fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:30 25 Тра 2022

Хроніка подій: 91 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото: Фейсбук/Олексій Гончаренко

Сьогодні 25 травня і вже 91 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна

Три місяці злочинної війни у ​​Європі, геноциду українського народу, масових страт мирних жителів, згвалтувань та пограбувань на очах усього світу… 

І три місяці спротиву українців жорстокій російській орді. Коли ворог планував захопити Україну за три дні, він не врахував одного – воювати доведеться з цілим народом. А залякати і зламати українців просто неможливо! Три місяці ми безстрашно нищимо ворога. Трохи менше – відчищаємо від російського бруду звільнені території. 

Попереду ще багато випробувань. І навіть невтішних новин з фронту. Так, попереду дуже важкий період. І у військовому плані, і економічно. І це неминуче. Але ми переможемо. З нами правда і ЗСУ.

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" звітує про минулу добу: рашисти безуспішно здійснили 3 атаки, в наслідок чого втрати ворога складають:

  • особового складу – до 180
  • танків – 2
  • БМП – 5
  • БТР – 3
  • артилерійських систем – 3
  • мінометів – 3
  • БПЛА – 3

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках, де дуже гаряче, відбито 9 атак російських загарбників, знищено 3 танки, 8 артилерійських систем, 18 одиниць бойової броньованої техніки, спеціальний броньований автомобіль та 1 одиницю іншої автомобільної техніки. 

Підрозділи протиповітряної оборони на зазначеному напрямку знищили шість БпЛА типу "Орлан-10" та один оперативно-тактичний безпілотний авіаційний комплекс "ZALA".

Загальні втрати росіян за весь період війни складають майже 29 500 орків, 1305 танків, 3213 бойових броньованих машин, 206 літаків, 112 крилатих ракет. За 90 днів повномасштабної війни українські захисники знищили ворожої техніки на 13 млрд доларів.

А на заглавном фото – французські САУ CAESAR, які вже нищать російських окупантів. "Caesar" – це самохідна артилерійська установка нового покоління. Вона дає можливість уражати противника на віддаленні 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю. На цій відстані знаходиться артилерія, резерви, пункти управління противника. Світлинами поділився Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Тепер офіційно.

війна

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну кордон на ділянках з країнами ЄС та Молдовою в обох напрямках перетнули понад 7,4 млн осіб. Починаючи з 10 травня, фіксується перевага в'їзду наших співгромадян в Україну над виїздом. Повернулись додому за час війни понад 2,2 млн громадян України. Україна – наш дім! Немає нічого милішого за рідне.

На Сєвєродонецьку напрямі зараз дуже важка ситуація, там окупанти зосередили свої основні зусилля для захоплення. У цьому переконаний радник міністра МВС Вадим Денисенко. "На цьому напрямі ситуація надскладна. Росіяни кинули туди величезні сили. Станом на зараз там перебуває понад 25 батальйонно-тактичних груп росіян. Одна така група містить 600-800 людей, також це понад 30 БТРів та 10 танків", — наголосив Денисенко.

Володимир Зеленський підтримав петицію щодо запровадження в Україні візового режиму для громадян росії та доручив прем'єр-міністру опрацювати питання.

 Гуманітарні місії  

Командир батальйону "Азов" Денис Прокопенко зміг поспілкуватися зі своєю дружиною по телефону. Як розповіла Катерина Прокопенко The Guardian, її чоловік повідомив, що з ним усе гаразд, "і запитав, як я".  В яких умовах він зробив дзвінок і чи міг вільно казати виданню невідомо.  Також Прокопенко повідомила, що "чула з інших джерел, що умови більш-менш задовільні" – за цим слідкують ООН і Червоний Хрест. 

Більшість поранених бійців "Азова" утримуються у в'язниці в селі Оленівка, а невелика група тяжко поранених бійців перебуває у лікарні у місті Новоазовськ.  Прокопенко також повідомила, що, як їй відомо, нікого з українських військових не вивезли до рф.

Міноборони росії заявило, що відкриває два коридори для виходу іноземних суден з портів на Чорному та Азовському морях:

  • У Чорному морі – для виходу з портів Херсон, Миколаїв, Чорноморськ, Очаків, Одеса та Південний у південно-західному напрямку;
  • В Азовському морі – для виходу з порту Маріуполь у напрямку Чорного моря.

Перемовини України з росією

Зеленський назвав умову повернення до переговорів з рф. За словами президента, Україна повернеться до діалогу з москвою лише після того, як поверне захоплені окупантами після 24 лютого українські території. Водночас, за його словами, ЗСУ здатні повернути всі окуповані рф землі."Світ давав Україні три дні щодо окупації рф усієї території країни. Але бачите – не три дні, не 30 днів, а вже три місяці минуло. Ми об'єднали світ навколо України… Не думаю, що спроба росії буде успішною, бо світ об'єднався навколо України", – сказав Зеленський.

Російський медведєв у свою чергу заявив, що "Україна домовлятися зовсім не хоче. Про російський проект мирного договору там давно забули. Наче його й не було. Розрахунок лише на потік зброї та гроші від Західних країн".  Він, правда, забув додати, що основою "російського проєкту" була втрата наших територій, мови та самоідентифікації, на що категорично не згодна не лише українська влада, а й 82 відсотка українців.

Мета України – якнайшвидше закінчити цю війну.  Проте існують моменти, в яких Київ ніколи не піде на компроміс, – заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Daily Sabah. За його словами, український уряд ніколи не піде на поступки у питаннях:

 – територіальної цілісності України;

 – присутності ворожих військ у нашій країні: окупанти мають повністю залишити територію України;

 – незалежності: Україна самостійно визначатиме свою зовнішню політику без втручання росії.

А ось що думає про перемовини України з росією і загалом про війну Джордж Сорос, всесвітньо відомий американський фінансист і меценат: "Вторгнення могло бути початком Третьої світової війни, і наша цивілізація може не пережити її. Найкращий і, мабуть, єдиний спосіб зберегти нашу цивілізацію – якнайшвидше перемогти путіна. У цьому суть", – сказав він на Всесвітньому економічному форумі. Сорос при цьому вважає, що путін уже вважає рішення про вторгнення в Україну помилкою і готується до переговорів про припинення вогню. Але при цьому Сорос наголосив, що "перемир'я недосяжне, тому що йому не можна довіряти".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Україна отримала від Нідерландів 79,5 мільйона євро кредиту на економічне відновлення. Ці кошти направлять на забезпечення соціальних виплат, а також видатків на охорону здоров'я.

Крім того, німецький банк "Кредитна установа для відбудови" (KfW) передасть Україні 150 мільйонів євро кредиту.

американська кінозірка Шерон Стоун на кінофестивалі в Каннах.

А це – американська кінозірка Шерон Стоун на кінофестивалі в Каннах. Дякуємо за медійну підтримку!

Литва готує нове постачання військової допомоги Україні, до якої увійдуть бронетранспортери, вантажівки та позашляховики. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у Twitter. "Ми готуємо нову партію підтримки України. 20 бронетранспортерів М113, 10 військових вантажівок та 10 позашляховиків (для розмінування) скоро будуть доставлені в Україну!"  – написав Анушаускас.

Можливо, скоро однією проблемою стане менше. Україна попросила Саудівську Аравію допомогти вирішити проблему із нестачею палива. Також Київ розраховує, що королівство зможе сприяти розблокуванню експорту продуктів з України до арабських та африканських країн. Про це глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив за підсумками зустрічі з колегою із Саудівської Аравії принцом Фейсалом бін Фархан аль-Саудом.

Новини від партнерів

Кількість країн, які визнали дії росії в Україні геноцидом, продовжує зростати. Гаага не за горами.

Кількість країн, які визнали дії росії в Україні геноцидом

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі виступив із промовою прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер і заявив, що Україна має перемогти у війні з рф, а якщо Україна програє, то "наступною буде Словаччина". Прем'єр Словаччини також розкритикував членів Євросоюзу за те, що вони надто покладаються на російські енергоресурси. Він закликав лідерів перестати йти на компроміс зі своїми принципами у відносинах із росією.

А міністр оборони Естонії Калле Лаанет висловив думку, що росіян потрібно просто вибити з території України, а не шукати дипломатичного шляху припинення війни.

Що там на росії?

війна

У москві вночі палав храм Петра і Павла. Сподіваємося побачити таке ж фото з кремлем.

Дефолт росії  практично неминучий. Мінфін США не продовжить ліцензію, що дозволяє рф провадити виплати для обслуговування зовнішнього боргу із заморожених резервів. Ця ліцензія закінчується 25 травня о 07:01 за київським часом. – тобто сьогодні.

Економічний прогноз на 2022 рік: ВВП росії – падіння на 10-11%, ВВП Німеччини – зростання на 2,5-3%. Але "Німеччина гине, а росіяни впевнено справляються із санкціями" – каже своєму стаду путін.

росія відмовиться від Болонської системи освіти та розробить свою – без бакалаврів та магістрів, про це повідомив міністр науки та вищої освіти Валерій Фальков. По суті це означає, що тепер дипломи російських випускників ВНЗ не будуть визнаватися на Заході. Сидіть вдома! Нехай щастить!

Китайці, як завжди, пильно слідкують за трендами. Нова іграшка. Вся сутність російської армії в мініатюрі.

Китайці, як завжди, пильно слідкують за трендами. Нова іграшка. Вся сутність російської армії в мініатюрі.

А що чутно про російських посіпак?

Бойовики "ДНР" відмовляються воювати за "ЛНР". Кажуть то "інша республіка", обіцяють дійти до путіна через таку "несправедливість". Якась неймовірна дитяча наївність у  "бойовиків". Для путіна ви просто "гарматне м'ясо".

Російський брехунець 

Ну хто ж, як не ми! Центр протидії дезінформації повідомляє: рф пов'язує виникнення мавпячої віспи з неіснуючими українськими "біолабораторіями". Роспропагандисти стверджують, що США начебто розробляли в українських біолабораторіях віруси, серед яких була і мавпяча віспа. За їх словами, начебто необережний персонал лабораторії вже під час проведення "спецоперації" розбив пробірку з вірусом, після чого мільйони українських біженців "рознесли" віспу Європою. Жодних фактів підтвердження цих суджень рф не має, але цього достатньо, щоб росіяни перемкнули увагу з теми війни та її поразки на тему чергового вірусу.

Росіяни намагаються видати мешканців окупованої частини Харківщини за військовополонених. Про це повідомили у Борівській селищній раді. Пропагандисти заявили про начебто полонених українських військових, які здалися в полон, щоб не "погибать за амбиции Зеленского". На фото борівчани побачили документи одного з жителів громади, який не перебуває на військовій службі в ЗСУ і на момент окупації знаходився у рідному селі та працював на одному з місцевих сільгосппідприємств. Відомо, що окупанти приходили до нього і кудись вивозили, але через 3 дні хлопець повернувся додому. "Тож можемо зробити припущення, що фото документів не мають жодного відношення до реальності. Росіянам доводиться вигадувати уявних українських військових, які начебто самі здаються у полон, задля посилення свого наративу про уявну перевагу Росії над ЗСУ", – впевнені односельчани.

Санкціями по агресору!

Американський бренд спортивного одягу Nike вирішив згорнути бізнес у росії і зупинив постачання своєї продукції. 

Вслід за найками з росії пішов і британський виробник одягу Marks & Spencer. В компанії оголосили про повний вихід з росії.

Євросоюз заморозив активи російських бізнесменів на суму близько 10 мільярдів євро у межах санкцій.

Життя з урахуванням бойових дій

футбол

УЄФА представили офіційний м'яч для фіналу Ліги Чемпіон 2021/22. На ньому українською і англійською написано слово "МИР". В фіналі зіграють мадридський "Реал" та "Ліверпуль". Матч відбудеться 28 травня на стадіоні "Стад де Франс" в Парижі. Матч мав відбутись в санкт-петербурзі. Право проведення турніру у міста відібрали, через агресивну війну, яку розпочала росія проти України. Також УЄФА вигнали росію з турніру на наступний сезон.

Україна планує найближчим часом приєднатися до роумінгового простору ЄС та до єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA. Перше дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами. Друге – може відбутися вже влітку і дасть змогу робити перекази у євро без жодних комісій.

Джоан Роулінг відкрила безкоштовний доступ до всіх частин книжок про Гаррі Поттера українською мовою. "Коли почалося вторгнення в Україну, наша команда була шокована тим, який вплив це має на багато людей. Нам, як і всім іншим, хотілося надати хоч якусь допомогу. Тому ми намагаємося надати безкоштовний доступ до електронних книг про Гаррі Поттера всім, хто постраждав від війни", – йдеться у повідомленні на сайті Pottermore Publishing.

А лідер гурту "Kalush Orchestra" виставив на аукціон малинову панаму, у якій виграв Євробачення та кубок Євробачення у вигляді скляного мікрофону. "Вперше в історії Євробачення переможці продають свій трофей на допомогу українській армії! Ви можете змусити їхній символ перемоги працювати на ще одну велику перемогу для України! Зробіть вступну пожертву у розмірі 5 € (або 200 грн) на банківську рахунок у біо. Чим більше ви пожертвуєте, тим більше шансів виграти у вас буде. Після закінчення розіграшу партнери monobank.ua за допомогою рандомайзера виберуть переможця з усіх, хто пожертвував", — розповів соліст гурту Олег Псюк.

Ахметов буде позиватися до росії та вимагати компенсацію через знищені підприємства на Донбасі, зокрема "Азовсталь", Маріупольський металургійний комбінат, Авдіївський коксохімічний завод, Луганську ТЕС.

Київ і область

Українській спецслужбі вдалося встановити особи ще 8 російських загарбників, які чинили звірства проти мирного населення на Київщині. Зокрема, СБУ встановила особи нелюдів, які катували та вбили сім'ю старости села Мотижин.

війна

Сьогодні в центрі Києва відкриється міжнародна виставка карикатур на тему "русского воєнного корабля", що рухається у відомому нам всім напрямку. Посмішка допомагає долати страхи війни, і це може відчути кожен, подивившись картини та малюнки художників із сатиричним сприйняттям військових реалій. Захід пройде у відкритому просторі "Vcentri Hub" і експонуватиме більше 200 робіт.

З 1 червня у Києві відновлять роботу дитячі садки. У КМВА пояснили необхідність їхнього відкриття поверненням киян з дітьми до роботи. Прийом дітей до дитсадків триватиме до 31 травня. 

Водночас, перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що з 1 червня навчальні заклади розпочнуть прийом дітей на вільні місця у перші класи. Триватиме цей процес до 23 серпня. Понад 20% місць для першокласників у столиці поки що залишаються вільними. До відкриття 1 вересня готуватимуть усі 425 школи столиці.

Чернігівщина

У Чернігові почали розбирати завали готелю "Україна", там проводять слідчі дії. Експертам вже вдалося знайти уламки російської ракети. Їх відправлять на експертизу. Попередньо власникам готелю повідомили, що це міг бути "Іскандер".

Донеччина і Луганщина

Страшні цифри: У Маріуполі загинули 22 тисячі людей, – повідомив радник мера міста Петро Андрющенко у коментарі CNN.

Американський Інститут вивчення війни випустив чергову доповідь про перебіг військового вторгнення росії до України, основна увага – подіям на Сході України:

  • Російські війська, ймовірно, зіштовхнуться із затяжними міськими боями, якщо вони оточать Сєвєродонецьк, а також інші великі міста, такі як Бахмут.
  • Українські сили проводять контрольований відхід на південний захід від Попасної біля Бахмута, щоб захистити українські лінії постачання від російських наступів на південному сході Бахмуту.
  • Загалом, російські війська минулого тижня просувалися вперед більше, ніж протягом попередніх тижнів травня, але ці поступи все одно залишаються повільними, обмежуються меншими цілями, ніж передбачав кремль, і наштовхуються на серйозну оборону українців.

росіяни прицільно б'ють по скупченнях людей, – говорить голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. У Сєвєродонецьку за добу шестеро загиблих та щонайменше вісім поранених. Окупанти цілеспрямовано обстрілюють ті місця, де є бомбосховища – зокрема, завод "Азот" та школи.

Вночі по Краматорську було завдано авіаудар

Вночі по Краматорську було завдано авіаудар, – повідомив мер Краматорська Олександр Гончаренко. Є руйнування у спальних районах та приватному секторі, постраждалих немає.

На Луганщині після нічного обстрілу припинила працювати остання газорозподільна станція. Жителі регіону залишилися без газу. Про це також розповів Сергій Гайдай. Раніше регіон вже залишився без електропостачання та централізованої подачі води.  Воду мешканцям розвозять рятувальники.

Пообіді ЗМІ почали поширювати новину про те, що окупанти нібито відрізали "дорогу життя" на Луганщині. Це не відповідає дійсності, – говорить очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Луганщина не відрізана! Траса "Лисичанськ-Бахмут" не перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєвєродонецька є. Дорога прострілюється, але ми сьогодні вже змогли завезти гумвантажі. Станом на 13 годину пересування дорогою можливе".

Супутник зафіксував у тимчасово окупованому порту Маріуполя рух вантажних суден, якими загарбники можуть вивозити і метал^ і зерно. Зерно, яке зберігається в зерновому терміналі порту, належить Україні, а більшість металу — компанії "Метінвест".

А ще в Маріуполі російські окупанти сьогодні, 25 травня, розпочали процедуру видачі російських паспортів, – повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Харківщина

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні   позицій. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру в районі  Рубіжного. Крім того, ворог знову спробував вести наступ у напрямку Тернової, успіху не мав, – повідомляє Генштаб.

А голова Харківської ОВ Олег Синегубов заявив, що окупанти намагаються утримати зайняті позиції і більше – планують відновити наступ у Харківській області: "… Російські окупанти на Харківщині зосереджені на утриманні зайнятих позицій та готуються відновити наступ.  Біля Ізюму сьогодні ворог провів розвідку боєм у районі населеного пункту Пасіка.  Наші захисники завдали ворогові втрат і змусили відійти…"

Одна людина загинула, ще семеро отримали поранення внаслідок ворожого обстрілу Балаклії, що на Харківщині. Про це повідомив Максим Хаустов, директор Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА. За словам Хаустова, вивезти з Балаклії до Харкова вдалося лише 9-річну дівчинку – вона у стабільно тяжкому стані. Разом із батьком вона перебуває в лікарні Харкова.

Сумщина

Близько першої години ночі з території росії ворог випустив ракети по нашому Краснопіллю.

Близько першої години ночі з території росії ворог випустив ракети по нашому Краснопіллю. Пуск, попередньо, був з літака, який не перетинав державний кордон.Постраждали будинки мирних мешканців Краснопілля. Пошкоджені близько 20 будинків та ЛЕП. Половина селища лишилась без електроенергії. Загиблих попередньо немає.

Дніпропетровщина

Ніч у Дніпрі теж була суцільною повітряною тривогою. На ранок ворог наніс три ракетні удари по Кривому Рогу. Поцілили у промислове підприємство. 

Серйозні руйнування. Інформацію по постраждалим уточнюється. 

У Криворізькому районі знову обстріляли з "Ураганів" Широківську та Апостолівську громади. Внаслідок обстрілу Апостолово частково без світла. Людей не зачепило. 

Запоріжжя

Вночі рашисти обстріляли Запоріжжя ракетами. Було 4 прильоти по місту, По одній з ракет спрацювало ППО. На 8 годину ранку відомо про одну загиблу та трьох поранених внаслідок ранкових ворожих обстрілів Запоріжжя. Про це повідомляє Запорізька ОВА. Тільки в приватному секторі міста, за попередньою інформацією, відомо про 62 пошкоджені будинки.

12:30 – З'явилася інформація щодо ракетних ударів по Запоріжжю. За повідомленням секретаря міськради Анатолія Куртьова, ракети влучили в об'єкти у Шевченківському районі та в торговий центр в Олександрівському районі. Поранено чотирьох людей. Загинула жінка.

Причому в мінвбивстві рф повідомили про ураження в Запоріжжі "цехів "Мотор Січ", які виробляли двигуни для українських бойових літаків".

Станом на 25 травня 2022 року Запорізька АЕС продовжує працювати в енергосистемі України!, – повідомляє Енергоатом. Поточна потужність енергоблоків ЗАЕС цілком достатня для повноцінної життєдіяльності населення та роботи промислових об'єктів. Радіаційний фон на проммайданчику в нормі.

путін підписав указ про спрощений прийом до російського громадянства мешканців Запорізької та Херсонської областей. Призначена росією "адміністрація" Запорізької області заявила, що вже готує інфраструктуру для організації видачі жителям російських паспортів. Щось окупанти дуже поспішають…

Херсонщина

Херсонські листівки для окупантів

Херсонські листівки для окупантів

Окупаційна влада Херсонщини планує мобілізувати жителів області для війни проти України, – повідомив ОК "Південь". Наразі на Херсонщині змушують людей погодитись співпрацювати або погодитись з окупацією. Методи, які використовують окупанти, відомі ще з часів окупації Донецької та Луганської областей. Це є грубим порушенням Женевської конвенції і кваліфікується як військовий злочин. 

На Херсонщині поглиблюється спровокована російськими окупантами енергетична криза. Руйнувань зазнали десятки сонячних та вітрових електростанцій – їх або розікрали, або побили під час обстрілів. Масштаби збитків зараз неможливо уточнити і це доведеться робити після війни.

Складна ситуація в окупованій Херсонській області і з ліками. Близько 90% аптек не працюють, внаслідок чого ціни зросли у 3-5 разів на більшість препаратів. Деякі аптечні мережі планують зовсім припинити свою роботу в регіоні. Ліки в область зараз везуть із окупованого Криму та рф і продають із багажників авто на місцевих ринках.

Миколаївщина

Російські війська у формі ЗСУ намагалися захопити спостережний пост на Миколаївщині, — повідомляє ОК "Південь". За даними відомства, спроба атаки з боку російських військових була на північному сході Миколаївщини, в напрямку Кривого Рогу. "Відбулось бойове зіткнення українського підрозділу зі специфічною групою російських військ. За підтримки двох бойових броньованих машин "Тигр" під прикриттям мінометного вогню вони намагалися захопити український спостережний пост. При цьому, на рашистах був військовий однострій Збройних сил України". Втрати ворога під час спроби захоплення посту становить 4 виродка.

Захід України 

У Львівській області затримали чоловіків, які викрали бронеплити та бронежилети на пів мільйона гривень. Чоловікам повідомили про підозру, вкрадену амуніцію — вилучили.

3
644

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: