fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:10 24 Тра 2022

Хроніка подій: 90 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 24 травня і вже три місяці триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

зсу

Володимир Зеленський зробив тривожний прогноз на найближчі тижні війни в Україні. Президент України зазначає, що найближчі тижні війни будуть складними. "Російські окупанти дуже стараються показати, що вони нібито не віддадуть захоплені райони Харківської області, не віддадуть Херсонщину, окуповану територію Запорізької області і Донбасу. Десь наступають, кудись підтягують резерви, десь намагаються укріпити позиції. Найближчі тижні війни будуть складними. І ми повинні це усвідомлювати". Водночас у українців немає жодної альтернативи, окрім як боротися.

Наше військо – неймовірне. Незважаючи на шалений тиск противника, за добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили на Донбасі:

  • 8 танків;
  • 22 одиниці бойової броньованої техніки;
  • 1 ворожий автомобіль.

ЗСУ на сході відбили 16 атак ворога!

Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили 1 БПЛА "Гранат" і 6 БПЛА типу "Орлан-10". За добу ударна авіація Повітряних Сил та ППО Сухопутних військ знищили:

  • до 30 бойових броньованих машин разом з живою силою;
  • крилату ракету;
  • 6 БПЛА.

На Рамштайн-2 додалося 5 країн! Антипутінська коаліція стає дедалі більшою! У Пентагоні оголосили місце та час нової зустрічі міністрів оборони щодо Рамштайн-3 відбудеться 15 червня у Брюсселі. Україна чекає в першу чергу постачання далекобійної артилерії.

картини

23 травня відбулося офіційне відкриття Russian War Crimes House (Дім військових злочинів рф) під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі

Експозиція знаходиться у колишньому росіянському домі в Давосі. Фото-проєкт має на меті допомогти привернути світову увагу до жахливої реальності російської агресії в Україні.

Україна вже ідентифікувала близько 600 російських військових, які можуть бути причетними до воєнних злочинів. 49 окупантам вже оголосили підозри, трьох почали судити, а одного — засудили, – повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

20,7% території України тимчасово окуповані рф, – підрахував Forbes. В окупації зараз перебуває приблизно 125 тис. км² українських території. Станом на 23 лютого 2022 року – було трохи більше ніж 43 тис. км² або 7% української території. Тепер ця площа у 2,9 разів більша.

росія готується до тривалої війни, і зараз спостерігається найактивніша фаза, — заявив речник Міноборони України Олександр Мотузяник в ефірі телемарафону. Ми витримаємо! Віримо в ЗСУ!

Трофеї і цілі ЗСУ

Війна досягне переломного моменту у серпні і активна фаза закінчиться до кінця року, – прогнозує начальник ГУР Буданов. За його словами, до серпня озброєння в тій кількості, яка потрібна українським військам, не буде. Але з серпня озброєння вже перебуватиме у військових частинах та активно почне використовуватись у бойових діях. У той же час, активне ведення бойових дій, коли з рук в руки переходять цілі населені пункти, має значно скоротитися до кінця року і звести майже до нуля.

Українські військові мають зайти на територію окупованого Криму до кінця року, — таку мету ЗСУ озвучив Буданов.

До речі, 82% українців вважають за неприпустиме територіальні поступки заради миру. Це показало опитування КМІС.

Батальйону ОУН сьогодні має здобич. Наші захисники збили "Орлан-10".

 Гуманітарні місії  

З російського полону звільнили прикордонника зі Зміїного, який під час російської атаки послав російський корабель. Україна наразі зберігає в секреті його ім'я з міркувань безпеки. Раніше ЗМІ поширювали інформацію, що автором фрази про російський корабель нібито є морський піхотинець Роман Грибов, але насправді за цими словами стояв один з прикордонників.

Найгострішими гуманітарними питаннями для України на сьогодні є обмін полоненими, розблокування українських портів та експорт зерна, а також пошук і встановлення місцеперебування незаконно депортованих країною-агресором українців. Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

вертолет

Чехія передала Україні вертольоти вогневої підтримки, танки та ракетні системи – повідомили в Мінобороні США.

А військові із Нової Зеландії до кінця липня навчатимуть українських захисників користуватися легкими польовими гаубицями L119 калібру 105 мм. За цей час мають підготувати 230 українців.

ЄС затвердив четвертий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 млн євро. З нової допомоги 490 млн євро передбачені на військову техніку. Йдеться про важке озброєння – бронетехніку, танки, важку артилерію, боєприпаси. Ще 10 млн євро – для покриття витрат на надання обладнання та предметів постачання, таких як засоби індивідуального захисту, аптечки першої допомоги та паливо.

Не зброя, але теж дуже важливе. Україна отримає 43 тисяч ноутбуків від Google для вчителів, – заявив глава Мінцифри Михайло Федоров. Йдеться про ноутбуки Chromebook. За словами Федорова, така допомога допоможе викладачам ефективно викладати дистанційно. Партнером проєкту є ЮНЕСКО. Також вчителі зможуть пройти онлайн-навчання від Google та безкоштовно використовувати деякі функції Workspace for Education до кінця року.

Канада закупила для України 20 тисяч артилерійських снарядів калібру НАТО 155 мм, – заявила міністерка оборони країни Аніта Ананд на пресконференції. За її словами, канадці боєприпаси придбали у США за 77 млн доларів, тепер вони будуть доставлені в Україну як допомога. Снаряди калібру 155 мм підходять до гаубиць M777, які США, Велика Британія та Канада передали Україні.

Збройні сили Колумбії відправлять до однієї з країн НАТО 11 своїх інструкторів для навчання українських військових розмінування територій.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 90 день оборони України від російської агресії

Велика Британія розглядає можливість відправлення військових кораблів до Чорного моря для супроводу та захисту кораблів, що перевозять зерно з України, – пише The Times.

У той же час Туреччина почала планувати власну "спецоперацію". Збройні сили Туреччини розпочнуть військову операцію проти Сирійських демократичних сил (SDF) для розширення 30-кілометрової зони безпеки на території Сирії,  — заявив Ердоган. Військова операція проти адміністрації Сирійського Курдистану розпочнеться 26 травня.

А у наших найближчих сусідів – Молдови теж сенсація. Колишнього президента Молдови Ігоря Додона затримано на 72 години в рамках кримінальної справи, порушеної за чотирма статтями Кримінального кодексу, зокрема, про державну зраду, – повідомила прес-секретар генеральної прокуратури Маріанна Керпек.

Чеські вболівальники придумали, як обійти заборону на розміщення українського прапора на чемпіонаті світу з хокею у Фінляндії (на ЧС дозволено прапори лише тих країн, які беруть участь у змаганнях). Чехи також вивісили власні прапори, на яких написане гасло з 1968-го: "Біжи додому, Іване, там на тебе чекає Наташа".

"Частина плану путіна – стерти українську ідентичність". Про це написав Державний секретар США Ентоні Блінкен на власній сторінці у Твіттері після відвідання Українського Інституту в Нью-Йорку.

Рада ЄС повністю скасувала всі мита на українські товари — протягом року українські компанії можуть постачати в Євросоюз свою продукцію без мит.

Що там на росії?

путін незабаром піде з поста, його замінить секретар Ради безпеки Патрушев, — так вважає колишній глава британської розвідки Мі-6. Річард Дірлав припускає, що оточення змістить путіна і "ймовірно відправить до санаторію, з якого він уже не вийде як лідер росії". "Якщо моя теза підтвердиться, і путін зникне в санаторії, Патрушев стане ймовірною заміною", – сказав колишній розвідник. Також він прогнозує, що у 2023 році путін піде з життя, але причин ймовірної "смерті" не назвав.

Російські виробники соків, вина та морсів почнуть випускати продукцію у білих коробках.  Це пов'язано з дефіцитом фарб на заводах Tetra Pak.

А що чутно про російських посіпак?

Росіяни почали обходити санкції через Білорусь. З рф до Мінська їздять для "банківського туризму", щоб оформити карти Visa та MasterCard у білоруських банках. Також спостерігається попит на відкриття рахунків у банках Узбекистану, — про це заявив очільник Офісу президента Єрмак. Наразі картки Visa та Mastercard, випущених російськими банками, неможливо використовувати за кордоном для міжнародних онлайн-платежів.

Президент Філіппін Родріго Дутерте, який називав путіна своїм кумиром та другом, засудив війну проти України та різко розкритикував російського президента."Багато хто каже, що ми з путіним обидва вбивці. Я справді вбиваю. Але я вбиваю злочинців, а не дітей та літніх. Ми у двох різних світах", – заявив він. Нагадаємо, Дутерте критикують за порушення прав людини, зокрема за масові позасудові розправи. 

Угорщина вдалася до тактики росіян і почала звинувачувати Україну у власних провалах. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про введення в країні надзвичайного стану з опівночі 25 травня у зв'язку з війною в Україні та економічною кризою, до якої вона призвела. У зверненні до угорців Орбан заявив, що війна в Україні становить постійну загрозу Угорщині, а санкції, запроваджені Європейським Союзом проти росії, призвели до зростання цін та економічних потрясінь. У свою чергу населення Угорщини не підтримує такі заходи і не розуміє, навіщо потрібно вводити такі обмеження.

Санкціями по агресору!

Литва, Латвія, Естонія та Словаччина закликають конфіскувати заморожені Євросоюзом російські активи, щоб використати їх для відбудови України.

Через санкції росіяни не можуть знайти покупців для своєї нафти. Тому в морі зараз перебуває рекордна кількість російської нафти Urals – 62 млн барелів і ця кількість збільшується. Частина з цієї нафти може рухатись до нерозкритих покупців, а інша частина так може і залишитись непроданою.

Життя з урахуванням бойових дій

Священний Синод УПЦ затвердив включення Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври до складу ПЦУ. До ПЦУ її віднесли за пропозицією митрополита Епіфанія, з метою "подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі московського патріархату".

СБУ викрила спецслужби московії на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей. В одному з додатків учасники мають шукати так звані "коробки" з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об'єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Таким чином, ворог "в темну"використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об'єктів. Зокрема, у Кіровоградській області було затримано двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори і транспортні шляхи.

Україна розпочне поетапне будівництво вузького європейського шляху, щоб з'єднати свою залізницю з європейською, – розповів прем'єр-міністр Шмигаль.

Донеччина і Луганщина

війна

У Сєвєродонецьку четверо загиблих в одній багатоповерхівці. Росіяни хаотично та майже безперервно обстрілюють обласний центр. Трагедія сталася у старих районах міста, повідомляє очільник Луганської області Сергій Гайдай. Ще чотири будинки зруйновані в Золотому та три – в Новодружеську.

Війська росії досягли незначних успіхів біля Сєверодонецька, але навряд чи зможуть швидко захопити Бахмут, – вважає американський Інститут вивчення війни (ISW). У Лимані (на північ від Сєверодонецька) точаться бої. 

Загалом на Луганщину окупанти стягнули 25 батальйонних тактичних груп — це близько 12,5 тисячі військових, – повідомив голова Луганської ОВА. За його словами, ситуація в області зараз надзвичайно складна — обстрілюють всю вільну територію, а Сєвєродонецьк — знищують.

Сьогодні вранці рашисти зайняли місто Світлодарськ на Донеччині. Нашим військовим довелося відступити, щоб не потрапили у котел. Про це повідомив начальник Світлодарської військової адміністрації Сергій Гошко. За його словами, по місту ходять групи окупантів до 5 осіб і перевіряють у місцевих документи.

МВС оприлюднило фото наслідків обстрілу на Донеччині. Під вогнем опинилися 14 населених пунктів, є загиблі та поранені. Зруйновано 40 цивільних об'єктів.

А в Маріуполі під час розбирання окупантами завалів багатоповерхівки в районі приміської АЗС-2 в підвалі знайшли близько 200 тіл загиблих. Усі вони з високим ступенем розкладання. Місцеві відмовилися збирати і упаковувати тіла загиблих, а російське МЧС просто залишило місце робіт. Тепер трупи лежать просто на вулиці, – повідомляє Петро Андрющенко.

Вечірнє зведення за 24 травня від Сергія Гайдая, Луганська ОДА:

  • Ворог наступає на Луганщині по всіх напрямках одночасно. Атакують Сєвєродонецький напрямок, у Гірській громаді з боку Золотого та Катеринівки, біля Попасної з боку Комишувахи, і нашу Луганську Чорнобаївку – Білогорівку
  • траса "Лисичанськ-Бахмут" повністю прострілюється. Там "працюють" ворожі ДРГ.
  • рашисти стягнули в нашу область шалену кількість бійців і техніки. На окупованих територіях орки тримають напоготові вертольоти та важку зброю.

"Вільна Луганщина зараз як Маріуполь. Ми форпост, який стримує навалу і точно стримає. Не дивлячись на перевагу ворожої армії, Переможемо саме МИ, бо ми воюємо за свою землю. За кожного вбитого мирного, за кожну знищену будівлю, за кожну сльозу…до кінця…до Перемоги!" — сказав Сергій Гайдай.

Невтішні новини приніс Павло Кириленко, Донецька ОДА: за 24 травня орки вбили 12 мирних жителів Донеччини: 3 у Бахмуті, 2 у Торецьку, 2 в Авдіївці, 2 у Райгородку, 1 у Лимані, 1 у Миколаївці та 1 в Калиновому. Ще 10 людей отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Харківщина

Харків повертається до життя. Потяги у Харківському метрополітені запустили одразу по всіх трьох лініях. Метрополітен працюватиме в тому ж режимі, як і наземний транспорт — з 7 ранку до 7 вечора.

Мер міста Ігор Терехов також повідомив, що веде переговори з керівниками великих промислових підприємств щодо поновлення роботи у Харкові. 

Сумщина

Сумська область знову без тиші. Зафіксовано близько 15-ти приходів з території рф. Близько 17:05 спостерігачі зафіксували 7 вибухів поблизу Бояро-Лежачів. Також близько 17:15 зафіксовано 8 вибухів в районі населеного пункту Товстодубове. Втрат серед особового складу та техніки немає, — повідомив ОК "Північ".

Кропивницький і область

У Кропивницькому суддя зобов'язав 19-річного колаборанта, який агітував за "руський мір", вивчити гімн України, розділ з Конституції, пісню "Батько наш – Бандера" та вірш "Любіть Україну". Крім того, для закріплення матеріалу молодик має прочитати повість Миколи Гоголя "Тарас Бульба" й роман Анатолія Дімарова "І будуть люди". 

Дніпропетровщина 

Про вечірні удари 23 травня по Павлограду та Синельниківському району: "Ракети вдарили по залізничній інфраструктурі… Серйозні руйнування залізничної колії та контактної мережі. Коли відновимо рух, поки що неясно.  У 12 будинках поряд пошкоджені дахи та вибиті вікна", – повідомляє очільник Дніпропетровської ОВА.

Вночі ворог обстріляв Криворізький район з "Ураганів". Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. "…багато ворожих обстрілів по всій лінії зіткнення, у Криворізькому районі обстріл села Б.Костромка із РСЗВ "Ураган" – 15 "приходів", зруйновано домоволодіння, жертв немає".

Сьогодні вдень в Синельниківський район прилетіла одна ворожа ракета. Загиблих та постраждалих немає, – повідомляє Микола Лукашук, Голова Дніпропетровської обласної ради.

Неспокійно було і в Криворізькому районі: окупанти з "Градів" та мінометів обстрілювали кордони Дніпропетровщини. Станом на вечір ситуація в області контрольована.

Запоріжжя

Вчора окупанти дали команду стріляти з броньованої важкої військової техніки – танків та бронетранспортерів для силового захоплення  споруд і об'єктів Запорізької атомної станції та Енергодару. У результаті злочинних дій загинули люди, зруйновано корпуси навчально-тренувального центру, перехідні естакади до реакторних відділень енергоблоків та інші технологічно важливі мережі та комунікації. Енергоатом наголошує: обстріли окупантів можуть призвести до техногенної катастрофи.

В окупованому Бердянську кінотеатр "Filmax" відмовився співпрацювати з окупаційною владою та транслювати пропагандистські фільми зі своїх екранів. За це росіяни окупували кінотеатр, вигнали працівників, замінили замки та планують все ж там показувати свої пропагандистські матеріали.

А в Мелітополі, де зараз також панують окупанти, українські спецслужби разом з підпіллям паралізували поставки зброї і боєприпасів до міста та тимчасово окупованих територій, що поруч. Про це розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Українські партизани обіцяють знищувати окупантів так, як раніше підпільники знищували нацистів! Листівки з такими заявами, а також погрозами Нюрнберзького трибуналу для рашистів, з'явилися у Бердянську, Токмаку, Мелітополі, Великому Бурлуку та інших тимчасово окупованих містах.

Херсонщина

Окупаційні війська вже створили 19 "комендатур" у Херсонській та Запорізькій області. Мета таких "органів" — підтримання "порядку" у тимчасово окупованих населених пунктах.

Колаборанти Херсона проситимуть росію розмістити там російську військову базу. Про це заявляє так званий "заступник голови військово-цивільної адміністрації" області Кирило Стремоусов. Зрадник впевнений, що це "життєво необхідно", і що в цьому нібито "зацікавлено все населення".

У тимчасово окупованому Генічеську орки збирають так звану "міліцію" з випадкових людей та колишніх поліцейських та обкладають місцевих податками. "Податки" встановлюють на власний розсуд. От рибалкам поставили умови, що вони мають 70% від прибутку віддавати новій владі. І тоді можуть ловити", — пише в одному з телеграм-каналів місцева жителька.

У Херсонській області військові росії обстріляли касетними снарядами село Висунці Музиківської громади. Місцеві кажуть, що близько 11 години бачили два російські вертольоти, які літали над селом. За пів години люди почули вибухи. Обстрілювали касетними снарядами, деякі з них не вибухнули. "Поранення отримала жінка, яка працювала разом із чоловіком на ділянці. Уламок потрапив їй у лівий бік і пробив легені", – повідомили очевидці.

Збройні сили України мають сили для того, щоб звільнити Херсон, — розповів генерал-майор Дмитро Марченко, який на початку повномасштабної військової агресії рф командував обороною Миколаєва. Недоліком є, що за час окупації рашисти змогли обладнати оборонні позиції в місті та околицях. Тому, аби операція з визволення Херсона була успішною, треба проти роти російських військових висувати цілий батальйон наших сил. Херсон буде деокуповано, це питання часу.

Миколаївщина

На Миколаївщині знайшли авто із розстріляними тілами місцевих жителів.  Про це йдеться у повідомленні Оперативного командування "Південь". "При спробі місцевих жителів евакуюватися, російські військові спочатку вказали їм на дозволений шлях замінованою дорогою, а потім розстріляли тих, хто вижив після підриву. Зазначається, що серед загиблих – двоє дітей молодшого шкільного віку.

1
546

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: