fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 16:12 25 Січ 2023

Енергія з пакетів та підгузків: як працює біокотельня при лікарні на Житомирщині

В Житомирі у грудні 2020 року запустили проєкт, який не тільки дозволяє розвантажувати звалища, а й виробляти енергію з відходів, здешевлюючи опалення в місті.
  • Категорія: енергоефективність
  • Проблема: критична нестача енергоресурсів, руйнування енергосистеми
  • Рішення: Енергія з медичних відходів (біопаливо)

Біопаливо або біологічне паливо — органічні матеріали на кшталт деревини, відходів та спиртів, які використовують для виробництва енергії.

5 перших кроків

  1. Разом з представником медустанови, де буде працювати котельня, проконсультуйтеся з виробником спецобладнання.
  2. Сформуйте проєкт майбутньої біокотельні, розрахувавши кількість відходів, які виробляє лікарня і кількість тепла, яку вони здатні виділяти.
  3. Закупіть та установіть необхідне спеціальне обладнання.
  4. Встановіть та перевірте систему фільтрації викидів.
  5. Проведіть навчання персоналу та забезпечте технічне обслуговування обладнання.

Детальніше

Проблема відходів стає все гострішою з кожним роком: перероблення не завжди можливе і не надто розвинене в Україні. А сміття стає все більше. В Житомирі у грудні 2020 року запустили проєкт, який не тільки дозволяє розвантажувати звалища, а й виробляти енергію з відходів, здешевлюючи опалення в місті. Це котельня від котлозаводу "Крігер" — унікальна установка для України. Використання твердих побутових відходів як палива — новація, яка могла б стати цікавою кожному місту. 

Установка Крігера здатна переробити 170 кг медичних відходів на годину. За рік же вона може прийняти й перетворити на енергію 1000 тонн медичних відходів з лікарень не тільки на території Житомирської області, а й з усієї України. Все це — з дотриманням екологічних норм і виробленням тепла. Котельня працює на суміші дерев'яної тріски та РДФ — сортованих твердих побутових відходів, які не можна переробити далі, серед них кольоровий целофан, підгузки, розкислий папір. Зараз суміш складається в пропорції 25/75, але надалі планується перейти на суміш 50/50.

Зараз котельня опалює обласну психіатричну лікарню, на території якої й знаходиться. Надалі енергією з таких установок можна забезпечити опалення шкіл, лікарень, комунальних установ і житлоплощі. На сьогодні така котельня здатна забезпечити тепловою енергією 25 тисяч квадратних метрів житла або, наприклад, навчальних, лікарняних установ. 

Джерело: Рубрика

26

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: