fbpx
Сьогодні
Розбір 14:53 20 Лип 2023

Маніпуляція замінила відверті фейки: як розпізнати та спростувати неправдиву інформацію у спільнотах Київщини?

Як ви думаєте, чим кияни та жителі Київщини користуються, щоб дізнаватись останні новини України та регіону? Псевдоновинні Телеграм-канали та Facebook-групи, що працюють в Києві та Київській області, мають до 2 мільйонів підписників. Разом з тим вони не соромляться поширювати як відверті фейки, так і “замасковані” маніпуляції. Журналістка “Рубрики” проаналізувала публікації регіональних каналів, пабліків та груп Київщини в соціальних мережах за червень та знайшла дезінформацію та маніпуляції про західних партнерів України, які намагаються мімікрувати під правдиві новини.

У чому проблема?

На сьогодні обсяги фейкової інформації в пабліках, каналах та групах Київщини в соціальних мережах значно зменшились порівняно з тим, як було на початку повномасштабного вторгнення.

Водночас російське ІПСО все ще потрапляє в український, зокрема київський, інфопростір. Але в більш елегантний спосіб: не створюючи власні канали, а поширюючи маніпуляцію та дезінформацію через регіональні новинні групи та канали — так звані "новинні помийки", де найчастіше кожен користувач може надіслати новину без вказування джерела.

Окрім відвертих фейків, у таких ресурсах з'являються і маніпулятивні повідомлення, покликані дискредитувати нинішню владу. Часто звичайному користувачу важко відрізнити їх від фейкової інформації, чим можуть користуватись як російські спецслужби, так і політична опозиція.

Але така ситуація була не завжди. Напередодні та відразу після 24 лютого 2022 року на Київщині буйним цвітом розквітли пропагандистські канали. Сім Телеграм-каналів регіону свого часу навіть потрапили до списків СБУ та "Детектор медіа". Редакція "Рубрики" перевірила ці ресурси й з'ясувала, що наразі всі вони припинили своє існування.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот зі списку 100 псевдоукраїнських Telegram-каналів, які працюють в інтересах рф (СБУ)

фейки в телеграм-каналах

Скриншот зі списку 500 Телеграм-каналів, які поширюють російську пропаганду ("Детектор медіа")

Зазвичай ці канали наголошували на двох тезах: "не все так однозначно" та недостатній допомозі й підтримці західних країн. Розрізнити їх можна було за російськомовною назвою і поширюваним контентом, скопійованим чи репостнутим з російських каналів, що підтверджує основні наративи російських ІПСО.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Связной Киевская область" з останнім постом від 23.05.23

фейки у телеграм-каналах

Cкриншот з Телеграм-каналу "Ирпень" з останнім постом від 09.07.2022

фейки у телеграм-каналах

фейки у телеграм-каналах

Скриншоти з Телеграм-каналів "Васильков" та "Бровары" з останніми постами від 22.03.2023

Яке рішення?

Слідкувати за появою та/або повторною активізацією таких каналів, а потім блокувати їх спершу допомагали інтернет-спільноти небайдужих українців, деякі з яких контролювались кіберполіцією, на кшталт "StopRussiaChannel | MRIYA" та "Інтернет Сили України – ІСУ". Особливо активно вони працювали на початку повномасштабного вторгнення. Зараз частина або припинила свою роботу, або не так активно залучає до пошуку та блокування ворожих каналів і пабліків користувачів.

Потреба в активній роботі таких спільнот відпала не тільки через зниження активності російських ІПСО, але й через зростання загального рівня медіаграмотності. Зокрема, адміністратори каналів та груп стали свого роду регуляторами, слідкуючи за джерелами контенту й навіть публікуючи розвінчування фейків для підписників.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Facebook-групи "Інформаційний портал: Ірпінь, Буча, Гостомель, Ворзель, Коцюбинське"

Попри позитивні тенденції у кількості пропагандистського контенту та зацікавленість самих користувачів в отриманні об'єктивної інформації, все ще трапляються випадки публікації відверто зманіпульованих новин у каналах, групах та пабліках в соціальних мережах столиці та області. "Рубрика" взялася розвінчати фейки та маніпуляції про відносини України з  Європою та західними партнерами, що зустрічались редакції у червні.

Як це працює?

Маніпуляція (10 червня): Володимир Зеленський не хоче їхати на саміт НАТО

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Facebook-групи «Підслухано Київ»: «До цього він вимагав запрошення… Запрошення прислали… Запросили, то їдь! Потрібно використовувати всі можливості… але воно тепер не хоче їхати… ламається… Той, хто хоче – шукає можливості. Хто НЕ хоче — відмазки…»

Джерело: Facebook-група "Підслухано Київ".

Як спростувати цю маніпуляцію? Користувач поширив своє маніпулятивне повідомлення про вагання президента щодо участі у саміті НАТО разом з партнерами з країн ЄС та США, використавши заголовки ЗМІ щодо очікування політичного запрошення до НАТО від 20.04.2023 та умов, які ставить західним партнерам президент задля його участі у заході, від 06.06.2023. 

фейки у телеграм-каналах

Заголовок новини від «Укрінформ»

фейки у телеграм-каналах

Заголовок новини від «РБК-Україна»

Якщо розбирати першу частину цього маніпулятивного повідомлення, то варто сказати про різницю між запрошенням на саміт та запрошенням на членство в Альянсі. У новині Укрінформу від 20.04.2023, що базується на відеозверненні президента, йдеться не про запрошення на сам захід, але про очікування на пропозицію стати членом НАТО. Водночас президент декларує свою підготовку до участі в цьому заході.

Щодо другої частини маніпуляції — дійсно, можна констатувати, що з кінця квітня у ЗМІ регулярно з'являлись повідомлення, що Президент України ще в процесі ухвалення рішення про участь у саміті. Зокрема, медіа посилаються на слова віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та заступника глави Офісу президента Ігоря Жовкви. Про це говорить і сам голова Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв'ю ABC News.

Заголовок, використаний для підкріплення другої частини маніпулятивного повідомлення, можна спостерігати і в інших медіа, адже це було відповіддю на питання пресконференції до Дня журналіста. "Слово і діло", зокрема, виділило серед умов, озвучених Володимиром Зеленським, не тільки "сигнали щодо членства в НАТО", але й "безпекові гарантії".

Станом на зараз Президент відвідав саміт НАТО у Вільнюсі та у своєму традиційному відеоповідомленні за підсумками 12 липня назвав "хорошим результатом" домовленості, яких Україна досягнула під час цього заходу. Зокрема, він виділив "безпекові гарантії" від країн Великої сімки.

На читача маніпулятивно впливає й емоційна забарвленість та зневажливий підтекст повідомлення, що має на меті підірвати довіру до Президента та нівелює зусилля українського політикуму щодо відстоювання національних інтересів України у такому важливому питання, як членство України в НАТО.

Маніпуляція (10 червня): прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час візиту до України надав недостатню кількість допомоги

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу «Хуёвый Киев»: «До Києва сьогодні прибув найвищий гість, цілий канадський прем'єр — Трюдо. З іншого боку як прибув, так і відбуде завтра. "Голови" сюди по черзі катаються виключно для того, щоб наробити фоток і засвітитися на обкладинках власних національних ЗМІ, які, мовляв, вони ах*нні благодійники світового масштабу. А насправді… 8 леопардів. Та їб*ть, з цією силою ми тепер прямо завтра як мінімум до Уралу дійдемо. Ще б 2 Абрамса, 4 гранати, 8 сигарет і пару шкарпеток, і нищівна перемога, вважай, у кишені»

Джерело: Телеграм-канал «Хуёвый Киев»

Як спростувати цю маніпуляцію? Користувач маніпулятивно прокоментував візит прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

За повідомленням провідної канадської телерадіокомпанії CBC, візит Джастіна Трюдо, хоч і відбувся в умовах секретності, але не був несподіваним, адже мав на меті підтримати контрнаступ України та став своєрідною відповіддю на підрив Каховської ГЕС росією. Цей візит став другим під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Під час візиту було оголошена додаткова військова допомога Україні в розмірі 500 млн канадських доларів та пропозиція навчань українських пілотів керувати винищувачами F-16. Загалом за весь період повномасштабного вторгнення Канада виділила понад 8 млрд доларів фінансової допомоги Україні, включно з понад 1 млрд доларів військової допомоги.

Напередодні візиту Канада затвердила тимчасове скасування імпортних мит на українську продукцію, яке триватиме до 9 червня 2024 року. Також у суботу, 10 червня, Канада виділила 10 млн доларів гуманітарної допомоги та пообіцяла перенаправити ще 37 мільйонів доларів, про які було оголошено раніше, на допомогу Україні впоратися з наслідками підриву Каховської ГЕС. Додатково Трюдо під час цього візиту оголосив про нові санкції проти російських осіб та організацій разом з уже підсанкційними 2,5 тисячами юридичними та фізичними особами.

Згадані в пості 8 танків Leopard Канада пообіцяла передати Україні набагато раніше: першу партію з 4 танків анонсували вже 26 січня цього року, а решту 4 — до річниці повномасштабної агресії росії в Україні. Ще раніше міністерка оборони Аніта Ананд оголошувала про поставку 200 бронеавтомобілів Senator та купівлю зенітно-ракетного комплексу NASAMS для України.

Підсумовуючи вищесказане, таким емоційно забарвленим коментарем про візит прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, написаним у відверто зневажливій манері, автор хоче знецінити допомогу союзної країни. Це є одним з головних наративів російських ІПСО і в перспективі грає на руку країні-агресору.

Фейки (17 червня та 29 червня): країни ЄС посилили допомогу всім біженцям з України

У Телеграм-каналі з різницею трохи більше як тиждень з'явились 2 повідомлення про надання додаткової допомоги від країн ЄС українським біженцям. Причому в пізнішому повідомленні конкретизовано, що допомогу надаватимуть 7 країн ЄС і вона включатиме фінансову щомісячну допомогу, оплату житла та навчання дитини до 18 років. Також у кожному пості прикріплені посилання для переходу на Телеграм-канали 8 різних країн, де нібито є детальніша інформація про допомогу, а саме: Німеччина, Польща, Чехія, Португалія, Іспанія, Італія, Австрія, Румунія.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Реальный Киев" від 17.06.2023: «Сім країн ЄС посилили допомогу всім біженцям з України. Посилення допомоги включає фінансову щомісячну допомогу, оплату житла та навчання дитини до 18 років. Нижче посилання на країни, переходьте підписуйтесь»

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Реальный Киев" від 29.06.2023: «Країни ЄС посилили допомогу всім біженцям з України. Всю інформацію та покрокову інструкцію по країнах можна знайти на каналах, які створили волонтери. Нижче посилання на країни, переходьте підписуйтесь»

Джерело: Телеграм-канал "Реальный Киев"

Як спростувати ці фейки? Ця інформація є фейковою та створена для залучення аудиторії українців за кордоном в канали для українських спільнот в певних країнах. Деякі з цих каналів вимагають запит на доступ, на інші ж відразу можна підписатися і дізнатися, що це, за їхніми словами, "найбільші канали" української спільноти в цих країнах. Але у них жодного слова немає про анонсовану в пості допомогу.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Польша | Польща | Варшава"

фейки у телеграм-каналах

Запит на доступ до Телеграм-каналу "Іспанія | Новини | Барселона"

Утім, не вдається знайти й серед офіційних джерел з українського та європейського боку інформацію про будь-яку додаткову допомогу окремим людям та сім'ям з України. Навпаки, деякі країни з цього переліку суттєво обмежили виплати для українських біженців. Зокрема, Румунія з 1 травня 2023 року надає щомісячну допомогу тільки перші 4 місяці перебування в країні, а Чехія з прийняттям законопроєкту "Lex Ukrajina" зменшила розмір щомісячної виплати та термін безоплатного користування житлом.

За даними Вокс Україна, на Телеграм-каналі "Реальна Війна | Україна" ця новина пояснюється як компенсація за підрив росіянами Каховської гідроелектростанції (ГЕС), а на Телеграм-каналі "Труха Дніпро" подібна інформація опублікована у вигляді поста, позначеного хештегом "реклама".

Маніпуляції (21 червня та 27 червня): зареєструватись на допомогу від міжнародних організацій можна в один клік шляхом переходу за посиланням на сторінку вашого обслуговчого банку

У Телеграм-каналі з різницею в 6 днів з'явились 2 повідомлення про надання допомоги від міжнародних організацій українцям. Посилання, які вони в собі містили, зокрема, посилання на українські банки, замість заявки чи додаткової інформації, спрямовували користувачів на інші Телеграм-канали.

Джерело: Телеграм-канал "Ебанутый Киев".

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Ебанутый Киев" від 21.06.2023: "Відкрито реєстрацію на нову грошову допомогу для українців. Доступно 2200 грн на місяць, протягом 3 місяців. Щоб подати заявку оберіть ваш банк нижче і тисніть «Подати заявку»"

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Ебанутый Киев" від 27.06.2023: "ДОДАТКОВА ДОПОМОГА УКРАЇНЦЯМ У РОЗМІРІ 6600 ГРН. Отримати можуть тільки ті, у кого УКРАЇНСЬКИЙ паспорт. Для подачі заявки оберіть свій банк і подайте заявку"

Як спростувати ці маніпуляції? Перше, на чому варто наголосити: щоб подати заявку на допомогу від держави, волонтерів чи міжнародних організацій, достатньо зареєструватись на єдиному порталі ЄДопомога. Для цього не потрібно обирати обслуговуючий банк.

Сума допомоги коливається від 2200 до 2500 грн на місяць, яка надається зазвичай протягом 3 місяців. Тобто загалом виходить 6600 грн. Важливе уточнення: у випадку отримування допомоги від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, яка розрахована на малозабезпечені сім'ї та осіб з інвалідністю, період надання допомоги може бути збільшений, відповідно різнитиметься і сума.

Окремо варто зупинитись на віжуалі до поста від 21 червня, який вперше був використаний 31 травня 2022 року Міністерством соціальної політики України у пості в соціальній мережі Facebook. Протягом року з певною періодичністю зустрічаються матеріали-експлейнери про те, як можна отримати грошову допомогу від міжнародних організацій. Тільки за липень 2023 року подібні статті вийшли на сайті 24 Каналу та ICTV. Але є нюанс: перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій завершено, тобто наразі подати заявку на отримання допомоги неможливо.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з інформаційного ресурсу ЄДопомога

Єдиний вид міжнародної грошової допомоги, яка на зараз доступний українцям, — компенсація постраждалим від підтоплення від Міжнародної організації з міграції у сумі 6600 грн на кожного члена сім'ї. Мешканці Миколаївської та Херсонської областей можуть особисто подати заявку через орган соцзахисту за місцем фактичного перебування або передати її через керівника сільської, міської військової адміністрації.

Натомість вищезгаданий Телеграм-канал дає посилання на "оформлення заявки" для переходу на різні українські банки й навіть "зашиває" в сам текст ще два додаткових повідомлення. Всі вони ведуть на інший Телеграм-канал "Батальйон Монако", який є типовим псевдоновинним каналом у поєднанні зі світською хронікою. Канал має закритий доступ та вже нараховує більш ніж 1 млн підписників.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Ебанутый Киев"

Віжуал до другого поста-маніпуляції взагалі сфальсифікований: на сайті BBC немає статті з таким заголовком і від такого числа. На додачу до цього Українська служба ВВС має у назві слово "Україна".

За даними Тернопільського пресклубу, фейк з подібною картинкою вже траплявся в місцевих телеграм-каналах, але стосувався виплати 4500 грн від українського уряду. Усі посилання, "зашиті" в пост Телеграм-каналу "Ебанутый Киев", як і у прикладі тернопільських фактчекерів, ведуть на відомий псевдоновинний Телеграм-канал "Труха Украина", який має вже більш ніж 2 млн підписників.

фейки у телеграм-каналах

Скриншот з Телеграм-каналу "Труха Україна"

Як і у випадку фейку щодо збільшення допомоги українським біженцям, такі пости дезінформують користувачів і спекулюють на темі грошової допомоги з метою збільшити кількість підписників Телеграм-канала-замовника.

Як показав моніторинг "Рубрики", відвертих грубих фейків у пабліках, каналах та групах Київщини в соціальних мережах майже не зустрінеш, на відміну від тимчасово окупованих територій "ЛНР" та "ДНР". Натомість залишаються маніпулятивні повідомлення, через які адміністратори цих каналів свідомо чи несвідомо грають на руку країні-агресору.

Рубрика:
eРубрика
858

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: