fbpx
Сьогодні
Корисності 15:10 21 Лют 2023

Як економити під час війни: про планування відпочинку, щоденні витрати й донати з розумом

Повномасштабна війна вплинула на ціни, на прибутки, на наші попити та загалом на якість життя. Якщо у перші місяці головним завданням було вижити й не здатись, за рік ми встигли пристосуватися до війни. Стало очевидно — це не спринт, а марафон. У фінансовому плані — теж. “Рубрика” поспілкувалася з експерткою і зібрала поради, що допоможуть грамотно розпоряджатись коштами під час війни.

У чому проблема?

Наприкінці минулого року соціологічна компанія Gradus Research провела дослідження, яке виявило, що режим раціональних покупок серед українців, що розпочався 24 лютого, з часом тільки посилюється. Більшість респондентів опитування зізналися  — їхні доходи знизилися і не встигають за зростанням цін. Постійні відмови самому собі та своїй родині у багатьох речах, які раніше були частиною буденності, можуть ставати ще одним фактором стресу, якого нам і без цього вистачає. 

Яке рішення?

Рік тому мало хто міг передбачити, що війна буде тривати так довго, що вона буде настільки руйнівною і настільки виснажливою  — як для країни, так і для кожного з нас.

Втім, грамотно керувати своїм бюджетом та економити без страждань можна і під час війни. Розібратися, як це робити правильно, і при цьому знаходити кошти донати, "Рубриці" допомогла фінансова планерка iPlan.ua Ульяна Гринчевська.

Як це працює?
Війна і резервний фонд

фінансова грамотність під час війни

Часто від фахівців з економіки ми чуємо про "резервний фонд" та "фінансову подушку", але що це означає в реальному житті? 

Резервний фонд, пояснює Ульяна Гринчевська, це сума коштів, які зможуть перекрити наші щоденні витрати та цільові витрати на 3-6 місяців. Під щоденними витратами маються на увазі витрати на їжу, комунальні платежі, транспорт тощо. Цільові витрати  — це витрати на конкретну ціль: донати, медицина, підтримка батьків, освіта та саморозвиток.

Мати накопичену фінансову подушку на 6 місяців означає, що людина зможе забезпечити на цей період свій поточний рівень життя, не відмовляючись від своїх потреб та побажань. Роль резервного фонду є дуже вагомою у нашому бюджеті, адже ми будемо мати запас часу, щонайменше на 3-6 місяців, щоб знайти можливі варіанти основного чи додаткового заробітку у разі настання того самого "непередбачуваного та незапланованого". 

Війна підсвітила нам, що в ідеалі резервний фонд краще формувати на 6-12 місяців. Так у нас буде більше часу на те, щоб "зорієнтуватися на місцевості" та знайти в собі сили рухатися далі. З цього випливає наступне питання: де і як краще тримати кошти на фінансову подушку?

Оптимальним варіантом буде поділити кошти на 3 позиції:

  • готівка  — 20% (валюта  — гривня);
  • картка або депозит "Мобільні заощадження" —  40% (валюта гривня або долар). Перевага такого депозиту в тому, що людина будь-коли зможе зняти гроші з рахунку і будь-коли його поповнити;
  • короткостроковий депозит до 3 місяці  — 40% (тут можна використати як альтернативу і валютні військові облігації).

Маючи сформовану подушку, однозначно легше перенести війну у фінансовому плані. Але що робити, якщо її немає або ж вона сформована не на такий тривалий час. Тут вступає в дію "стара добра економія". Але, як зауважує експертка, тут важливо звернути увагу на ряд моментів.

Не потрібно економити:

  • на їжі;
  • на речах, які допоможуть вам прийти у стан впевненості та спокою (хобі);
  • донати під час війни.

Адже купуючи якісну і смачну їжу, ми підтримуємо своє здоров'я. Купуючи речі/послуги для нашого хобі, ми підтримуємо свій емоційний стан. А коли ми донатимо, ми інвестуємо у нашу перемогу.

На чому ж варто зекономити під час війни або яку фінансову ціль можна перенести?


  • Кафе і ресторани

"Аналізуючи наш сімейний бюджет у грудні 2021-го та у січні 2022-го, ми з партнером зрозуміли, що у нас були високі витрати на кафе/ресторани  —  близько 20% від бюджету на щоденні витрати. І коли ми вирішили оптимізувати наш бюджет, вирішили менше ходити в різні заклади харчування. Замість 3-4 походів на тиждень ми вирішили, що зараз це можна скоротити до 1 разу на тиждень.

Так, тут можна сказати, що і вдома харчуватися недешево, адже ціни на продукти від початку війни зросли більш ніж на 20%, але і в закладах харчування ціни зросли також", — наводить особистий приклад Ульяна Гринчевська.

  • "Малі суми" теж можуть врятувати

Експертка зазначає: часто ми недооцінюємо "малі суми". Ви точно зустрічали такі розрахунки: якщо людина замість купівлі однієї чашки кави на день заощадить ці кошти, то за рік назбирається "кругленька сума" (наприклад, в середньому кава коштує 50 гривень; помножимо цю суму на 30 днів  — будемо мати 1500 гривень, а за рік це вже вийде  — 18 250 гривень). 

"В довоєнний час моя рекомендація була б інша: крім основного доходу знайти додатковий дохід (надання консультацій, відкриття власної справи на основі хобі, до прикладу інтернет-магазину, тощо). Суть така: не економити на щоденних витратах, а знайти можливість збільшити свій дохід. Зараз інша ситуація. Зараз війна. Тому за допомогою ефекту накопичення малих сум ми можемо значно заощадити на інші поточні витрати", — зазначає експертка.

Проте викреслювати "маленькі радощі" зі свого життя й обмежувати себе різко у всьому теж не варто. Інакше це призведе до зриву. Жорстка економія в побуті може стати лише новою причиною стресу, однак і в цьому питанні зайвих витрат можна позбутися. 

  • Відпустка

Життя продовжується попри війну, багато людей вже зараз починають планувати відпустку на літній період. Тим, хто почав закладати в бюджет витрати на відпустку, під час війни логічніше буде змінити тип відпустки, зробити її менш затратною (замість поїздки мами з дітьми на море за кордон, як варіант  — поїздка на Закарпаття). Коли ми тимчасово змінюємо наші фінансові плани — це не погано, адже таким чином ми максимально підлаштовуємося під реалії. 

"Зараз у декого може виникнути думка: «яка ще відпустка під час війни?». Як на мене, правило «спочатку одягни маску на себе, а потім на ближнього» зараз стало як ніколи актуальним. Адже, якщо ми будемо здорові, в стані рівноваги, то зможемо ще більше працювати та ще більше інвестувати в нашу перемогу", — впевнена Ульяна Гринчевська. 

  • Одяг 

Ще одна категорія, на яку можна зменшити витрати — це одяг. В багатьох сім'ях є правило оновлення гардероба літом та взимку. Та варто переглянути свій поточний гардероб. Можливо, джинси, які у нас є зараз, не такі й вже погані і ви зможете носити їх ще один сезон. Більш того, те що вам вже непотрібне, але ще має гарний вигляд, можна продати. Зараз ефективним маркет-плейсом може стати навіть ваша персональна сторінка у соцмережах.

  • Великі витрати

Що стосується фінансової цілі, яку можна перенести, Ульяна Гринчевська пропонує це розібрати на конкретному прикладі: скажімо, у вашому фінансовому плані була купівля автомобіля. Враховуючи війну, доречніше буде цю ціль перенести, адже на ці кошти можна буде жити, якщо ви раптово втратите дохід.

Які правила економії актуальні зараз?  


гроші під час війни

  • Рахуємо і ще раз рахуємо 

Варто вести облік доходів і витрат. Експертка радить знайти систему обліку, яка буде для вас зрозуміла та зручна. Наведемо трійку найбільш топових та зручних для версій iOS та Android, у яких є безкоштовні версії:

  • Spendee 
  • Wallet
  • Monefy

Якщо вам не хочеться користуватися мобільним додатком для обліку доходів і витрат, можна вести контроль витрат в таблиці Excel. Заносити до неї доходи та щоденні й цільові витрати. Табличку можна також вести у розшарених на сім'ю гугл таблицях, щоб до неї мали доступ члени родини й також вносили свої витрати. Маючи таку статистику за 2-4 місяці, ви зможете проаналізувати, які ваші витрати можна буде оптимізувати.

  • Контроль імпульсивних покупок 

Візьміть за звичку запитувати себе перед покупкою: чи дійсно мені це потрібно? Не хапайте річ, що впала в око, одразу. Краще повернутися до неї за кілька днів, щоб точно оцінити, чи вона вам потрібна. При покупках онлайн спрацює таке правило: коли інтернет-магазин запитує, чи хочете ви зберегти дані кредитної картки, натисніть "ні". Це дозволить виключити наступні імпульсивні покупки.

І саме зараз хотілося б також згадати "синдром річниці", про який добре знають психологи. Суть в тому, що через рік після травматичної події, а саме такою став для всіх нас початок великої війни, у багатьох може виникнути гостре бажання зробити те, що ще місяць тому і не планувалося. Терміново. Зробити хоч щось. Купити машину у кредит, зробити капітальний ремонт, змінити роботу, прямо зараз купити квиток і влаштувати собі омріяну подорож. Тут принцип один: пару тижнів до і пару після 24 лютого постаратися не робити ніяких "широких кроків". Це не допоможе вгамувати травму, а тільки помітно погіршить фінансове становище.

  • Використовуйте cashback від банків

До прикладу, користувачі Monobank можуть раз на місяць обирати cashback на витрати. В середньому це до 20% на різні позиції.

  • Сформуйте фінансову подушку

Якщо ви чули про фінансову подушку, але так і не відкладаєте кошти на неї, то зараз саме час почати це робити (рекомендовано в середньому 10%). Почніть відкладати з невеликих сум, поступово їх збільшуючи. Увага: заощаджувати потрібно одразу, щойно ви отримали дохід, а не із залишків коштів.

  • Плануйте витрати

Думайте про відпочинок з розумом, складайте список покупок перед походом в магазин чи на ринок. Перегляньте свій гардероб — можливо він не потребує значного оновлення. Крім того, зараз саме час позбутися шкідливих звичок, що теж забирають великий відсоток від бюджету, зокрема куріння. 

Ще більш корисних рішень
Донати — це теж інвестиції. Кому, скільки і з яким настроєм?


економія для українців

"Я навіть не припускала, що у 2022 році з'явиться новий вид інвестицій  — донати,  — ділиться фінансова планерка Ульяна Гринчевська,  — Тільки коли ми інвестуємо, наприклад, у фондовий ринок, з часом можемо отримати збільшення інвестованої суми, а коли ми донатимо — ми інвестуємо у нашу Перемогу"

Але давайте спробуємо виділити здорові правила, які допомогли б нам донатити не в шкоду самим собі:

  • Переконайтеся, що ті гроші, які ви маєте зараз  — не останні ваші кошти. Якщо у вас до війни не було сформованої резервної подушки і зараз у вас зменшився або взагалі відсутній дохід, не треба донатити, спершу ви мусите подбати про себе.
  • Донатьте на конкретну ціль. Зараз багато наших друзів і знайомих на фронті можуть відкривати збори на автомобілі, квадрокоптери в сумі 100-200 тисяч гривень. Відповідно, тут найбільше ви відчуєте ефект від вашої суми.
  • Якщо ви щомісячно отримуєте дохід, то 5-10% від доходу можна відправити на цю ціль.
  • Також важливо розуміти, в якому стані ми перераховуємо гроші на благодійність. Якщо це робити лише під впливом почуттів, це може підірвати бюджет. Коли ми робимо це планово — це наше усвідомлене рішення. Тобто навіть допомогу військовим та волонтерам потрібно планувати. 

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

10829

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: