fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:55 02 Бер 2022

Хроніка подій: сьомий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 березня і вже сьомий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що було вчора?

Росія втратила вже 5840 людей особового складу, 862 бойові броньовані машини, 355 одиниць автомобільної техніки, 211 танків, 85 артилерійських систем, 60 цистерн з паливом, 40 ракетних систем залпового вогню, 31 гелікоптер, 30 літаків, 9 засобів протиповітряної оборони, 3 безпілотники оперативно-тактичного рівня, 2 легки швидкісні катери.

Що сьогодні?

Головне

Український омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що станом на 13.00 2 березня російський окупант продовжив використовувати важку зброю та знищувати громадянське населення. З початку вторгнення Російської Федерації в Україну, за результатами аналізу інформації з різних джерел, загинула 21 дитина та постраждало 55 дітей. Ввечери стало відомо, що Генеральна Асамблея ООН на засіданні 2 березня ухвалила резолюцію, яка засуджує російське вторгнення в Україну.

З'явилась інформація про те, що президент-втікач Віктор Янукович наразі перебуває у Мінську, наразі Кремль готує його до спецоперації.

Тим часом, Зеленський встиг поговорити з Прем'єр-міністром Ізраілю, про що він написав у твіттері, але більше жодних деталей розмови не надав. 

Бай-бай Амєріка. Міністерство інфраструктури України веде роботу з міжнародними партнерами, її мета – досягти повної інфраструктурної ізоляції Росії. Про це прес-служба Мінінфраструктури повідомила у Facebook.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ щодо створення Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань, який допомагатиме громадянам у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України. Він також заявив, що в містах, де є особлива в цьому потреба, будуть створені "зелені коридори".

Другий тур перемовин

О 16:30 з'явилась новина про те, що Російський кортеж вже прямує на кордон Білорусії на переговори. Лавров висунув вимоги:

  • Україна має визнати "ЛДНР" у межах Донецької та Луганської областей.
  • Україна має пройти "демілітаризацію" за деякими "чіткими" параметрами ("параметри якої ще потрібно обговорити"). Росія пропонує Україні домовленість, яка "забезпечуватиме законні права всіх народів цієї країни". Тобто це слід вважати "денацифікацією". Але важко уявити, щоби українська делегація взагалі погодилася обговорювати щось подібне.
  • Крим — це частина Росії 
    За словами Давида Арахамії, такі вимоги можуть піти слідом за кораблем. Проте ввечері переговори так і не відбулись. Вони почнуться вранці 3-го березня в Біловезькій Пущі (Білорусь) – саме такою була попередня інформація. А от Арахамія її спростував та сказав, що переговори будуть не в Пущі, проте де насправді, уточнювати не став.

Незважаючи на затишшя, яке було ближче до вечора, близько дев'ятої всією Україною знов почали лунати сирени.

Членство України в ЄС

Заявку на членство України в ЄС зареєстровано, а процедуру розгляду – розпочато. В середньому процедура розгляду заявки  триває від 3 до 10 років. Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Промисловість та енергетика

Вчора Єврокомісія погодилася на екстрене приєднання України до енергосистеми ЄС. Про те, як це відбуватиметься – тут

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців 

Днями військову допомогу в Україну вирішили направити Румунія, Італія, Туреччина, Бельгія, Японія, Норвегія, Хорватія. Німеччина поки що тільки обіцяє почати постачати зброю. Сформовано іноземний легіон добровольців, які поїдуть воювати в Україну, зокрема – з Хорватії. У нас будуть протитанкові гранатомети від Норвегії, ще більше Байрактарів з Туреччини. Вже прибули NLAW та Javelin для швидкого відправлення окупантів до пекла.

До України вже прибули та стали на бойове чергування нові «Байрактари», повідомив міністр оборони Олексій Резніков, а зі Швеції до нас поспішають чотири сотні добровольці, щоб разом відбивати загарбників.

Блокування SWIFT та реакція міжнародної спільноти

Міжнародний суд ООН призначив дату першого розгляду справи проти РФ. Перше слухання призначено на 7 та 8 березня.

Станом на сьогодні Євросоюз відключив від SWIFT сім російських банків! Це ВТБ, «Россия» і «Открытие», а також Новикомбанк, Промсвязьбанк, Совкомбанк та ВЭБ.

Ексглава Комітету нацбезпеки Казахстану заявив, що під тиском росії Таджикистан і Киргизстан на конфіденційному рівні висловили готовність надати РФ військову допомогу.

В Амстердамі (Нідерланди) 2 березня відбувся мітинг, учасники якого закликали закрити небо над Україною.

Що там росіяни?

Радник голови ОП Михайло Подоляк повідомив, що 4 березня екстрено збираються обидві палати російського парламенту. Очікується, що вони можуть запровадити у Росії воєнний стан. Ближче до вечора у ЗМІ почали з'являтися повідомлення про те, що цю інформацію підтверджує українська розвідка.

Вчора Apple припинила продаж своєї техніки в Росії, а сьогодні магазини Apple в Росії не відкрились. Тепер "остання" модель iPhone для росіян – це та, яку вони мають зараз 🙂

Ввечері дітей, які з батьками йшли покласти квіти біля посольства України в Москві, запакували в автозаки та всю ніч тримали в поліцейському відділку. 

Акції "Сбербанк" на лондонській біржі коштують 1 цент, але це крихти у порівнянні з тим, що заявляють у Росії перші особи. Наприклад, голова російського МЗС Сергій Лавров обмовився, що третя світова війна була б ядерною.

До речі, банкнот доларів та євро з Євросоюзу в Росії більше не буде

Апогей утопізму: у Петербурзі заарештували блокадницю Олену Осипову. Майже 77-річну художницю, яка пікетувала на площі з плакатами, що закликали відмовитись від ядерної зброї, двоє поліцейських взяли під лікті та, ймовірно, за російською традицією, увели в автозак.

А білоруси що?

А білоруси почали блокувати рух залізницею, заважаючи переміщувати воєнні вантажі. Мирне населення таким чином ускладнює переміщення вантажів воєнного призначення. Це, звичайно, підвищує білорусів в очах українців, на відміну від їхнього самопроголошеного "президента", який обіцяв не пускати в Україну війська зі своєї території. Така новина сьогодні: за поточну добу до тридцяти бойових літаків порушили повітряний простір України, переважно з боку Республіки Білорусь, та здійснили бомбардування цивільного населення.

Київ та область

У Києві ніч пройшла спокійно, зранку відкрилися магазини та аптеки, працює транспорт та гуманітарний штаб. 

На Подільському напрямку противник силами 13 батальйонних тактичних груп (БТГр – ред.) намагається продовжити наступ на рубіж Гореничі, Гостомель, Демидів у напрямку на Київ, щоб блокувати столицю з північного та північно-західного напрямків.

На Сіверському напрямку до 17 БТГр окупаційних військ, не зважаючи на втрати у живій силі та техніці, продовжують наступальні дії з метою блокування Києва з північного сходу. 

Загарбників зупинили в районах населених пунктів Козелець, Бобровиця, Макіїв. На іншому напрямку, у районах населених пунктів Світильня, Перемога, Гостролуччя війська противника втратили наступальний потенціал. В Ірпені тривають рятувальні роботи у м.Ірпінь, вул.Гостомельське шосе. Будинки постраждали внаслідок ворожих обстрілів.

Як заявлявлено в оперативній сводці Генштабу ЗСУ, окупанти просуваються в напрямку Макарів – Брусилів – Фастів та частиною сил – на Київ. На напрямках на Малин та Ірпінь втратили наступальний темп, зазнали значних втрат та зупинені на невигідних рубежах. Передові підрозділи окупанти розгортають біля Гореничів, Шпитьок, Петрушків. Польові та логістичні табори росіяни облаштовують біля Бородянки, Катюжанки, Гавронщини. 

18:11 – Українські військові звільнили Макарів Київської області та закріпилися там, підтвердив головнокомандувач збройних сил України Валерій Залужний.

А вже через дві години Макарів було звільнено від окупантів!

Лише ввечері рятувальники ДСНС звільнили 200 людей, що знаходились під завалами у Бородянці більше двох діб!

21:32 – Російські війська завдали авіаційного удару по Південному залізничному вокзалу в Києві, де відбувається евакуація тисяч українських жінок і дітей. Снаряд вдарив поблизу готелю Ibis, будівля вокзалу встояла і зазнала незначних ушкоджень, але проблема може бути значно більшою, адже очевидці повідомляють, що росіяни пошкодили теплотрасу в районі залізничного вокзалу. 

  • Позже Нацполиция установила, что от вражеского снаряда повреждены теплосеть, здание отделения полиции и находившиеся рядом торговые заведения. Мужчину с осколочным ранением ноги госпитализировали.
  • По информации Укрзализныци, временно закрыты Северные платформы, с утра они будут осмотрены. Незначительно повреждена железнодорожная инфраструктура — оборван контактный провод, на движение пассажирских поездов не влияет.
  • Также поврежден пригородный поезд — выбиты стекла, он был без пассажиров.

Житомир

Знов було обстріляно. Наразі рятувальники ліквідують наслідки обстрілів.

Харків

 За вчора зайшло в місто на логістичні центри 12 фур з продуктами та питною водою. Сьогодні будемо забезпечувати найнеобхіднішим спальні райони. 

За добу постраждали 112 осіб, загинули – 21. Дані будуть оновлюватися.

Місцева влада продовжує залучати цивільну та військову техніку для сил ЗСУ на особистих контактах з підприємств інших областей. За вчора – 7 інкасаторів та один броньований «Краз». 

Харків ОДА

Харків ОДА після обстрілу

Вночі відбулось бомбардування літаками СУ 25 – позицій Чугуєва (Башкіровка та аеродром), міста Харкова (ТЕЦ 5, танківского училища на Полтавському шляху та гуртожитку на Клочківській).  Пожежі внаслідок авіанальоту ще ліквідовуються, іде детонація снарядів. 

Вранці Харків знов обстріляли. Станом на 12:00 в місті тривають аварійно-рятувальні роботи в адмінбудівлях після ранкового ворожого ракетного обстрілу #Харкова. На даний час 10 людей врятовано з-під завалів. Попередньо 4 загиблих, 9 травмовано. На місці працює 21 одиниця техніки ДСНС та 90 чол. особового складу. Роботи тривають.

Вдень окупанти продовжують, як і вчора, атакувати адміністративні будівлі. Російські окупанти окупанти влучили крилатою ракетою в будівлю Харківської міської ради. Водночас, РНБО України підтверджує факт бомбардування Харківської обласної державної адміністрації, яку бомбардували вчора, російськими загарбниками.

Після обіду з'явилось повідомлення про те, що Росія попередила Індію про необхідність евакуювати співробітників консульства з Харкова до 18.00, хоч пішки — індійська журналістка. Швидше за все, готується атака.

Херсон

Знов фейкова "допомога" від окупантів. У Херсоні невідомі особи на автобусах через гучномовець закликають людей вийти на вулицю. Вони роблять це під виглядом безкоштовної роздачі хліба. Обласна та місцева влада не проводить подібних акцій. Це може бути провокація окупантів, — голова Херсонської ОДА.

Мер Херсона Ігор Колихаєв просить допомогти запобігти гуманітарній катастрофі. Він просить про організацію "зеленого коридору" для поранених і хворих і каже, що ліків та їжі у місті бракує.

Суми

12:10 — У Сумській області Байрактар знищив стоянку "Градів" та близько 100 танків та БТР — голова ОДА Живицький.

Миколаїв 

"Не дали орки поспали всю ніч", – голова Миколаївської ОДА. Вночі в Миколаєві проводилась перша операція наступу  "Циган", у ворога відібрали техніку, відпрацювали декілька направлень від міста. В результаті "Орки образились, тащять десант, пройшла колона зі Снигірівки". Харків ОДА після обстрілу.

Одеса

Генштаб ЗСУ повідомляє, що на Чорному морі ворог готується десантуватися в районі Затоки. Розгортає корабельні групи флоту у відкритому морі. 

Донеччина та Луганщина

Сьогодні рятувальники Донеччини проводили евакуацію мешканців Волновахи. Четверту добу люди потерпають від нескінчених обстрілів російських загарбників. Жінки, діти та люди похилого віку знаходяться в жахливих умовах, у місті гуманітарна катастрофа, але "Зелений коридор" для евакуації населення з Волновахи не дають. ДСНС Донеччини спільно із волонтерами міста провели евакуацію близько 400 осіб, серед яких більшість – це діти.

У Маріуполі російські окупанти обстріляли гуртожиток для переселенців зі Сходу України. Обстріл тривав більше 14 годин. Російські окупанти знищують цивільне населення та вбивають дітей. За цей час – 42 поранених, значні пошкодження отримали пологовий будинок та десятки житлових будинків. Зруйнована школа та гуртожиток для переселенців.

Як сказано в оперативній сводці Генштабу ЗСУ сьогодні, ворог прагне вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей. Мети не досягнув, блокувати Маріуполь не зміг. 

Ще вчора Горлівку, що перебувала під контролем окупантів із 2014 року, взяли под контроль українські військові. Сьогодні одна з бригад української армії укріплюється на околицях Горлівки Донецької області, та планує розвивати наступ на місто, запевнили в Офісі президента.

14:17 – Після обстрілу по місту Сєвєродонецьк 02.03.22 у дитячому садочку в районі  проспекту Центральний 61 пошкоджено дах садочку та перебито тепломережу.

В підвальному приміщенні знаходиться приблизно 10 осіб (8 дітей). Приймаються заходи щодо їх евакуації.

 

1484

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: