fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:00 25 Кві 2022

Хроніка подій: 61-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 25 квітня і вже шістдесят один день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

ЗСУ гарно відсвяткували Великдень!

За минулу добу тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 7 атак ворога, знищено 13 танків, 3 артилерійські системи, 17 одиниць броньованої техніки, 4 бойові броньовані машини та 18 одиниць автомобільної техніки і 4 паливозаправника. 

Підрозділами протиповітряної оборони, в зазначеному районі, було збито 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.04 орієнтовно склали:

  • танків ‒ 884 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2258 од,
  • артилерійських систем – 411 од,
  • РСЗВ – 149 од,
  • засоби ППО – 69 од,
  • літаків – 181 од,
  • гелікоптерів – 154 од,
  • автомобільної техніки – 1566 од,
  • кораблі /катери – 8 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 201.
  • Спеціальна техніка – 28.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК  – 4.

Ліквідовано 21900 окупантів!

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

У Києві з візитом побували високопосадовці США. Держсекретар Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін зустрілися з Президентом Зеленським. На зустрічі обговорювали оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки. "Вдячний Сполученим Штатам Америки за безпрецедентну допомогу!", – сказав Зеленський.

За даними агентства Reuters, американці приїхали, щоб оголосити про поступове повернення американських дипломатів в Україну та призначення нового посла. Також Остін та Блінкен пообіцяли Україні новий пакет військової допомоги.

61 день війни

За два місяці війни майже 5,2 мільйона українців покинули Україну, – такі розрахунки провело агентство ООН у справах біженців. Загальна цифра українців, які втекли від війни – 5 186 744 людини. Зазначається, що за квітень виїхало понад 1 151 000 українців, а у березні – 3,4 мільйона.

Зранку голова Укрзалізниці Камишин заявив, що рф обстріляла 5 залізничних станцій у Центрі та на Заході України.

UPD: "Укрзалізниця" повідомляє, що у зв'язку з пошкодженням тягових підстанцій внаслідок ракетних ударів відсутня напруга в контактній мережі на ділянках Шепетівка – Козятин, Жмеринка – Козятин, Козятин – Фастів. Потяги, що прямують за вказаними ділянками, затримуються. Про час затримки та перелік поїздів буде повідомлено пізніше.

13:30 – "Укрзалізниця" відновила рух усіх поїздів. 

Володимир Зеленський опублікував кілька фото наших вояків:

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

"Від сили нашого спротиву – в усіх його формах – безпосередньо залежить майбутнє України, майбутнє всіх нас. Кожного нашого міста, кожного нашого села. І я вдячний кожному й кожній, хто це усвідомлює. Хто не припиняє чинити спротив навіть тоді, коли здається, що результат – дуже далеко. Бо найтемніший час завжди перед світанком", – написав Зеленський.

Зусиллями ГРУ звільнено з ворожого полону українського льотчика. Підполковник Роман Василюк, український пілот Су-25, який 14 березня при виконанні бойового завдання був збитий ворожими ППО над Волновахою Донецької області. Зміг катапультуватися, але отримав поранення і потрапив у полон до окупантів. Пройшов через численні допити з боку російських спецслужб. До свого звільнення перебував в обласній центральній клінічній лікарні Донецька. 24 квітня повернувся на підконтрольну Україні територію. Зараз Роман Василюк отримує належну медичну допомогу та зустрівся зі своєю сім'єю. Він певен, що за місяць зможе повністю відновитись: "Довго сидіти в госпіталі не збираюсь. За місяць хотілося б повернусь в стрій та боротись по повного звільнення нашої країни від окупантів".

Гуманітарні коридори

У міноборони росії заявили, що сьогодні, 25 квітня, з 14:00 росія нібито припиняє бойові дії для виходу цивільних осіб, які перебувають на "Азовсталі".

На заяву рф про гуманітарні коридори з "Азовсталі" відреагувала віце-прем'єрка України Ірина Верещук. Коментуючи заяву Міноборони росії про відкриття гуманітарного коридору з території комбінату, Верещук заявила, що "коридор, анонсований в односторонньому порядку, не забезпечує безпеку, тому, власне, і не є гуманітарним коридором".

Також українська сторона звернулася до Генерального секретаря ООН Антоніа Гуттереша з проханням виступити ініціатором та гарантом гуманітарного коридору з "Азовсталі" для цивільних осіб.

На Великдень росіяни депортували з Маріуполя до рф 149 людей, з яких 23 – діти, – повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. "З самого початку ми наголошували, що єдина та головна мета контролю над Маріуполем є доступ до порту, як найглибшого на Азовському морі. І облаштування там військової бази. Все це має обслуговувати обмежена кількість населення. Тепер бачимо тенденцію до підтвердження та реалізації", – заявив Андрющенко.

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

На фото блокпост у Криворізькому районі. Сюди пішки і велосипедами з окупації тікають жителі Херсонської області. Звідси херсонців на підконтрольну Україні територію вивозять вже на автобусах і швидких. 

13:30 – російські окупанти обстріляли евакуаційний автобус на під'їзді до Рубіжного. Поранених чи загиблих немає, повідомив очільник Луганщини Сергій Гайдай. Він каже, що на підконтрольних українських територіях області досі залишаються 60 тисяч цивільних громадян. "Все менше людей готові евакуюватися. Автобуси щоранку чекають на мешканців області, проте їдуть до потягів напівпорожніми. Так, сьогодні з Сєвєродонецька виїхало лише дванадцятеро", — додав він.

21:00 – 25 квітня з Луганщини вивезли ще 73 людини. Влада закликає: евакуюйтеся, поки є можливість. Вдалося врятувати життя 38 жителів Лисичанська, 23 людей з Попасної та 12 мешканців Сєвєродонецька, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Усіх людей евакуюють до Донецької залізниці, а звідти потягами до безпечних міст на захід України.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Пєтков анонсував візит до Києва з урядовою делегацією. Виїзд до України планується 27 квітня. Прем'єр-міністр наголосив, що болгарська урядова коаліція має разом підтримати Україну: "Бути там – це символ. Не випадково інші лідери це зробили, бо одна справа писати у фейсбуці, інша справа проїхати через військову територію, дістатися до Києва і показати українській владі, що ми з ними".

Пан Пєтков повідомив, що Болгарія передасть Україні деяку військову амуніцію. Для більшої допомоги необхідна консолідована позиція болгарської урядової коаліції. А для цього болгарам потрібно нарешті усвідомити – путіна не зупинять ніякі кордони, те, що зараз відбувається з Україною, насправді не локальний конфлікт, а справа всього цивілізованого світу.

Це добре розуміють, до прикладу, в Естонії. Посол Естонії в Україні Каімо Кууск підкреслив, що орда має військові плани і проти його країни та планує чергові "військові навчання": "Тож, нам не потрібно чекати. Ми надаємо Україні зброю, і переданий нами "Джавелін", який вдаряє по російському танку, робить російську загрозу проти нас меншою". Посол наголосив, що країна не припинить допомагати Україні, адже "захист Естонії починається на Донбасі".

Італія готує "потужний" пакет військової допомоги для відправлення до Києва. Постачання хочуть сформувати напередодні візиту в Україну італійського прем'єра Маріо Драгі. Туди увійде самохідна гармата SIDAM 25, гаубиці та САУ M109, які лежали на складах з часів холодної війни. Також у комплекті PzH2000, більш сучасна самохідна гаубиця калібру 155 мм та дальністю стрілянини до 40 кілометрів. Поки що все це – не офіційна інформація, а повідомлення газет Repubblica та Corriere della Sera.

Штати відправлять Україні зенітні комплекси Stinger, протитанкові ракетні комплекси Javelin та інше обладнання. Про це повідомили у Міноборони США. 

Також США нададуть Україні ще понад 322 мільйони доларів військової допомоги. Про це повідомив Держдепартамент США за результатами візиту в Україну державного секретаря США Ентоні Блінкена та міністра оборони США Ллойда Остіна. "Держсекретар Блінкен повідомив президентові Зеленському, що США мають намір надати понад 713 мільйонів доларів у вигляді іноземного військового фінансування (FMF) для України та 15 інших союзників", – йдеться на сайті Держдепу. Понад 322 мільйони доларів у цьому зобов'язанні призначені для України та забезпечать підтримку потенціалу, якого потребує країна.

А Швеція передає ЗСУ своїх САУ FH77 BW Archer. Час старту 14 секунд, за 2,5 хвилини повністю автоматична система насипає 21 155-мм снаряд на дальність до 50 км. 

Байден оголосив Бріджит Брінк новим послом США в Україні, повідомили в Білому Домі. Що відомо про Бріджит Боїнг читайте тут.

У Пентагоні заявили, що розширять військовий вишкіл українських військовослужбовців. Зокрема це стосується використання нової для них зброї, яку передає Захід.

Тим часом прем'єр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що країна відправила в Україну танки Т-72.  Натомість від Великобританії Польща має отримати танки Challenger 2.

Велика Британія планує відправити в Україну декілька броньованих зенітно-ракетних комплексів. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес у Палаті громад. Міністр зазначив, що машини пропонуватимуть покращені "протиповітряні можливості ближньої дії як вдень, так і вночі". Для довідки: БМП Stormer має восьмизарядну пускову установку на даху і місце всередині для розміщення ще восьми ракет Starstreak. Вони здатні збивати літаки та гелікоптери на низькій висоті.

Новини від партнерів

У Франції на президентських перегонах впевнено переміг Макрон. "Наступні роки точно не будуть спокійними, а будуть історичними", – зазначив переобраний на другий термін Макрон, виступаючи перед своїми прихильниками після перемоги на виборах. "Нам доведеться бути вимогливими та амбітними. Війна в Україні нам нагадує: Франція повинна підвищити голос, щоб показати чіткість свого вибору та свою силу".

Литва запропонувала Євросоюзу запровадити санкції проти патріарха рпц Кирила, який підтримує розв'язану росією війну проти України, повідомляє литовське видання 15min.

А ще у Литві випустять марки на підтримку України. Так виглядає переможець конкурсу:

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

Британія готова вперше за 30 років відкрити вугільну шахту, щоб покращити енергетичний баланс у процесі відмови від енергоносіїв із росії. Про це повідомляє The Telegraph.  Мова про шахту Woodhouse Colliery у графстві Камбрія.  Очікується, що шахта постачатиме вугілля для сталеливарних заводів – раніше там спалювали вугілля з росії.

Фінляндія уповільнює процес подання заявки на вступ до НАТО, а Швеція прискорює його, щоб країни змогли зробити це одночасно. НАТО все ближче до кремлівського недопалка.

У Кракові відбувся марш на підтримку України. В ньому взяли участь сотні поляків та біженців з України. Люди скандували "Мовчання – це насильство", "Зупинити другого Гітлера" та вимагали від НАТО закрити небо над Україною.

Що там на росії?

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

Благодатний вогонь зійшов на Брянськ цієї ночі, знищивши найбільшу нафтобазу, яка працює на експорт до Євросоюзу. Так, московити, війна це "ужас", а не приємна прогулянка, про яку вам роками заливав телевізор.

"Хлопки" на нафтобазі відбулися вночі. Крім того, за непідтвердженою інформацією, вибух стався на території місцевої військової частини. Повідомляється, що горять резервуари із паливом. Даних про постраждалих не надходило. За словами жителів, перед початком пожежі бути чути потужні вибухи, а заграву від вогню всю ніч було видно з різних точок міста. Станом на 10 годину ранку, рятувальники і досі не можуть загасити пожежі на нафтобазі.

UPD: Попередньою причиною вибухів на нафтовій базі у Брянській області названо роботу безпілотників. Як повідомляється, два боєприпаси потрапили в резервуари "Транснефть-Дружба" близько другої години ночі.  Внаслідок влучення загорівся один із резервуарів.

Російські IT-компанії зіткнулися з труднощами при закупівлі серверів та систем зберігання даних. Нині їх неможливо купити навіть на вторинному ринку. Мінцифри росії при цьому живе в своїй, альтернативній реальності. Там повідомляють, що дефіциту на ринку немає і відомство вжило заходів для організації постачання російських рішень, зокрема серверів та систем зберігання даних. 

На росії дійсно спостерігається певна стабільність. Зараз, наприклад, в Уссурійську палає місцева авіабаза

Спікер держдури росії володін заявив про справжню мету "спецоперації" – повернення земель російських. Про російськомовне населення вже ніхто не згадує, виявляється, уряд цікавить "повернення земель", які у них, виявляється, "відібрали". Дуже тривожно за Херсон і Одесу.

Російський брехунець

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки відслідкував хроніку спроб росіян перекинути відповідальність за ракетний удар по будинку у Одесі.

  • Спочатку російські телеграм-канали бадьоро писали, що "ракети досягли своєї мети" – об'єктів військової інфраструктури. Потім пропагандисти зрозуміли, що ракета потрапила у житловий будинок і почали розповідати про те, що "винна українська ПВО, яка збила ракету у повітрі". 
  • Насправді, об'єктивні дані з місця трагедії вказують на те, що метою був саме житловий будинок. Фото з місця трагедії, опубліковані на сайті Одеської міськради, також підтверджують саме цей факт, а не те, що причиною руйнувань стали уламки ракети української ПВО.
  • І лише після цього, кремлівські телеграм-канали почали швиденько замітати сліди у своїх постах.

путін заявив, що ФСБ припинила діяльність групи, яка "планувала замах на відомих російських журналістів". Судячи зі слів диктатора, планували його нібито Захід та "українські нацисти". Ми цій традиційній брехливій риториці вже і не дивуємося, а ось для "російських журналістів" ці слова є певним сигналом про те, що скоро на них може розпочатися показове полювання з боку російських спецслужб.

UPD: ФСБ розповіла, якого саме "відомого російського тележурналіста", як говорив путін, планувався замах. Йшлося, як стверджує ФСБ, про підготовку вбивства Володимира Соловйова. За повідомленням ФСБ, "члени злочинної групи затримані дають свідчення". 

СБУ попереджає: російські окупанти намагаються зменшити опір українців та запускають нові фейки. Цього разу вони поширили в мережі фейковий чат-бот зі схожою на офіційний назвою, яка відрізняється лише на кілька літер. Обов'язково перевіряйте, куди надсилаєте інформацію! Довіряйте лише офіційним сторінкам державних органів і структур та не давайте ворогу отримати перевагу на інформаційному фронті!

Нагадуємо! Офіційний чат-бот СБУ: @t.me/stop_russian_war_bot Завдяки йому СБУ отримує тисячі повідомлень про дислокацію та переміщення ворога. А потім за цими даними військові методично відмінусовують російських окупантів з нашої землі.

А вище – кадр з відео обшуку у тих, хто "збирався вбити Соловйова". Зверніть увагу за напис на книзі. Тобто чекістам, які фабрикували цей "полум'яний напис" в стилі "бомбистів" початку ХХ століття, наказали написати підпис нерозбірливо.  Ну вони й написали "Підпис Нерозбірливий". А керівництво, мабуть, при видачі інструкції ще й додало: "І щоб ніякої самодіяльності!".

Служба безпеки України з цікавістю ознайомилася із черговим "креативом" ФСБ рф, і заявило, що не має жодних планів щодо вбивства Соловйова. "Водночас, враховуючи кількість фейків та антиукраїнської ненависті, які транслює ця особа, вона може самотужки захлинутися у "продуктах" власної низькопробної пропагандистської діяльності", – зазначили в СБУ.

Влада невизнаного "Придністров'я" заявила про вибухи біля так званого Міністерства держбезпеки у Тирасполі — його обстріляли з гранатометів. Раніше українська розвідка повідомляла про можливі провокації російських спецслужб на підконтрольних росії територіях для нагнітання антиукраїнських настроїв.

UPD: З'явилася інформація, що використаний гранатомет перед МДБ у Тирасполі, це РПГ-27 "Таволга" російського виробництва, що складається на озброєнні Росії, Габону, Йорданії і тієї ж "ПМР".  В Україну він ніколи не постачався.  Фейк не вдався.

Рашистські ЗМІ пишуть, що на Курській області сьогодні було збито Байрактар. Але ми пам'ятаємо, як ординці кілька днів поспіль збирали уламки байрактарів і гелікоптерів саме для вчинення такого роду провокацій.

Санкціями по агресору!

Україна та США обговорюють використання заморожених активів рф, – заявив Денис Шмигаль. Серед іншого, йдеться про активи російських олігархів

Але дуже нескоро санкції дійдуть до ще однієї знакової особи. The "Wall Street Journal" пише, що США хотіли ввести санкції проти колишньої гімнастки Аліни Кабаєвої, але в останній момент вирішили цього не робити. 38-річна Кабаева, ймовірно, є коханкою Путіна. В США вважають, що вона є також і "гаманцем" диктатора за рубежем. Але зрештою Білий Дім дійшов висновків, що "введення санкцій проти Кабаєвої може стати настільки особистим ударом по путіну, що це призведе до подальшої ескалації  напруженості у відносинах росії та США". Не чіпайте кабаєву, "а то путін нападе"?

У Європі не можуть дійти єдиної думки щодо ембарго на постачання газу та нафти з росії, заявив представник ЄС Боррель. Ця тема знову обговорюватиметься на саміті ЄС наприкінці травня, сказав чиновник в інтерв'ю Die Welt. При цьому шостий пакет санкцій проти рф "може тією чи іншою мірою включати обмеження на імпорт російської нафти, але з урахуванням мінімації збитків для країн ЄС".

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

Активісти Грінпіс заблокували танкер із російською нафтою у Норвегії. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву організації. Активісти прикували себе до якірного ланцюга танкера "Усть-Луга", що стоїть біля нафтового терміналу Exxon Mobil у Слагені (приблизно 70 кілометрів на південь від Осло).  Таким чином, вони розраховують не дати танкеру, на борту якого близько 95 тисяч тонн нафти, піти на розвантаження. "Нафта лежить в основі не лише кліматичної кризи, а й воєн та конфліктів.  Мене шокує, що Норвегія діє як вільний порт для російської нафти, яка, як ми знаємо, фінансує путінську війну", – заявив глава "Грінпіс Норвегії" Фроде Плейм.

Життя з урахуванням бойових дій

Міжнародний віртуальний благодійний забіг на підтримку України "RUN WITH UKRAINE ONLINE" переказав перші зібрані кошти на підтримку ЗС України. Кошти перерахували у фонд, що займається адресною допомогою частинам ЗСУ та закупкою необхідної техніки, екіпірування, медикаментів та транспорту для військових, що боронять наші життя та свободу. До проєкту долучилися не лише українці, а й бігуни ще з 27 країн світу. Реєстрація на благодійний забіг триває, а загальна ціль — усім разом пробігти символічні 6993 кілометри, довжину державного кордону України. 

Заступниця керівника київського метро Наталія Макогон повідомила, що у зв'язку з відновленням повноцінної роботи змінюються правила перебування людей, які спускаються в підземку як у бомбосховище. Людям дозволять знаходитись у спеціально виділених зонах, а вночі можна і на платформах. "Але метро – це транспорт, а не житло. На станціях немає можливості, наприклад, повноцінно помитися, поїсти гарячого тощо. Ми не займаємося переселенням", – наголосила Макогон.

​​"Укрпошта" анонсувала нову поштову марку — "Українську мрію". Ілюстрацію найбільшого у світі літака "Мрія" ще до початку війни намалювала одинадцятирічна Софія Кравчук.

Верховна Рада поки не розглядатиме законопроєкт про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території України, оскільки це може призвести до розколу суспільства. Голова ВР Руслан Стефанчук розповів в інтерв'ю інформаційному агентству "РБК-Україна" сказав: "Ми тривалий час обговорювали це питання в межах наших політичних фракцій і груп. І попри те, що всі десь всередині мають своє внутрішнє рішення, яке багато в чому збігається з тим, про що ви говорили, ми домовились так: під час війни ми не маємо права приймати жодного закону, який розколює українське суспільство", – зазначив спікер українського парламенту. Що ж, поки депутати вважають, що це питання знов "не на часі" московський патріархат спонсорує нові обстріли крилатими ракетами наших, українських, міст і селищ. 

Завдяки системам штучного інтелекту, які поліцейські використовують на блокпостах, вже затримали близько 200 осіб причетних до незаконних збройних формувань, злочинців чи дезертирів.

Київ і область

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

Під Києвом будують завод, який вироблятиме безпілотники. Українсько-турецький завод вироблятиме реактивні безпілотники нового покоління – Anka.  За словами представників, першу продукцію завод має виготовити вже наприкінці 2022 року.

У Київраді пропонують знести пам'ятники уродженцю Києва Михайлу Булгакову, російському поетові Олександру Пушкіну, генералу Ватутіну, кіногерою Глібу Жеглову (грав Висоцький) та іншим людям.  Усього – 60 пам'ятників. Така пропозиція міститься у проекті рішення про "демонтаж пам'ятних знаків у Києві, які мають до Росії та СРСР".  Його внесли на розгляд міськради депутати Київради Ксенія Семенова ("Слуга народу") та Аліна Михайлова ("Голос"). "Зареєстрували проект рішення про знесення 60 об'єктів, які своїм імперським тавром отруюють наш міський простір", – написала Аліна Михайлова.

Про новий вид шахрайства попереджає Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє про нову схему шахрайства "послуги платного розмінування". "Зловмисники ходять по будинках Київської області і представляються піротехніками ДСНС. Аферисти пропонують за гроші провести обстеження приміщень на наявність вибухонебезпечних предметів, а також надають послуги платного розмінування", – йдеться у повідомленні ДСНС. У відомстві зазначають, що всі види розмінування фахівці ДСНС проводять безкоштовно.  Тому при надходженні пропозиції про розмінування на комерційній основі слід одразу повідомити про нього поліцію за телефоном 102. 

У Києві демонтують скульптуру двох робітників під Аркою дружби народів, яку встановили в 1982 році "на ознаменування возз'єднання України з росією". Арку з титанових листів перейменують та підсвітять кольорами українського прапора.

В Ірпіні бійці тероборони затримали чоловіків, які мародерили.  Коли місцеві жінки поскаржилися на них, мародери кинули в них гранату. Одна жінка – у критичному стані.  Мародерів затримали, – повідомив мер Маркушин.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

24 квітня рашисти зруйнували ще сім житлових будинків на Луганщині, а також втретє влучили в нафтопереробний завод. Про це повідомив керівник області Сергій Гайдай. "Згоріли три багатоповерхівки та чотири приватних будинки. Через ворожий вогонь потрапили в ДТП або зайнялися декілька автомобілів, зокрема вантажних. Тож, рятували людей не тільки розбираючи завали, а й з-під побитих транспортних засобів. Орда вже втретє влучила в нафтопереробний завод в Лисичанську. Інформація щодо можливих наслідків перевіряється". 

Найбільше від орди 24 квітня страждали Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Гірське.

Колишній начальник зміни з обладнання у конверторному та товстолистовому цехах "Азовсталі" розповів окупантам, де на території комбінату можуть перебувати українські воїни та мирні жителі. Всю цю інформацію зрадник здав прокремлівському росіянському ЗМІ "Известия". Колаборант показав на карті виданню, де саме розташовані цехи, в яких найлегше сховатися. У сховищах заводу наразі залишаються сотні жінок та дітей.

Вся Луганська область залишилася без світла: окупанти знеструмили нову Кремінську підстанцію напругою 500 кВ, – повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Дістатись до пошкоджень лінії електропередачі, що живить Кремінську ПС 500 кВ, зараз неможливо через активні бойові дії. Трохи згодом Гайдай написав, що енергетики знайшли схему підключення області.  Триває подача напруги на вцілілі підстанції.

Згідно з останніми даними ГУР, для того, щоб уникнути втрат серед орків, росією може бути здійснене так зване "викурювання" українських захисників і мирного населення з приміщень "Азовсталі". Для цього російське керівництво планує здійснити бомбово-ракетні удари по артилерійських та авіаційних боєприпасах – носіях бойових отруйних речовин, а паралельно застосовуватимуться аерозолі з хімічною зброєю.

Окупанти знову намагаються приховати масштаби геноциду в Маріуполі. Величезну братську могилу в Мангуші вони маскують "табличками". На фото тільки один сектор захоронення, де судячи з нумерації табличок щонайменше 268 поховань. На супутникових знімках від 9 квітня видно 4 таких сектори. Тож пропагандисти рф самі ж задокументували факт вбивства 1000 маріупольців. "Враховуючи інформацію від очевидців про характер та масштаби захоронень впродовж квітня, підтверджуємо попередню оцінку – в Мангуші поховали від 3 до 9 тисяч маріупольців", – говорить Маріупольська міська рада.

Директорка маріупольського кінофестивалю Ольга Новікова заявила, що окупанти вимагають 5 тисяч доларів викупу за її полоненого сина Олексія. Якщо жінка не сплатить гроші, погрожують його вбити та надіслати відео страти. Ймовірно, хлопця утримують на території так званої "ДНР" — він є студентом, проте вирішив приєднатися до місцевої тероборони.

 

Також у Маріуполі окупаційні війська заявили про початок роботи "міліції". Колишніх співробітників поліції зобов'язують з'явитись на службу. Про це розповів радник мера міста Петро Андрющенко. Також Андрющенко розповів, що бомбардування й обстріли "Азовсталі" з важкої артилерії не припиняються — навіть Великдень не став перешкодою. "Попри публічні заяви вчора російські окупанти знову намагались увійти диверсійними групами на території заводу, але зазнали невдачі", — додав він.

У селищі Старий Крим, що за 5 км від Маріуполя, знайшли третю братську могилу маріупольців — це траншея більше ніж 200 метрів, повідомляють журналісти "Схем". Скільки ж крові на руках московицької орди!  

​На Луганщині російські окупанти після тривалого знищення авіаударами зайняли селище Новотошківське. "Захоплювати там було нічого. російські війська взяли випалену землю Новотошківського. За інші населені пункти громади тривають бої", — заявив голова Луганської ОВА

19:00 – У Донецькій області окупанти намагалися проводити штурм в районі міста Лиман та села Яцьківка, успіху не мали. Але встановили контроль над частиною населеного пункту Зарічне, — повідомили у Генштабі ЗСУ.

За інформацією народного депутата Олексія Гончаренка, кілька годин тому у Кремінній у міськвиконкомі стався вибух, багато загиблих та поранених. Вибух стався під час наради гауляйтера та зрадників із силових структур, які перейшли на бік ворога. Усі зрадники загинули. Інформацію Гончаренка підтвердив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

Харківщина

Росіяни на Харківщині вивезли один із заводів на територію рф, а у приміщеннях облаштували катівню. За інформацією голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, концтабір облаштували у приміщення одного із заводів у Вовчанську. Синєгубов додав, що подібні дії противник здійснював і в окупованому Ізюмі для "мобілізації" місцевого населення.

13:30 –  у Харківській області 25 квітня ЗСУ збили російський літак – за попередніми даними, Су-34. Про це повідомили у Повітряному командуванні "Схід". Повідомляють, що зі збитого російського літака на Харківщині катапультувалися двоє пілотів. Сподіваємося, далеко не відповзуть.

До того ж вчора Холодноярці "підловили" три російські "Урагани" при переміщенні на вогневу позицію. Знищена одна установка, одна пошкоджена, але змогли втікти своїм ходом. Не зміг втікти БТР та Урал з особовим складом, бо були знищені. Про втрати окупантів на Харківщині повідомив Roman Donik.

Три мешканці загинули внаслідок сьогоднішнього обстрілу Дергачівської громади. Орки по селах артилерією, "градами" та мінометами, – повідомив голова громади.  Є зруйновані будинки, пожежі.

Двоє харків'ян отримали поранення внаслідок обстрілу Слобідського району Харкова, повідомляє прокуратура Харківщини. "Встановлено, що 25 квітня 2022 року російські військовослужбовці обстріляли Слобідський район м. Харкова. Внаслідок обстрілу отримали поранення мати та син. Їх житловий будинок частково зруйновано", — йдеться у повідомленні.

Про ситуацію в м.Ізюм: тривають постійні обстріли міста, зокрема по об'єктах інфраструктури. Працюють рятувальники. У місті намагаються відновити електро- та газопостачання. Але працювати важко, оскільки увесь час є загроза життю.

Село Заводи Харківської області звільнено українською армією від російських окупантів. Повідомляється, що армія рф має величезні втрати.

Запоріжжя

На Запоріжжі російські війська намагаються зосередити зусилля в напрямку Гуляйполя, нарощуючи системи управління та протиповітряної оборони та обстрілюючи українські позиції із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню, – повідомив речник ЗОВА Іван Арєф'єв. – Але завдяки українським військовим противник зазнає втрат. Боротьба за окуповані населені пункти Запорізького краю триває. 

В окупованій Василівці, Запорізька область, рашисти вивісили свої триколірні ганчірки на адмінбудівлях. Також дали день на роздуми працівникам міської ради щодо подальшої співпраці з окупантами. Місцеві мешканці стверджують, що мером від рашистів була обрана місцева мешканка Наталія Романіченко. 

У той же час двох голів громад на Запоріжжі було звільнено з полону. Голову Новоуспенівської сільської ради Івана Сеника захопили 13 квітня за патріотичну позицію. Голову Кирилівської громади Івана Малєєва викрали 17 квітня зі свого робочого місця після того, як він відхилив ультиматум окупантів щодо співпраці.

Доля ще 8 міських та сільських голів, які перебувають в полоні рашистів, невідома.

Вінниччина

По Жмеринці та Козятину завдали ракетних ударів, є загиблі та поранені, – повідомив голова Вінницької ОВА Борзов.

Внаслідок сьогоднішніх ракетних ударів по Жмеринці та Козятину загинули 5 людей, 18 було поранено. Це дані Вінницької обласної прокуратури.

Хмельниччина

Хроніка подій: шістдесят перший день оборони України від російської агресії

Російські крилаті ракети пролетіли в критичній близькості над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС у бік Рівненської області, – повідомив "Енергоатом".

Сумщина

У селі Нижня Сироватка Сумського району 29-річний працівник залізниці наїхав мотоблоком на протипіхотну міну. У результаті вибуху чоловік отримав важку контузію та травми очей. Про це 25 квітня повідомили на Facebook поліції Сумської області.

21:30 – Орки здійснили провокаційний обстріл Сумщини з території московії – повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Під обстріл потрапила Білопільська громада.

Дніпропетровщина

В результаті авіаудару по Дніпропетровщині російських окупантів увечері 23 квітня трьома керованими ракетами смертельно травмовано одну особу, – повідомляє прокуратура Дніпропетровської області.Пошкоджено цивільну інфраструктуру, залізничну колію та спецтранспорт. Будь-які військові об'єкти на даній території відсутні. Наразі на місці події проводяться необхідні слідчі дії, працюють співробітники ДСНС.

Окупанти готуються до наступу на Кривий Ріг. Це може статися у найближчі дні, повідомив мер міста Олександр Вілкул.

Херсонщина

На тимчасово зайнятих територіях Херсонщини російські окупанти вводять заходи, що обмежують права і свободи мирних жителів, зокрема свободу пересування. Населені пункти, що готують до проведення псевдо-референдумів закриті для в'їзду та виїзду.

Сьогодні у росії вперше офіційно прокоментували чутки про підготовку на контрольованих російською армією територіях півдня України "референдуму" про створення "Херсонської народної республіки" або про приєднання до росії:

заступник глави МЗС росії Андрій Руденко повідомив, що "у МЗС не чули про підготовку референдуму у Херсоні". Нагадаємо, що і нападати на Україну 

 брехлива росія не збиралася офіційно аж до перших ракетних ударів 24 лютого, виправдовуючи скупчення військ біля українських кордонів "запланованими навчаннями".

Херсонські паски 2022

На вулицях Херсона, який окуповано російськими військами, стали з'являтися листівки зі зверненням до громадян міста, яких закликають ігнорувати псевдореферендум, який готується загарбниками: "Херсон – це Україна. Усіх зрадників та окупантів, які підуть на референдум, попереджаємо: місця проведення виборів будуть точково заміновані, а всі особи будуть встановлені та покарані. Ми працюємо. Ласкаво просимо до пекла!", — йдеться у повідомленні.

Генштаб повідомляє: на півдні ворог зосереджує основні зусилля на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг. На Херсонщині в населеному пункті Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність залишити домівки до 28 квітня.

20:30 – У Херсоні російські військові захопили будівлю міської ради. Вони зняли прапори і наказали всім працівникам залишити міськраду. Незважаючи на те, що територію Херсону було окуповано раніше, міська влада працювала в рамках законів України та підкорялася центральній владі.  Міську раду окупанти до сьогодні не чіпали, дозволяючи місту жити за законами України.

Миколаївщина

На Миколаївщині й Херсонщині противник продовжує ведення оборонних дій на зайнятому рубежі та артилерійсько-минометні обстріли населених пунктів і наших позицій. Відмічено посилення розвідувальної активності в бік адміністративного кордону Миколаївської області. Спробу висування двох диверсійно-розвідувальних груп ворога нашими підрозділами зірвано. Понісши втрати до 50 % складу ДРГ, рашисти відступили.

Водночас, нашими підрозділами забезпечено контроль території в районі ще 5 населених пунктів Миколаївщини поблизу адмінмежі з Херсонщиною. 73 рашисти та 7 одиниць техніки, серед яких зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир С1", автомобільна та броньована техніка, вже ніколи не зможуть нанести шкоди українцям та українській землі.

Близько 30 орків, що відступили в Миколаївській області, були розстріляні своїми ж і потім спалені, – про це у відеозверненні розповів Віталій Кім.

Вранці 25 квітня російські війська вчергове обстріляли місто Миколаїв з ракетних систем залпового вогню типу "Смерч". Вогневе ураження було нанесено по житловому масиву. Внаслідок обстрілу одну людину поранено. Окрім того, зруйновано цех приватного підприємства харчової промисловості, пошкоджено продуктовий супермаркет, вибито вікна у багатьох квартирах.

У той самий час окупанти нанесли кілька ракетних ударів по місту Очаків. Попередньо відомо про застосування протикорабельних ракет типу Х-35. Пошкоджено цивільні об'єкти вздовж узбережжя.

Одещина

Великдень на Одещині минув в цілому спокійно. Без грубих порушень публічного порядку та провокацій. Аварійно-рятувальні роботи із ліквідації наслідків ракетних ударів по Одесі завершено. За уточненими даними 7 загиблих, серед них одна дитина. В лікарнях залишаються 10 постраждалих.

Патрульні затримали вчора в Одесі чоловіка, який вів пряму трансляцію скупчення людей біля храму в Одесі. У нього в телефоні знайшли багато російських контактів, з якими він спілкувався. Документів при собі чоловік не мав. Підозрюваного передали слідчим, – повідомила речниця Патрульної поліції Одеської області Алла Марченко.

путін хоче захопити до 9 травня південну частину України, включно з Одесою, – заявив Христо Грозєв. Журналіст-розслідувач Bellingcat вважає, що зараз видна паніка з боку посії і бажання "продати" будь-яку "перемогу" до 9 травня. "Якщо їм це не вдасться – а мені здається, що їм це не вдасться, – вони будуть готові в останню хвилину піти на більш терористичні заходи, а це і застосування хімічної зброї", – додав він.

Зранку з боку Криму окупанти намагалися завдати ракетного удару по комплексу "Бастіон" в Одеській області, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко. "Одна ракета впала у воду, інша — була збита нашими підрозділами ППО", — розповів він.

Чернігівщина

У Чернігові піротехніки розміновують кладовище "Яцево". Біля трьох тисяч могил зруйновані повністю, ще кілька тисяч пошкоджені. На кладовищі "Яцево" були російські війська з перших днів. Окрім могил, вони обстрілами зруйнували практично всю інфраструктуру Спецкомбінату. Піротехніки досі не можуть знешкодити всю вибухівку, яка залишилася після обстрілів. Працівники радять поки що утриматись від відвідин кладовища, у тому числі – в поминальні дні, які наближаються.

Житомирщина

Вранці окупанти завдали ракетного удару по Коростеню на Житомирщині, – повідомив мер міста Володимир Москаленко. "Сьогодні о 8:30 у районі залізничного стався вибух ракети.  Інформації про загиблих немає, але такий вибух стався, що налякало людей", – наголосив Москаленко.

Захід України

У Рівненській області було завдано удару по залізниці, повідомив голова ОВ Віталій Коваль. Жертв, за його словами, немає, збитки встановлюються. Ракети вибухнули у місті Здолбунів, неподалік Рівного. Там місцеві повідомляють про зникнення світла та інтернету.

10:00 – У Львівській області також, як і в низці інших регіонів, завдано ударів по залізничній інфраструктурі. Про це повідомляє глава ОВА Максим Козицький. За його словами, сьогодні о 08:30 внаслідок ракетного удару стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції "Червоне". Пожежу ще вгамовують. Інформації щодо постраждалих станом на даний момент немає.

14:30 – Речник Рівненської ОВА Віталій Коваль повідомляє: "Три ракети влучили у залізничну інфраструктуру на Здолбунівщині. Один із працівників отримав легкі поранення. Внаслідок ударів пошкоджено вікна та дахи близько 20 прилеглих будинків".

Одну ракету на території Львівщини було знищено підрозділами зенітних ракетних військ Повітряного командування "Захід".

7
1092

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: