fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 09:36 24 Січ 2023

Пінопласт з грибів: новий екологічний матеріал

Перспективною заміною звичайним пластмасам може стати біопластик, оскільки він вирішує одразу дві проблеми: скорочує використання нафти й зменшує глобальне забруднення.
  • Категорія: рослини
  • Проблема: переповнені сміттєзвалища
  • Рішення: Екологічний замінник пінопласту

Пінопласт — матеріал білого кольору, укладений у міріади мікроскопічних тонкостінних клітин зі спіненого полістиролу, розкладається десятки років.

5 перших кроків

  1. Дізнайтеся технологічні особливості формування грибного пластику у технологів  ХДАУ. 
  2. Сформуйте заражену грибницею суміш субстрату та вкладіть у спеціальну форму (форма повторює обриси фінального виробу).
  3. Дайте міцелію розвинутися і зафіксувати субстрат.
  4. Зупиніть розвиток грибниці.
  5. Висушіть готовий матеріал — для цього в штучних умовах потрібно кілька годин, а в природних — п'ять-сім днів.

Детальніше

Перспективною заміною звичайним пластмасам може стати біопластик, оскільки він вирішує одразу дві проблеми: скорочує використання нафти й зменшує глобальне забруднення. Наразі кількість пластику, отриманого з біологічної сировини, становить близько 1% з усіх доступних на ринку полімерів і має стійку тенденцію до зростання — у 2019 році ринок біопластику оцінювався в $7 млрд. І за прогнозами дослідників, у найближчі п'ять років він продовжить збільшуватися на 16% щороку. Яку тільки сировину не використовують зараз виробники для виготовлення біопластику — цукровий очерет, картоплю, кукурудзу, коріння кассави, рицинову олію.

У Херсонському державному аграрному університеті випадково винайшли спосіб виробляти з грибів екологічний матеріал, схожий на пластик. Херсонські науковці-аграрії, експериментуючи з технологіями вирощування глив, створили природний пінопласт.

Джерело: Рубрика

9

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: