fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:45 27 Тра 2022

Хроніка подій: 93 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 27 травня і вже 93 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Українська армія бореться за кожну ділянку фронту, за кожен населений пункт. "Ми вдячні за надану міжнародну технічну допомогу. Водночас, ми дуже потребуємо зразків озброєння, які дадуть можливість уражати противника на великій відстані. І з цим не можна зволікати, адже ціна затримки вимірюється життями людей, які собою захистили світ від рашизму", – наголошує Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" звітує. За добу втрати ворога склали:

  • особового складу – 87;
  •  БМП – 5:
  •  артилерійських систем – 3;
  •  мінометів – 2;
  •  АТТ – 3;
  •  вертолетів – 1;
  •  БПЛА – 1.

У той же час військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили

  •  1 танк;
  •  5 артилерійських систем;
  •  5 одиниць бойової броньованої техніки;
  •  5 ворожих автомобілів;
  •  1 багатоцільовий вертоліт Ка-52;
  •  1 крилата ракета;
  •  Безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

 Бої тривають.

За минулу добу окупанти обстріляли близько 50 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували та пошкодили 60 цивільних об'єктів, з них: 55 житлових будинків, школу, видобувне підприємство, адмінбудівлю бази відпочинку, пожежну частину.

Внаслідок цих обстрілів загинули 9 цивільних осіб, ще 14 отримали поранення та травми різного ступеня тяжкості.

"Тиск на росію — це буквально питання збереження життів. І кожен день зволікання, слабкості, різних суперечок чи пропозицій "умиротворити" агресора за рахунок жертви — це нові вбиті українці. І це нові загрози для всіх на нашому континенті", — Зеленський у новому зверненні закликав ЄС узгодити шостий пакет санкцій проти росії.

Розвідка повідомляє: кремлівський диктатор не хоче здавати свої позиції й відмовлятися від планів. За прогнозами аналітиків, війна буде довготривалою, про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" повідомив представник ГУР МО Вадим Скібіцький. "Ця війна затягуватиметься. Наскільки буде затягнута активна фаза, це буде вересень місяць чи це буде жовтень чи буде до кінця року. Це залежить від нашого опору, від стану наших сил оборони та від тієї допомоги, яку нам надають". 

30 провідних світових юристів назвали дії рф геноцидом та спробою знищення українського народу. Звіт, підготовлений Американським інститутом стратегії та політики Newlines Institute та Центром прав людини Рауля Валленберга, підписали більш ніж 30 провідних вчених-правознавців та експертів у галузі геноциду, які звинуватили російську державу у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. Укладачі документа попереджають про те, що існує серйозний ризик неминучого геноциду в Україні. На підтвердження наводиться довгий перелік доказів, зокрема приклади масових убивств мирних громадян, насильницького вивезення людей та нелюдської антиукраїнської риторики, до якої вдаються найвищі посадові особи рф. Звіт має бути опублікований у п'ятницю, 27 травня, а його копії будуть надіслані парламентам, урядам та міжнародним організаціям у всьому світі.

Володимир Зеленський провів нараду із членами Кабміну. "Багато актуальних питань. Обговорили постачання пального, облік зруйнованого майна, організацію роботи влади на тимчасово окупованих територіях, проведення ЗНО та вступної кампанії. Але найголовніше – це наші люди. Готуємо програму повернення в Україну тимчасово переміщених громадян, створюємо для них робочі місця", – повідомив президент України.

Трофеї і цілі ЗСУ

93 день війни

Луганська область, бійці львівської королівської бригади затрофеїли російський Т-72Б.

93 день війни

Трофейний танк захопили і Бійці Закарпатської бригади. Фото трофейного танку Т-72 показала 128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада ЗСУ. Захоплений танк після ремонту боротиметься проти своїх колишніх власників – російських окупантів.

А це – знищений ЗСУ російський ЗРК "Тунгуска".

Ще один рашистський металобрухт сьогодні долітався на Харківщині. В районі міста Ізюм бійці ЗСУ знищили ударний вертоліт рф. Про це повідомив офіцер 95-ї ОДШБр Юрій Кочевенко.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

93 день війни

Міністерство оборони США офіційно повідомляє, що "Військовослужбовці Армії США завантажують бронетранспортери M113 на причепи вантажівок у Форт-Стюарт, штат Джорджія, в рамках надання військової допомоги Україні у квітні 2022 року".

Цілком можливо, що Україна отримає від США і системи реактивного залпового вогню (РСЗВ) великої дальності. Про це повідомляє CNN із посиланням на джерела. За даними телеканалу, вже наступного тижня США оголосять про новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть і РСЗВ. Влада України давно просить про постачання такого озброєння, проте раніше США відмовляли у виконанні цього прохання через побоювання, що Україна може використати його для обстрілів території росії, що може призвести до ескалації конфлікту.

За словами джерел CNN, ще одним із варіантів може бути надання Україні ракетних систем меншої дальності.  Навчання українських військових поводженню з американською зброєю займе, як передбачається, близько двох тижнів. Що ж, чекаємо наступного тижня і остаточного рішення Вашингтону.

До Києва повернувся посол Чехії в Україні Радек Матула. У МЗС Чехії запевнили, що країна продовжить надавати всебічну допомогу Україні і підтримає на шляху до набуття статусу кандидата в члени ЄС. "Нашою метою є максимально можливою мірою відновити діяльність дипломатичного представництва перед початком піврічного головування Чехії в Раді ЄС з 1 липня", – уточнив голова МЗС Чехії Ян Липовський.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон виступив за постачання Україні реактивних систем залпового вогню, — пише Bloomberg. Він заявив, що Україні необхідна подальша військова підтримка на тлі наступу росії на Донбасі.  

Після розмови з Держсекретарем США Ентоні Блінкеном Дмитро Кулеба написав у твіттері, що важке озброєння від США вже йде в Україну.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

93 день війни

В Естонії найпопулярніший серед дітей 4-10 років журнал Täheke видав спецвипуск українською мовою. Його через школи та дитячі садочки отримають українські діти, які змушені були тікати від війни, розв'язаної рф. "Коли стали прибувати діти з України, з кожним днем все більше і більше, було видно, що літератури українською про Естонію дуже мало. Нам здалося, що книгу видавати досить складно і тиражі не такі великі, а літературний журнал Täheke все-таки більш компактна і в нього більш оперативна форма", – сказала головний редактор журналу Täheke Ілона Мартсон. Тираж спецвипуску 3,5 тис. примірників. Його змогли видати завдяки пожертвам.

Новини від партнерів

Держдепартамент США висловив офіційну позицію Вашингтона після заяв колишнього держсекретаря Генрі Кіссінджера на форумі в Давосі: "Ми твердо впевнені, що лише Україна має право вирішувати власне майбутнє. Ми не знаємо, коли закінчиться ця війна, але ми знаємо одне: Україна вийде переможцем. І Сполучені Штати стоятимуть разом з Україною, доки це буде необхідно". Нагадаємо, колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер на форумі в Давосі заявив, що Україна "має поступитися росії частиною території, а США і Захід — не розраховувати на російську поразку у війні".

А Борис Джонсон запропонував Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, спрямований проти росії та альтернативний ЄС, – повідомляє італійське видання Corriere Della Sera. Україна поки що не відповіла на цю пропозицію.

Всесвітня організація охорони здоров'я ухвалила резолюцію із засудженням росії. У документі звучить заклик до москви "негайно припинити всі напади на лікарні та інші заклади охорони здоров'я" в Україні, а також забезпечити захист медичного персоналу, хворих та поранених відповідно до Женевських конвенцій. Проти резолюції проголосували Китай, сама росія, а також Алжир, Білорусь, Бурунді, Еритрея, КНДР, Куба, Лаос, Малі, Нікарагуа та Сирія. Сербія та Угорщина не голосували. Виходить так, що вище перелічені країни вважають правильним бомбардування лікарень.

Країни G7 нарешті домовилися про поступову відмову від вугілля в енергетиці. Країни "Великої сімки" досягли конкретних домовленостей щодо збільшення виробництва відновлюваної енергії.

А що чутно про російських посіпак?

Компанія з Білорусі подала до роспатенту заявки на реєстрацію брендів "Росдональдс", "Мосдональдс та Rusdonaldʼs. Нагадаємо, McDonald's 16 травня оголосив, що йде з росії та продає свій бізнес.  Його купив підприємець із, який раніше був одним із франчайзерів компанії. 

Окупанти в Криму змушують людей ставати донорами для російських солдат, – повідомляє омбудсвумен Людмила Денісова. До півострова доправляють велику кількість поранених військових рф. Місцеві лікарні не здатні впоратися з навантаженням, для загарбників катастрофічно бракує крові. Головний лікар Сімферопольської центральної лікарні видав наказ, за яким необхідно збільшити запас крові з розрахунком на 1500 реципієнтів. Для цього окупаційна влада вимагає від підприємців змушувати працівників здавати кров. Жодних перевірок донорів не проводиться. Аби не втратити роботу, люди змушені погоджуватися.

Російський брехунець 

93 день війни

Орківська методичка

На росії вже давно існує свій альтернативний словник. Не вибух, а "хлопок", не падіння, а "негативний рост", не війна, а "спецоперація". Словник активно поповнюється новими поняттями. Із новенького: медведєв вважає, що треба  перейменувати термін "імпортозаміщення".  Замість "імпортозаміщення" він запропонував використати термін "технологічний суверенітет"

А курганський губернатор Шумков у своєму виступі взагалі назвав толерантність "непристойним поняттям": "До слів "демократія" та "толерантність" ставлюся обережно.  Для мене поняття "толерантність" – це взагалі щось непристойне.  Це означає щось із сексуального розбещення.  Ось десь звідти.  Я це не люблю". Ти ба, який "цнотливий", а насправді – просто типовий представник печерно-безграмотної орди.

Санкціями по агресору!

Російським "націоналізованим" (тобто вкраденим) Боїнгам заборонили сідати в Китаї. Документ про заборону авіакомпаніям розіслали цього тижня. Літаки можуть лише пролітати територією Китаю транзитом, без посадки.

А Міжнародна федерація хокею заборонила збірним росії та Білорусі брати участь у Чемпіонаті світу 2023 року.

США конфіскували російський танкер зі 100 тисячами тонн іранської нафти. Дрібниця, а приємно.

Німецька косметична компанія Wella припиняє постачання до росії. Компанія працювала на російському ринку 28 років. Її продукцію активно використовували салони краси: на Wella припадало до 40% ринку.

Життя з урахуванням бойових дій

93 день війни

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович виступив на Давоському форумі просто з окопів. 

В Україні створили портал "Скажи правду". Кожен свідок злочинів ворога на українській землі зможе залишити інформацію про скоєне ними, заповнивши форму на сайті, там є й приклади порушень та інших злочинів. Докази передадуть представництву України у Європейському суді з прав людини та Міжнародному суду ООН. Не замовчуйте злочини ворога – чим більше доказів, тим більше покараних!

А на порталі "Дія" запустили нову послугу для підприємців  — Єдекларація. Вона замінить понад 370 видів різних дозвільних документів — ліцензії, сертифікати, свідоцтва, посвідчення та висновки тощо. єДекларацію можуть подати вже діючі ФОП або керівники юридичних осіб: 

  • власники бізнесу, в яких закінчився термін дії дозвільних документів; 
  • ФОП, які через війну змінили місце ведення бізнесу; 
  • підприємці, які змінили вид діяльності.

У рамках відбору на чемпіонат світу-2022 збірна України на виїзді зустрінеться із Шотландією. Шотландські вболівальники вирішали підтримати Україну у скрутний момент. Вони виконають гімн України разом з нашими фанами під час гри. Цікаво, що допоможе вивчити гімн фанам додаток Duolingo, який надав кожному бажаючому фонетичну транскрипцію.

І новина для охочих "повернутися у 23 лютого". Уряд продовжив дію карантину, пов'язаного з коронавірусом, до 31 серпня.

На кожному рейсі "Стефанія Експреса" пасажирів очікуватиме рожева панамка з автографом Олега Псюка. Працівники символічно обрали номер вагона, а місце, де чекатиме головний убір, обрав музикант. Про це повідомили у пресслужбі Укрзалізниці. Також дві панамки розіграють між підписниками Укрзалізниці у facebook. Підсумки розіграшу повідомлять 31 травня.

Київ і область

У селі Ситняки, поблизу Макарова, та в Мощуні фахівці знайшли і провели ексгумацію 14 тіл вбитих солдатів та офіцерів росармії. "Попри нахабне широкомасштабне вторгнення росії на територію нашої держави Україна проявляє гуманне ставлення до загиблих військових армії рф. Щодня пошуковці з групи цивільно-військового співробітництва віднаходять численні тіла полеглих у цій війні", – сказано в повідомленні.

Прокурори Київської області скерували до суду обвинувальний акт щодо самопроголошеного "голови" Димерської ОТГ.  Під час окупації чоловік добровільно погодився на співпрацю з військовими рф, надавав ворогові інформацію про учасників АТО і тероборони.

Київську красу чистили від рашистів, а заодно почистили і від фашистів. У ботанічному саду імені Миколи Гришка виявили снаряди часів Другої Світової війни. Обстеження територій Ботсаду на наявність вибухонебезпечних предметів продовжується. 

Донеччина і Луганщина

Ситуація на Луганщині дуже важка. Російська армія кинула всі свої сили на взяття Луганської області, йдуть тяжкі бої на околицях Сєвєродонецька. "Місто вони просто знищують повністю, його розстрілюють щодня, між обстрілами навіть немає великих пауз. Лінію оборону тримають у районі Золотого, Катеринівки, біля Тошківки рашистів посунули, ЗСУ закріпили позиції. Кількість сил та засобів, яку кинули росіяни на захоплення області, набагато більша, ніж наших військових", – інформує глава Луганскої областної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Голова Сєвєродонецької міськадміністрації Стрюк розповів, що росіяни захопили готель "Мир" на північно-східній околиці міста, але "ЗСУ вистояли". Зараз у місті точаться бої. За минулу добу в Сєверодонецьку загинули чотири мирні жителі.  Обстрілом пошкоджено понад 60% будинків.

На Донеччині зросла інтенсивність обстрілів. Протягом 26 травня російські окупанти обстріляли 11 населених пунктів Донеччини. Шестеро людей загинули, одна людина поранена, зруйновані 94 цивільні об'єкти

У Маріуполі російський снаряд від комплексу Град вбив 12-річного хлопчика. Як повідомляє радник мера Маріуполя на території школи №30 в Кальміуському районі в результаті детонації нерозірваного снаряду загинула дитина. Навіть без активних бойових дій росія продовжує вбивати українських дітей.

Лиман на Донеччині переважно контролюють окупанти, українські військові зайняли нові позиції,  — повідомляє голова ОВА. Павло Кириленко зазначив, що особливо гарячі бої точаться на Лиманському напрямку. Більшість Лимана не контролюється українськими військовими. Так само і на Світлодарському напрямку: відбулося перегрупування сил ЗСУ для того, щоб зайняти укріплені позиції. Ворог зараз перебуває на території Світлодарської громади. Обстріли тривають уздовж усієї лінії фронту на Донеччині. 

15:00 – ЗСУ зупинили авангард військ рф біля Сєвєродонецька, місто не в облозі. Українські війська продовжують обороняти Сєвєродонецьк і відбили атаки дикунів, – голова Сєвєродонецької міської ВЦА Олександр Стрюк. Все ж таки ситуація досить напружена. Майже 2/3 по периметру міста зайняті ворогом і місто знаходиться у жорсткій обороні.

 В окупованому Херсоні російські військові з'ясовують місця проживання людей, які приїхали з Маріуполя, і формують автобуси для їхнього повернення до рідного міста, – заявив Петро Андрющенко. "Причини та ціль зараз незрозумілі.  Продовжуємо стежити та фіксувати для повного аналізу та прогнозу.  Але факт перетворення Маріуполя на справжнє гетто для українців стає безперечним", — додав він.

Харківщина

Близько першої ночі у місті Люботин ворог обстрілами пошкодив школу. Постраждалих немає. Внаслідок обстрілу Чугуєва, пошкоджений житловий будинок, жертв немає.

Українські військові затримали в Чугуєві на Харківщині відомого українського важкоатлета Геннадія Красильникова. Зрадник коригував ворожий вогонь. 

На відновлення Музею Сковороди на Харківщині відкрили фонд для збору коштів. Збором коштів будуть займатися Міністерство культури та інформаційної політики разом з Харківською обласною державною адміністрацією. На думку міністра культури Олександра Ткаченка, це єдиний варіант відремонтувати музей швидко, не затягуючи. Також він додав, що наразі вже є попередні домовленості з низкою західних партнерів щодо надання коштів для цієї справи.

Для покращення логістики окупанти відновлюють пошкоджену залізницю.  Зокрема, на зайнятих територіях Харківської області для цього залучають підрозділи 29 окремої залізничної бригади зі Смоленська. Про це повідомляє Генштаб.

Чернігівщина

Найближчим часом, як спаде велика вода, біля Чернігова почнуть монтаж тимчасового переїзду через Десну. "Під час монтажу переїзду дорогами області рухатиметься техніка з відповідними конструкціями. Не фотографуйте цю техніку, не поширюйте інформацію про процес зведення переправи та її точне місцезнаходження!", – просять у Чернігівській ОВА.

Сумщина

В ніч на 27 травня військові рф знову обстрілювали Сумщину. З 4:30 ранку щопівгодини з міномета обстрілювали територію Шосткинського району. На околицях Середини-Буди пошкоджені приватні будинки.

Близько 6.30 околиці села Старі Вирки Білопільської громади обстріляли із САУ. Військові рф вели обстріл зі своєї території. Постраждалих немає, повідомляє – голова ОВА Дмитро Живицький.

Близько 17 години ворог зі своєї території обстріляв Шосткинський район з мінометів. Знову близько 11 прильотів по околицях Середино-Буди. Постраждалих немає, пошкодження майна уточнюються.

Дніпропетровщина 

Неспокійна ніч і неспокійний ранок. На Дніпропетровщині було кілька прильотів, руйнування серйозні. Рятувальники розбирають завали та шукають людей, – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Вранці рашисти обстріляли полігон Нацгвардії крилатими ракетами Іскандер, – повідомив у прямому ефірі "Дніпро TV" голова Громради Дніпра Геннадій Корбан. Близько 10 людей загинули, ще близько 30 отримали поранення.

Запоріжжя

Запоріжжя

Після підриву партизанами гауляйтера Шевчика новий "очільник" Енергодара Кірпічов укріплює своє помешкання,  – повідомляють медіа Енергодара. Новий гауляйтер з ОРДЛО на відміну від Шевчика не вірить в народну любов до нього, тому притягнув бетонні блоки до готелю ЗАЕС, де він перебуває. Поруч стоять вантажівки з рашистською свастикою і рашистська охорона. Але це йому не допоможе, партизани доберуться до нього. 

Окупанти перекидають з Криму до Запорізької області особовий склад та військову техніку, зокрема "Гради", – повідомляє Запорізька військова адміністрація.

Також рашисти знімають танки Т-62 50-річної давності з тривалого зберігання, – повідомляє Британська розвідка. За даними британців, радянські танки переміщують до зони відповідальності Південного угрупування. У розвідці переконані, що Т-62 будуть особливо вразливими для сучасних протитанкових засобів. Також це свідчить про те, що в рашистів закінчується сучасна боєздатна техніка.

На ЗАЕС орки посилили репресії через надписи, які патріоти станції зробили на стіні однієї з її технологічних будівель: "Азов!" і "Лаптеногие, домой!", – повідомляє Енергоатом.

На Запоріжжі поліція зафіксувала наслідки руйнацій від орківського артобстрілу. У Гуляйполі потрощено десятки будинків. Інформації щодо потерпілих немає.

Херсонщина

У Херсоні освітян зібрали на зустріч із так званою "військово-адміністративною владою". Про це повідомило видання Укрінформ, посилаючись на анонімне джерело. На зустріч прийшло трохи більше 20 представників шкіл з 61 міського закладу освіти в Херсоні. "Запрошення" під розпис по школах розносила колаборантка Тетяна Кузьміч, вона ходила з озброєними російськими військовими. Присутнім ставленики окупантів пропонували співпрацю та "захист". Освітянам заявили, що вони повинні працювати за російськими програмами та переходити на російську мову навчання. Вислухавши ці "пропозиції", педагоги спитали, можуть вони піти, якщо не погоджуються з тим, що почули. Отримавши відповідь, що можуть, практично всі встали та вийшли.

Окупаційна "влада" Скадовська каже, що починає відновлення морського порту – щоб можна було вивозити з нього зерно. "Ми його приведемо в готовність, і тут з осені можна буде завантажувати вже зерно та відправляти", – заявив призначений росією "глава військово-цивільної адміністрації" Скадовського району Швайко. Восени ти вже сидітимеш, зрадник!

РосЗМІ повідомляють, що окуповані Херсонська та Запорізька області переходять на російський телефонний код +7.

Листівки в Херсоні:

Лідери окупантів у Херсоні відчувають занепокоєння у зв'язку з партизанським рухом у місті та наймають особисту охорону, у тому числі військових рф. Про це в ефірі телеканалу Прямій розповів колишній народний депутат Сергій Хлань. "Вони посилюють свою охорону, у тому числі з військових росії, купують бронежилети. Це означає лише те, що посилюється опір саме на Херсонщині. І коли ми почнемо активні наступальні дії і на передовій буде сучасна зброя, тоді разом із партизанським рухом зовні і зсередини ми вибиватимемо окупанта, вони бігтимуть, а ми їх наздоганятимемо", — переконаний депутат.

Сьогодні, 27 травня, близько 14.00 години винищувач МіГ-29 Повітряних Сил Збройних Сил України у небі Херсонщини збив російський винищувач Су-35, який полював за літаками української штурмової авіації. Про цю надихаючу новину повідомило Командування повітряних сил України. Слава українським пілотам! Смерть окупантам!

Миколаївщина

Ввечері внаслідок обстрілів села Парутине Куцурубської громади зруйновано житловий будинок. Вдень і вночі — знову обстріли  Широківської громади Баштанського району. Потерпілих і пошкоджень немає.

Одещина

В Одесі відреагували на рішення росії відкрити "гуманітарний коридор" із українських портів, заблокованих Чорноморським флотом рф. Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук назвав це "інформаційно-психологічною операцією" супротивника. За його словами, вся одеська акваторія замінована росією, і жодні кораблі там, в принципі, пройти не можуть (у рф стверджують, що морські підходи до Одеси мінувала Україна). Братчук вважає, що заяви про "зернові коридори" робляться, щоб звинуватити Україну винною у нестачі продовольства. Спікер заявив, що росія не погоджувала з Україною роботи таких коридорів, і Київ на це ніяк не реагуватиме.

Одеські волонтери спільно з дизайнерами та художниками запускають благодійну NFT-колекцію, у якій відображено силу тих, хто б'ється щодня за свободу всього світу від російської агресії. Усі зібрані кошти будуть надіслані на гуманітарні місії для допомоги Збройним силам України.

Чернвецька область

Вночі літак-винищувач ВПС ЗСУ успішно відпрацював ворожу ціль у небі над Чернівецькою областю.

Захід України

У Стрийській громаді Львівської області заборонили діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Таке рішення прийняли депутати на сесії Стрийської міської ради.

1
455

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: