fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:32 27 Лют 2022

Хроніка подій: четвертий день оборони України від російської агресії

Сьогодні 27 лютого і вже четвертий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

English version here

Влада

02:39 – Україна скликає екстрену спеціальну сесію Генасамблеї ООН через ветування Росією резолюції Ради Безпеки ООН, яка вимагає зупинити озброєний наступ і вивести всі війська з України негайно.

08:51 – Президент України Володимир Зеленський звернувся до всіх громадян іноземних держав, які є друзями України. Усі, хто хоче приєднатися до захисту безпеки у Європі та світі, можуть приїхати й стати пліч-о-пліч з українцями проти загарбників XXI століття.

09:42 – Президент Зеленський звернувся до Білорусі:  "Щиро бажаю Білорусі знову стати такою ж доброю й безпечною, якою її ще не так давно всі бачили. Зробіть правильний вибір – це головний вибір вашого життя". 

"Будьте Білоруссю, а не Росією!" – закликав він.

10:07 – Те, що окупанти роблять Харкову, Охтирці, Києву, Одесі та іншим містам і селищам, тягне на міжнародний трибунал, – Зеленський

10:07 – Те, що окупанти роблять Харкову, Охтирці, Києву, Одесі та іншим містам і селищам, тягне на міжнародний трибунал, – Зеленський.

12:57 — Україна подала позов проти РФ!

13:44 — Володимир Зеленський поговорив з Олександром Лукашенком.

15:12 — Путін переводить війська РФ на посилений режим бойового чергування

15:32 — Зеленський та Лукашенко  домовилися, що українська делегація зустрінеться з російською без попередніх умов на українсько—білоруському кордоні, в районі річки Прип'ять. Лукашенко бере на себе відповідальність за те, що на час проїзду, переговорів та повернення української делегації всі літаки, гелікоптери та ракети, розміщені на білоруській території, залишаться на землі.

16:46 — Білоруські сили зараз піднімають по тривозі, всього вони мають армію 45 тисяч, можуть виконувати завдання лише 17 тисяч, це крапля в морі. Білоруські військові не мають бойового духу, вони борються ні за що — Арестович.

17:00 — Росія загрожує завдавати ударів по транспорту, який перевозитиме західну зброю на території України, — голова комісії Ради Федерації із захисту держсуверенітету Андрій Клімов.

18:06 — Лукашенко пообіцяв не нападати на Україну. І не надавати своєї території для відправлення ракетних ударів.

18:30 — США, Норвегія та інші країни запросили на завтра термінове засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

Промисловість 

10:19 — оператор ГТС України не підтверджує аварії на магістральному газогоні у Харкові. 

11:00 — "Виходу радіонуклідів в оточуюче середовище не відбулося, радіаційний фон в нормі, поверхневого забруднення немає", — заявили в об'єднанні "Радон" у Києві.

17:46 – Концерн Укроборонпром підтвердив знищення найбільшого літака у світі «Мрія» в аеропорту Гостомелю, звинувативши у цьому росіян. І заявила, що його відновлення коштуватиме 3 млрд. доларів.

Блокування SWIFT та реакція міжнародної спільноти

00:16 – ЄС заморозить активи Центробанку Росії, – повідомив голова Єврокомісії.

00:29 – Банки Росії відключать від SWIFT. Про це повідомили лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США в оголошенні про новий потужний набір економічних санкцій (серед них і відключення від платіжної системи SWIFT та заборону продажу "золотих паспортів" заможним росіянам).

00:31 – Конгресмени США просять Байдена закрити небо над Україною. Лист Джеррі Коннолі (Демократична партія) і Майка Тернера (Республіканська партія) оприлюднив голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

00:45 – Термінали Старлінк ідуть в Україну! Ілон Маск відповів згодою на прохання Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова щодо доступу до супутникового інтернету.

05:33 – У SWIFT повідомили, що готові виконати рішення ЄС щодо санкцій проти російських банків у найближчі дні!

У SWIFT повідомили, що готові виконати рішення ЄС щодо санкцій

00:54 – Завершилася перша логістична операція, під час якої Литва передала українській армії велику кількість автоматичних гвинтівок, боєприпасів, касок та бронежилетів.

12:11 — Голова МЗС Британії: жодних переговорів з РФ, доки вона не виведе війська з України.

13:36 — ​​У Мінську люди починають виходити на протести.

14:03 — Німеччина відмовляється від російського газу, — Геращенко.

14:00 — Румунія надасть Україні військову і гуманітарну допомогу

14:30 — Російський олігарх Михайло Фрідман назвав війну в Україні трагедією та закликав припинити кровопролиття. 

14:42 — Світлана Тихановська закликає білорусів збиратися на протест проти війни під будівлею Генштабу у Мінську о 17:00.

14:43 — Міністр закордонних справ Великобританії Елізабет Трасс заявила, що, безумовно, підтримає окремих британців, які вирішили відправитися воювати з російськими військами в Україні, повідомляє Independent.

14:59 — Японський прем'єр—міністр Фуміо Кісіда заявив, що Токіо приєднається до Сполучених Штатів, Великої Британії, Європи та Канади у блокуванні доступу деяких російських банків до міжнародної платіжної системи SWIFT

14:55 — Франція вирішила закрити своє небо для російських літаків

15:12 — Норвегія та Австрія теж закривають свій повітряний простір для літаків РФ

15:27 — Євросоюз розглядає закриття портів для російських кораблів

15:30 — Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо повідомив про підписання резолюції про негайну виплату 110 мільйонів євро уряду України.

15:41 — В Берліні в ці хвилини йде масова демонстрація на підтримку України.

16:07 — У Мінську проходить антивоєнна акція під Генштабом

16:20 — Німеччина вже з понеділка розпочне постачання зброї Україні – посол ФРН у Києві.

16:25 — Міністр закордонних справ Італії Луїджі ді Майо повідомив про негайну передачу €110 млн євро уряду України.

16:26 — Бельгія поставить Україні 3 тис. автоматичних гвинтівок та 200 протитанкових засобів – прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо.

16:33 — В Білому домі заявили, що США та НАТО не загрожують Росії, а рішення Путіна привести сили стримування у підвищену готовність не має підстав.

16:47 — "Сформований іноземний легіон для добровольців з інших країн, яких дуже багато", — Арестович.

17:08 — ​​благодійний кроптовалютний фонд України зібрав за добу $6,9 млн на потреби армії

17:36 — Павло Дуров каже, що розгляне можливість частково чи повністю обмежити роботу Telegram-каналів у залучених країнах на час конфлікту

17:16 — Внаслідок нападу РФ на Україну загинуло 16 дітей, повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко

18:38 Євросоюз повністю закриває повітряний простір для Росії. "Тепер офіційне "нах.й"", – Міністерство инфраструктури України

18:42 — Світові криптобіржі анулюють усі рахунки користувачів з Росії та Білорусі! Dmarket, майданчик для торгівлі NFT та In-game Metaverse items, заморозив усі рахунки. Кошти були відправлені на підтримку української армії. А це — $4,5 млн. Справжні союзники!

19:29 Євросоюз вперше в історії профінансує летальну зброю для третьої держави — України.

20:32 — У Росії з'явилася петиція з вимогою імпічменту Путіна — її підписали вже більше 150 тисяч осіб.

20:39 — Угорщина передала Україні 100 тисяч літрів палива та 28 тонн продовольства.

21:00 — Китай призупиняє закупку нафти з РФ.

21:20 — Туреччина нарешті закриває Босфор та Дарданелли для кораблів Росії. Тепер Чорне море буде для них закрите.

21:21 — Німеччина змінює курс і відмовляється від російського газу, — Держспецзв'язку.

22:07 — Албанія закриває свій повітряний простір для російських літаків.

22:26 — Канада відмовилась пропускати борт у свій повітряний простір і він був змушений повернутись.

22:52 — PayPal заморозив можливість виводити на карти російських банків!

23:13 — ЄС нададуть Україні летальну зброю на суму 450 млн євро, а також допомогу ще на 50 млн євро.

23:32 — Польща погодилася виступити як транспортний вузол для постачання зброї в Україну з інших країн.

Київ та область

00:04 – Повітряна тривога в Києві. 

00:17 – Повітряна тривога в Борисполі.

00:50 – КМДА повідомила, що нанесення міток для коригування вогню окупантів є злочином і карається позбавленням волі на строк до 15-ти років.

01:03 – По околицях Василькова нанесли удар. Там горить нафтобаза. Пожежники не можуть там працювати на повну через бойові дії.

війна

03:37 – Під час обстрілу Києва снаряди окупантів влучили у пункт захоронення радіоактивних відходів київської філії «Об'єднання Радон». За попередньою оцінкою Держатомрегулювання за межами санітарно-захисної зони загрози населенню немає.

UPD. Обстріл пункту зберігання радіоактивних відходів київської філії «Об'єднання Радон» не призвів до розгерметизації сховища. «Влучення було в паркан. Будівля та ємності — цілі», — кажуть у ДСНС.

UPD. Укрзалізниця вивезла 23 вагони-цистерни пального з нафтобази у Василькові (Київська область), яка зазнала ракетних ударів ворога. 

05:10 –  Знищено підрозділ кадировців під Гостомелем. Разом із групою ліквідовано також і командира 141-м полком чеченської Росгвардії Магомеда Тушаєва, – Офіс Президента.

07:09 – диверсанти розстріляли сім'ю з трьома дітьми. Батьки та дочка загинули. "Її звали Поліна. Вона вчилась у 4-му класі школи № 24 Києва. Сьогодні зранку на Теліги її та батьків розстріляла російська ДРГ", – секретар Київради Володимир Бондаренко. Ще двоє дітей у лікарнях: дівчинка у реанімації КМКЛ № 17, а хлопчик – в Охматдиті. 

08:09 – Повітряна тривога в Києві.

09:00 – ЗСУ збили крилату ракету, випущену з території Білорусі на Київ. 

09:08 – У Бучі тривають обстріли.

09:36 – На вулиці Лаврухіна у Деснянському районі на стоянці сталося загорання кількох автомобілів

09:54 – ЗСУ та Тероборона підірвали  міст між Бучею та Ірпенем на Києвщині.

09:57 – З території Білорусі та Росії знову обстрілюють житлові квартали українських міст – щось горить на Троєщині.

10:11 – Знищені та загорілися 7 приватних легкових авто на вулиці Лаврухіна. Вибуховою хвилею пошкоджено вікна, балкони з 1-15 поверх.

11:32 – Ірпінь повністю під контролем України, повідомляє міський голова Олександр Маркушин.

11:45 – Внаслідок обстрілу машини у Києві загинула одна дитина.

11:46 – у Гостомелі на вулиці Богдана Хмельницького російські військові переодягаються у цивільний одяг.

12:14 — У Бучі частину російських БМД російських десантників спалили коктейлями Молотова місцеві мешканці, — Арестович.

12:20 — В Ірпені тривога!

12:23 — Співробітники СБУ заволоділи секретними документами російських військових, яких українські силовики розбомбили під Гостомелем. 

13:52 — Київ продовжує тримати оборону. Російських військ у столиці немає. Але  наші військові, правоохоронці і тероборона продовжують виявляти і знешкоджувати диверсантів, — Кличко.

15:22 — Українська артилерія вщент розгромила так звану групу "V" російських військових. На підходах до Києва, у місті Буча.

15:20 — В Київ рухається величезна колона ворожої бронетехніки.

15:37 — Окупанти збирають у Бучі дітей і жінок нібито під приводом евакуації. Насправді їх планують зробити "живим щитом" для прориву в Київ, — заявив радник міністра МВС Антон Геращенко.

17:29 — У Чернігові  оголосили повітряну тривогу — всім пройти в укриття.

17:36 — Корюківка, Чернігівська область. Місцеві жителі вийшли до окупантів без зброї. Ворожі танки відступили.

18:52 — У Білій Церкві та Броварах повітряна тривога!

19:11 — У Києві оголошена повітряна тривога! Повітряна тривога у Богуславі! 

19:29 — У Києві повітряна тривога!

20:03 — У Києві загроза повітряного удару.

20:48 — Ворог збудився під вечір. У Києві знов тривога.

23:29 — повітряна тривога у Броварах

Чернігів

00:11 – У Чернігівській області людей закликають провести цю ніч в укриттях, бо можливі масовані ракетні удари. Зокрема по Чернігову та інших містах області.

14:00 — Оголошено повітряну тривогу!

14:44 — На Чернігівщині знищено танкову роту армії РФ, — оперативне командування "Північ".

15:04 — Росіяни вдарили по центру Чернігова. Хотіли потрапити в міськраду.

18:30 — У Чернігові окупанти не припиняють обстріли. Постраждали житлові будинки та дитяча стоматологія. Травми отримали 16 людей — їхній стан з'ясовується, пише ДСНС.

19:23 — Окупанти не припиняють обстріли. 

19:50 — Окупанти зруйнували у Чернігові історичну будівлю кінотеатру.

20:37 — Повітряна тривога.

Житомир

17:20 —  Житомир — повітряна тривога

17:29 — У Харкові, Рівному, Чернігові, Житомирі та Волині оголосили повітряну тривогу — всім пройти в укриття.

17:53 — Удар по Житомирському аеропорту.

18:18 — Житомир захищається! Всіх, хто зараз не здійснює військову оборону, просять лишатись вдома, у безпечному місці! 

19:29 — У Житомирі повітряна тривога.

20:22 — Знищено російський БУК у районі Малина Житомирської області.

20:58 — Дві ракети,що потрапили в аеропорт Житомира  ідентифікували як Іскандери

Харків

02:26 – повідомлення про вибух газопроводу в Харкові. 

UPD. Станом на 10:30 Оператор ГТС України не підтверджує аварії на магістральному газогоні в Харкові. Система не фіксує зниження тиску, транспортування газу відбувається в штатному режимі. 

04:43 – триває бій за аеропорт. Через це пожежу на нафтобазі у Василькові не гасять, – Голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

04:51 – Під час обстрілу 9-типоверхівки, загинула жінка, рятувальники евакуювали два десятки людей.

05:15 – У Харківській області жінка спалила російський БТР. У нього вона кинула коктейль Молотова, після чого техніка блискавично спалахнула. Гарно горіло!

07:36 – містом пересувається ворожа техніка. Мешканців просять залишатися вдома.

13:22 — Контроль над Харковом повністю наш! Перемога!

14:38 — У Харкові повітряна тривога.

15:49 — По військовій частині в Балаклії російська авіація завдала новий удар.

17:29 — У Харкові оголосили повітряну тривогу — всім пройти в укриття.

18:17 — Повітряна тривога у Харкові.

18:32 — Все ще повітряна тривога.

18:37 — "Ми пережили, можливо, найскладніший день за всю післявоєнну історію Харкова", — мер міста у відеозверненні.

21:00 — У Харків приїхав довгоочікуваний конвой з протитанковими NLAW, SMAW—D, Javelin, ПЗРК Stinger та іншою зброєю, повідомив волонтер Роман Донік.

Суми та Сумська область

10:39 – Тривога в Охтирці! 

11:22 – В Охтирському районі на Сумщині російські танки розстріляли автобус з цивільними. Швидкі допомоги російські військові не пропускають. Місцевість навколо замінована. Зараз сімейні лікарі пішки із амбулаторії виходять на місце, щоб надати медичну допомогу постраждалим.

11:49 – Киріківка (Охтирський район)! Тривога! Артобстріл!

15:12 — З боку аеропорту у Сумах російські військові обстріляли цивільне авто. У ньому були двоє дорослих та троє малолітніх дітей, серед них немовля. Жінка, яку поранили в голову, померла.

16:11 – В Охтирці під обстрілом росіян поранення отримали двоє журналістів з Данії.

21:24 — Тривога у Сумах! Всі в укриття!

Миколаїв

05:49 – Миколаїв після ночі обстрілів з боку російських окупантів під контролем ЗСУ.

08:49 – Ситуація в місті стабільна, – міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

10:11 − У Миколаєві гімн України лунає на Соборній − головній вулиці міста. Щоб усі містяни знали, у якій країні прокинулись.

12:27 — Біля торговельного центру "Делікатес" вилучено 23 одиниці артилерійських снарядів калібром 122 мм та 2 протитанкові гранати, які знищені у спеціально відведеному місці. 

12:49 — Повітряна тривога!

17:16 — У Миколаєві наряд Національної Гвардії України, спільно з міським комісаром, зупинили фури з маркуванням мережі АТБ. Під час огляду були виявлені війська окупантів. Почався бій. Всі російські військові були знешкоджені, — МВС.

19:00 — У Миколаєві з 19:00 комендантська година. Увімкнулись сирени. 

19:38 — ЗМІ повідомляють про масовий виліт авіації у невідомому напрямку з Криму. Бомбардувальники та винищувачі. Через дві хвилини мер Миколаєва Віталій Кім повідомив про збитий літак, який летів зі сторони Криму.

23:21 — Російські війська нанесли ракетні удари по Миколаївському міжнародному аеропорту.

Одеса

06:14 – У місті Роздільна Одеської області спільна група прикордонників, поліцейських та тероборонівців виявила ДРГ. Пошук диверсантів продовжується. 

18:14 – Повідомляють про сильний вибух в Одесі

Херсон

06:39 — У Херсоні чутно вибухи.

07:49 — Нова Каховка у Херсонській області під контролем російських військ.

12:47 — Мешканців Каховки просять не виїжджати з міста, адже російські солдати розстрілюють цивільні автобуси і приватні автівки.

17:46 — На Херсонщині окупанти заволоділи близько 1000 комплектів української військової форми. 

20:54 — Місцеві мешканці Херсону повідомляють, що у Чорнобаївці росіяни зламали речові склади та передяглися в Українську форму та намагаються зайти до Херсона та Миколаєва, під виглядом Збройних Сил України.

21:59 — У Каховці йдуть бої 

Бойові дії по Україні

06:00 – У Луцьку та Рівному повітряна тривога.

08:19 – у Запоріжжі чутно вибухи.

09:59 – Нікополь – повітряна тривога!

12:41 — У місті Токмак, що в Запорізькій області, знешкодили російський танк, — Геращенко.

12:47 — Мешканців Каховки просять не виїжджати з міста, адже російські солдати розстрілюють цивільні автобуси і приватні автівки.

12:50 — повітряна тривога у Вінниці!

14:29 — В Верхньому Рогачику, Херсонської області "Рускіє голубі міра" грабують відділення банку. 

14:51 — У Маріуполі українські військові накрили групу технічної розвідки Росії, повідомляє МВС. Жорсткі диски, ноутбуки, планшети, фотоапарат, карти пам'яті, телефони — накопичувачі інформації з отриманими даними ворогами в місті Маріуполь.

14:47 — ЗСУ відбили Волноваху, повідомила представниця Донецької обладміністрації Тетяна Ігнатченко.

14:54 — У Маріуполі і Запоріжжі повітряна тривога.

15:04 — В Дніпрі повітряна тривога.

16:01 — У Вінниці оголосили повітряну тривогу.

17:49 — Повітряна тривога у Луцьку! 

17:50 — Губернатор Донецької області заявляє про гуманітарну катастрофу у Волновасі, яка практично взяла в кільце силами «ДНР» та Росії. У місті величезні проблеми з харчуванням та водою. Йдуть постійні обстріли.

18:32 — У Дніпрі повітряна тривога.

19:15 — Повітряна тривога в Луцьку! Всі в укриття!

19:29 — Черкаси, Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль, Житомир – повітряна тривога!

19:38 — ЗМІ повідомляють про масовий виліт авіації у невідомому напрямку з Криму. Бомбардувальники та винищувачі. Через дві хвилини мер Миколаєва Віталій Кім повідомив про збитий літак, який летів зі сторони Криму.

19:50 — Тривога у Дніпрі, Запоріжжі. Є загроза авіаудару.

20:38 — У Черкасах повітряна тривога.

20:59 — Існує загроза бомбардування воєнних аеродромів в Полтаві і Миргороді, — мер.

22:01 — Росіяни захопили всі адміністративні будівлі Бердянська. Про це заявив міський голова. 

22:10 — ЗСУ у Гвардійському ліквідували колону диверсантів. Дуже красиво палає російська техніка.

22:49 — Вінниця та Житомир, Черкаси, Чернівці повітряна тривога

Евакуація та інфраструктура 

10:53 – О 16:00 розпочнеться посадка на Gepard Express зі ст. Чоп, що готовий евакуювати 500 українських жінок і дітей до м. Плзень, Чехія.

11:57 – Зі Львова о 13:30 відправиться додатковий рейс сполученням Львів-Хелм (Польща), а о 14:00 – додатковий рейс Львів-Чоп.

12:20 — На кордоні з Угорщиною цілодобово працюватимуть ще два пункти пропуску, — повідомляє Держприкордонслужба.

14:49 — З 28 лютого закриваються всі пункти пропуску з республікою Білорусь.

17:45 — На пункті пропуску «Орлівка-Ісакча» в Одеській області, для населення, яке має намір перетнути кордон з Румунією, рятувальники з місцевою владою, та волонтерами з міста Рені, розгорнули пункт життєзабезпечення. 

17:48 — станом на сьогодні Привид Києва збив 10 ворожих літаків.

20:51 — На залізничній станції Чоп створено транспортний хаб для охочих перетнути кордон України з країнами ЄС.

Дрібниці, а приємно

01:26 – у Росії вперше визнали свої втрати. Зокрема, там визнали загибель російського військового в Україні – кадрового офіцера Нурмагомеда Гаджимагомедова, про його смерть  повідомив глава Дагестану Сергій Меліков.

04:23 – ⚡️ Хакерська група Anonymous зламали частоти військових РФ. 🇺🇦 На них було увімкнено державний Гімн України.

12:06 — В мережі з'явилась пісня про Україну "Русский военный корабль, иди нахуй"

12:50 — Усі можливі суперники Росії у плей-оф за вихід на чемпіонат світу-2022 відмовилися грати проти неї через вторгнення в Україну.

14:15 — Нацбанк Білорусі приліг, як і десятки інших стратегічних сайтів. Українські кіберфахівці найкращі.

14:39 — Додаток Headway перерахував 1 млн грн на допомогу ЗСУ.

19:00 — За тиждень акції російських компаній впали на 40%, а курс рубля в деяких обмінниках Москви досягнув критичної позначки: 95 рублів за долар та 110 рублів за євро.

21:09 — KFC та McDonald's відкривають кухні по всій Україні, щоб готувати для військових, воєнних госпіталів, тероборони та всіх, хто цього потребує

21:58 — З Ізраїлю в Україну виїхала група медиків, щоб допомагати ЗСУ та мирним українцям.

23:35 — Уряди Великої Британії та Данії не заперечують, якщо їхні громадяни воюватимуть за Україну.

3458

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: