fbpx
Сьогодні
Актуально 12:17 23 Жов 2018

Спалювання листя: 10 причин, чому це небезпечно

Для багатьох осінь асоціюється з красивим різнобарвним листям, яке кожен вважає за обов’язок викласти у себе в соцмережах. Однак, після того, як листя опало з дерев, чимало українців беруть до рук граблі і згрібають його у кучі, які потім підпалюють.

Незважаючи на те, що вже довгий час екологи та медики говорять про шкоду від спалювання листя, а законодавство України прямо забороняє його спалювати, мешканці сіл та міст досі не позбулися цієї шкідливої звички. Заїдьте куди-небудь у невелике містечко або приватний сектор спального району у жовтні і побачите ввечері стовпи диму, які тягнуться у небо звідусюди. Все це димове «шоу» супроводжується стійким гірким димом та пилом, який забивається в одяг та потрапляє в дихальні шляхи. Вам пощастить, якщо на вас просто залишиться запах диму. Однак якщо у вас алергія – проблем зі здоров'ям не уникнути. А постійний контакт з димом – пряма дорога до хронічних захворювань.

У першу чергу, варто пам'ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім тим, хто вдихає цей дим. За підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який, зв'язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин. Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди. В тліючому без доступу кисню димі виділяється небезпечна хімічна сполука бензопірен, яка викликає онкологічні захворювання.

Вдихання диму зменшує опірність організму до інфекцій. «Подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти збудникам захворювань», – пояснюються в Національному екологічному центрі України (НЕЦУ).

Окрім цього, листя виділяє вуглекислий газ, що ще більше посилює парниковий ефект та веде до пришвидшення потепління клімату.

За даними НЕЦУ, згорання листя завдає непоправної шкодить навколишньому середовищу та мікроорганізмам, які збагачують ґрунт. По-перше, з листям згорають зимуючі комахи, такі як сонечка. По-друге, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збідніння ґрунту. По-третє, знищується насіння і коріння трав'янистих рослин. По-четверте, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини коріння. По-п'яте, в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Яку загрозу несе спалювання листя?

Українське законодавство забороняє спалювати листя. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено штраф, який може становити 8 тис. грн. Також спалювати листя і суху траву заборонено ст. 50 Конституції України, ст. 9, 12 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону «Про охорону атмосферного повітря», п.п. 3.6.14, 3.7.4 «Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій», п.п.3.6, 6.4.2 «Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах», Законом «Про благоустрій у населених пунктах».

Насправді у природі опале листя діє як утеплювач, який захищає кореневу систему дерев та кущів, а також мікроорганізми, які там знаходяться, від зимових морозів. Зрештою, листя перегниває, збагачуючи таким чином ґрунт. Давайте вже нарешті зруйнуємо цей міф: спалення листя не має жодного позитивного впливу, навпаки – це бомба уповільненої дії.

237
59787

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: