fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 14:40 27 Січ 2023

Екорішення: собаки, які полюють за сміттям

Уміння приносити речі господареві закладено від природи у багатьох мисливських породах собак.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: стихійні сміттєзвалища, переповнені сміттєзвалища
  • Рішення: Дресування собак

Дресування собак — комплекс навчальних дій над тваринами для вироблення і закріплення різних умовних рефлексів і навичок.

5 перших кроків

  1. Дізнайтесь про досвід інших власників собак, які практикують збір сміття.
  2. За можливості зверніться до кінолога з запитом на подібне дресування.
  3. Закріплюйте навичку самостійно під час вигулу. Починати навчати собаку команд "принеси" і "подай" необхідно з найлегших і улюблених предметів вихованця. 
  4. Як тільки собака запам'ятає, що предмет потрібно приносити й віддавати вам, використовуйте голосову команду "принеси".
  5. Підберіть маршрут по локаціях, які потребують очищення, але будуть безпечні для улюбленця.

Детальніше

Прибирати за собою сміття  — цілком природно для цивілізованої людини. Здавалося б, що може бути простіше — донести обгортку від морозива до урни, зібрати в окремий пакет одноразовий посуд після пікніка, викинути непотріб у сміттєвий контейнер, а не в найближчу річку. Але, разом з тим, вулицями не перестають літати поодинокі одноразові пакети та папірці, стихійні звалища чомусь також не щезають.

Коли йдуть рясні опади, це все змивається у річки, а потім у море. За оцінками вчених, щорічно у води світового океану потрапляють вісім мільйонів тонн пластикових відходів. Кожен рік через забруднення гине близько 100 000 морських ссавців і приблизно 1 000 000 птахів. У Дніпрі піклуванням про навколишнє середовище зайнялися собаки. Щоранку Ганна Штепенко виходить на прогулянку зі своїми собаками на берег Дніпра. Ганна — кінологиня та засновниця дніпровського розплідника мисливських собак породи Джек-рассел-тер'єр. Собаки завжди з цікавістю спостерігали, як власниця прибирає берег. Потім стали допомагати — викопувати пляшки, серветки, обгортки від їжі  із піску, приносити господині, очікуючи похвалу. Найбільша знахідка — килимове покриття, якевикинули у річку. Трапляються светри, гумові чоботи, лопатки.

Уміння приносити речі господареві закладено від природи у багатьох мисливських породах собак. Як правило, вони самі з раннього дитинства виявляють цю навичку. Але якщо цього не підтримувати та не підкріплювати, собака припиняє виконувати цей трюк. Однак за твердженнями кінологів, приносити речі можна навчити не тільки мисливську собаку, але і практично кожного вихованця. Головне зацікавити його якимось предметом і поступово збільшувати навантаження. Сформувати навичку можна швидко, використовуючи позитивне підкріплення.

Джерело: Рубрика

9

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: