fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:11 11 Тра 2023

Спорт, у якому треба переграти себе: як працює гольф-кафе у центрі Києва

У столиці на Панаса Мирного, 6 з’явився заклад, де за демократичну ціну кожен відвідувач може долучитися до одного з найпопулярніших у світі видів спорту. Як він працює і чому це нестандартний спосіб провести час — у нашому матеріалі.

English version here

Що відбувається?

"Переважно, коли наші люди чують слово «гольф», у їхній уяві постає якийсь 80-річний мільярдер у золоті, діамантах, який статечно їде на гольфкарі. І це таке щось повільне, помираюче… Насправді все зовсім не так!" — стверджує професійний тренер з гольфу, віцепрезидент Професійної асоціації гольфу України, засновник і керівник гольф-клубу Lisnyky Golf & Villas Олександр Деніскін.

Щоб зруйнувати далекі від дійсності стереотипи й долучити до культури гольфу якомога більше людей, Олександр за підтримки інвесторів проєкту заміського гольф-клубу Lisnyky Golf & Villas відкриває в центрі столиці високотехнологічне гольф-кафе із симулятором TrackMan. Проєкт невдовзі планують запустити.

Lisnyky Golf & Villas

Гольф — світовий спорт із 600-річною історією. Наша країна тільки починає писати свою сторінку цієї історії. 34-річний Олександр Деніскін розповідає, що власну карʼєру в гольфі починав класично: носив ключки за гравцями, заробляючи чайові. Але вже за приблизно п'ять років почав керувати гольф-клубом. Тривалий час Олександр присвятив тренерству, а зараз узявся за популяризацію гри. 

Lisnyky Golf & Villas, Олександр Денісків

Ще до повномасштабної війни культура гольфу в Україні була на початковій стадії, а з початком бойових дій на паузу стало й це — констатує Олександр Деніскін. Перші гольф-поля в незалежній Україні відкрилися 2007-2008 року у Луганську, Харкові та під Києвом. Відтоді ця індустрія повільно, але невпинно розвивалася. Та початок російсько-української війни 2014 року відчутно загальмував процес. Зараз через широкомасштабне вторгнення деякі гольф-поля знищені, інші функціонують не так, як раніше. А проте Олександр Деніскін категорично не згоден із тими, хто каже: "Який гольф, коли у країні війна?!"

"Бо коли ми переможемо, що в нас буде? Бізнесу немає, податків немає, пенсіонери без пенсії. Далі що? — говорить Олександр. — Будь-хто, хто зараз щось будує чи відкриває в Україні, крутий і вартий поваги, незалежно від того, якого масштабу ці проєкти".

В Україні до війни гольф так і не встиг стати чимось особливо прибутковим. Та попри все, вітчизняний гольф — це зусилля і проєкти людей, які люблять цей спорт, знають його переваги, плекають культуру гольфу і хочуть долучити до неї дедалі більше однодумців.

Кафе із гольф-симулятором у середмісті — рішення для долучення киян до культури гольфу. Хтось просто познайомиться з атрибутикою гри, а хтось візьме ключку, вдарить по м'ячу раз, другий — і врешті стане гравцем, який їздитиме на поле.  

гольф-кафе

У чому рішення?

Проєкт Lisnyky Golf & Villas мав свій гольф-симулятор, придбаний для приватного користування. BGV Group Management — вільне підвальне приміщення в будівлі центрального офісу компанії. MTI — ресторанне обладнання та технологічні пристрої. А Олександр Деніскін — ідею особливого закладу, який поєднав би спорт і відпочинок. Так виникла колаборація, яка втілюється в новій культурній точці на мапі столиці. 

У Києві за адресою вул. Панаса Мирного, 6, в режимі преопенінгу вже працює гольф-кафе. Що це таке?

  • Підвальне приміщення, яке має кілька виходів, генератори, тут працює припливна вентиляція — це затишний, чистий і безпечний простір. 
  • Ресторан корейської кухні Chingu, де шеф-кухар застосовує гнучкий підхід, враховуючи побажання клієнтів.
  • Гольф-симулятор TrackMan. Це високотехнологічний прилад, який дуже точно вимірює ваш реальний удар ключкою по реальному м'ячу. Віртуальне тут тільки поле для гольфу. Але це модель так само цілком реального поля в котрійсь із країн світу на ваш вибір.
  • Елементи гольфу в інтер'єрі приміщення. Навіть не граючи, ви побачите тут і ключку, і м'яч, і навіть гольф-кар! 

Офіційне відкриття закладу заплановане на зиму 2023 року. До того часу в закладі охоче приймають відгуки відвідувачів, беруть їх до уваги. Урешті це буде такий заклад, якого хочуть самі клієнти. 

Олександр Деніскін

Яка мета?

"Мета проста. Ми сидимо в кафе, п'ємо каву. Ви бачите гольф-ключку десь на стіні, на іншій стіні бачите гольф-м'яч. Тобто, навіть якщо ви зайдете тільки випити кави з десертом, то все одно доторкнетеся до культури гольфу, — говорить Олександр. — Насправді Україна розвивається дуже динамічно, ми постійно щось шукаємо. Я хочу, щоб гольф також став такою знахідкою. У нашому ресторані є опція: поки ти чекаєш на замовлення, то можеш грати в гольф безкоштовно. Хто ще в Україні може таке запропонувати?"

Щодня у закладі є чергові тренери з гольфу, які готові запропонувати свої послуги. Усі вони мають сертифікати міжнародного зразка та досвід роботи більш ніж 10 років.

Щоб зробити гольф справді доступним для широких кіл, для України може бути помічним якраз досвід Південної Кореї, переконаний ініціатор проєкту.

Lisnyky Golf & Villas

Південна Корея — одна з топ-10 країн у світі гольфу. При цьому вона чи не єдина, де гольф усередині приміщення більш популярний, ніж гольф на полі. Гольф-симулятори у високотехнологічній і такій, де обмаль місця для гольф-полів, Південній Кореї мають величезний попит, там сформована ціла культура такого гольфу. Основні його переваги — доступність і дешевизна порівняно з гольф-полями.

Олександр Деніскін

Так само буде і в київському гольф-кафе. 

Заклад розташований у межах пішого доступу від станцій метро "Кловська", "Печерська" та "Арсенальна". Сюди легко дістатися після роботи, на відміну від поїздки в будь-який гольф-клуб за місто. 

"Це не буде дорого. На зараз я бачу, що ціна оренди симулятора на годину без тренера, буде вартувати 600 чи 800 гривень. Але для тих, хто тільки прийшов, перший чек в ресторані — це 200 гривень за пів години тренування з тренером-професіоналом. Усі наступні тренування для початківця вартуватимуть набагато менше, ніж оренда симулятора. Бо наше завдання — показати й навчити. І навіть якщо людина один раз спробує і їй не сподобається, це вже перемога. Бо людина спробувала, вона долучилася", — говорить Олександр Деніскін. 

Великий акцент у закладі роблять на дітей. Вони можуть після уроків прийти, пограти й повернутися додому, не витрачаючи надто багато часу. Усе компактно і зручно. Запити дитячої аудиторії будуть враховані і в кухні ресторану. 

А ще гольф-кафе стане місцем спілкування гольф-спільноти. Носії культури гольфу також зможуть саме тут показати друзям і партнерам, які ще не грають, що таке гольф. 

Бізнес-мета проєкту — залучити нову аудиторію. 

Олександр Деніскін пропонує підрахувати: "Для того, щоб будь-яке гольф-поле в Києві почало заробляти гроші, треба, щоб у місті було, наприклад, 20 тисяч гравців. Щоб навчити 20 тисяч гравців, один зі шляхів — будувати гольф-поля. Одне таке поле вартує без земельних ділянок десь 4 мільйони євро, може і більше. На одному гольф-полі може бути максимум 500 гравців, більшій кількості буде некомфортно. Щоб навчити 20 тисяч гравців, скільки треба побудувати гольф-полів? І де знайти стільки землі для них? Другий шлях значно дешевший і простіший — поставити гольф-симулятори. Так спочатку можна буде сформувати попит на гольф-поля, а вже потім відкривати самі поля".

До слова, на Lisnyky Golf & Villas в Лісниках зараз триває будівництво повноцінного гольф-поля. 

Як працює гольф-симулятор?

TrackMan Indoor Simulator містить два радари та високоточну камеру, яка фіксує різні параметри польоту вашого м'яча — його напрямок, висоту, обертання. Пристрій відображає ці показники з точністю 99,9%

У столиці є ще одна локація з гольф-симуляторами. Відмінність гольф-кафе на Панаса Мирного, 6 саме в тому, що тут встановлений один із найкращих в світі інструментів за технологічністю і точністю показників удару гравця. Таку технологію зазвичай, використовують лише ТОП-100 професійних гравців світу і для широкої аудиторії її майже не використовують.

гольфіст Олександр Деніскін

Це дуже велика перевага для навчання гри у гольф. 

"Будь-який тренер скаже, що краще вчити гравця на цьому пристрої, ніж на вулиці. Легше пояснювати, оперуючи точними показниками. Адже пристрій фіксує твою персональну статистику. Наприклад, на початку гри твоя швидкість руху ключки була одна, а наприкінці вже стала на скількись кілометрів на годину вища. І гравець, і тренер бачить реальний результат. Є довіра і розуміння, за що ви заплатили гроші. Також людина сама бачить, які у неї проблеми та над чим їй слід працювати", — каже Олександр Деніскін, який має понад 10 років тренерського стажу. 

Більше того, після завершення кожного заняття чи гри на цьому симуляторі — на електронну пошту гравця автоматично надсилається вся статистика його гри. 

симулятор гри в гольф

Симулятор може працювати в різних режимах:

  • для навчання;
  • для індивідуальної гри;
  • для проведення турнірів;
  • є окремі режими для дітей. 

У TrackMan завантажені кілька сотень гольф-полів. Це повне відображення реальних полів у різних країнах світу, яке дає відчуття повноцінної гри. Перебуваючи в центрі Києва, можна зіграти, наприклад, на полі в Маямі. 

Тут є різні набори ключок: жіночі, дитячі, для правші та для шульги, — щоб тренувати будь-кого у будь-якому віці й на будь-якому рівні підготовки. 

симулятор гри в гольф

Чого вас навчить гольф?

"Найцікавіше, — усміхається Олександр Деніскін, — що у гольфі треба навчитися робити один і той самий удар. Коли ви міняєте ключку, ви міняєте відстань польоту м'яча. Ключки не б'ють по-різному. Вам треба вивчити й робити один простий рух. І ось це найскладніше. Цей рух насправді повторити дуже складно. Тож гольф дає розуміння, що ти не можеш цілковито контролювати своє тіло".

Але, звичайно, гольф розвиває координацію та опорно-руховий апарат, особливо грудний і крижовий відділи хребта. Бо ж під час гри ти постійно обертаєшся навсібіч. Також гольфом радять займатися тим, у кого проблеми з зором. 

Гольф — чи не єдина не настільна гра, яка підходить для будь-якого віку. Саме тому частково і склався стереотип, що в нього грають тільки заможні літні чоловіки. А насправді просто у гольф можна грати і в 10, і у 80 років. 

Гольф — це гра, у якій вашим супротивником є тільки поле. Щоб перемогти, ви маєте переграти самого себе, а не конкурента. Тому в гольфі немає невдах. Ви граєте тільки свою гру. 

гольф-кафе у Києві

Крім того, в одному турнірі можуть бути гравці дуже різних рівнів. 

"Кожна лунка має свою норму. Наприклад, норма для професіонала цієї лунки п'ять ударів, — каже Олександр. — Для початківця на кожну лунку додається фора удару. Фора цієї лунки для початківця три удари. Якщо я граю цю лунку за п'ять ударів, а ви за сім, ви у мене виграли. Тому в гольф можуть разом грати пенсіонери, діти, професіонали, люди з інвалідністю, і ніхто не почуватиметься дискомфортно".

Гольф — це олімпійський вид спорту. Україна вже має гравців, які беруть участь у міжнародних змаганнях і виборюють свої призи. Але щоб мати власних чемпіонів, маємо піднести культуру цього виду спорту на зовсім інший рівень.

"Ми розуміємо, як розвивати культуру гольфу, і поступово будемо досягати своєї мети", — підсумовує Олександр Деніскін.

Зацікавились? Замовляйте урок або столик за телефоном +380 (50) 185 94 15.

3009

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: