fbpx
Сьогодні
Важливо 14:24 07 Гру 2022

У місті без води: що робити, якщо припиниться водопостачання

Де шукати чисту воду? Скільки технічної води потрібно на добу? Як очистити воду? “Рубрика” ділиться порадами та лайфхаками.

English version here

У чому проблема?

Ураження цивільної інфраструктури стало вже звичною частиною війни. Так росія хоче примусити Україну до перемовин, а "в ідеалі" — і до повної капітуляції. Та попри свої сподівання ворог досягає лише протилежних результатів — ненависть українців до окупантів стає тільки сильнішою, люди гуртуються, підтримують одне одного та вчаться жити в умовах, коли елементарні блага цивілізації стають розкішшю.

Нещодавній блекаут виявив цікаву річ: не так складно жити без світла, як без води. Її відсутність у великому місті швидко стає катастрофою. Втім, виживати в місті довгий час без централізованого водозабезпечення можливо. Так, Миколаїв через ворожі обстріли втратив нормальне водопостачання ще навесні, а в сусідньому Херсоні, водогони якого під час відступу пошкодили росіяни, люди прожили без води майже місяць.

"Рубрика" вирішила з'ясувати, що для забезпечення водопостачанням у критичних ситуаціях готова зробити влада і як кожен з нас може підготуватися до тривалої відсутності води в місті.

Які рішення?

Чому разом зі світлом зникає вода і де її знайти в разі нової російської атаки 

Водопостачальні та каналізаційні насосні станції працюють на електричній енергії. Тож під час аварійних відключень електроживлення внаслідок аварій чи обстрілів насосні станції також можуть перестати працювати.

якщо нема води

31 жовтня через масовану ракетну атаку росіян 80% киян залишилися без централізованого водопостачання. Відсутність електрики зупинила не тільки насоси Київводоканалу, а й подачу води в частину бюветів, у пошуках яких масово висунулися жителі столиці. Там, де бювети працювали, миттєво вишукувалися довжелезні черги. Втім, місцева влада вже втілює рішення, які працюватимуть в разі повторних атак, аварійних відключень та відсутності води в містах.

  • Як повідомила КМДА, тепер у разі критичної ситуації бюветні комплекси, які можуть бути знеструмлені, будуть під'єднувати до генераторів. Підготовчі роботи з оперативного перемикання бюветів до генераторів продовжуються. Адреси бюветів у Києві можна знайти на карті за посиланням. Водночас киян попередили, що під час планових відключень світла бювети до генераторів не підключатимуть.

Крім того, у Києві розгорнуто понад 400 пунктів обігріву. За словами очільника міста Віталія Кличка, пункти обігріву працюватимуть щодня. Більшість із них облаштовано в школах та інших установах соціальної сфери міста. Там будуть вода, електрика, а в деяких — і інтернет (детальну інформацію про конкретні пункти обігріву столиці можна знайти на карті. Карта "Пунктів незламності" у Київській області — тут). "Якщо у вашому будинку немає електропостачання понад добу, ви зможете прийти до пункту обігріву, щоби підзарядити гаджети чи ліхтарики, випити чаю, дізнатися інформацію, де знаходяться бювети, де відкриті магазини та аптеки", — прокоментував Віталій Кличко.

  • В Одесі запастися водою теж можна в громадських бюветах. Вода зі свердловин подається вільно й доступна кожному одеситу. Зараз в Одесі працює 13 бюветів — їхні адреси повідомили в пресслужбі міськради.
  • У Вінниці створили перелік місць, де видаватимуть питну воду в разі аварії. Пункти почнуть діяти в разі оголошення надзвичайної ситуації в місті. Наразі вінничанам рекомендують постійно підтримувати запас води вдома.
  • На лівому березі міста Дніпро бурять свердловини. Так обласний центр пристосовується до аварійних вимкнень водопостачання. На лівобережжі пробурили п'ять свердловин, а на правому березі встановили 40 місткостей з технічною водою. "Замерзати вони не будуть, тому що там встановлені нагрівальні елементи", — звітують у міській раді. Свердловини та резервуари з водою позначили на інтерактивній мапі. Зеленим — активні точки, синім — ті, де роботи ще тривають.
  • Сумщина також готується до роботи в умовах повного блекауту. На позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили: якщо тривалий час не буде світла, тепла й води, то саме "Пункти незламності" мають забезпечити людям необхідний мінімум для життя. Також по обласному центру будуть курсувати автоцистерни з питною водою для сумчан.
  • У Полтаві проінспектували вуличні водорозбірні колонки загального користування. "Полтававодоканал" оприлюднив перелік місць, де в разі необхідності можна буде набрати воду. 
  • В Івано-Франківську, за словами мера міста Руслана Марцінківа, можливий блекаут може тривати кілька тижнів. Мер просить земляків готуватися до найгіршого сценарію. "Що стосується водопостачання — у разі відключення електроенергії вода в багатоквартирних будинках зможе подаватись лише до 2-3 поверхів. Тому в місті відкриють пожежні гідранти, і з них можна буде набирати воду", — заявив він.

якщо нема води

  • Російські окупанти залишили Херсон повністю знеструмленим, без опалення та без води. Люди, підприємства, церкви, що мають свердловини, ділилися водою з містянами. У районах, що знаходяться біля Дніпра, люди набирали воду для технічних потреб просто з річки. Наразі після тритижневої відсутності вода повертається у звільнений Херсон. Після підключення електроенергії херсонський водоканал щоденно відновлює водопостачання міста. Також підприємство розвозить питну воду по районах, де ще існує її нестача.
  • З середини квітня Миколаїв живе без централізованої подачі питної води, а технічна вода з кранів придатна лише для туалету. Причина — перебитий росіянами водопровід. Весь цей час про те, коли й куди під'їжджатимуть машини з водою, миколаївці дізнавалися з публікацій у місцевих ЗМІ, на публічних сторінках представників місцевої влади, у місцевих спільнотах у соцмережах. Водночас влада почала розконсервовувати й бурити нові свердловини. Хоча машин і свердловин щотижня ставало більше, на величезне місто їх усе одно було недостатньо, багатьом доводилося йти по питну воду за кілька кварталів, а технічну — набирати з річки відрами. І сьогодні ситуація з водопостачанням у Миколаєві продовжує залишатися тяжкою. "Використовуємо річкову воду з нашої річки, не з Дніпра, для технічних потреб, але вона солона. Водопровід із Херсона так і не запущено. Коли там буде світло, ми зможемо його відремонтувати", — розповів мер Олександр Сєнкевич. А поки що обласне комунальне підприємство (ОКП) "Миколаївоблтеплоенерго" оновило перелік робочих пунктів видачі очищеної води.

А це точно спрацює?

Ми живемо в екстремальних умовах. Ситуація із відключеннями світла, а отже — і води, в будь-який момент може погіршитись. Влада навіть попереджає про можливість нового блекауту ‒- повного знеструмлення міст на кілька діб. Втім, ми й без цього щоденно стикаємося з невизначеністю та необхідністю бути готовим до нових викликів. Головне, що ми можемо зробити в будь-якому випадку — не впадати в паніку, мати чіткий алгоритм дій і відповідні запаси для забезпечення власної життєдіяльності. 

Так, уже зараз важливо дізнатись, де є найближчі до вас криниці, бювети чи колонки, з яких можна буде набрати воду. А ще — занотувати адреси бюветів, "Пунктів Незламності" та точок роздачі води.

Як правильно зробити запаси питної та технічної води?

Створіть і підтримуйте запас води для себе та родини щонайменше на 72 години. На добу людині потрібно:

  • 3 літри питної води (включно з рідиною, яку споживаємо з їжею);
  • для дітей молодшого шкільного віку МОЗ радить мати запас 1-1,5 літра чистої питної води на добу, а дітям старшого віку — 1,5-2 літри.
  • для гігієнічних процедур — 4 літри в день;
  • туалет, миття рук, душ, інші гігієнічні процедури 15-25 літрів в день;
  • якщо у вашій родині є вагітні жінки, люди похилого віку та немовлята, то варто збільшити показники вдвічі, а ліпше — орієнтуватися на потреби конкретної людини.

У чому краще зберігати воду?

  • Набирайте її в місткості з харчового пластику або нержавіючого заліза;
  • використовуйте прозорі місткості;
  • зберігайте воду в темному приміщенні, де немає впливу низької температури чи хімічних речовин;
  • закриті місткості краще маркувати "Вода для пиття", "Вода для технічних потреб", "Вода для господарських потреб".

Зберігати воду можна:

💧 технічну — впродовж декількох місяців;

💧 питну воду — декількох днів (опісля її краще кип'ятити).

Також важливо розуміти, що якщо ви збираєтеся зберігати воду довше 6 місяців, то її потрібно очищувати. У разі якщо ви не можете цього зробити, враховуйте, що після зазначеного часу вам доведеться її міняти.

Способи знезараження води

Не вся вода, яку ви набираєте, буде придатна для пиття, особливо якщо вона досить довго зберігається. Для того, щоб очистити воду й потім використовувати її для пиття або приготування страв, є кілька дієвих методів.

  1. Кип'ятіння
    Кип'ятіння — найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Кип'ятити воду треба протягом 10 хвилин, після чого відстояти її та обережно злити, уникаючи потрапляння осаду в нову посудину. Чим довше кип'ятити воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігати кип'ячену воду варто в закритій тарі. Відстояну кип'ячену воду за можливості варто додатково очистити за допомогою фільтра для води.
  2. Таблетки з активним хлором
    Існують спеціальні препарати зі вмістом активного хлору у вигляді таблеток, які допоможуть очистити воду самостійно. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та великий термін придатності. 30-60 хвилин очікування — і таку воду можна споживати. Головне: уважно вивчити інструкцію та правильно розрахувати кількість пігулок на об'єм води.
  3. Активоване вугілля
    Метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки, шкідливі речовини. На літр води потрібно додати п'ять таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю чи іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води в такий спосіб триває щонайменше вісім годин.
  4. Замороження
    Помістіть місткість з водою в морозильну камеру або залиште надворі, поки 2/3 її не замерзнуть. Злийте з місткості воду, що не замерзла, бо саме в ній містяться солі, які й гальмують процес заморожування. Лід, який залишився, розморозьте — це і буде чиста вода.
  5. Срібло
    Звичайне столове срібло або прикраси зі срібла також можуть очистити воду. Для того, щоб очистити воду сріблом, потрібно кинути на дно місткості будь-який срібний предмет — ложку, кільце або іншу річ і залишити на ніч. За цей час іони срібла забезпечать очищення води.

Як споживати талу воду?

Дощова або тала вода зі снігу може бути небезпечною, бо вимиває солі з організму. Щоб її поліпшити, інструктори з виживання в екстремальних умовах радять до одного літра дощової води чи снігу додати чверть чайної ложки соди, стільки ж солі та столову ложку цукру.

А ось "добути" технічну воду з опалювальної системи в разі критичної ситуації містянам навряд чи вдасться. Зокрема в Києві мер столиці Кличко заявив, що якщо окупанти продовжать обстріли, і за зовнішньої температури -5°C протягом 24 годин не буде опалення та води — потрібно буде "зливати" системи опалення в місті. Робитимуть це для того, щоб вода в теплопостачальній системі не замерзла й не розірвала труби. Мер Києва закликав киян мати запас технічної та питної води, запас продуктів тривалого зберігання, теплі речі на випадок повного блекауту та розглянути можливість тимчасового виїзду за межі Києва.

Ще більше корисних рішень!

Досвідом життя в екстремальних умовах без води поділився голова правління ОСББ в одному з будинків Ірпеня Микола Ільїнов. На його думку, потенційна ситуація з блекаутом може дуже нагадувати ту, в якій йому довелося жити у квітні цього року. Тоді він повернувся до деокупованого міста, щоб відновити пошкоджений будинок. 

"Організм пристосовується до всього, — каже чоловік. — Нам вистачало 5 літрів питної води на два-три дні на двох, щоб випити з ранку по склянці та протягом дня пити чай та каву. На вечерю зазвичай їли гарячу їжу — суп, борщ — яку готували на вулиці на відкритому вогні. Було в нас таке місце, де збиралися ввечері десь 20-30 людей зі всього ЖК (7 будинків), щоб поїсти разом та обговорити поточні проблеми. Буквально через декілька днів сусіди привезли дуже багато води — набирали в місцевих криницях, та прямо в баклагах виставляли в під'їздах, щоб брав кожен, кому треба".

Ще до початку повномасштабної війни пан Микола попросив сусідів не викидати пусті баклажки з-під води, а виставляти в під'їзді, а із двірником домовився, що той буде їх збирати, наповнювати водою та ставити в підвалі. Отже, він радить: якщо не вистачає місця у квартирі — накопичуйте та зберігайте воду в під'їздах. Також можна порушувати питання в ОСББ щодо встановлення в підвалах великих місткостей для накопичення води.

Микола Ільїнов також нагадує про користування вологими серветками — для рук підійдуть антибактеріальні, для вмивання обличчя — "лагідніші". І додає:

"До речі, не забувайте про тварин. Своєму собаці ми після кожної прогулянки миємо лапи, а коли немає води, то витираємо вологими серветками. Тому наберіть багато вологих серветок". 

Окрім цього, чоловік кожного ранку мив підлогу: "Просто мені було шкода змивати унітаз чистою водою, тому я спочатку мив підлогу, а потім змивав. Змивав невеликою кількістю води, додаючи кожного разу декілька крапель "Доместоса". Загалом до 10 літрів технічної води мені вистачало на особисті потреби на добу, це навіть якщо й голову помити".

Зекономити запаси води дозволять кілька корисних лайфхаків, які пропонує Wikihow:

  • Так, помити голову можна дуже малою кількістю води — вистачить трьох склянок води. Для миття волосся потрібно розчинити в гарячій воді соду: на три склянки води — три столові ложки соди. Цією сумішшю змочити волосся, розчесати, потім повторити та загорнути в рушник. Для полоскання — кілька склянок води налити в невеликий таз, у якому промити волосся від содової суміші.
  • Щоб вимити тіло — на три склянки гарячої води достатньо 1 чайної ложки соди. Тіло протерти сумішшю, часто споліскуючи тканину. А серйозні забруднення зможе ліквідувати "сухий душ" — мильна губка, що не потребує змивання.
  • Також допоможе тримати себе в чистоті використання вологих серветок або сухого шампуню для волосся. Якщо його немає, можна застосувати крохмаль — нанести трохи більше чайної ложки на волосся й добре розчесати. Крім того, варто використовувати натуральні дезодоранти та не носити надто тісний одяг, щоб не потіти.

Цей матеріал  створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

1
8931

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: