fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 13:00 28 Січ 2023

Прибираємо без агресивної хімії та забрудників: екорішення

Миючі засоби не змиваються повністю з посуду чи поверхонь, утворюючи тонку плівку, яка пізніше потрапляє в організм.
  • Категорія: вода
  • Проблема: забруднення води, побутова хімія
  • Рішення: Екологічні миючі засоби

Мийний засіб — поверхнево-активна речовина або суміш поверхнево-активних речовин з очисними властивостями в розведених розчинах.

5 перших кроків

  1. Дізнайтесь про існуючі рецепти екологічних засобів для миття.
  2. Універсальний засіб для миття поверхонь: оцет — 150 мл, дистильована вода — 150 мл, харчова сода — 1 столова ложка, ефірна олія — ​​5 крапель.
  3. Засіб для вікон, дзеркал: міцний чорний чай, лимонний сік — 1 столова ложка.
  4. Пральний порошок: господарське мило — 250 мл, харчова сода — 150 мл, кальцинована сода — 150 мл, бура (тетраборат натрію) — 100 мл, ефірні масла — 3 краплі.
  5. Засіб для миття посуду: господарське мило — 250 мл, харчова сода — 5 столових ложок, ефірне масло — 2 краплі.

Детальніше

Щодня, озброївшись губками і разовими ганчірками, ми ведемо боротьбу з мікробами і бактеріями. Головна зброя — побутова хімія.

Вода з хімікатами потрапляє в наші водойми — моря, річки і озера. Чужорідні речовини повільно, рік за роком, змінюють природне середовище, завдаючи йому непоправної шкоди. Спочатку змінюється якість води, потім біомаса, страждають риби й тварини, що живуть у воді. Ми поливаємо ґрунт цією водою — змінюється хімічний склад вирощених овочів і фруктів. Тварини п'ють воду з річки — і ось м'ясо або молоко стають небезпечним. Така ж історія з рибою. 

Та й взагалі, ми живемо в інфекційному середовищі. Люди утворюють бактерії – вони повсюди в природі. Тому зайвий рівень дезінфекції — не завжди добре. Якщо все постійно мити, це може завадити дитині сформувати нормальну флору в кишечнику. Це знижує імунітет. Має бути все в міру, свідомо. 

Ми рідко читаємо склад на упаковках. Інколи це взагалі неможливо через дуже дрібний шрифт. І мало хто знає, що миючі засоби не змиваються повністю з посуду чи поверхонь, утворюючи тонку плівку, яка пізніше потрапляє в організм. Або повністю не вимивається з одягу. Ми весь час контактуємо з цими речовинами — порошками, ополіскувачами, відбілювачами тощо. А це може стати причиною багатьох алергій, отруєнь, особливо для людей з чутливою шкірою. 

Також варто пам'ятати, що побутова хімія шкодить природі ще на стадії виробництва: недобросовісні підприємства скидають небезпечні відходи у водойми.  

Джерело: Рубрика

53

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: