fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:25 20 Тра 2022

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 20 травня і вже 86 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

прапор україни

Спливає третій місяць повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. За цей час наше життя повністю змінилося – ми переоцінили багато речей та дізналися про себе багато нового. Українська нація – міцніша, ніж здавалося. Ворог – не такий вже й страшний, як його малює пропаганда. Віра в Перемогу сильніша, ніж страх і відчай. Сьогодні Україна має міцну армію і підтримку Європи і всього світу. Ми навчилися протистояти ворогу, навчилися не боятися його, не реагувати на брехню і залякування рашистів. Наше ЗСУ стає однією з ефективніших армій сучасності. І не десь там на полігонах, а в реальних бойових умовах. Ми не тільки вчимось самі, а й здатні навчати інших. Ми на стороні добра і світла , а це означає, що ми – переможемо!

Наші Збройні Сили завдають втрат ворогу. Поступово займають стратегічні висоти та контратакують. За 2 тижні наші захисники звільнили 23 населені пункти Харківщини!

В результаті атак ЗСУ знищено черговий склад боєприпасів на Херсонщині, 2 танки Т-72, 1 самохідна артустановка та гаубиця, 2 реактивні системи залпового вогню "Град" та зенітно-ракетний комплекс "ТОР", броньована та автотехніка, а також 40 окупантів. — повідомляє ОК "Південь".

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 8 танків;
  • 14 од. бойової броньованої техніки;
  • 6 од. автомобільної техніки.
  • Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

Зараз орки люто наступають, намагаючись захватити Лисичанськ і Сєвєродонецьк, але британська розвідка впевнена – росіянам загрожує виснаження на Донбасі. За її даними, командування рф зараз перебуває під тиском – від нього вимагають досягнення оперативних цілей. Це означає, що орда, ймовірно, швидко перерозподілить свої сили без належної підготовки, що загрожує подальшим виснаженням сил.

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

Вчора на запрошення Голови Військового комітету НАТО адмірала Королівського військово-морського флоту Роба Бауера Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний взяв участь у засіданні Військового комітету НАТО на рівні головнокомандувачів (начальників штабів) у форматі з Україною. "Нам вдалося відібрати у рф ініціативу та змусити її відмовитися від головної мети, – заявив Залужний на засіданні військового комітету НАТО.

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

Європейський Парламент підтримав резолюцію із закликом до ЄС створити спеціальний трибунал для військових злочинців рф, – повідомляє голова МЗС Дмитро Кулеба. Гаазі для путіна – бути!

Водночас Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною року за версією читачів Time. Набравши більше 3,3 мільйонів голосів, він посів перше місце. На другому місці опинився генеральний директор Tesla та SpaceX Ілон Маск, а на третьому – прем'єр-міністр Борис Джонсон.

"Рішення вести цю війну приймається кремлем, і лише кремлем. Якщо росія припинить наступати завтра, то війна закінчиться. Якщо Україна перестане воювати, України більше не буде", – сказав держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні Ради безпеки ООН.

Володимир Зеленський заявив про намір збудувати нову "Мрію".  На це потрібно $800 млн. Свого часу Зеленський звертався до президента Туреччини з пропозицією збудувати другу "Мрію", але грошей тоді не знайшли. Тепер це не питання грошей, це питання амбіцій. "Це питання іміджу нашої держави та всіх загиблих відмінних професійних льотчиків, які загинули на цій війні. Побудувати "Мрію" заради пам'яті героїв – правильна державна позиція", – наголосив Зеленський.

 Гуманітарні місії  

 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар з позивним "Калина" повідомив, що командування захисників Маріуполя перебуває на "Азовсталі" й там триває певна операція: "Я й командування перебуваємо на території заводу "Азовсталь", триває певна операція, деталей якої я не буду розголошувати. Дякую всьому світу та дякую Україні за підтримку!", – сказав Паламар у вечірньому відеозверненні 19 травня.

"Поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії і фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі", – написав воїн з "Азовсталі" Дмитро Козацький, фото якого облетіли весь світ.

21:30 – вихід українських військових з території оточеного ворогами заводу "Азовсталь" у Маріуполі має завершитися вже найближчим часом. Таку заяву зробив президент України Володимир Зеленський.

Трофеї ЗСУ

Ще одна трофейна САУ наших захисників.

Перемовини України з росією

Кулеба порівняв переговори з росією зі згорілим сірником: росія обрала війну, а не переговори. Такий висновок можна зробити, якщо подивитися на міста України, які були обстріляні останніми днями, – заявив голова МЗС Дмитро Кулеба. "Не було такого моменту, коли ми просто взяли і припинили переговори. Переговори були як сірник. Спочатку запалюєш сірник – він горить яскраво, сильно. Потім чим більше він горить, тим меншим стає. І зрештою зникає, залишається лише обгорілий сірничок, який кидають на землю і розтирають ногою. Ми бачили, що є пряма залежність: чим агресивніша росія на полі бою, тим менше інтересу вони проявляли до переговорів. Ось так от вони і згасли".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

Ексдепутатка парламенту Норвегії воює за Україну. Сандра Андерсен Ейра прибула до Києва ще на початку лютого. Вона виконує обов'язки бойового медика.

Україна отримає додатковий пакет військової допомоги на 1,3 млрд фунтів від Британії.

А країни G7 мають намір виділити $18,4 млрд як фінансову підтримку України, — повідомляє Reuters.

Дуже обнадійливі новини з-за океану: США працюють над організацією постачання в Україну протикорабельних ракет великої дальності для зняття блокади Чорного моря, – повідомляє Reuters з посиланням на офіційних осіб США. У разі передачі ракет Україна може вивести з ладу найбільші російські кораблі, оскільки їм ніде сховатися в Чорному морі. Це дозволить відновити постачання зерна та іншої сільськогосподарської продукції по всьому світу через відсутність якої багато країн вже на межі голоду.

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

Ленд-ліз для України вже повезли кораблями, залучено майже всі логістичні судна ВМФ США в Атлантиці. OSINTdefender на підтвердження цього наводить фото судна USNS Soderman. Воно належить до класу Watson та призначене для перевезення військової техніки. Це величезний 290-метровий корабель з водотоннажністю 62,9 тисячі тон. Загальна площа палуб для розміщення вантажу становить 36511 квадратних метрів.

ЄС перевів Україні новий транш макрофінансової допомоги у розмірі €600 млн Як повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, ЄС також запропонували додатковий кредит Україні у розмірі €9 млрд цього року. "Крім допомоги ми працюватимемо над платформою відновлення, щоб допомогти відновити Україну як вільну демократичну країну", — заявила голова Єврокомісії.

Сьогодні з візитом до Києва прибули речники обох палат парламенту Ірландії.

Україна отримає від Німеччини перші 15 зенітних самохідних установок Gepard вже всередині липня — до того часу для них підготують персонал.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

До державного бюджету України надійшли грантові кошти від США (500 мільйонів доларів) та Великої Британії (24 мільйони фунтів стерлінгів), повідомило Міністерство фінансів України. Ці грантові кошти спрямують на першочергові соціальні та гуманітарні витрати, охорону здоров'я, підтримку внутрішньо переміщених осіб.

Чехія змінила умови допомоги біженцям з України: зокрема відтепер грошові виплати не надаватимуть, якщо людина отримала безкоштовне житло та необхідний мінімум для життя.

У Болгарії також збираються зменшити розмір компенсацій на харчування та проживання біженців з України, розміщених у місцевих готелях та базах відпочинку. Сума має скоротитися з 40 левів (близько 20 євро) до 15 левів (близько 7,5 євро) на день. Про такі наміри повідомляє пресслужба уряду Болгарії. Зазначається, що 15 левів вистачить на оплату розміщення та триразове харчування.

Українці, які виїжджають із зони бойових дій, зможуть отримати грошові виплати від держави ghjcnj на вокзалі. "Укрзалізниця" передаватиме "Укрпошті" дані зі своїх евакуаційних рейсів. Пошта облаштує пункти видачі готівки на вокзалі у Львові. Невдовзі перелік вокзалів розшириться.

Новини від партнерів

Герхард Шредер та Маттіас Варніг повідомили про неможливість продовження своїх повноважень у раді директорів "Роснефти". Після початку повномасштабної війни колишнього канцлера Німеччини Шредера критикували через те, що він продовжив підтримувати зв'язки з росією. А напередодні таблоїд Bild повідомив, що Шредера через ці зв'язки позбавили офісу в Бундестазі та співробітників, що оплачуються за рахунок бюджету.

У той же час голова Мінфіну ФРН запропонував обговорити можливість використання заморожених держрезервів росії на користь України. Питання про можливу конфіскацію російських активів має стосуватися виключно держкоштів, але не приватної власності, додав голова Мінфіну.

Постачання російського газу до Фінляндії припиняться о 07:00 21 травня, – повідомила фінська Gasum.

А до Литви більше не надходитиме російська електрика. Імпорт буде припинено з 22 травня, – повідомив литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid.

Що там на росії?

ракета

Рашистського воєнізованого мотлоху не бажає навіть космос. Супутник військового призначення "Космос-2555", що був запущений 29 квітня на ракеті-носії легкого класу "Ангара-1.2" і "прикрашений" орківською символікою Z, зійшов з орбіти і згорів в атмосфері. 

Російський брехунець 

З екранів телевізорів російська влада розповідає населенню про нечувану підтримку росії Китаєм і про те, що він з легкістю компенсує всі західні бренди і технології. Насправді все зовсім не райдужно. Після санкцій, запроваджених проти росії Китай різко скорочує експорт сучасних технологій

  • У квітні Китай скоротив експорт товарів до росії на 25,8% порівняно з таким саме періодом 2021 року. 
  • Постачання смартфонів з Китаю до рф впало на 67%, ноутбуків – на 40%, а експорт телекомунікаційного мережевого обладнання – на 98%. IT-гіганти Lenovo та Xiaomi без публічних заяв залишають російський ринок. 
  • Китайський виробник дронів DJI (Da-Jiang Innovations) публічно заявив про припинення діяльності в рф через те, що його техніка використовується під час конфлікту.
  • Китайський виробник напівпровідників, виготовлених за американськими технологіями Semiconductor Manufacturing International Corp., припинив постачання продукції до росії.

Санкціями по агресору!

росія та Білорусь відсторонені від найбільших міжнародних турнірів з баскетболу, це рішення ФІБА. Заборона поширюється на чемпіонати світу, змагання 3х3, а також право приймати змагання на своїй території.

Канада запровадила нові санкції проти 14 людей з оточення путіна. Також Канада запровадила заборону на експорт до росії предметів розкоші. Під неї потрапляють алкогольні напої, тютюнові вироби, деякі бренди одягу, взуття та аксесуарів, ювелірні вироби, посуд та предмети мистецтва. Канада також забороняє ввезення з росії цільових предметів розкоші, включаючи алкогольні напої, морепродукти, рибу та непромислові алмази.

Життя з урахуванням бойових дій

У Верховній Раді України ініціювали внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом у стані сп'яніння. Зокрема парламентарі хочуть дозволити відбирати авто у нетверезих водіїв та віддавати їх поліції. Текст законопроекту №7382 розміщено на сайті парламенту. Наразі деякі військові адміністрації вже вилучають автомобілі у водіїв, які керують ними у нетверезому стані.

Абітурієнти, які вирішили вступати до вузів цього року, мають відсьогодні, 20 травня, до 7 червня підтвердити участь у НМТ (національному мультипредметному тесті), який цього року замінює ЗНО. Уже з 12 липня учасники отримуватимуть перепустку на тестування із зазначенням часу та місця його проведення.

В Україні прогнозують найближчими тижнями долар по 40 гривень. Такий курс  пророкує заступник голови податкового комітету ВР, нардеп Ярослав Желєзняк. Тим часом, різниця між встановленим НБУ курсом гривні до долара та реальним – близько 6 гривень. Збільшення курсу долара призведе до ще більшого підвищення цін на паливо, продукти харчування, різні послуги.

Але вже від завтра 21 травня Нацбанк скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки та обмінники можуть продавати готівкову іноземну валюту.

Київ і область

Спеціальна поліцейська мобільна група виявила 13 потерпілих від сексуальних злочинів на Київщині. Про це інформує пресслужба МВС. Як зазначається, правоохоронці опитали близько 340 людей у 21 населеному пункті. Розпочато досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за фактами вчинення зґвалтувань російськими загарбниками.

Житомирщина

9:10 – зранку повітряна тривога лунала по всій країні двічі. Повідомляється про три прильоти у місті Малин Житомирської області. Інформація уточнюється.

13:30 – трьох цивільних поранено внаслідок ракетного удару по Малину Житомирської області, – повідомляє мер міста. Пошкоджено об'єкт інфраструктури та понад 100 житлових будинків.

Полтавщина

Другий в Україні суд над військовослужбовцями росії, які вторглися до України, відбувається у Полтавській області. Двох росіян – Олександра Бобикина та Олександра Іванова звинувачують у артилерійському обстрілі Харківської області. Обом загрожує позбавлення волі на строк від восьми до 12 років.  Бобикін та Іванов повністю визнали провину та погодилися давати свідчення.

14:00 – на Полтавщині був "приліт" по об'єкту інфраструктури. Про це повідомляє голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Донеччина і Луганщина

Бахмут під постійними обстрілами російської авіації. Лише за вчорашній день місто пережило кілька ракетних ударів. Зруйнована багатоповерхівка, будівля технікуму, приватні будинки. А покидьки з мінвбивства рф заявляють, що "у Бахмуті на верхніх поверхах багатоквартирних житлових будинків націоналісти обладнали вогневі позиції та снайперські точки, підходи до будинків заміновані, але місцевому населенню навмисне про це не повідомили". 

За 19 травня двоє людей загинули  у Бахмуті й по одній у Красногорівці, Авдіївці та Хрестищі. Ще шестеро людей поранені. Точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі неможливо встановити, – повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. 

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

Дуже напружена ситуація у Лисичанську та Сєвєродонецьку, в області 12 загиблих, по Луганщині понад 60 зруйнованих будинків, – інформує голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Сьогодні росіяни з артилерії обстріляли школу в Сєвєродонецьку, де переховувалися люди – більше 200 осіб, багато дітей. Загинуло щонайменше троє дорослих. 

Вцілілих будівель у Рубіжному немає, – повідомляє очільник луганської ОВА. До початку війни в Рубіжному проживало понад 60 тисяч людей, які працювали в бюджетній сфері, на заводах та у малих підприємствах. Зараз у Рубіжному – суцільні розстріляні і розграбовані бетонні коробки та двори, які перетворюються на кладовища. Мешканці, які залишились у місті, ховаються у підвалах від безчинства кадирівців.

У Маріуполі протягом травня окупанти хочуть запустити 4 школи в кожному районі міста та збирають освітян на "організаційно-методичні зібрання", – повідомляє заступник мера Маріуполя. Тим, хто не згоден йти на співпрацю з окупаційною адміністрацією, прямо і непрямо погрожують фільтраційними таборами та обмеженнями "гуманітарної" допомоги.

Харківщина

Збройні Сили України звільняють міста і села Харківської області і впродовж останнього тижня більшість дзвінків до омбудсвумен надходить звідти. Від самих жертв та їхніх рідних. За одну годину, через пережите сексуальне насильство, звертається більше 10 осіб, з них – зґвалтовані неповнолітні. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова розповідає, що жертвами рашистських ґвалтівників стали як місячне немовля так і люди похилого віку. Дітей гвалтували на очах мам, над старими знущалися до смерті.

Вчора ворог вкотре обстріляв Харківщину: одна людина загинула, п'ятеро поранені. Зранку ворог обстріляв Київський район Харкова, пошкоджено котельню медичного закладу. Близько 12:00 обстріляли Північну Салтівку, там поранена одна людина. Вдень окупанти обстріляли Великі Хутори, де поранилися жінка і 13-річна дитина. Внаслідок обстрілу Чугуївського району постраждав 17-річний хлопець, а в Балаклійській громаді – жінка. У Циркунах загинув 64-річний чоловік.  

А сьогодні удар прийшовся по Лозовій. Щонайменше восьмеро людей, серед яких 11-річна дитина, поранені внаслідок ракетного удару, – повідомив директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта. Снаряд влучив в Палац Культури міста близько 15:00. Крім Палацу культури, пошкоджені близько 10 багатоповерхівок, повідомила Харківська обласна прокуратура.

Ввечері жителі Харкова повідомили про ракетний удар по Київському району Харкова. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа, підтвердили у ДСНС регіону.

Дніпропетровщина

Ніч у більшості районів була спокійною. А ось у Криворізькому районі знову тривожно. Окупанти двічі обстріляли Велику Костромку. У кількох будинках вибиті шибки. Люди не постраждали,  – повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Запоріжжя

Окупанти заблокували на Запоріжжі понад тисячу автівок з українцями, які намагаються евакуюватися. Про це повідомили у Запорізькій ОВА. Люди, які намагаються евакуюватися із півдня України, змушені були залишитися перед російським блокпостом у Василівці. У заблокованих автівках перебувають здебільшого жінки та діти. Продуктові запаси у людей майже закінчилися.

Хроніка подій: 86 день оборони України від російської агресії

А в Енергодарі працівники ДСНС вийшли на протест. Причина — вчора викрали начальника першого державного пожежно-рятувального загону Віталія Трояна. Спочатку в його кабінеті провели обшук, а пізніше його відвезли у невідомому напрямку. Мер міста Дмитро Орлов повідомив про застосування сили проти пожежників та псування машин! 

12:30 – окупанти розігнали акцію протесту співробітників ДСНС в Енергодарі і затримали в.о. начальника частини.

Херсонщина

Україна зуміє провести успішний контрнаступ на півдні і звільнити від російських окупантів Херсон. Таку думку озвучив дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов в інтерв'ю Радіо НВ. Інформацію про те, що окупанти почали обкопуватися на запорізькому напрямку і готуватися до наступу ЗСУ, він назвав несподіваною. За словами експерта, раніше очікувалося, що саме там буде частина великого наступу рф з метою взяти в "котел" українське угруповання. "Це означає, що у московитської армії недостатньо сил, щоб проводити наступ ще й на цих напрямках", – констатував він. Говорячи про майбутній контрнаступ ЗСУ на півдні, аналітик підкреслив, що легше його буде здійснити на херсонському напрямку.

 "Для мене принципово, щоб ми звільнили Херсонську область, причому максимально жорстко і для колаборантів, і для російських військових. Запорізьку область. Нам потрібна акваторія Азовського моря. Я за те, щоб у Харківській області взагалі забули слово "росіяни". Я за те, щоб у Луганській та Донецькій областях забули слово "російські" і щоб кримінальні елементи, які називають себе владою, – щоб їх не було фізично", – висловився Подоляк про контрнаступ на Херсонському напрямку.

Незважаючи на заяви про те, що "росія тут надовго", орки і самі не вірять в це, і продовжують вивозити з Херсонщини все, до чого дотягнуться. Російські військові пограбували приміщення Держспоживслужби Херсонської області. Звідти винесли все, що мало хоч якусь матеріальну цінність, – повідомив перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

російські війська заблокували виїзди з Херсонської області на підконтрольну Україні територію. Про це заявив речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. Охочих залишити область відправляють до Криму. У самому Херсоні посилено патрулювання та збільшено кількість блокпостів, додав Назаров.

Крім того, в Херсоні російські силовики знаходять людей, які погано пишуть про росію в соцмережах та змушують їх вибачатися. Відео з "вибаченнями" розповсюджують у соцмережах для залякування містян. На одному з них жінка просить вибачення за те, що назвала російських військових орками, а її чоловік бажав смерті цим убивцям.

Одещина

По Одеській області завдано ракетного удару із застосуванням авіації по… пляжному туалету. Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь". Попередньо ніхто не постраждав. 

21:00 – окупанти завдали 4 ракетні удари по Одещині. Обійшлося без постраждалих, — повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Захід України

Ракета у Львівській області помітили на посту візуального спостереження. Спрацювала ППО, – повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

3
539

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: