fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:50 23 Кві 2022

Хроніка подій: 59-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 23 квітня і вже п'ятдесят дев'ять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За вчора українські військові на території Луганської та Донецької областей:

  • відбили 8 атак ворога
  • знищили 9 танків
  • знищили 18 одиниць броньованої техніки
  • знищили 13 одиниць автомобільної техніки
  • знищили паливозаправник
  • знищили 3 артилерійські системи.

На південних рубежах оборони України ЗСУ за добу знищили 38 загарбників та 9 одиниць російської техніки:

  • 3 броньованих «Тигра»
  • 3 реактивні системи залпового вогню
  • 3 безпілотники-розвідники

Загальні бойові втрати русні з 24 лютого по 23 квітня:

59 день війни

Як повідомляє британська розвідка, попри посилення активності, російські війська не досягли значних успіхів за останні 24 години, оскільки їм перешкоджають українські контратаки. росія також не встановила панування у повітрі та на морі через ефективну роботу української ППО.

"Збройні сили України продовжують стримувати атаки загарбників на сході та на півдні нашої держави — Ізюмський напрямок, Донбас, Приазов'я, Маріуполь, Херсонська область. Це ті місця, де зараз вирішується доля цієї війни і майбутнього нашої держави. У Слов'янську, Краматорську, загалом у Донецькій області, Попасній і загалом у Луганській області, в Харкові, у навколишніх районах окупанти намагаються організувати примітивну мету — вбити якнайбільше і знищити все, що вони бачать. І я вдячний кожному нашому захиснику і кожній нашій захисниці, які хоробро тримаються", – сказав Президент України Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

59 день війни

"Азов" показав відео з дітьми, які ховаються від "русского мира" у підвалах "Азовсталі" у Маріуполі. "Хочемо повернутися додому, живими. Хочемо побачити своїх батьків. Сонце побачити", – кажуть дітлахи бійцям. Нагадаємо, брехлива росія заперечує те, що цивільні ховаються на "Азовсталі" і попри "телевізійне розпорядження" путіна продовжують бомбити завод.

ЗСУ скоро отримають нові "пасочки" і привітають окупантів. Про це в ефірі телемарафону сказав міністр оборони Олексій Резніков. "Нові пасочки ми веземо щодня через кордон спеціальними конвоями. І завтра будуть нові пасочки для наших ЗСУ, які їх дуже вдало використають проти ворога", — сказав він.

"Україна йде шляхом членства в ЄС. Я вважаю, що цей шлях буде швидший, якщо країни ЄС будуть об'єднані таким великим проєктом. Кожна з цих країн зможе відновити той чи інший регіон і буде відчувати, що вони зробили великий вклад у відновлення держави.  А значить, і великий вклад в перемогу України.

Кожен регіон буде представляти плани відновлення, плани відновлення міста, плани відновлення області. У цього проєкта – велике майбутнє", – поділився Зеленський на сьогоднішній прес-конференції у метро.

Він також позначив "червоні лінії" у війні з росією: "Якщо буде знищено наших людей у ​​Маріуполі, якщо буде проведено псевдореферендуми на окупованих територіях, Україна вийде з будь-яких переговорів", – заявив Зеленський

 Гуманітарні коридори 

59 день війни

На 23 квітня погодили "зелений коридор" із Маріуполя до Запоріжжя. Евакуація цивільного населення із заблокованого міста розпочнеться о 12:00.

Маріупольська міська рада також звернулася до маріупольців, які вже виїхали: 

"Якщо у вас залишилися рідні чи знайомі у Маріуполі, спробуйте зв'язатися з ними усіма способами. Дзвоніть, пишіть, кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно".

На Луганщині сьогодні будуть евакуйовувати жителів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Гірського та Попасної. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай зазначив, що 23 квітня "режиму тиші" знову не обіцяють. Утім він закликав жителів виїжджати на безпечні території, адже проводити евакуацію, доставляти їжу і воду у регіон все важче.

18:00 – Понад 200 маріупольців не вдалося евакуювати до Запоріжжя. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Замість обіцяних російською стороною автобусів, до маріупольців під'їхали російські військові і наказали розходитись, тому що "зараз буде обстріл". Фактично, з застосуванням примусу в грубій формі людей було розігнано. Автобуси так і не було подано для погрузки. Водночас окупанти оголосили евакуацію на окуповану територію – до Докучаєвська. Права покинути автобус людям не дали.

Трофеї ЗСУ

59 день війни

Військові 19 полку НГУ у Миколаєві врятували бельгійську вівчарку Макса. Собаку привезли в Україну російські окупанти і були з нею в одному зі захоплених українських сіл. Після звільнення села та знищення підрозділу росгвардії, вівчарку прихистили місцеві жителі. Потім вони віддали собаку українським військовим. Макс поки розуміє команди лише мовою окупанта, але наші кінологи вже розпочали уроки з українізації. Відтепер Макс буде нести службу на правильному боці, захищати Україну та гризти російські дупи, – впевнені військові.

59 день війни

А на Харківщині українські військові підбили пару бензовозів КАМАЗ 6×6 та самохідну гаубицю 2С3 "Ака́ція".

Мінус один безпілотник у ворога на Луганщині. Нацгвардійці поверталися з виконання завдання, коли помітили ворожий безпілотний літальний апарат на низькій висоті. Хлопці зупинилися, вийшли з авто і прицільною стрільбою вразили ворожий Орлан зі стрілецької зброї.

Перемовини України з росією і гарантії безпеки для України 

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що переговори з країнами-партнерами щодо гарантій безпеки для України завершаться протягом тижня.

Крім того, Подоляк розповів про хід перемовин з росією. "Жодного нового документа, тим більше документа за авторства російської федерації, немає і бути не може. Є постійні зустрічні зауваження, пропозиції російської сторони, які розглядаються в межах робочих підгруп»", – зазначив радник голови Офісу президента в інтерв'ю, яке транслювалося в ефірі телемарафону. 

Подоляк пояснив, що:

  • Є один формульний документ – це стамбульське комюніке, яке було передано українською стороною в Туреччині.
  • москва взяла на вивчення пропозиції України щодо гарантії безпеки для пропозицій і зауважень. Останні робляться постійно.
  • Заява кремля щодо передачі Україні проєкту документу розрахована винятково на спекулятивний ефект.
  • Також порекомендував не слухати російських ньюзмейкерів, оскільки вони лише поширюють фейки.

Американський Інститут вивчення війни вважає, що росія та Україна навряд чи відновлять переговори найближчими тижнями.  Обидві сторони чекають результату наступу росії на сході України. На думку організації, Київ вважає, що його збройні сили можуть відкинути російські війська на позиції, що існували до 24 лютого, і навряд чи вступатимуть у переговори доти, доки цей результат не станеться або стане значно менш ймовірним.

Україна готова проводити перемовини з росією задля закінчення війни, адже дипломатичний шлях дасть змогу зберегти життя мільйонів людей. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції для міжнародних та українських ЗМІ у Києві.

Атомні об'єкти

Експерти МАГАТЕ на чолі з гендиректором Рафаелем Гроссі прибудуть на Чорнобильську АЕС 26 квітня — саме в цей день 36 років тому сталася катастрофа на станції.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

59 день війни

Canadian Press повідомляє, що Канада вже поставила в Україну 155-мм буксировані гаубиці М777 та боєприпаси до них.

Раніше про постачання 155-мм гаубиць в Україну оголосили США та Франція.

А Бельгія заявила про готовність поставити Україні 155-мм САУ M109A4BE та боєприпаси до них. Також країна має намір передати на озброєння української армії 5000 автоматів FN Herstal, 200 протитанкових засобів та  3800 тонн пального. Крім того, країна готова поставити в Україну засоби захисту. Про це повідомляє видання RTBF. За загальною оцінкою бельгійського уряду, з 24 лютого воєнна допомога Україні, включаючи всі поставки зброї, становить 76 мільйонів євро.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш відвідає Україну. Візит запланований на 28 квітня, повідомив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік. Антоніу Гутерреш зустрінеться з Президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Польща передала Україні зброї на суму понад 1,6 мільярда доларів. Про це повідомляє прессекретар уряду Польщі Петро Мюллер з посиланням на заяву прем'єр-міністра.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Нью-Йорк підтримує вимушених переселенців з України та виділяє $2 млн для іммігрантів, які проживають в місті. Найближчими днями місто обіцяє оголосити про послуги, які надаватимуться в рамках цієї допомоги.

Новини від партнерів

59 день війни

В Європі розповсюдилося й закріпилося нове визначення: razi (читається, як "раці"). Відповідає українському "рашисти".

Чехія готова замінити росію в Раді ООН з прав людини. Влада Чехії вже подала свою кандидатуру до ООН, щоб замінити дикунів у Раді ООН з прав людини. "Підтримка прав людини є пріоритетом для чеського уряду", – повідомили  у МЗС.

G20 не може ефективно функціонувати, поки росія залишається її членом, – заявила міністр фінансів Канади Христя Фріланд. "росії немає місця за столом країн, які об'єдналися задля підтримки глобального економічного процвітання.  Не можна бути одночасно і браконьєром і єгерем", – сказала Фріланд.

Нагадаємо, міністри фінансів та керуючі центральними банками G20, що зібралися в середу у Вашингтоні, не змогли узгодити своє традиційне комюніке з викладом цілей економічної політики, оскільки росія заблокувала різкі висловлювання, які засуджують її вторгнення в Україну.

Британська розвідка вважає заяву шойгу про "впровадження нових способів ведення бойових дій" (від 19 квітня) "мовчазним визнанням" того, що "прогрес" рф не такий, як планувалося. "Російським потрібно деякий час, щоб перевести це в адаптовану тактику, методи та процедури, а потім застосувати для підвищення оперативного ефекту.  Особливо щодо маневреної війни наземного базування". Таким чином, у проміжний період, швидше за все, рф продовжуватиме покладатися на бомбардування як засіб придушення українського опору російським силам. В результаті цілком імовірно, що російські сили, як і раніше, будуть розчаровані нездатністю швидко подолати українську оборону.

Туреччина закрила небо для російських літаків, які перевозять військових у Сирію. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу: "Ми закрили повітряний простір для російських військових літаків, і навіть для цивільних літаків, які прямували в Сирію і везли солдатів. Ми давали дозвіл на три місяці, він діяв до квітня. Наш президент також повідомив про це путіну. Польоти припинилися", – сказав Чавушоглу.

Що там на росії?

Росавіація попросила авіакомпанії підготуватися до польотів без використання глобальної супутникової навігаційної системи (GPS). Система GPS контролюється міністерством оборони США. Росавіація закликала авіакомпанії контролювати польоти за допомогою "традиційних навігаційних засобів". Словом, по радіомаяках орієнтуватися. Сподіваємося, що технологічна деградація росії скоро примусить пілотів перейти на паперові карти, а місцезнаходження визначатимуть на око. Якщо взагалі літатимуть. 

Російські військові відмовляються їхати воювати в Україну. Кількість військових, які відмовилися їхати на війну, невідома, але йдеться на сотні або навіть тисячі.  При цьому за статтею "невиконання наказу" з 24 лютого досі не було порушено жодної справи. Кримінальні справи проти них не можуть порушитись через відсутність воєнного стану. Через те, що російські військові не хочуть удобрювати українську землю, командирам доводиться впливати на своїх підлеглих інакше: умовляннями, погрозами та звільненнями. Наскільки висока у таких солдатів мотивація воювати — здогадатися не складно.

Індонезія з 28 квітня забороняє експорт пальмової олії на невизначений термін.  "Самим не вистачає", кажуть.  Але ж це 95% поставок на російський ринок.  Було. Індонезійська пальмова олія становить (становила) істотну частину раціону харчування, вираженого в калоріях/джоулях, особливо у небагатих верств населення.  Пальмова олія – це печиво, "молоковмістна" продукція, сир, кондитерка та багато чого іншого. І чим її замінити – незрозуміло, а головне – на які кошти це робити? Загалом "ідеальний шторм" на росії продовжує розкручуватися.

Перехоплені СБУ розмови окупантів свідчать: орки шоковані опором, який їм чинять українські захисники. Вони бояться наших воїнів і почуваються у небезпеці навіть у населених пунктах, які їм вдалося тимчасово окупувати.

 "Втомилися ми тут! У нас снайпер сидить… Чотири людини зняв сьогодні", – розповідає російський загарбник своєму товаришу по службі, що теж воює в Україні. Його товариш не дивується цьому та щиро визнає силу українських воїнів.  "Вони …. 8 років вчилися воювати. Я бачив їх, вони готові померти тут", – робить висновок окупант.

З інших розмов зрозуміло, що на Великдень нелюди планують влаштувати ще більше обстрілів мирного населення та українських захисників. "Наші пацани пасху хохлам готують. Танкісти на снарядах пишуть "Христос воскрес!"  Розважаємось, як можемо…" – телефонує окупант своїй дружині. Його підрозділ стоїть у Миколаївській області і за словами загарбника, з 19 людей у його взводі залишилося лише 7. Інших – убили або втекли. "Залишилися тільки найстійкіші та алкаші", – резюмує росіянин.

В окупованому Джанкої (Крим) учні та учениці 9-А заклали свою вчительку Сусанну Безазієву за те, що вона запевняла школярів, що в Україні немає нацистів. Її вигнали зі школи, начальство погрожувало відвезти її на допит у Сімферополь, в інтернеті вата продовжує її цькувати, бо почуває себе безкарно і відчула запах крові. 9 клас! На момент окупації Криму це були первоклашки…

А що чутно про білорусів?

Білоруський фотограф Павло Кричко створив портрет президента росії, склавши його з 1500 фотографій, знятих за 57 днів війни в Україні. "Жах, біль, страждання, смерть, скалічені долі, злочини, нелюдяність, зло — все в цьому образі. Дивлячись на всі ці фотографії, мені досі важко зрозуміти людей, які це підтримують", — так підписав свою роботу фотооператор.

Російський брехунець 

Міноборони рф довго тужилося і нарешті відзвітувало про втрати внаслідок знищення крейсеру "Москва" . Загинула …лише одна людина та ще 27 — "безвісти зникли". Цікаво, а що сталося б, скажи бодай раз МО правду?  Небеса б впали на землю? 

До речі, на пошуки затонулого крейсера "Москва" росія відправила 110-річне рятувальне судно "Комуна", яке було збудовано ще за царя. На ньому може бути міні-підводний човен або підводний робот.

Чоловік, якому вдалося виїхати з заблокованого Маріуполя, розповів журналістам Громадського про те, як окупанти чіпляли російські прапори на українські евакуаційні автобуси, а пропагандисти росЗМІ знімали сюжет про "евакуацію населення до рф". "Почалося з того, що росіяни підігнали свої автобуси і зробили так, ніби ми їдемо до росії. Ми їм одразу сказали: "Ми їдемо в Україну". Тим не менш, вони поставили свої прапорці, а журналісти почали це знімати. Розвінчайте цей фейк!", – закликав чоловік.

кремль все частіше описує війну в Україні як війну з НАТО для внутрішньої російської аудиторії, щоб пояснити провали своїх операцій та зростаючі втрати.

В мо рф зробили низку нових фейкових заяв:

  •  США готують провокації з метою звинувачення російських військових у застосуванні хімічної, біологічної чи ядерної зброї в Україні;
  •  Найбільш ймовірний варіант провокації на хімічних та біологічних об'єктах Харкова та Києва, не виключена провокація на Запорізькій АЕС;
  •  Київ серйозно розглядає питання завдання ударів по сховищу радіоактивних відходів у населеному пункті Кам'янське;
  •  Висока ймовірність інсценування підтверджується фактами постачання в Україну антидотів отруйних речовин;
  •  Провокації плануються, зокрема, для тиску на Індію та Китай з примусом їх до запровадження санкцій проти росії;
  •  В міноборони росії заявляють, що 21 квітня на позицію російських військ з безпілотника була скинута ємність з ампулами, яка мала викликати вибух, вміст зараз аналізують.

 Всі ці заяви говорять про нові можливі провокації з боку росії.

Санкціями по агресору!

Євросоюз заморозив €35 млрд російських активів, – пише Bloomberg. Більшість коштів заморозила Франція – €23,5 млрд, серед яких €22,8 млрд, – гроші російського Центрального банку. €10 млрд заморозила Бельгія – це гроші семи російських банків, відключених від  SWIFT. 

Італія заарештувала російські яхти та нерухомість на €1 млрд. Значну частину російських активів заморозили також Ірландія (майже €1 млрд), Нідерланди (пів мільярда), Німеччина (€300 млн).

Мінпромторг рф знайшов шляхи обходу санкцій. Там підготували перелік товарів, щодо яких буде дозволено так званий "паралельний імпорт".  Тобто буде дозволено ввозити до країни без дозволу правовласника товар, продаж якого розпочався в інших країнах світу. У списку багато автомобілів та супутніх товарів, двигуни та запчастини для них. Також "паралельний імпорт" передбачається щодо побутової техніки та смартфонів. Щоправда, невідомо, наскільки повноцінно вони програмно працюватимуть у рф, будучи ввезеними "в сіру". Найцікавіше тепер – через які країни все це все буде проникати на московію.  І чи будуть застосуватися санкції до цих країн.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном закликав відключити від SWIFT абсолютно всі російські банки, а також визнати росію країною-спонсором тероризму. 

Життя з урахуванням бойових дій

59 день війни

"Укрпошта" анонсувала випуск нової марки "Руський Воєнний Корабель… ВСЬО" кількістю у 5 млн примірників та один мільйон конвертів. Тож тепер пам'ятної марки має вистачити всім бажаючим.

Запаси продуктів харчування в Україні повернулися до довоєнного рівня. "Сьогодні ми практично досягли тих рівнів запасів базових продуктів харчування, які були до війни. Близько 90% продуктів на полицях магазинів – це продукти українського виробництва", – заявив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма під час пресбрифінгу. 

Через війну не всі зможуть відзначити свято у родинному колі, разом із друзями. Тож багато хто отримуватиме вітання через месенджери або електронну пошту. У зв'язку з цим Держспецзв'язку попереджає:

  • Не переходьте за будь-якими посиланнями, отриманими від незнайомців. Навіть якщо на перший погляд здається, що це звичайні вітальні листівки чи святкове відео.
  • Із обережністю ставтеся і до подібних повідомлень, надісланих від знайомих, адже вони можуть не знати, що розповсюджують шкідливе посилання чи вкладення.
  • Будьте обачні з розсиланнями з обіцянками грошових виплат або іншої "допомоги до свят". Перевіряйте таку інформацію на офіційних джерелах.

На Великодню ніч по всій Україні впроваджується комендантська година. Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко закликав українців задля безпеки залишатися вдома на великодні свята. Виходити з дому буде заборонено:

  • З 19:00 23 квітня до 5 ранку 24 квітня – у Донецькій, Луганській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській області.
  • З 23:00 23 квітня до 5 ранку 24 квітня – в інших регіонах України.
  • На Великдень із 5 ранку українці зможуть прийти до храмів.

Пряму трансляцію нічного богослужіння з Михайлівського Золоверхого собору в Києві можна починати дивитися з 23 квітня, о 23:30.  Для цього достатньо увімкнути трансляцію національного марафону єдиних новин. Також в ефірі марафону буде транслюватися богослужіння Української Греко-Католицької Церкви з Патріаршого собору Воскресіння Христового біля Києва.  Початок 24 квітня з 7:30.

Наразі в Україну повернулися більше мільйона українців. Це третина з тих, хто виїхав. Про це повідомив голова МВС Денис Монастирський.

Київ і область

Вчора "Океан Ельзи" зіграли концерт на станції метро Золоті Ворота у Києві. Таким чином музиканти збирали гроші для дітей, які постраждали від війни. На свій виступ гурт запросив волонтерів, медиків та військових. Телеверсію концерту гурту будуть транслювати в неділю в ефірі загальнонаціонального марафону. Початок о 21:00.

У Бучі, що на Київщині, вже виявили тіла 412 людей вбитих росіянами. Із братської могили біля церкви Андрія Первозваного дістали 117 людей, зокрема 30 жінок та дві дитини. Щодо ідентифікації загиблих волонтери надають інформацію за телефоном:  +380683282892.

Донеччина і Луганщина

​​59 день війни

Протягом минулої доби російські війська 12 разів обстрілювали Луганщину. Найбільше постраждала Попасна: там лише за вчора відбулося 5 артилерійських атак по місту, тривають вуличні бої — внаслідок обстрілів загинули двоє цивільних та ще одна людина дістала поранення.

Як повідомляє Генштаб, підрозділ приватної військової компанії росіян "Вагнер" в кількості до 200 осіб перекинуті в район Новобахмутівки.

На Маріупольському напрямку противник блокує наші підрозділи в районі заводу "Азовсталь" та завдає авіаційних ударів по місту. В місто прибули спеціалісти для розмінування припортової інфраструктури.

У Маріуполі росіяни використовували сльозогінний газ, змішаний з різними хімічними речовинами, – заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

Російські загарбники проводять "зачистку" Драмтеатру в Маріуполі, – повідомляє радник мера Андрющенка. Тіла загиблих, які вдалося знайти, пакують у пластикові мішки.  Після – тракторами звозять до братської могили у селі Мангуш.

Близько 15:00 російські військові з артилерії обстріляли центр Золотого на Луганщині: двоє людей загинули, ще двоє — отримали поранення, – повідомив очільник ОВА Гайдай.

Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомляє про депортацію маріупольців в далекі занедбані регіони – Чувашію та Приморський край. 21 квітня до Дальнього Сходу – міста Владивосток росіяни доставили 308 депортованих маріупольців. Людей розмістили по школах та гуртожитках. Далі планується розміщення по різних населених пунктах Приморського краю. 

Також, 8 квітня відбулась депортація 466 маріупольців до Чебоксар, Чуваська республіка. 

ОРДЛО

В "ДНР" практично не залишилося "народних міліціонерів" – більшість загинула у боях під Маріуполем, – повідомляє ГУР. Встановлено, що за час участі у бойових діях "МВС ДНР" зазнало великих втрат:

Тільки на маріупольському напрямку безповоротні втрати становлять до 1000 осіб, зокрема 26 курсантів. Бльше 2800 – санітарні втрати. На інших напрямках близько 500 безповоротних втрат, близько 2100 – санітарні втрати.

Відсутність "правоохоронців" призвела до погіршення ситуації із підтримкою "громадського правопорядку" та значно ускладнила подальшу примусову мобілізацію.

Харківщина

59 день війни

Контррозвідка спецслужби на Харківщині викрила та затримала громадянку України, яка працювала на представників спецслужби рф. За завданням куратора жінка встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України, повідомляє Управління СБ України в Харківській області. Зокрема вона передала координати і допомогла ворогу скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торгівельних об'єктах та по житлових кварталах у центрі міста. Внаслідок ракетних обстрілів скоригованих інформаторкою є загиблі та поранені.

За інформацією Генштабу, підрозділи 64-ї окремої мотострілецької бригади, яка взяла активну участь у масових вбивствах, катуваннях та ґвалтуванні цивільного населення в українському місті Буча, зараз діють в районі населеного пункту Ізюм і вже безжально знищуються силами ЗСУ.

ЗСУ звільнили ще три села на Харківщині! Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. "Вчора зранку розпочали наступальні операції на ворога. Протягом дня тривалі запеклі бої. Наші підрозділи вибили російські війська з населених пунктів: Безруки, Слатіно, Прудянка Дергачівського району та закріпилися на позиціях!"

Щонайменше три пожежі виникли у північно-західних районах Харкова внаслідок обстрілів російськими військами вдень 23 квітня. Палають складські приміщення та приватний будинок. Четверо людей поранені, – повідомили у Центрі екстреної медичної допомоги. Також є поранені у Чугуївському районі.

На окупованих територіях російські війська почали примусову мобілізацію, – повідомляє українська розвідка. Зокрема, у Вовчанську на Харківщині медиків відправляють на передову для допомоги пораненим військовим рф, погрожуючи у разі відмови розстрілом.

Генштаб повідомляє: ворог має проблеми з медичним забезпеченням своїх підрозділів, є труднощі з евакуацією поранених, не вистачає медикаментів. Через велику кількість поранених у місті Балаклея ворог, одночасно з розгорнутим військовим шпиталем, використовує можливості міської поліклініки.

Російські тварюки продовжують обстріли житлових районів Харкова та області. В обласному центрі найбільше постраждали Північна Салтівка, Салтівка, обстрілюють вулиці, житлові будинки, складські приміщення. За попередніми даними, у Харкові 6 людей  поранені, ще 1 поранений в Чугуївському районі. На жаль, 3 людини загинули – в Чугуївському та Дергачівському районах. 

 Сумщина

Залізничне сполучення між Сумами та Києвом відновлене. Поки що – з пересадкою у Ніжині. Про це повідомив очільник ОВА Дмитро Живицький.

Російські війська у суботу, 23 квітня, влаштували провокацію на ділянці українського кордону у Сумській області. Окупанти відкрили вогонь по трьох прикордонних громадах. Про це повідомляє голова Сумської області Дмитро Живицький. "Тривають провокаційні обстріли на кордоні з Росією у Білопільській, Новослобідській громадах, а також у Путивльській громаді", – розповів він. Інформація про жертв чи постраждалих серед мирного населення також наразі відсутня.

Запоріжжя

Причиною вчорашньої катастрофи літака АН-26 у Запорізькій області став туман та низька висота польоту, через що повітряне судно зачепило високовольтні лінії електроопори, — заявили у Запорізькій ОДА. Внаслідок аварії загинув бортінженер літака, ще двоє членів екіпажу травмовані.

В окупованих Мелітополі та Бердянську місцеві колаборанти провели мітинги з нагоди дня народження Володимира Леніна, – повідомила Запорізька обласна державна адміністрація. Зазначається, що пропагандисти орди розповсюджують фейки про те, що нібито "жителі Запорізької області хочуть увійти до складу московії". 

"Зате у Мелітополі городяни на лобове скло машин окупантів кріплять листівки "русский оккупант – знай! Мелітополь – це Україна. Кожний житель – це партизан. Чекай!", – розповіли в адміністрації.

В Міноборони повідомляють, що у Мелітополі солдати "другої армії світу" дістають зі стін мідний кабель, щоб потім здати його на металобрухт. Мародери і грабіжники у своєму репертуарі.

23 квітня, близько 15.30, було здійснено обстріл м. Василівка. У житловий будинок в центрі міста влучила ракета системи "Ураган". На щастя, ракета не розірвалась, потерпілих не має, але будинок зазнав руйнувань. Даний обстріл був здійснений з боку м. Бурчак, який тимчасово перебуває під окупацією, а тому ЗСУ ніяк не могли здійснити обстріл. 

Миколаївщина

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім прокоментував ранкові обстріли: снаряди потрапили до покинутого кафе, ніхто не постраждав. Також Кім зазначив, що комендантська година на сьогоднішній день в області встановлюється з 19 вечора до 5 ранку, оскільки існує велика ймовірність обстрілів вночі.

59 день війни

На Миколаївщині окупанти знищили історичну архітектурну пам'ятку 18 століття "Турецька криниця". Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура. Пам'ятка постраждала внаслідок обстрілів села Гур'ївка  10 та 12 березня. Крім того, в селі зазнали руйнувань школа, дитячий садок, території 4 фермерських господарств та 7 житлових будинків.

 Херсонщина

Українські військові знищили цілий командний пункт росіян під Херсоном. На концерт кобзона на віп-місця відправились 40 офіцерів. А потужності російської армії зменшились на станцію РЕБ та 10 одиниць бронетехніки.

У тимчасово окупованому Херсоні випускники шкіл не зможуть скласти мультипредметний тест.  Жителька Херсона написала лист освітньому омбудсмену Сергію Горбачову і отримала відповідь: "Поки місто Херсон є тимчасово окупованим, то провести там мультитест немає змоги", – повідомляє Суспільне Херсон.

ГУР повідомляє: з метою забезпечення мобілізаційних заходів практично повністю перекрито можливість виїзду з Херсонської області на контрольовані Україною території.

Крім того не припиняються грабежі в Херсонській області. Окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка та вивезли все зерно до Криму. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Але є і добрі новини про Херсонщину: жителі деокупованих територій Херсонщини отримали пенсії і продукти. Загальна сума виплачених пенсій – 530 тисяч гривень, їх виплачували в декілька етапів, повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута. Крім того жителям звільнених від окупантів територій передали гуманітарну допомогу – 8276 продуктових наборів з найнеобхіднішою продукцією. Також цих населених пунктів передали й автівку "швидкої", щоб лікарі оперативно надавали жителям медичну допомогу.

Одещина

Ворог вивів з кримської бази в Чорне море чотири субмарини, озброєні крилатими ракетами "Калібр". Російські загарбники вивели з кримської бази у відкрите море чотири підводні човни, здатні запускати крилаті ракети з глибини до 50 метрів. Наразі зросла ймовірність ракетних ударів з моря по Одесі, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

15:00 – В Одесі російські ракети влучили в об'єкти інфраструктури. Ворог вдарив по Одесі ракетами, повідомило оперативне командування "Південь". 

UPD: всього було 4 вибухи. Одеський депутат Петро Обухов підтвердив що одна з ракет влучила по житловому будинку. Інформації про постраждалих наразі немає. 

16:00 – Заступник міністра МВС Антон Геращенко пише, що вже точно відомо про одного загиблого в Одесі.  Він згорів у своїй машині у дворі будинку.

17:20 – Кількість постраждалих уточнююється. Вже відомо 6 загиблих і 18 поранених. Серед убитих — трьохмісячна дитина. Під завалами є люди, розбір триває, – повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил охорони та оборони Півдня України Наталя Гуменюк.

23 квітня з 14:00 до 15:00 російські літаки стратегічної авіації ТУ-95 з акваторії Каспійського моря запустили по Одесі декілька крилатих ракет. Дві ракети знищили українські зенітні ракетні підрозділи. Ще дві крилаті ракети вразили військовий об'єкт та два житлові будинки.

Дніпропетровщина

Також сьогодні відбувся "приліт" у Дніпровський район Дніпропетровської області. Ракета прилетіла на околицю села і залишила у землі величезну воронку глибиною понад 4 метри. Зачепило газову трубу низького тиску. На місці працюють фахівці. Людей там не було, бо у тому районі давно ніхто не живе. 

Чернігівщина

Близько 50 вулиць у Ніжині, які пов'язані з російськими діячами – перейменують. Вже створена робоча група до якої увійшли науковці, історики, працівники музеїв, освітяни та представники профільних управлінь. Також хочуть прибрати радянський танк.

Окупанти знову обстріляли Чернігівську область із території росії, – завила Держприкордонслужба. Увечері 22 квітня з території росії обстріляли українську територію на ділянці відділу "Горськ" Чернігівського прикордонного загону.  Близько десяти гранат, випущених із автоматичного гранатомета, розірвалися неподалік прикордонного села Сеньківка.

Житомирщина

У Вільшанській громаді напередодні Великодня місцеві жителі спекли понад три з половиною тисячі пасок і пофарбували понад три тисячі крашанок та писанок для воїнів ЗСУ.

Полтавщина

Полтавщина приймає заклади вищої та передвищої освіти з фронтових областей. Два з них – Луганський національний університет імені Шевченка та Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю – знаходяться в Полтаві, на базі наших університетів. Переїхали частина науково-педагогічного складу та студенти – близько 150 людей. Крім того, в область приїжджають і представники інших навчальних закладів. Наприклад, нині в гуртожитку Полтавської політехніки проживають викладачі та студенти Харківського національного університету імені Каразіна. І попри війну викладачі організовують дистанційне навчання для студентів!

1
833

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: