fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 20:40 25 Січ 2023

Бій стихійному звалищу: як ліс перемагає сміття

Для того, щоб приховати сліди звалища і відбити у людей звичку викидати сміття в непідходящому місці, колишню територію звалища можна засадити дубовими саджанцями.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: стихійні сміттєзвалища
  • Рішення: Ліс замість сміття

Стихійні сміттєзвалища — місця, які не є спеціалізованими полігонами, але де масово скупчуються відходи.

5 перших кроків

  1. Знайдіть локації стихійних сміттєзвалищ у вашому районі.
  2. Розробіть план його окультурення: перетворити в дитячий майданчик, парк, сад, ліс тощо. Це дозволить уникнути повторного засмічення.
  3. Зверніться до місцевої влади та комунальників з вимогою вивезти сміття звідти на спецполігон.
  4. Влаштуйте толоку, розберіть рештки сміття, розрівняйте землю, організуйте чергування, щоб захистити територію від повторного засмічення.
  5. Встановіть інформаційну табличку з повідомленням про те, що саме буде створено на місті сміттєзвалища. Під час втілення проєкту можна створити окремі сторінки колишньому звалищу, та розповідати про прогрес. Щоб більше людей дізнавалось та долучалось до ініціативи.

Детальніше

Стихійне звалище біля сіл Малий Тростянець та Вищі Вільшани виникло досить давно. У травні 2020 року керівництво ОТГ таки ліквідувало його. Зібране сміття вивезли на спеціалізований полігон — щоб вивезти весь обсяг відходів, знадобилося понад 50 вантажівок. І хоча основну масу сміття вдалося вивезти, повністю усунути сліди звалища було неможливо — надто багато дрібного сміття увійшло в землю. Проте колишнє звалище потрібно було якось рекультивувати та облагородити, щоб довести до ладу.

Рішення придумали та реалізували у співпраці з місцевим лісництвом. Суть його проста: для того, щоб приховати сліди звалища і відбити у людей звичку викидати сміття в цьому місці, колишню територію звалища засадили дубовими саджанцями. Після того, як жителі навколишніх сіл побачили, що звалище розчищене, а на його місці висаджені дуби, скидати сміття сюди перестали.

Джерело: Рубрика

8

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: