fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 16:20 19 Гру 2022

Покращення якості ґрунтів: як та для чого зберігати вуглець

Сільськогосподарські землі можуть поглинати великі обсяги вуглецю, однак наразі вони є одним із головних джерел викидів парникових газів.
  • Категорія: ґрунт
  • Проблема: забруднення ґрунту, деградація ґрунту
  • Рішення: Збагачення вуглецем 

Насичення вуглецем — практики для створення позитивного балансу між надходженнями та втратами вуглецю з ґрунту.

5 перших кроків:

  1. Виміряйте кількість природного вуглецю в ґрунті на ділянці, щоб визначити дефіцит.
  2. Використовуйте принципи планування земельної ділянки, наприклад, контурно-меліоративне землеробство, утримання й висадка лісосмуг, збереження та збільшення площі пасовищ та луків (можливо, в рамках схеми ротації).
  3. Залишайте в ґрунті максимально можливу кількість решток сільськогосподарських рослин після збирання врожаю (компостування, "зелені добрива", покривні культури).
  4. Створіть сприятливі умови для підтримання ґрунту в природному стані для зменшення/припинення прискореної мінералізації ґрунту.
  5. Збережіть природні зміни температурного, повітряного та водного режимів ґрунту (ощадливий обробіток ґрунту, безорні та точні методи обробітку ґрунту). 

Детальніше

Сільськогосподарські землі можуть поглинати великі обсяги вуглецю, однак наразі вони є одним із головних джерел викидів парникових газів. Століття інтенсивного ведення сільського господарства в Україні призвело до втрати гумусу та інтенсивних процесів ерозії земель. До 50% сільськогосподарських ґрунтів країни піддані ерозії, тобто ці ґрунти втратили від 10 до 70% запасів органічного вуглецю. Це загрожує здатності ґрунтів виконувати свої функції, від яких ми всі залежимо: ріст рослин, утримання та очищення води, регуляція клімату, циркуляція речовин та утримання життя. Однак за певних наших зусиль ці деградовані ґрунти можуть знову стати "резервуарами" для секвестрації органічного вуглецю з атмосфери та допомогти нам вирішити проблеми, пов'язані зі зміною клімату.

У сільськогосподарських ландшафтах основним джерелом надходження вуглецю є уловлення CO2 рослинами з атмосфери в процесі фотосинтезу та внесення органічних добрив. Основні шляхи втрат — це дихання рослин, дихання ґрунту, винос вуглецю із врожаєм та ґрунтом в результаті ерозійних процесів. Найбільший потенціал мають глинисті ґрунти та ґрунти з низьким поточним вмістом гумусу.

Джерело: WWF

31

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: