fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 14:20 15 Гру 2022

Екологічне очищення стічних вод для малих населених пунктів: біоплато

Робота біоплато заснована на здатності водних рослин очищати воду.
  • Категорія: вода
  • Проблема: забруднення води, фільтрація стічних вод
  • Рішення: Очисне біоплато

Біоплато – це природний фільтр для декоративної водойми, який дуже добре очищує воду та збагачує її киснем і прикрашає ділянку.

5 перших кроків:

  1. Дослідіть рельєф місцевості разом зі спеціалістом;
  2. Розробіть схему розташування блоків майбутнього біоплато;
  3. Залежно від обсягу фільтрувань підберіть помпу для біоплато;
  4. Підберіть рослини-фільтри для висадки: очерет, кугу лісову тощо;
  5. Прорахуйте кошторис та представте громаді проєкт майбутнього біоплато.

Детальніше: 

Робота біоплато заснована на здатності водних рослин очищати воду. Але якщо просто засадити рослинами берег водойми, вода буде чистою тільки біля їхніх коренів, у так званій зоні регенерації. Тому для біоплато поруч з основним ставком влаштовують окреме невелике, зазвичай, довгастої форми "болітце" (іноді його роблять у вигляді струмка), заповнюють весь його обсяг щебенем і засаджують всю поверхню водними рослинами. Вода з основної водойми за допомогою помпи піднімається з дна, потрапляє в біоплато, очищається, протікаючи через коріння аїрів, очеретів та інших рослин і через злив повертається назад.

Вода повинна циркулювати зі ставка в болітце і назад безперервно, але з повільною швидкістю, при якій органіка, що міститься в ньому, буде осідати на дно плато, і рослини зможуть нею "харчуватися". Вода при цьому очищується, стає прозорою, не "цвіте".

Площа біоплато повинна складати близько 35% від площі основної водойми (довжина дорівнює стінці основного ставка), глибина від декількох сантиметрів до пів метра, але якщо плануються плавучі рослини, то і до метра. Струмок, який з'єднує водойми, теж працює, як біоплато: він засипаний гравієм і засаджений рослинами.

В Україні на території села Зорянське побудували поверхневе біоплато – заболочений комплекс, обладнаний штучними системами керування. Це дозволило розв'язувати проблему зростання об'єму комунальних стічних вод та їхнього потрапляння до відкритих водойм.

Джерело: WWF

64

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: