fbpx
Сьогодні
Рішення 14:49 24 Лип 2023

Не залишати наодинці з проблемами: як і навіщо у громаді на Сумщині запрацювала Аграрна сервісна служба

На території Зноб-Новгородської селищної громади з весни 2023 року запрацювала Аграрна сервісна служба. Навіщо? Щоб покращити продовольчу безпеку на місцевому рівні. Головна мета сервісної служби — допомогти людям з обробітком землі, покращити самозабезпечення жителів харчовими продуктами та мінімізувати наслідки війни у громаді. Громада реалізувала ідею за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”, КП “Зноба-Благоустрій” та ГС “Органічна Україна. Північ”. “Рубрика” поспілкувалася з місцевою владою та куратором проєкту й розповідає, як працює це рішення.

У чому проблема?

Обстріли прикордонних громад Сумщини

У прикордонних громадах Сумщини щодня обстріли. Фото ілюстративне

Зноб-Новгородська селищна рада Шосткинського району розташована на півночі Сумської області й має у складі 29 населених пунктів. З півночі громада межує з Брянською областю рф — саме звідси 24 лютого 2022 року збройні формування країни-агресорки увійшли на територію Сумщини.

"На початку повномасштабного вторгнення (березень-квітень 2022 року) наша громада пережила «легку» форму окупації, — розповідає Леонід Сотніков, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради. — Ми залишились в тилу ворога. Вся логістика була порушена. Для того, щоб завезти в громаду хоч якісь товари першої необхідності, приватні підприємці, об'їжджаючи ворожі блокпости, їхали до нас на свій страх і ризик лісовими дорогами. Запасів на випадок війни у населення не було (ніхто цього реально не очікував), окрім стандартних запасів "на зиму". Після визволення Сумської області від окупанта логістичні маршрути почали відновлюватись, товари першої необхідності почали з'являтись на полицях магазинів, але вже з іншою ціною".

Переживши окупацію й перебуваючи з травня 2022 року під постійними обстрілами з боку рф, у громаді визначили — необхідно працювати над продовольчою безпекою громади. Леонід Сотніков зізнається: як саме це робити, спочатку не розуміли, адже це новий напрямок не тільки для Зноб-Новгородської громади, а і для будь-якої іншої громади України. Кожна громада — хай вона деокупована, така, що приймає багатьох ВПО, чи прифронтова, стикається с проблемами продовольчої безпеки, але в кожної вони — різні.

Аграрна сервісна служба

Робоча зустріч в сільраді з мешканцями Зноб-Новгородської громади. Праворуч — адміністратор Аграрної сервісної служби Стариков Володимир, ліворуч — дорадник і керівник проєкту Андрій Мараховський

Визначитися зі стратегією допомогла програма U-LEAD з Європою. На початку осені 2022 року Зноб-Новгородська громада за експертної підтримки напрацювала програму продовольчої безпеки, в ході написання якої спеціалісти Зноб-Новгородської селищної ради провели опитування понад 3 тисяч мешканців.

Як розповів Леонід Сотніков, у ході опитування отримали разючу картину: лише 35% мешканців відповіли, що можуть на 100% забезпечити себе харчовими продуктами. 65% мешканців не могли цього зробити — через низькі доходи, відсутність дешевих продуктів або через неможливість обробляти власні земельні ділянки та мати самозабезпечення. Це проблема, яку треба було якось вирішувати.

Також у процесі написання цільової програми продовольчої безпеки на 2022-2023 роки на території Зноб-Новгородської селищної ради виявили такі основні проблеми щодо забезпечення продовольством жителів громади:

  • недостатня обізнаність та психологічна неготовність більшості населення щодо самозабезпечення харчовими продуктами, сподівання на гарантоване постачання у торговельних мережах;  
  • не використання усіх земельних ресурсів, які можуть бути використаними для вирощування необхідних продуктів (в тому числі покинуті городи);
  • брак у населення відповідної сільськогосподарської техніки та паливно-мастильних матеріалів (ПММ) для обробітку земель;
  • відсутність практичного досвіду та спроможності у сфері реалізації надлишків сільськогосподарської продукції, невпорядкованість заготівельно-збутової діяльності та хибне уявлення про кооперацію.  

Яке рішення?

Відповіддю на ці питання стало рішення створити на базі комунального підприємства громади "Зноба-Благоустрій" Аграрну сервісну службу. Проєкт впроваджується громадською спілкою "Органічна Україна. Північ" та за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", що співфінансується Європейським Союзом.

Як це працює?

Допомогти тим, хто цього потребує

Аграрна сервісна служба

Команда проєкту "Аграрна сервісна служба для покращення продовольчої безпеки Зноб-Новгородської громади"

До великої війни Зноб-Новгородська громада позиціювала себе як екологічно чиста територія й орієнтувалася на зелений туризм. Цьому сприяли відсутність на території переробних підприємств, які забруднюють довкілля, та Деснянський біосферний резерват, основою якого є Національний природний парк "Деснянсько-Старогутський".

"Війна докорінно змінила наше стратегічне бачення, і навряд чи навіть після перемоги ми зможемо розвивати те, що планували до… Сьогодні ми взяли за основу інший напрям. Нашою новою стратегією стало вирощування, збирання, перероблення, зберігання домогосподарствами продукції для задоволення потреб в харчуванні та формуванні місцевого продовольчого резерву, а також реалізації надлишків", — говорить начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради Леонід Сотніков.

Зноб-Новгородська громада — сільська. Тут кожен "від діда-прадіда" працює на своїй присадибній ділянці та вирощує городину. Навесні або восени проводять оранки своїх земельних ділянок. Тож мешканцям громади послуга з обробітку землі дуже потрібна. Хтось обробляє сам на своїй техніці, хтось винаймає її й платить за це, а хтось для того, щоб найняти техніку, починає відкладати кошти вже в січні. Це — малозабезпечені пенсіонери з мінімальною пенсією та ті, яким немає кому допомогти. Вартість обробітку середнього городу в 10 соток землі навесні коштувала 800-1000 гривень. Мінімальна пенсія — 2093 гривні, середня — 5311 гривень, а ще — ліки, дрова, товари першої необхідності.

Ініціатори проєкту "Аграрна сервісна служба для покращення продовольчої безпеки Зноб-Новгородської громади" поставили собі за мету надавати допомогу з обробітком землі саме таким верствам населення. Адже такій категорії населення підтримка потрібна завжди, але під час війни — це надважливе питання.

Що пропонує Аграрна сервісна служба?

Аграрна сервісна служба

Так приїхав до Аграрної сервісної служби новенький трактор

​Проєкт "Аграрна сервісна служба" стартував у лютому 2023 року. Термін його реалізації — 7,5 місяців. Партнерами Зноб-Новгородської селищної ради в ході реалізації проєкту стали ГС "Органічна Україна. Північ" та КП "Зноба-Благоустрій". Кошти на реалізацію проєкту були залучені через програму U-LEAD і становили 1,4 млн гривень.

Коштом донора громадська спілка придбала трактор КАТА КЕ454 — його передали до комунальної власності Зноб-Новгородської селищної ради. Селищна рада, своєю чергою, передала цю техніку в оперативне користування КП "Зноба-Благоустрій" для новоствореної Аграрної сервісної служби. На цій техніці працює тракторист Олександр Линда, якому КП оплачує заробітну плату. Дизельним пальним та іншими мастилами сервісну службу забезпечує селищна рада. 

Аграрна сервісна служба

Трактор, яким Аграрна сервісна служба обробляє городи тих, хто цього потребує в громаді

Окрім того, для роботи Аграрної сервісної служби потрібно було й офісне приладдя — комп'ютер, принтер, портативна зарядна станція. Усе це вдалося придбати також з допомогою донора.

Аграрна сервісна служба

Жителька Зноб-Новгородської громади, якій в обробці городу вже допомогла Аграрна сервісна служба

Координацію роботи сервісної служби забезпечує адміністратор — Володимир Стариков. А для консультацій мешканців до Аграрної сервісної служби залучили експерта — агронома з 25-річним досвідом роботи Андрія Марченка. Послуги цих спеціалістів теж оплачуються коштом донора.

Послуги з обробітку землі мешканцям громади надають на безоплатній основі. Як розповів Леонід Сотніков, на сьогодні послугу від Аграрної сервісної служби отримали майже 60 домогосподарств, яких обирали з більш ніж 300 заявок. Послугу намагалися надати саме тим верствам населення, які дійсно її потребують. Працівники служби успішно пройшли сезон посадки, а тепер чекають на сезон збору врожаю. Завдяки різноманітній навісній техніці трактор Аграрної сервісної служби може надавати досить широкий спектр послуг — починаючи з підготовки ґрунту до весняно-польових робіт і закінчуючи збиранням урожаю та підготовкою ґрунту до зимівлі. 

Аграрна сервісна служба

Агроном Андрій Марченко контролює посадку картоплі

А крім того, Аграрна сервісна служба забезпечила 1500 домогосподарств посівним матеріалом "борщового набору" та роздала населенню 3 тонни посівної картоплі. Тож у громаді не тільки допомагають оброблювати землю, а й надають що сіяти.

"Реалізація проєкту матиме позитивний вплив на всіх мешканців громади, які зможуть скористатись з низки послуг аграрної сервісної служби та загалом відчують переваги покращення стану самозабезпечення харчовими продуктами в громаді, — вважає голова-дорадник сільськогосподарської Дорадчої служби ГС "Органічна Україна. Північ" Андрій Мараховський. — Сподіваємося, у мешканців громади буде сформовано відчуття, що вони не залишені наодинці зі своїми проблемами".

Ще більше корисних рішень!

Аграрна сервісна служба

"Насіння перемоги", яким забезпечили мешканців громади

Працювати на деокупованих територіях непросто. Каски та бронежилети для роботи за три кілометри від кордону з рф, на жаль, ніхто не видає. Постійні обстріли відчутно впливають не тільки на роботу Аграрної сервісної служби, але й на життя мешканців громади загалом. Але робота триває. Команда проєкту працює на результат — і це головна мета проєкту в роботі з ризиками.

Одним із заходів як Програми продовольчої безпеки, так і проєкту "Аграрна сервісна служба для покращення продовольчої безпеки Зноб-Новгородської громади" є підвищення самозайнятості населення. Автори проєкту впевнені: кооперативи на селі є рушійною силою розвитку сільських територій. Тому в рамках проєкту заплановано провести 4 офлайн семінари про сільськогосподарську та підприємницьку діяльність для місцевих мешканців. У них експерти на прикладах покажуть селянам, як можна провести кооперацію навколо Аграрної сервісної служби, дадуть відповіді на всі питання щодо кооперативу та проведуть по всіх етапах його створення. Зараз, враховуючи безпекову ситуацію, організатори шукають безпечну локацію для проведення таких заходів.

Важливо й те, що одним із партнерів проєкту є Зноб-Новгородський професійний аграрний ліцей, який має достатню експертизу, щоб по завершенні проєкту консультувати домогосподарства з аграрних питань і відтак допомагати подальшій роботі Аграрної сервісної служби. Своєю чергою придбану техніку зможуть використовувати студенти ліцею під час проходження практики. А ще її зможуть задіяти в обробітку земельних сільськогосподарських ділянок, які належать навчальному закладу. Це, крім прямого впливу на реалізацію програми продовольчої безпеки, наочно продемонструє можливості розвитку території, попри її розташування в потенційно небезпечній зоні близькості до держави-агресора.

У перспективі громада розглядає й комерційний підхід до використання придбаної в рамках проєкту техніки. За словами Леоніда Сотнікова, це має бути вже зовсім інший проєкт, розроблений для підсилення сервісної служби. Головний економіст громади впевнений — у майбутньому комерційний підхід приведе до розвитку як самої Аграрної сервісної служби, так і громади в цілому.

"Наша громада дуже розгалужена, а послугу хочуть отримати навіть у найвіддаленіших селах. З однією одиницею техніки це зробити дуже складно, а подекуди взагалі неможливо. Але для того він і пілотний проєкт, щоб на практиці визначити всі проблемні питання та намітити шляхи їх вирішення", — пояснює Леонід Сотніков.

Леонід Сотніков Зноб-Новгородська селищна рада

Леонід Сотніков, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради, у робочому кабінеті

Поки що в Зноб-Новгородській селищній раді роблять усе, аби громада продовжувала розвиватися навіть в умовах війни. Не кожний донор готовий вкладатися в прифронтові території, але громада не опускає рук — тут втілюють нові проєкти, думають, як переформатувати старі, шукають нових партнерів та джерела фінансування.

"Конкретно на сьогодні Аграрна сервісна служба — це наш максимум. Але ми хочемо створити такі умови життя, у яких захочуть жити й працювати люди, — говорить Леонід Сотніков. — Я памʼятаю цю територію мирною, такою, де вирувало життя, і хочу, щоб люди повертались, щоб вони якісно лікувались, навчались, культурно відпочивали. Щоб їм тут було що робити, і щоб ця територія жила. Я не впевнений, що зможу все це зробити, але я бачу, як змінюється Зноб-Новгородська громада, а це свідчить про те, що ми не дарма цим займаємось".

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Рубрика:
Кейси
4284

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: