fbpx
Сьогодні
Здоров'я 15:43 10 Кві 2024

Зміцнити імунітет: що таке імунна система і чому ви знову захворіли

“Рубрика” поспілкувалася з фахівчинями про те, що таке імунітет, чи підсилять його вітаміни і як захиститися від сезонних (і не тільки) захворювань.

У чому проблема?

Навесні люди частіше хворіють на ГРВІ, причому деякі — по кілька разів за сезон. Починають нагадувати про себе і хронічні захворювання. Щоб протистояти хворобам, хтось починає приймати вітаміни, хтось купує за порадою фармацевтів різні гомеопатичні добавки та імуностимулятори. А хтось намагається "підвищити" імунітет за допомогою "оздоровлювальних" чаїв та народних методів.

Яке рішення?

Спойлер до всього, що ви прочитаєте далі: чарівної пігулки, щоби "підняти" імунітет не існує. Для того, щоб імунна система працювала на повну потужність, потрібно дбати про неї свідомо та систематично.

Як це зробити, "Рубрика" запитала у лікарів — клінічної імунологині Анни Кухарук та сімейної лікарки й дитячої імунологині Ірини Федорин

Як це працює?

Що таке імунітет

Імунітет — це складна система захисту нашого організму від різноманітних вірусів, бактерій, грибків, алергенів, хімічних сполук та пухлинних процесів, що відбуваються безпосередньо в самому організмі, — пояснює Ірина Федорин. Імунна система має дві складові: гуморальний імунітет (він виробляє імуноглобуліни М,G,A,E або антитіла) і клітинний імунітет (він відповідальний за лімфоцити Т і В, макрофаги та фагоцити). 

Гуморальний та клітинний імунітети діють разом і доповнюють один одного. Коли всі імунні механізми працюють належним чином, людина захищена від шкідливих впливів та інфекцій, почувається добре та не хворіє.

Основними органами імунної системи можна назвати тимус і кістковий мозок. У тимусі формуються важливі для імунної системи клітини — Т-лімфоцити, в кістковому мозку — всі інші клітини, які захищають нас від вірусів і бактерій (лімфоцити, моноцити тощо). Крім них до системи імунітету відносяться лімфатична система, селезінка, мигдалики та аденоїди.

Спочатку клітини імунної системи утворюються в кістковому мозку. Там вони дозрівають та виходять в кровʼяне русло. Далі клітини імунної системи проходять так зване "навчання" в лімфовузлах, крові та мигдаликах, а також в селезінці. Вони, як "учні", а згодом "студенти" вивчають, яка інфекція, тобто чужорідний агент, потрапляє в людський організм і як з нею боротися.

Як покращити імунітет

Ірина Федорин. Фото з архіву спікерки

Імунітет буває вроджений та набутий. 

  • Вроджений передається спадково, як й інші генетичні ознаки. 
  • Набутий імунітет (може бути активно або пасивно набутим) виникає внаслідок перенесеної інфекційної хвороби або вакцинації.

"Система імунітету людини є досконалою. Вона працює як «ключ до замка», тобто на кожного чужорідного агента є своя протидія імунної системи — на кожного антигена, ворога, є своє антитіло — солдат, що навчається і знає як перебороти ворога. Наше завдання не зашкодити їй, а намагатися підтримати", — каже Ірина Федорин.

То чому ж ми хворіємо?

Справжні імунодефіцити — це складні захворювання, які зустрічаються рідко, і найчастіше є вродженими. Набути їх можна внаслідок інших захворювань (наприклад хіміо- і променевої терапії у онкохворих) та дії вірусу імунодефіциту людини. Сьогодні ми говоритимемо не про них, а про інфекції, з якими можемо зіткнутися протягом свого життя.

Насправді інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибків) навколо нас є дуже багато. Й часто навіть у дорослому віці ті чи ті інфекції ми зустрічаємо вперше, — говорить Ірина Федорин. А тому не до всіх інфекцій у нас є захист або імунітет. Також є такі інфекції, з якими нашому імунітету (яким би здоровим він не був) впоратися не просто. Це дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, той же грип, вітряна віспа тощо.

Від всього цього людство винайшло унікальну протидію — вакцинацію. Існує безліч вакцин, які рятують від захворювання, ускладнень, а то і від смерті, що спричиняють такі інфекції. 

Але що робити з банальними застудами та вірусними інфекціями при зміні колективу, місця проживання або в міжсезоння? Діти часто хворіють після того, як йдуть у садок чи школу. Що робити у цьому випадку?

Як покращити імунітет

Анна Кухарук. Фото з архіву спікерки

"На жаль, вакцин проти респіраторних вірусів, окрім грипу та ковіду, не існує. Респіраторні віруси легко передаються повітряним шляхом, тому ними інфікуються і хворіють всі ті, хто з цим вірусом ще не зустрічався. Зокрема у дітей колектив є певним "тренажером" імунної системи дитини. Для дитини віком 3-5 років нормально мати вірусну застудну інфекцію 1-2 рази на місяць. Саме так імунна система і зміцнюється", — розповідає Анна Кухарук.

Для дорослих немає "норми", але є червоні прапорці, коли варто звернутися до імунолога:

  • при хронічних отитах, пневмоніях, синуситах понад два рази на рік;
  • в разі прояву стоматиту, молочниці, що часто повторюються;
  • при хронічних абсцесах, піодерміях, фурункулах;
  • при хронічній діареї зі зниженням маси тіла;
  • з повторними герпесвірусними інфекціями;
  • якщо періодичні інфекції поєднуються з дефіцитом ваги;
  • наявність у сімейному анамнезі первинного імунодефіциту.

Причини зниження імунітету і що з цим робити

Сучасні наукові дослідження не мають однозначної відповіді про всі тонкощі взаємозв'язків, що зумовлюють зниження імунітету людини. Але про те, що нездоровий спосіб життя та стрес можуть ослабити імунну систему, говорять всі лікарі. Якщо ви мало спите, захоплюєтеся нездоровою їжею і цілими днями сидите біля комп'ютера, ресурси організму будуть виснажуватися, і реакції у всіх на це будуть різні. У когось загостриться виразка, у когось частіше болітиме голова, хтось буде постійно хворіти на ГРВІ. 

Що знижує імунітет:

  • нездоровий спосіб життя;
  • хронічний стрес;
  • хронічне недосипання;
  • незбалансоване харчування, дефіцит вітамінів та мікроелементів в їжі;
  • відсутність достатнього фізичного навантаження;
  • зайва вага;
  • літній вік;
  • інфекції, що викликають імунодефіцитні стани.

"На жаль, не існує чарівної пігулки, щоб «підняти» імунітет. Але, дотримуючись нескладних правил, імунітет можна «тренувати», це збільшить опірність організму до інфекційних хвороб", — каже Анна Кухарук.

Способи зміцнення імунітету, які насправді працюють

Фізична активність. Помірні навантаження стимулюють вироблення гормонів радості, прискорюють обмін речовин і розвивають органи дихання, що зміцнює захисні сили організму. Якщо ви ще не почали займатись спортом, постарайтеся гуляти щодня.

Повноцінний сон (7-8 годин на добу) сприяє виробленню мелатоніну, який підтримує нашу імунну систему, допомагаючи стимулювати функцію імунних клітин і захищатися від інфекційних захворювань. Імунна система "запам'ятовує" своє зіткнення вірусами, допомагаючи організму розпізнавати інфекцію надалі і швидко на неї реагувати. Здоровий сон сприяє формуванню довгострокової пам'яті, яка покращує імунологічні реакції. Водночас недосип провокує стрибок рівня гормону стресу (кортизолу), який послаблюючи захисні функції організму, призводить до змін у функціонуванні імунної системи та виникнення запальних захворювань, підвищення ризику розвитку інфекційних захворювань. Навіть одна ніч без сну викликає зниження природних імунних реакцій. 

Стрес-контроль. Постійний стрес може погіршувати функціонування імунної системи. Хоча зараз стрес є неминучою частиною нашого життя, ми завжди можемо знайти ефективні способи боротьби з ним. 

Здорове харчування. Ваш раціон має бути збалансованим і ключовою тут є сама культура прийому їжі:

  • ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле;
  • не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів;
  • овочі, фрукти та олії в раціоні забезпечать ваш організм необхідною кількістю вітамінів, антиоксидантів та рослинних волокон. Вони запобігають виникненню запальних процесів, підсилюють імунну систему потрібними компонентами і сприяють здоров'ю мікрофлори кишківника;
  • уникайте алкоголю. Доведено, навіть одноразове зловживання призводить до уповільнення вироблення білків цитокінів, що відповідають за запальні процеси в організмі для боротьби з інфекціями. На найближчі 24 години здатність організму протистояти інфекціям значно знижується;
  • сміливо скорочуйте вживання цукру та солі.

Вакцинація. "Це дієвий спосіб зберегти здоров'я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Єдиним перевіреним способом, який може запобігти захворюванню на грип, є щеплення. Особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям та пацієнтам з хронічними захворюваннями", — говорить Анна Кухарук.

Забудьте про самолікування. Ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування. Не намагайтеся вилікувати грип антибіотиками, ангіну — сольовими розчинами, приймати жарознижувальні препарати при температурі 37,5 і ходити на роботу, коли у вас ГРІ.

Препарати. Не вірте рекламі ліків (імуномодуляторів і стимуляторів) для зміцнення імунітету, в кращому випадку вони просто не подіють. Стосовно харчових добавок, немає доказів того, що вони зміцнюють імунітет. Крім цього, вони точно не захищають від інфекційних хвороб. 

"Найкращі вітаміни ми отримуємо при здоровому харчуванні. Раціон збалансований, коли тарілка містить багато рослинної клітковини — овочів та фруктів, білкові продукти (м'ясо, риба) та кальцій (молочні продукти)", — каже Анна Кухарук.

"Звичайно, в зимово-весняний період зменшується кількість деяких продуктів на нашому столі — ми менше споживаємо овочів, фруктів та зелені. Якщо ви все ж таки запланували вітамінопрофілактику, зверніться за кваліфікованою консультацією до сімейного лікаря, який правильно підбере комбінацію вітамінів та раціон", — додає Ірина Федорин.

Отже, найліпше рішення — вибрати здоровий спосіб життя. Дотримання загальних рекомендацій щодо доброго здоров'я — це єдиний найкращий крок, який ми можемо зробити, щоб наша імунна система працювала належним чином.

518

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: