fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 12:44 28 Січ 2023

Стара техніка: продати, віддати, утилізувати

Відсутність централізованого збору та утилізації старої електроніки або хоча б елементарного розуміння того, як це можна зробити — величезна проблема.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: переповнені сміттєзвалища, небезпечні відходи
  • Рішення: Банк техніки

Переробка комп'ютерів, електронна переробка — утилізація комп'ютерів та будь-яких інших електронних пристроїв. Це повна деконструкція електронних пристроїв для того, щоб скоротити витрати сировини та зберегти якомога більше матеріалів зі старої та зламаної техніки.

5 перших кроків

  1. Спробуйте відремонтувати пошкоджену техніку.
  2. Якщо техніка працює, але ви бажаєте її оновити, віддайте чи продайте її через маркетплейс.
  3. Віддайте стару техніку на деталі.
  4. Віднесіть старі ґаджети в музей раритетів, якщо вона представляє історичну цінність.
  5. Віддайте на профільну утилізацію.

Детальніше

Відсутність централізованого збору та утилізації старої електроніки або хоча б елементарного розуміння того, як це можна зробити — величезна проблема. Завжди, перш ніж викинути старий телефон або комп'ютер, варто подумати про те, щоб полагодити його і передати комусь, хто міг би ним користуватися. Якщо ж зробити це не виходить, в інтернеті можна пошукати альтернативи зі збору електроніки у своєму місті. У крайньому випадку стару електроніку можна здати звичайним продавцям і любителям на будь-якому радіоринку, або спробувати звернутися у сервісний центр. Техніка звідти рідко вирушає на утилізацію, зате розібравши непрацюючий пристрій на компоненти, майстри зможуть відновити інші пристрої і тим самим знизити негативний вплив від електронного сміття на навколишнє середовище.

Василь Ракочій — засновник платформи "Коло", ініціативи зі збору електроніки та її подальшої утилізації. Він заснував цей проєкт два роки тому, коли для практичного заняття зі студентами Львівської Політехніки йому знадобилося кілька компонентів комп'ютера для демонстрації. Він попросив своїх знайомих в соцмережах позичити йому непотрібні деталі, і кілька людей відразу запропонували йому віддати їх назовсім. Тоді Василь зрозумів, що практично ніхто зі звичайних людей не знає, куди можна здати непотрібну або непрацюючу техніку для утилізації, а кількість такої електроніки постійно зростає.

Платформа "Коло" працює разом з музеєм аудіотехніки, це проєкт друга Василя. Разом вони збирають стару комп'ютерну техніку, радіо- і звукову апаратуру та іншу електроніку. Всі отримані пристрої вони намагаються "оживити", оскільки це найменш ресурсозатратний і правильний спосіб поводження з непрацюючою технікою.  

Джерело: Рубрика

127

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: