який збирає кошти на продуктові набори для пенсіонерів, термометри та маски. 

3. ПОЖЕРТВУЙТЕ КОШТИ

Для вітчизняної системи охорони здоров'я стрімке поширення коронавірусу стало справжнім викликом і з точки зору матеріально-технічного забезпечення. Щоб оперативно допомогти із вирішенням цієї проблеми, громадська організація "Пацієнти України" запустила сайт та почала збір коштів на допомогу лікарям та медичним закладам у боротьбі з коронавірусом. На ньому всі охочі можуть допомогти лікарям, придбавши необхідні захисні засоби, або пожертвувавши кошти на для цього. Крім цього, організація закликає лікарів сповіщати про свої потреби, заповнивши спеціальну форму. 

PR-агентство Gres Todorchuk оголосило кампанію "21 день без нарікань". За три тижні виробляється звичка. Спробуйте за цей час не критикувати, а пропонувати рішення, не скаржитися, а шукати вихід, обговорювати ідеї, а не інших людей. Долучитися до акції просто: необхідно придбати фіолетовий браслет. Це символ вашого марафону добрих справ і боротьби з негативом навколо. Вартість одного браслета – 50 гривень. Деталі — у пості Ярослави Гресь тут. Усі зібрані кошти йдуть на закупці захисних костюмів для українських лікарів. Вартість одного складає 2400 гривень.

Як розповіла на своїй сторінці в Instagram засновниця агентства Ярослава Гресь, нині зібрано уже більше 180 тисяч гривень. Перші захисні костюми відправили до опорної лікарні в Чернівецькій області. Захистити лікарів можна буквально. 

Ще одним благодійним проектом, до якого можна долучитися є "Українська біржа благодійності". Зараз тут збирають кошти для аналізаторів крові та витратних матеріалів до них. Дані апарати опрацьовують багато зразків та суттєво прискорюють процес виявлення позитивних на коронавірус. Крім того, планується також закупити 3000 захисних костюмів та масок. 

Збором коштів для апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), наборів для інтубації, кардіомоніторів та покриття інших важливих для ефективного лікування потреб займається і благодійний фонд "Відкриті очі". 

 Центр волонтерів "People's Project" запустив збір коштів, щоб забезпечити необхідним захистом персонал опорних лікарень, де шпиталізують хворих на коронавірусну інфекцію. "Мова поки що про витратне, чого точно не вистачає скрізь і завжди: захисні костюми та щитки, маски та рукавички. Саме базовий захист може зіграти важливу роль та хоч якось уберегти бійців нашого «другого фронту», медиків, від швидкого зараження та стримати поширення інфекції у цілому",  — наголошують волонтери.

Ще одним фондом, який здійснює збір коштів для потреб вітчизняних лікарень є Zagoriy Foundation. Мова йде також про закупівлю вартісних апаратів для штучної вентиляції легень. 

Збором коштів для закупівлі експрес-тестів займається створена Львівським ІТ-кластером організація United for Health.

Фонд "Повернись живим" збирає кошти на тести для військових, він вже закупив і передав на фронт тисячу наборів для ПЛР-тестування. 

На оплату транспортування медичних працівників на роботу й назад з допомогою компанії Uber збирає кошти благодійний фонд "Таблеточки". 

І головне, пам'ятайте — не жертвуйте кошти неперевіреним благодійним організаціям. Так-так, ви можете прочитати цю фразу голос із метрополітену. Якщо хутко всі візьмемося до роботи — то цей райський супровід зможемо почути в улюбленій підземці вже досить скоро. 

Ми залишаємося на роботі для вас

4. СТАВАЙТЕ ВОЛОНТЕРОМ

Долучитися до боротьби можна і власними силами. На сьогоднішній день у містах створені локальні центри координації. Запропонувати або отримати допомогу можна у Волонтерському центрі допомоги під час коронавірусу. Ставайте частиною локальних ініціатив. Для кращої координації діяльності можна звернутися за допомогою до громадських організацій "Пацієнти України" чи "Будуємо Україну разом"

Не забувайте і про ще одну найбільш незахищену під час епідемії групу людей — безхатченки. Ви можете долучитися до допомоги руху "Молодь за мир" та групи волонтерів "Помоги бездомному" — вони роздають бездомним маски, антисептики та гарячі обіди.

5. ТУРБУЙТЕСЯ ПРО НИХ

У першу чергу, лікарі — теж люди, у яких є родини, проблеми, дачі та потреба у сні. Не забувайте про це та намагайтеся створити для людей зі свого оточення сприятливі умови, щоб після роботи дійсно хотілося повертатися додому. А ще можете потурбуватися про те, щоби лікарі не були на роботі голодними — так, Pizza Veterano і Veterano Brownie пропонують підвіси для медиків і доставляють їм ці замовлення безкоштовно.

А мережа доставки LА П'ЄЦ піца на дровах взагалі зробила безкоштовними замовлення для лікарів та медпрацівників. Така можливість є у трьох містах: Вінниці, Івано-Франківську та Львові. Мережа вже доставила півтисячі піц медикам.

Український бізнес активно включився у допомогу нашим медикам. Наприклад, мережа продуктових магазинів "КОЛО" запустила флешмоб #допоможилікарям і передала продукти харчування працівникам лікарні. Мережа супермаркетів "АТБ" оголосила про закупівля медобладнання та оголошує всеукраїнські програми допомоги. Допомагають і окремим регіонам — мережа АЗК "WOG" безкоштовно надає пальне для машин швидкої допомоги під час карантину у Волинській області. на Житомирщині, де була зафіксована перша смерть від коронавірусу, інвестиційна компанія BGV Group українського бізнесмена та співвласника "АТБ" Геннадія Буткевича допомогла придбати для лікарень області багатофункціональні ліжка на суму 1,5 млн гривень, а також перерахувала майже 800 тисяч гривень на придбання засобів індивідуального захисту і дезінфікуючих засобів в медустанови.

Українські дизайнери взялися за пошиття захисних комбінезонів і масок для медпрацівників. Першою розпочала волотерський пошив Світлана Бевза, зараз до неї приєднався  Іван Фролов і його команда. Як повідомив дизайнер, за одну добу команда встигла зшити 50 захисних костюмів і вручну розкроїти більше сотні. 

Незважаючи на те, що сьогодні карантин офіційно продовжено, команда FROLOV майже у повному складі вийшла з карантину….

Posted by Ivan Frolov on Wednesday, March 25, 2020

Також до роботи над медичними костюмами вже готова приєднатися команда українського дизайнера Каті Сильченко та студії Landa, чиї майстри з вишивки перекваліфіковуються на швачок. Усі костюми будуть передані медикам безкоштовно.

А передавати допомогу для медиків стає простіше — "Укрпошта" та "Нова пошта" запустили безкоштовну доставку гуманітарної допомоги у лікарні, а мобільні оператори lifecell та Vodafone нарахували абонентам-медикам безкоштовні хвилин на дзвінки та гігабайти для інтернету.

Медичні працівники зараз перебувають у такому ж стресовому становищі, як і хворі, ті, у кого підозра та інші. Тут дійсно буде доречний досвід країн, яких також торкнулась епідемія: будьте вдячними тим, хто захищає ваше здоров'я, висловлюйте це доступними способами та пам'ятайте — все буде добре.

Важливі статті:

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Підтримка у коронавірусний час: як в Україні гуртуються і допомагають один одному

39351

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: