fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:07 30 Тра 2022

Хроніка подій: 96 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 30 травня і вже 96 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Українські воїни продовжують відправляти загарбників у пекло! За добу ЗСУ відбили 14 атак росіян на Донбасі. Українські воїни знищили: 

  • 2 артилерійські системи;
  • 11 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 10 ворожих автомобілів;
  • 2 крилаті ракети Х-59МК;
  • 3 безпілотника типу "Куб".

29 травня силами Повітряних Сил ЗСУ знищено 5 БПЛА, 2 крилаті ракети, а також ротно-тактичну групу та склад боєприпасів поблизу населеного пункту Довгеньке на Ізюмському напрямку. 

Сєвєродонецьк, як і раніше, залишається під контролем ЗСУ, незважаючи на заяви путінських убивць про захоплення міста.  Українські захисники навіть провели обмежений контрнаступ і витіснили російських бойовиків із Тошківки.

На півдні України під час розвідки знищено один ворожий БПЛА "Орлан-10. Втрати ворога: 

  • 67 рашистів;
  • 6 танків Т-62, 2 РСЗВ "Град";
  • 3 самохідні гаубиці "Мста-С";
  • 3 одиниці броньованої  та 13 – автомобільної техніки.  

Також знищено пункт управління безпілотними розвідниками та командний пункт одного з ворожих підрозділів.

Український контрнаступ на північному заході Херсонської області змусив російські війська зайняти оборонні позиції і, ймовірно, завадить російським зусиллям ефективно окопатися та зміцнити контроль над окупованими територіями вздовж південної осі, – такий висновок зробив Інститут вивчення війни у своєму щоденному звіті.

Загальні втрати живої сили противника станом на ранок 30 травня становлять 30 350 осіб. Тільки за вчора +200 двохсотих!

А тепер уявіть, що буде з руснею, коли до нас дійде вся надпотужна зброя, яку направляють в Україну партнери!

Тож віримо в ЗСУ і чекаємо на важке озброєння від союзників. Українська влада уклала всі можливі угоди на постачання зброї, проте на їх виконання потрібен час, – повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, процес постачання зброї справді тривалий. Вона порадила українцям набратися терпіння, адже постачання зброї це не покупка в магазині.

Зеленський опублікував чергову добірку фотографій у день, коли в українських школах мав звучати "Останній дзвінок": "Цьогоріч замість останнього дзвоника – звук сирени. Понад 1800 освітніх закладів по всій Україні постраждали від дій окупантів. Розбиті вікна, понівечені парти. У шкільних класах життя застигло ще 23 лютого. Але, як би не було складно зараз, українців неможливо зламати. Ми будемо боротися, розвиватися, навчатися. Заради свободи й нашої майбутньої перемоги", – прокоментував президент добірку фото.

60% українців, які покинули країну, вже повернулися додому, – повідомив радник голови МВС Віктор Андрусів.

Країни Євросоюзу знову не змогли домовитися про санкції на імпорт російської нафти. Представники країн ЄС провели у Брюсселі чергову зустріч із питання шостого пакету обмежень проти росії вранці 30 травня. "Ми ще не досягли угоди", – заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що більш реалістично чекати на угоду наступного місяця. "Я не думаю, що ми досягнемо угоди сьогодні.  Ми постараємося дійти згоди до саміту у червні. Це реалістичний підхід сьогодні", — сказала Каллас. Наступний саміт заплановано на 23-24 червня.

"Провина за все, що відбувається, лежить на росії. Але, думаю, кожному очевидно, що мав би бути прогрес у санкціях. Такий прогрес, щоб росія почала шукати мир. Чому росія досі може заробляти мільярди євро на своїх енергоресурсах? Чому банки держави-терориста все ще працюють з Європою та світовою фінансовою системою? Чому на території ЄС все ще активні російські пропагандистські канали, інформаційна зброя рф? Чому російські держслужбовці, які підтримують війну і судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями? Тільки завдяки більшій єдності можна знайти відповідь на все, що робить росія проти нас. І проти вас", – так сказав Володимир Зеленський на саміті Європейської Ради.

Перемовини України з росією

Зеленський готовий розглянути варіант проведення спільних телефонних переговорів з путіним та президентом Туреччини Ердоганом. Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на речника Зеленського Сергія Никифорова.

Але сьогодні Ердоган та путін поговорили удвох. Ердоган запропонував путіну зустріч делегацій росії, України й ООН.

Гуманітарні місії

Евакуацію з Луганської області офіційно зупинили. Російські окупанти обстріляли евакуаційний автомобіль, загинув французький журналіст. "Сьогодні наш броньований евакуаційний транспорт їхав забирати 10 людей із області та потрапив під ворожий обстріл. Осколки снарядів пробили броню машини, смертельне поранення у шию отримав акредитований французький журналіст, який робив матеріал про евакуацію, патрульного поліцейського врятувала каска. Ми офіційно зупиняємо евакуацію", – повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Ще кілька тижнів тому Гайдай буквально вмовляв людей їхати з небезпечної області, евакуаційні автобуси з Луганщини відходили напівпорожніми…

UPD: Ім'я загиблого під Сєвєродонецьком французького журналіста – Фредерік Леклер. Він працював на телеканалі BFMTV.

Щодо питання, яке зараз хвилює всі українців – що відбувається зараз з полоненими "азовцями"? У Міноборони переконують, що мають всю інформацію щодо бійців з "Азовсталі", але вона засекречена через складний переговорний процес та безпеку військових.

Відтепер обмінами військовополонених займатимуться ГУР та СБУ, – заявила очільниця Мінреінтеграції Верещук.

А тим часом терористи так званої  "днр" загрожують страчувати українських воїнів із "Азовсталі". Один із ватажків "днр" Юрій Сироватко, який називає себе "міністром юстиції", заявив, що бойовики планують судити полонених українських воїнів, зокрема й захисників "Азовсталі". "Попередньо можу сказати, що серед тих, хто перебуває під вартою, є такі особи, яким буде присуджено найвищий захід покарання. Згідно з Кримінальним кодексом "днр" – це смертна кара", – заявив він.

Трофеї ЗСУ

Це ще один унікальний екземпляр з арсеналу "другої армії світу", який знищили наші захисники. Силам ЗСУ та земного тяжіння цього разу не зміг пручатися російський транспортно-бойовий вертоліт цілодобового застосування Мі-35М.

Боєць Нацгвардії з позивним "Бандіт" з ПЗРК "Ігла" збив третій російський Су-25. "Я збив не ВЖЕ три літаки, як кажуть, а ЛИШЕ три літаки і буду знищувати їх доти, доки буде потрібно — до самої нашої перемоги!" – упевнено зазначає нацгвардієць.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Польща може стати гарантом безпеки України після завершення війни з рф. Про свою готовність ухвалити це рішення заявив президент Анджей Дуда в інтерв'ю Фаріду Закарії на CNN. Сьогодні Польща є одним з головних наших союзників та партнерів, які дуже допомагають українським громадянам. Справжні брати.

війна

Французька дипломатія в особі глави МЗС Катрін Колонна прибула на поїзді Укрзалізниці до столиці України для зустрічі з Володимиром Зеленським. Нагадаємо, що президент Франції Емманюель Макрон пропонував президентові України піти на поступки та віддати частину територій у заміну на припинення бойових дій. Що запропонують цього разу, дізнаємося після зустрічі.

А ось і результат зустрічі: "Ідея Європейського політичного Союзу, який пропонували створити Німеччина та Франція раніше, допоки Україна не увійде в Євросоюз, не є заміною членства у ЄС для України. Франція згодна з наданням Україні статусу кандидата в ЄС та обіцяє працювати над тим, щоб сформувати необхідний консенсус щодо членства України у ЄС у всіх країн Європейської Співдружності", — розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному брифінгу з міністеркою зовнішніх справ Франції Катрін Колонною.

Словаччина передасть Україні вісім самохідних артилерійських установок Zuzana 2 — вони мають калібр 155-мм і можуть завдавати ударів на відстань до 40 км. Українські артилеристи вже освоюють ці гаубиці.

Міністерство оборони Британії повідомляє про створення інноваційного фонду для підтримки ЗСУ. Міноборони закликає британську промисловість прискорити розробку обладнання для ЗСУ, створивши фонд кампанії у розмірі 25 мільйонів фунтів стерлінгів для розробки та постачання обладнання до країни протягом найближчих тижнів. Конкурс буде спрямований на зміцнення існуючих артилерійських, берегових та авіаційних систем.

Велика Британія вже виділила Україні понад 2,8 млрд фунтів стерлінгів у вигляді гуманітарної допомоги та грантів, а також військового спорядження, що включає 120 бронемашин, системи ППО та понад 6500 протитанкових ракет.

Містралі з Норвегії вже в Україні! Збройні Сили України почали використовувати ПЗРК Mistral. Це зенітні керовані ракети ближнього радіусу, оснащені інфрачервоною головкою самонаведення. Вони дозволяють нашим військовим створювати вогневі мобільні групи протиповітряної оборони та вражати повітряні цілі з тепловою сигнатурою.

Новини від партнерів

У Таллінні відбувся "День української культури", організований Міжнародною асоціацією жінок Естонії та фондом "Tallinn TV Tower". Зібрані кошти передадуть Збройним Силам України.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що планує збільшити витрати на оборону, тому що багато поляків "бояться нападу росії". Дуда заявив CNN, що він сподівається збільшити чисельність військ своєї країни найближчими роками.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запевнив, що його країна "пліч-о-пліч стоїть зі своїми українськими друзями" і підтримує Україну у боротьбі з рф. Про це він заявив у привітанні другому міжнародному благодійному телемарафоні Save Ukraine, який одночасно відбувався у столицях Києві та Берліні.

Після нападу росії на Україну НАТО більше не зв'язаний минулими зобов'язаннями утримуватися від розгортання своїх сил у Східній Європі, – заявив заступник Генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане. За його словами, своїм вторгненням в Україну москва "позбавила будь-якого змісту" Основоположний акт НАТО-росія і припинила діалог з Альянсом. Як сказав Джоане, росія фактично відійшла від умов угоди 1997 року.

У столиці Південної Кореї Сеулі вчора відбувся мітинг проти війни росії в Україні. Світ з Україною! Разом ми – сила!

Що там на росії?

Влада рф розпочала тестування блокування популярних протоколів VPN: IPsec та IKEv2, повідомляє GlobalCheck. Нині вона відбувається у окремих регіонах – Західного Сибіру і півдні Росії (Краснодар і Ростов-на-Дону). Залізна завіса для стада повинна бути щільною, без жодної шпарини.

Радник мера Маріуполя заявив, що "фільтраційні табори" для українців з'явилися в росії, а не лише на окупованих територіях України. За словами Петра Андрющенка, такі табори з'явилися біля пунктів переходу з росії до Естонії. Українці потрапляють до них під час спроб перетнути кордон. Андрющенко закликав використати інші шляхи для виїзду з росії, зокрема, залишати країну через Білорусь та Грузію.

Росіяни продовжують грабувати Україну. Міністр аграрної політики та продовольства України заявив, що російські війська вивезли з окупованих територій близько півмільйона тонн зерна. Тарас Висоцький повідомив, що вкрадене зерно із Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької та Харківської областей везуть до росії. росіяни намагалися продавати викрадене зерно в Єгипті та Лівані, проте ці країни відмовилися його купувати, додав Висоцький в ефірі телемарафону.

росія хоче якомога швидше назвати викрадених українських дітей "росіянами": путін підписав указ про спрощений порядок прийому до громадянства рф дітей-сиріт з України і так званих "днр" і  "лнр".

А що чутно про російських посіпак?

Сербія домовилася з росією про постачання газу на 3 роки попри санкції ЄС. Про це президент Сербії заявив після перемовин із путіним. Він наголосив, що угода є дуже вигідною і кубометр газу буде коштувати Сербії в 10-12 разів дешевше, ніж в Європі.

Хакери Anonymous повідомили про масивну кібератаку на найбільші урядові сайти білорусі за "їхню причетність до вторгнення в Україну".

Міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гітфельт оголосила, що Норвегія офіційно змінила назву Білорусі.  Тепер норвезькою країна називатиметься саме "Білорусь" (Belarus), а не Hviterussland (буквально – "Біла росія"), цитують міністра місцеве видання та білоруська служба Радіо Свобода. "Ми робимо це на знак солідарності з білоруським демократичним рухом і щоб країна не сприймалася як продовження росії", – заявила міністр. У 2019 році уряд Швеції також оголосив, що тепер в офіційних відносинах називатиме Білорусь Belarus замість Vitryssland (Біла росія). Якщо "хороших рускіх" немає, то може хоч у білорусів є шанс?

Російський брехунець 

Брехлива істота лавров: "Терміни спецоперації рф в Україні зумовлені наказом категорично уникати ударів по цивільній інфраструктурі". І це після сотен знищених російською армією українських шкіл, лікарень, мирних підприємств, фермерських господарств і тисяч житлових будинків. Росія бреше всякий раз, як тільки відкриває рот!

Подоляк відповів лаврову на його слова, що "військові росії завдають ударів тільки по військовим цілям". На світлинах харківські "військові об'єкти":

Санкціями по агресору!

На теперішній момент з росії пішли 1033 світові компанії, ще 430 – призупинили діяльність через розв'язану путіним війну з Україною.

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що конфлікт в Україні стане затяжним, у зв'язку з чим він виступив за подальший санкційний тиск на росію. "Ми повинні вистояти. Війна буде довгою, агресивність дій рф зросте. Ми повинні продовжувати забезпечувати Україну засобами боротьби, а також чинити економічний тиск на росію", – заявив Боррель в ефірі радіо "Франс енфо".  За його словами, "російська економіка вже починає зупинятися" і подальший тиск на москву дозволить забезпечити Києву вигіднішу позицію на майбутніх мирних переговорах.

Як працюють санкції:

  • Запаси дорогоцінних металів у російських банках у перерахунку на золото скоротилися на 20%.
  • Найбільший виробник цементу в Сибіру оголосив про різке підвищення цін: через санкції збільшилася вартість кредитних ресурсів, матеріалів, сировини, обладнання та запчастин вітчизняного та імпортного виробництва, що призвело до зростання вартості необхідних ремонтів обладнання на 67%.
  • Посольство Данії у москві призупинило прийом заяв на отримання короткострокових віз та видів на проживання.

Netflix повністю припинив роботу в росії. Відсьогодні користувачі з рф не мають доступу до контенту на платформі.

Життя з урахуванням бойових дій

євро

Новий тренд в українському Твіттері – позначати українські міста-герої на звороті банкнот Євро. Зрозуміло, що не усі банкноти повернуться до Європи, але при поширенні даного тренду такі шанси збільшаться.

А українці у Варшаві влаштували ходу вдячності польському народу за допомогу у протистоянні російській агресії та приймання біженців.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує тимчасово скасувати державну реєстрацію ліків, ввезених з-за кордону. Таким чином, автори проєкту очікують подолати дефіцит медичних засобів у країні

Гурт Kalush Orchestra отримає новий кришталевий мікрофон. Про це повідомляють на сторінці "Євробачення" в Україні. Нагадаємо, що свій кришталевий кубок переможці Євробачення-2022 разом з Сергієм Притулою продали з аукціону за $900 тис. Всі кошти підуть на купівлю комплексу безпілотників PD–2 для української армії.

Київ і область

Сапери Нацгвардії продовжують розміновувати територію Київської області, яка була звільнена від окупаційних військ майже два місяці тому. За цей час гвардійські сапери виявили та знешкодили близько 10,5 тисячі вибухонебезпечних предметів. Проте робота ще триває. На окремих ділянках досі дуже багато нерозірваних снарядів, мін та розтяжок, які треба знешкоджувати.

А в Броварах розпочали демонтаж монументів радянського періоду — старої військової техніки, яка стояла в місцевому парку Перемоги.

Донеччина і Луганщина

Угруповання Об'єднаних сил інформує:  За минулу добу, 29 травня, російські війська обстріляли 46 населених пунктів Луганської і Донецької областей. Ворог зруйнував і пошкодив 67 цивільних об'єктів. Ліквідовано 7 великих пожеж, що виникли внаслідок ворожих обстрілів в Авдіївці та Лисичанську.

Під ворожими обстрілами гинуть мирні люди: російські воєнні злочинці на Донеччині вбили 4 цивільних людей, ще 2 осіб поранено. Інформація щодо Луганщини та деяких районів Донеччини уточнюється.

Тривають важкі бої за Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Окупанти намагаються просуватися до центру Сєвєродонецька. Внаслідок російського обстрілу загинули двоє жителів міста, ще п'ятеро — отримали поранення. Люди готували їжу на вулиці, коли почався обстріл. Також важких травм зазнали двоє жителів селища Сиротине.

Станом на вечір окупанти просунулися всередину Сєвєродонецька, тривають вуличні бої, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він попросив мешканців міста залишатися в укриттях.

Також у Сєвєродонецьку розстріляна машина з двома волонтерами, вони поранені, але в безпеці. Зникли три лікаря, передня частина їхньої автівки розірвана, зв'язку з ними немає, – повідомляє Сергій Гайдай. "Користуватися трасою Лисичанськ – Бахмут небезпечно, використовуємо більш безпечні варіанти щодо евакуації та підвезення гуманітарних вантажів".

На кладовищі поблизу селища Старий Крим, що неподалік Маріуполя, за останній місяць з'явилось 25 нових траншей із трупами. Щоб приховати справжню кількість вбитих цивільних, трупи у траншеї вкладають у декілька шарів, а потім "маскують" хрестами з табличками, як індивідуальні поховання. За підрахунками міської офіційної влади, з середини квітня в братських могилах поховали не менше 16 тисяч маріупольців. Ще 5 тисяч поховали комунальні служби до середини березня. Таким чином, кількість вбитих рашистами цивільних у Маріуполі оцінюють у 22 тисячі, але їх може виявитись значно більше.

Через бойові дії жителі Донеччини залишились без централізованого водопостачання, КП "Компанія "Вода Донбасу" призупинила свою роботу.  В Краматорську воду планують підвозити спеціальним автотранспортом 31 травня з 9:00 до 19:00 години.

У Бахмутському районі внаслідок бойових дій пошкоджено гілку аміакопроводу "Тольятті — Одеса". "Ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак з неї зараз витікає самоплином. Хмара аміаку рухається над ґрунтом від села Травневе у бік Бахмута", — повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. В зоні ризику опинились Бахмут, Гладосове, Дача, Миколаївка Друга, Одрадівка і Опитне. Інформації про постраждалих наразі немає. 

20:30 – радіус ураження внаслідок витоку аміаку зараз – щонайбільше 4 км. Станом на зараз аміак розповсюдився трохи більше ніж 2 км. Загрози населеним пунктам немає. Підрозділи ДСНС тримають ситуацію під контролем.

Харківщина

На Ізюмському напрямку ЗСУ завдали сильної шкоди російським окупантам. У районі села Долгенько наша ударна авіація знищила ротно-тактичну групу ворога. А це щонайменше 100 військових. Крім того, розбомблено склад з боєприпасами та бронетехніку, – звітує командування Повітряних сил України. Удар був нанесений за допомогою штурмовика Су-25 та бомбардувальника Су-24М.

Українська авіація завдала повітряного удару по підрозділах окупантів у районі населеного пункту Довгеньке, – повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов. "Українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24М знищили ротно-тактичну групу, склад боєприпасів, скупчення броньованої техніки та російських військових".

А ще в Україні з'явився новий підрозділ ССО "Азов-Харків". У Харкові 29 травня офіційно було сформовано підрозділ Сил спеціальних операцій "Азов-Харків". Командиром призначено Анатолія Сидоренка. Бійці цього підрозділу вже почали виконувати бойові завдання на Харківщині. Віримо в ЗСУ!

Сумщина

Сьогодні вранці ворожа артилерія з борку російського села Тьоткіно тричі обстрілювала прикордоння Сумщини. Під час одного з обстрілів ворог застосував артилерійські снаряди, начинені флешетами. Сталеві стержні з російських снарядів пошкодили будівлі та майно жителів у  Шосткинському районі. Варто зауважити, що такі ж бойові елементи судмедексперти знаходили в тілах мирних українців, яких рашисти вбили в Бучі та Ірпені.

Також прикордонники зафіксували ще три обстріли прикордоння Сумщини вночі: 5 мінометних пострілів з боку російського села Понури та 6 пострілів з РСЗО з боку населеного пункту Гуєво. Крім того, ворожа авіація здійснила 2 авіаудари по території Хотінської селищної об'єднананої територіальної громади.

Дніпропетровщина

По Криворізькому району знову стріляла ворожа артилерія. Били по Зеленодольській та Апостолівській громадах. Люди не постраждали. 

Києву, Сумам, Чернігову та Харкову потрібно терміново будувати глибоку оборону. Про це заявив голова тероборони Дніпра Геннадій Корбан. Він також закликав мінувати північний кордон України. "Відкиньте інтрижки і не витрачайте час, хлопці", – закликав Корбан.

Запоріжжя

Для декого в Мелітополі сьогоднішній ранок почався не з кави. Близько 7.50 у центрі міста прогримів потужний вибух. Як повідомляють місцеві ЗМІ, вибух стався в районі ТЦ "Квартал", де розташована багатоповерхівка, в якій проживає псевдогубернатор Запорізької області Євген Балицький. Також саме в цьому районі розташована так звана "військово-цивільна адміністрація" окупантів та колаборантів. Від вибуху в сусідніх будинках тремтіли стіни та вікна. Попередньо відомо про декількох поранених. Окупанти не на жарт злякались. Центральна площа міста огороджена. Рашисти підганяють туди військову техніку, лунають сирени. Наразі містяни спостерігають клуби чорного диму на місці вибуху. Подейкують, що це робота диверсантів, адже у тимчасово окупованому рашистами Мелітополі діє активний партизанський рух. Чекаємо на подробиці події, сподіваємось на добрі новини.

ЗСУ просунулися у південній частині України на 8-10 км, – радник голови МВС Вадим Денисенко. За його словами, у деяких напрямках у Запорізькій та Херсонській областях українські військові просунулися в середньому на 8-10 км.  Це дані на вечір 29 травня.

ЗСУ просунулися у південній частині України на 8-10 км, – радник голови МВС Вадим Денисенко. За його словами, у деяких напрямках у Запорізькій та Херсонській областях українські військові просунулися в середньому на 8-10 км. Це дані на вечір 29 травня.

Херсонщина

Листівки в Херсоні

Листівки в Херсоні

На Херсонщині ЗСУ пішли у контрнаступ. Як повідомляє депутат Хлань, воїни ЗСУ пішли у контрнаступ у Бериславському напрямку та просунулися на 9 кілометрів.

Мешканці Стрілкового, Генічеського району, відмовились надавати свої дані місцевим колаборантам для нібито перепису населення від ООН. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань."Хоч місцевий зрадник колаборант Пономарьов із заступником і дурили людей, що це інформація для ООН — ніхто в цю брехню не повірив. А місцевий 18-річний хлопець так і сказав, що якщо ви дурні, то не треба робити дурнів з людей. За що на нього нацькували росіян. Хлопця побили, але ніхто не зламався й своїх даних не дав", – йдеться в повідомлені.

Вчора ввечері в Чорнобаївці знов було гаряче. Як сказав Арестович, "рашисти відкрили новий сезон". 22-а чи 1-а у новому сезоні поразка складу б/п. Детонація тривала щонайменше години. На жаль, для самих мешканців Чорнобаївки це "кіно" виглядає дуже болісно. Страждають будинки, люди. Евакуюватися зараз з Херсонської області неможливо – рашисти перекрили всі дороги.

А в Херсоні у Бузковому парку невідомі облаштували місце памʼяті тероборонівців, які загинули в боротьбі за місто 1 березня. Вічна пам'ять героям – захисникам рідного Херсона!

У Херсоні та області близько 18:10 зник зв'язок, не працюють мобільний та частково домашній інтернет. Голова Херсонської військово-цивільної адміністрації Геннадій Лагута повідомив, що зв'язок відключили російські військові.

При цьому рашистські пропагандисти поширюють фейки стосовно того, ніби українська влада збирається відключити від українських мобільних операторів і провайдерів інтернету тимчасово окуповані Херсонську і Запорізьку області. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

І дві гарні новини под кінець дня: "В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області, що призвело до панічних настроїв серед військовослужбовців інших підрозділів збройних сил російської федерації", — повідомив Генеральний штаб  Збройних Сил України.

В Голій Пристані на Херсонщині з флагштока невідомі патріоти зняли триколірну російську ганчірку, а трос для підйому прапора перекусили.

Миколаївщина

Окупанти обстріляли Новий Буг (Миколаївська область). Значні руйнування у центрі міста, — повідомляє міська рада. Чекаємо на деталі.

У Миколаєві внаслідок ранкового обстрілу російськими загарбниками 30 травня пошкоджено 21 приватний будинок, є поранений. Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич."Внаслідок ранкового обстрілу Миколаєва російськими окупантами в одному з районів міста було пошкоджено 21 приватний будинок. В основному, це покрівля та вікна. Є пошкодження і зовнішніх стін", – написав Сєнкевич. За його словами, станом на 14.00 відомо про одного пораненого.

18:00 – у Миколаєві вибухи, знову артилерійський обстріл, –  повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

Одещина 

Вночі й на світанку по Одещині росіяни нанесли 2 ракетних удари. "Відчайдушно продовжують руйнувати непрацюючий міст через Дністровський лиман, рашисти потрапили в той же розбитий шлях раніше. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних  будинків. Травмованих серед населення нема. Одну ракету збито силами ППО", – повідомляє ОК "Південь".   

В Одесі розпочався пляжний сезон, незважаючи на те, що узбережжя заміновані.  Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук закликав городян бути розсудливими та "не переходити в когорту так званих безсмертних". За словами Братчука, небезпека зберігається. Заміновано акваторію та узбережжя Чорного моря.  Купатися небажано не лише в Одесі, а й у всій області. В ОВА роздумують про те, щоб притягати до відповідальності тих, хто бездумно ризикує життям.  "Особливо це стосується батьків, які ведуть на пляж своїх дітей", – заявив Сергій Братчук.

До слів Братчука слід поставитися серйозно, адже це не просто "лякалки". Після шторму, який панував у Чорному морі 29 травня, на один із піщаних пляжів Одещини винесло російську міну, – повідомив ОК "Південь". Небезпечний предмет знайшли військові. Вони вивезли міну у безпечне місце, після чого її підірвали фахівці Військово-морських сил.

Додамо, що рашисти не вживають ніяких заходів щодо розмінування моря, незважаючи на їх заяви про те, що вони дадуть коридор для експорту.

Захід України

У Калуші, Івано-Франківської області, відбувся фестиваль творчості "Повір у себе" дітей та молоді з функціональними обмеженнями. Цього року фестиваль відбувся у сквері на вулиці Пушкіна, але з неймовірно широкою аудиторією, адже разом з дітлахами Калуша виступали діти з Маріуполя, Донецька, Запоріжжя, Миколаєва, Києва, Луганська, Харкова, Дніпра.

Закарпаття – єдиний регіон України, де зникли черги за пальним.

Таку заяву оприлюднив голова ОВА Віктор Микита. Ціни на пальне в регіоні:

  • ДП   – 55-59 грн. 
  • А-92 – 49-50 грн.
  • А-95 –50-52 грн.

Загалом по країні, за оцінками фахівців, криза на паливному ринку може продовжитись до кінця липня.

1
1534

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: