fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:15 22 Кві 2022

Хроніка подій: 58-й день оборони України від російської агресії

English version here

Маріупольська весна...

Сьогодні 22 квітня і вже майже два місяці триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Весна в Маріуполі

Весна в Маріуполі

Вчора, в чистий четвер, наші воїни чистили від російського літаючого лайна наше небо. 21 квітня 2022 року знищено 15 повітряних цілей російських окупантів:

  • 3 літаки;
  • 3 гелікоптери;
  • 9 БпЛА (ОТР).

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 10 атак російських окупантів, знищено 6 танків, 8 одиниць броньованої та 15 одиниць автомобільної техніки, 4 артилерійські системи. Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! 

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.04 (орієнтовно):

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

"На жаль, орда відкинула пропозицію встановити Великоднє перемир'я.

Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри, до одного з найбільш радісних і важливих свят. Але зберігаємо надію. Надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть", – сказав Зеленський у своєму щоденному відеозверненні.

"Збитки для української економіки вже становлять більше $500 млрд. ВВП цьогоріч може впасти від 30 до 50%. У довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України буде коштувати щонайменше $600 млрд. За дорученням Президента України, Уряд разом зі світовими експертами вже розробляє план відновлення. Закликаю весь світ підтримати Україну, підтримати свободу та демократію", — повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

На цих фото предмети, які були знайдені та розміновані працівниками ДСНС України у зоні бойових дій. Російські солдати – справжні чудовиська.

На сьогодні в Україні з вини окупантів загинуло 208 дітей, більше ніж 594 дитини постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії русо-фашистів.

Міністр оборони Олексій Резніков звинуватив ООН у потуранні воєнним злочинам рф та заявив, що за умови надання Україні потрібного озброєння і введення реальних санкцій російських загарбників можна вигнати з України за кілька місяців.

"У війні росії проти України загинули також післявоєнні світовий лад та безпека. росія скоїла все те, для попередження чого створювалися міжнародні безпекові інституції. Як може Рада Безпеки ООН, де москва має місце постійного члена, виконувати свою місію з підтримання миру? Про яку безпеку і співробітництво в Європі може йти мова, коли одна з держав-членів ОБСЄ напала на іншу і вбила тисячі мирних громадян?", – сказав Резніков.

 Гуманітарні коридори 

Через небезпеку на маршрутах сьогодні, 22 квітня, гуманітарних коридорів не буде. Ірина Верещук звертається до всіх, хто чекає на евакуацію: потерпіть, будь ласка, тримайтеся!

Президент Франції Емманюель Макрон звернувся до росії із закликом дозволити жителям Маріуполя покинути місто. Про це він повідомив у Twitter. "У Маріуполі ситуація лише погіршується. Десятки тисяч мирних жителів опинилися в пастці. Я ще раз закликаю росію поважати міжнародне гуманітарне право, дозволити жителям покинути місто, дозволити в'їзд гуманітарної допомоги", – йдеться в повідомленні. 

Міський голова Харкова Ігор Терехов пообіцяв допомогти евакуюватися людям, які живуть у тих районах міста, які перебувають під постійними обстрілами ворога. "Хочу звернутися до всіх жителів Північної Салтівки, П'ятихаток, інших районів, які знаходяться під постійними обстрілами російського агресора. Так, нелегко, але ми готові вас евакуювати. Дуже прошу вас, ухваліть рішення зберегти свої життя. Ми вас вивеземо і поселимо в нормальних умовах", — сказав Терехов  у відеозверненні увечері 21 квітня.

Просять евакуюватися і мешканців Слов'янська. "Ніч пройшла тривожно, місто обстріляли. Ймовірно, це були касетні бомби. На щастя, обійшлося без жертв. Ще раз наполегливо закликаю: евакуюйтеся!" – заявив Вадим Лях, глава міської військово-цивільної адміністрації.

"Вчора зранку пробували пробити гуманітарні коридори з трьох населених пунктів на Херсонщині. Окупанти не припинили вогонь, тому коридори не відкрилися", – розповіла віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук. Жителі Херсонщини як і раніше залишаються в заручниках у окупантів.

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

Тим часом у Новій Каховці, Херсонська область, за можливість евакуюватися готові віддавати квартири…

12:30 – росія не погоджується відкрити гуманітарний коридор для цивільних, які ховаються від обстрілів на "Азовсталі", щоб тиснути на ЗСУ, заявила віцепрем'єр-міністерка Верещук.

14:30 – У п'ятницю 22 квітня з Луганщини евакуювали 70 людей, із них 25 виїхали з Попасної, хоча росіяни відкрили вогонь по автобусу. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

Трофеї ЗСУ

Ще три ворожі танки замінусовала 93 ОМБр "Холодний Яр" під Ізюмом!

Як пише Washington Post, українська армія зараз має більше танків, ніж армія росії. За підсумками 57 днів війни, російські окупанти втратили сотні одиниць техніки, тоді як ЗСУ регулярно отримують допомогу від країн-союзниць.  В результаті це призвело до того, що зараз у розпорядженні українських військових більше боєздатних танків та бронемашин, ніж у противника.

Перемовини України з росією

путін зустрінеться з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем у Москві 26 квітня, – повідомив пєсков. Водночас, Президент Туреччини Ердоган найближчими днями планує зателефонувати Зеленському та путіну, щоб запропонувати провести зустріч у Стамбулі.

Україна, у свою чергу, висунула російським переговорникам ультиматум, що "проведення російськими окупантами так званого "референдуму" на Херсонщині поставить крапку у переговорах".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

Словенія передасть Україні 54 танки М-84, – повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Німеччина обіцяє виділити €37 мільйонів для відбудови України — кошти підуть на відновлення електромереж та житла, що були зруйновані під час російського вторгнення.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з Міністром оборони США Ллойдом Остіном. Пан Шмигаль під час зустрічі наголосив, що Україна потребує безперервного постачання сучасного та потужного озброєння, аби швидше наблизити перемогу українського народу. Міністр оборони США Ллойд Остін запевнив, що Україна не залишиться наодинці, і США будуть продовжувати надавати військову допомогу для посилення української армії.

Франція передає Україні артилерійські установки CAESAR та партії протитанкових ракет Milan. "Ми, як і раніше, поставляємо значну кількість обладнання, від Milan до Caesar, у тому числі кілька видів зброї. Я думаю, що ми повинні продовжувати йти цим шляхом", — сказав Макрон. Також Франція навчить 40 українських військовослужбовців використанню згаданих артустановок.

Новини від партнерів

Заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Даліп Сінгх заявив на онлайн-семінарі, що США бачать ознаки надання Народно-визвольною армією Китаю (НВАК) підтримки збройним силам росії. "Китайські корпорації і банки в основному обережні і не допускають прямого обходу санкцій з боку Заходу щодо рф. Однак є свідчення того, що НВАК надає підтримку російським збройним силам через ряд прямих і непрямих каналів", – зазначив Сінгх. Він також додав, що взаємини росії і Китаю насправді мають кордони, і США повинні цим скористатися, щоб знайти свої шляхи співпраці з Пекіном.

Японія офіційно визнала Курильські острови окупованими. У новому виданні дипломатичного довідника "Синя книга дипломатії" офіційно назвала Курили незаконно окупованою територією. Японія з 2003 року не називала їх такими.

Киргизстан закликав громадян країни не одягати 9 травня одяг з літерою Z, який став символом російського вторгнення в Україну. В офіційній заяві відомства йдеться, що такий одяг "сприяє розпалюванню міжнаціональної ворожнечі", і попередило про відповідальність. Також компанії з прокату костюмів закликали не здавати в оренду військову форму із рашистським символом Z.

Велика Британія повертає своє посольство в Києві наступного тижня – прем'єр-міністр Джонсон.

Німеччина готова стати гарантом безпеки України, – заявив канцлер Олаф Шольц в інтерв'ю Spiegel. Водночас є умови, серед яких є повне виведення російських військ з території України.

Що стосується Британії, то ця країна, за словами Бориса Джонсона, не даватиме Україні гарантії безпеки, аналогічні 5-й статті статуту НАТО. Тобто у разі нападу на Україну країни-гаранти не будуть вводити свої війська та закривати небо — Джонсон бачить ці гарантії через надання озброєння, навчання українських військових та обмін розвідувальними даними.

Що там на росії?

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

В мордорі невідомі спалюють будівлі військкоматів. Вже відомо про 5 таких випадків у Московській, Іванівській, Свердловській областях, у Воронежі, а також у Мордовії. Причина – це місцеві люди намагаються зупинити мобілізацію, знищуючи особисті справи чоловіків.

А ще на росії закінчилися автомобілі Lada з автоматичною коробкою передач. Нових машин не буде на ринку ще щонайменше рік. Про це повідомляє дилерський центр Lada у Тольятті. В країні, яка самотужки не виробляє навіть цвяхи, не можна сподіватися на міфічне "відродження автопрому", особливо в умовах санкцій.

Дворазового олімпійського чемпіона з плавання росіянина Євгена Рилова усунули від усіх змагань та заходів під егідою Міжнародної федерації плавання (FINA) за участь у мітингу на підтримку війни на стадіоні у Лужниках 18 березня. Доплавався.

Reuters та The Times розповідають про тисячі добровольців з Ефіопії, які цікавляться можливістю приєднатися до російської армії за винагороду. За даними видань, біля посольства Росії в Аддіс-Абебі щодня вишиковуються черги з десятків людей, які реєструються в охоронців.  Їх приваблюють чутки про винагороду для найманців у 2000 доларів, які, втім, нічим не підтверджені. Представники російського посольства заперечують вербування найманців.

ТАСС оприлюднила цілі "другої фази спецоперації" орди:

  • Контроль над Донбасом
  • Створення сухопутного коридору в Крим
  • Контроль над Півднем України та вихід до Придністров'я

Воєнний корабль вам, а не коридор з контролем!

А губернатор Воронезької області закликав учасників "Безсмертного полку" приносити на акцію портрети учасників "спецоперації" в Україні. Так ось для чого вмирають російські окупанти – заради улюбленої забави росіян "потримай діда на палиці".

Житель Новосибірська теж постраждав через війну в Україні. Правда винними у його стражданнях стали його ж ріднесенькі співвітчизники. 45-річний мешканець Новосибірська Сергій Зеленський через прізвище не може влаштуватися на роботу. Зеленський намагався знайти роботу через центр зайнятості, проте всі роботодавці, дізнавшись про прізвище, відмовляли йому в наймі.  У п'ятницю, 22 квітня, він оголосив голодування, про що попередив губернатора області та ЗМІ.

російські депутати фонтанують новими (насправді – ні) ідеями. Вони пропонують на законодавчому рівні визнати США "головним противником рф" — термін хочуть закріпити в законі про протидію недружнім діям країн.

Російський брехунець 

Інформація від українських спец служб: росія збирає уламки "Байрактарів" для провокацій на своїй території. Вчора війська рф отримали завдання терміново зібрати та доставити на територію Білгородською, Курської та Брянської областей уламки збитих українських "Байрактарів" та вертольотів. ФСБ та Міноборони рф готують масштабні провокації на цих територіях, із вибухами на об'єктах цивільної інфраструктури та в житлових масивах. Винними у терактах оголосять українські збройні сили, а на місці "терактів" знайдуть уламки української авіаційної техніки, начебто "збитої" російською протиповітряною обороною.

міноборони орків повідомило, що "в н.п. Воскресенське українські військові провели постановочну зйомку "актів мародерства", вчинених орками. Перевдягнені бойовики на автомобілях зі знаком "z" на камеру грабували приватні будинки".  Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає: це – фейк!  

Сьогодні росЗМІ заявили, що 10 танків ЗСУ нібито перейшли кордон та атакували Білгородську область. Маячню пропагандистських видань довелося спростовувати голові адміністрації Бєлгородського району. Навіть російський чиновник отетерів від такої відвертої брехні.

 Хакери зламали ефір українського ТБ і в рухомому рядку повідомили про нібито "вбивство президента" і попросили "скласти зброю". Не ведіться на такі повідомлення! Президент на місці, ЗСУ не здається!

Санкціями по агресору!

"Головна мета санкцій проти московії та нових пропозицій щодо їх посилення полягає в тому, щоб змусити агресора припинити цю жахливу війну проти України". Про це сказав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час презентації Плану дій щодо посилення санкцій проти московії, який напрацювала міжнародна експертна група Єрмака-Макфола.

Тиснути на росію потрібно усіма можливими способами. Відтепер Велика Британія вводить ембарго на імпорт срібла, лісу та високоякісних продуктів із росії. Також Велика Британія підвищить мита на 96 категорій товарів із росії та білорусі. Серед них були алмази та каучук, а також живі тварини, продукти харчування, одяг, транспортні засоби, музичні інструменти тощо. З новими санкціями загальна сума імпортних мит і заборон на російські товари сягне понад 1 мільярд фунтів.

У Білому домі заявили, що США на даному етапі не обговорюють з росією можливість скасування санкцій, "цей діалог неможливий через голову України".

 Аналогічну заяву сьогодні зробила Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок.  За її словами, Євросоюз не зніме санкції з рф доти, доки російські війська залишатимуться на території України. "ЄС не відступить від санкцій, поки путінська зброя не замовкне і він не виведе свої війська з території України. Ми ще більше посилимо тиск на російську військову машину і водночас зробимо все для того, щоб надалі підтримати Україну озброєннями та технікою",  – заявила Бербок.

Презентовано План групи Єрмака-Макфола щодо посилення санкцій проти росії:

  • Повне ембарго на російський газ та нафту
  • Замороження всіх банківських активів росії та Білорусії
  • Посилення торговельних обмежень щодо російських товарів
  • Визначення рф та Білорусії спонсорами тероризму, російської армії та політичних партій – терористичними організаціями
  • Внесення рф до чорного списку FATF
  • Розширення персональних санкцій проти посадовців та їхніх сімей, державних корпорацій
  • Підвищення прозорості та поглиблення координації між союзниками, державами та партнерами
  • Прозорість фінансових та торгових операцій для перешкоджання торгівлі та інвестиціям у рф
  • Впровадження засобів вторинних санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які надаватимуть росії та Білорусії послуги з обходу обмежувальних заходів.

Нідерланди мають намір відмовитися від імпорту російських енергоносіїв до 2023 року. Уряд Нідерландів субсидуватиме енергетичні компанії для заповнення свого газосховища Бергермеєр до 70% потужності до кінця року, – заявив CNN у п'ятницю представник Міністерства економіки та кліматичної політики Пітер тен Брюггенкате.

Німецький канцлер Олаф Шольц висловився проти ембарго на імпорт російського газу, бо вважає, що це не зупинить війну. Він додав, що заборона може призвести до "драматичної економічної кризи, скорочення мільйонів робочих місць та закриття заводів, які більше ніколи не відкриються".

Життя з урахуванням бойових дій

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення в Україну, щоб вирішити проблему людей, які вимушено виїхали за кордон без документів. Про це міністр повідомив у четвер у своєму Twitter.

Митрополит Єпіфаній закликав парафіян залишатися на Великдень вдома та слідкувати за богослужіннями через пряму трансляцію

Укрпошта анонсувала випуск ще однієї марки. Марку "Рускій воєнний корабель" почали продавати 12 квітня і за 8 днів люди розкупили увесь тираж. Зараз її можна купити тільки онлайн. Тож Укрпошта вирішила випустити ще марку, яка вийде більшим тиражем та, за твердженням гендиректора компанії, точно сподобається усім.

Авіакомпанія WizzAir почала продавати квитки до Києва, Львова, Одеси на липень, а також квитки з Києва, Львова, Одеси. Віримо у Перемогу та в ЗСУ, так, як в це вірить WizzAir!

А на благодійному аукціоні за поштову марку з "русскім кораблем" заплатилили 5 млн гривень. За право заполучити знакову марку змагалися 56 учасників з понад чотирьох країн, повідомили у Prozorro.Продажі. Під час торгів ціна лоту зросла у 200 разів – до п'яти мільйонів гривень. За п'ять мільйонів гривень переможець лоту отримає: набір марок та конверти з підписами автора фрази, морського піхотинця Романа Грибова й генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського. Щойно переможець аукціону внесе запропоновану суму, гроші перерахують на допомогу Збройним силам України!

До речі, Україна визнала затонулий крейсер "Москва" об'єктом своєї підводної культурної спадщини. У реєстрі культурних об'єктів колишній флагман Чорноморського флоту значиться під номером 2064.

Авіакомпанія WizzAir почала продавати квитки до Києва, Львова, Одеси на липень, а також квитки з Києва, Львова, Одеси. Віримо у Перемогу та в ЗСУ, так, як в це вірить WizzAir!

У нідерландській Гаазі закінчився останній змагальний день "Ігор Нескорених". Загалом на Іграх Україна завоювала 5 золотих, 5 срібних та 6 бронзових медалей.

Київ і область

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

Фото нашої легендарної "Мрії", знищеної рашистами. Наразі Нацполіція проводить слідчі дії на місці знищення літака

Добра новина: між Ірпенем та Києвом відновлюють роботу громадського транспорту. Перші маршрутки планують запустити 25 квітня.

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко розповів, що вже вдалося відновити в Київській області:

  • розчистили понад 300 кілометрів доріг та вулиць;
  • відновлено рух на семи переправах. Роботи з облаштування восьми переправ біля зруйнованих мостів продовжуються;
  • у Бучі вдалося частково відновити мобільний зв'язок. Також у місті розпочали встановлення вікон;
  • у Броварах відновили електро- та водопостачання;
  • впродовж доби світло під'єднали у 29 населених пунктах, а газопостачання відновили у 91 населених пунктах;
  • у звільненому Чорнобилі, Іванкові та Димері повноцінно запрацювали підрозділи ДСНС.

У столиці до інтернету підключили 815 укриттів, що дозволить людям не втрачати зв'язок під час воєнних дій. Про це заступник голови КМДА Петро Оленич повідомив у Телеграмі. 

І це дуже актуально, адже тривалість повітряних тривог у Києві перевищила 500 годин — це більше третини війни. З початку повномасштабного вторгнення росії повітряна тривога у Києві звучала 309 разів, 37% часу всіх 56 днів війни.

Виявлено ще 11 убитих громадян у місцях масового поховання у Бородянці та Гавронщині.

Загалом на території Київщини вже виявили тіла 1084 цивільних осіб. Від 50% до 75% з них були вбиті зі стрілецької зброї в залежності від населеного пункту.

А це пані Марія та її пес. Так обидві й сиділи, коли у Горенці (це біля Бучі) було пекло. Старенька намотувала на собаку хустку, щоб не так сильно лякався обстрілів. Щоб. Собака. Не лякався. Ми зі скаженою ордою ніколи й не були братами.

Донеччина і Луганщина

Генштаб повідомляє: 

  • Ворог здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Зарічне та, силами до батальйону, намагається наступати в районі населеного пункту Рубіжне.
  • Тривають оборонні бої з противником у напрямку населених пунктів Новтошківське та Попасна
  • Армія рф продовжує намагатися за підтримки артилерії здійснювати штурмові дії в районі населеного пункту Мар'їнка. 
  • Також ворог намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. 

Противник продовжує зазнавати втрат. За наявною інформацією, 20 квітня цього року, у центральну районну лікарню міста Новоайдар було доставлено чергову партію поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації (близько 220 осіб) та понад 50 тіл загиблих загарбників.

Луганщина: потягом доби російська армія здійснила 11 обстрілів: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Рубіжне, Гірська громада. Зруйновано 7 будинків, Поранено 4 цивільних та трьох поліцейських.

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

В одному з будинків Сєвєродонецька не розірвалася авіаційна ракета. Її своєчасно знайшли піротехніки ДСНС, які перевіряли багатоповерхівку на наявність залишків вибухонебезпечних предметів, – повідомив начальник обласної військової адміністрації 22 квітня зранку. "В одній із багатостраждальних багатоповерхівок в нових районах міста знайдені два артилерійські снаряди 152 мм, один – 122 мм, а також некерований реактивний снаряд С-8. Це – наслідок авіаційного бомбардування міста. Всі ВНП вилучені та знешкоджені. Загрози людям, які залишаються в квартирах та підвалах, немає", – зазначив Сергій Гайдай.

ГУР повідомляє, що путін кине на "Азовсталь" росгвардію та ФСБ. "Росіяни справді можуть відмовитись від широкомасштабного штурму "Азовсталі.  Але, за нашими даними, вони планують залучити росгвардію, інші структури, зокрема ФСБ, які продовжуватимуть наступ на завод, щоб знищити наш опір", – заявив представник ГУР Скибицький.

А для цивільних Маріуполя російські окупанти влаштували "фільтраційні" табори, де ділять чоловіків на категорії. Деяких відразу кидають у тюрми, інших змушують виконувати "чорну" роботу, – повідомляє мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Як повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, завдяки супутниковим знімкам знайдено ще одне місце поховання маріупольців. Цього разу у Лівобережному районі біля цвинтаря с.  Виноградне. Це знову підтверджує те, що окупанти прибирають загиблих маріупольців у кожному районі міста.

Росіяни продовжують цілеспрямовано нищити цивільну інфраструктуру Донеччини. Сьогодні найбільшого удару було завдано по Слов'янську: вночі росіяни обстріляли місто, ймовірно, касетними боєприпасами. Пошкоджено 9 багатоповерхівок і 12 приватних будинків, школа, крамниця і зупинки автотранспорту. Наразі тривають роботи з відновлення електро- і газопостачання.

У Лимані росіяни застосували РСЗО "Ураган" і поцілили в Обласну травматологічну лікарню. Знищена вщент адміністративна будівля в Олександрівці. Там же пошкоджено багатоповерховий будинок. За попередньою інформацією, жертв немає. У Світлодарську вночі пошкоджень зазнала одна багатоповерхівка – без постраждалих. Під артилерійським вогнем опинилося і Добропілля: пошкоджено адміністративну будівлю, поранено щонайменше двоє людей.

Загалом сьогодні окупанти обстріляли 20 населених пунктів, у яких зруйнували або пошкодили 34 цивільні об'єкти, повідомив голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко.

Рубіжне опинилося під обстрілами із самого ранку – навіть евакуаційний автобус не зміг дістатися міста, повідомляє голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. Непросто було і в Попасній, звідки автобус повернувся із пошкодженнями, бо потрапив від вогонь росіян. Але ж 33 місцевих жителів вивезли. У цих двох населених пунктах сьогодні пошкоджені дві багатоповерхівки, де зайнялися дві квартири, а також приватний житловий будинок. З-під обстрілів врятована одна людина.

Харківщина

Харків: уночі окупанти знову періодично наносили артилерійські удари. В Київському районі міста горіли складські будівлі, постраждалих немає.

По області активні бої тривають в Ізюмському напрямку.

22 квітня російські війська обстріляли смт Коротич Харківського району. Внаслідок обстрілу загинув чоловік, ще шестеро мирних жителів отримали поранення, – повідомили у Харківській обласній прокуратурі. Пошкоджено та зруйновано складські приміщення, а також вантажівки.

Меру Балаклії Івану Столбовому інкримінують держзраду, йому заочно оголосили підозру. Після окупації міста на початку березня військами рф, міський голова перейшов на бік ворога. 28 березня міський голова-зрадник провів нараду керівництва Балаклійської міської ради, під час якої агітував своїх заступників до лояльного відношення як до окупаційних військ, так і до росії в цілому. 7 квітня стало відомо, що балаклійський міський голова Іван Столбовий покинув територію громади та поїхав до росії.

Запоріжжя

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

Подробиці вчорашніх ударів по Запоріжжю від голови ОВА Олексія Старуха: Перша ракета впала на острів Хортиця в районі мосту Преображенського. В цей момент по мосту рухався евакуаційний потяг Запоріжжя-Львів, в якому вибуховою хвилею вибило вікна чотирьох вагонів. Також вилетіли вікна автівок, які рухалися мостом. Другим ударом пошкоджено санаторій на острові Хортиця. Постраждало 8 громадян.

Партизани знищили вже близько 100 окупантів у Мелітополі, – заявив мер міста Іван Федоров.

Сьогодні зранку на Запоріжжі під час виконання технічного рейсу впав літак АН-26. Є постраждалі. Це цивільний літак, який ніякого відношення до ЗСУ не мав.

12:00 –  Наразі відомо про одного загиблого та двох поранених, на місці працюють рятувальники, – повідомили у Запорізькій ОВА. За попередньою інформацією,  літак зачепив електроопору, внаслідок чого загорівся двигун.

А в зайнятому військами рф Енергодарі росіяни почали записувати місцевих жителів на чергу на видачу 10 тисяч рублів, повідомляють Сили оборони Запорізького краю. За даними сил оборони, таким чином вони хочуть отримати від населення необхідні паспортні дані щодо "псевдореферендуму".

Сумщина

У Сумах в районі вулиць Роменської та Спартака продовжуються роботи з обстеження житлових будинків, що постраждали під час авіаудару. Також тривають відновлювальні роботи в Охтирському та Конотопському районах,– інформує голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

Херсонщина

Херсонщина: вночі лунали сильні вибухи на окраїнах міста. Найбільш критична ситуація у населених пунктах, які межують з сусідніми областями. Практично всі села Бериславського району (Нововоронцовська, Високопільська, Великоолександрівська, Калинівська ТГ) та частина сіл Херсонського району (Чорнобаївська, Станіславська ТГ) — на межі гуманітарної катастрофи.

Мер Олешків Херсонської області Євген Рищук повідомив, що з 23 квітня російські війська беруть на себе контроль та відповідальність за місто.  "З завтрашнього дня вже повністю рф бере на себе контроль та відповідальність за місто. Наразі вони посилено шукають представника, який очолив би місто. Не знаю, прізвища поки що не називають".

У Каховці російські окупанти облаштували кімнату тортур у приміщенні поліції, — повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Під час обстрілів російськими військовими села Нова Зоря на Херсонщині загинуло двоє людей, ще один отримав тяжкі поранення, прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за порушення законів та звичаїв війни.

Голову ОТГ з Херсонщини звільнили з російського полону. Окупанти викрали голову Нововоронцовської ОТГ Володимира Марчука 21 квітня, коли він супроводжував гуманітарну колону під час евакуації з регіону. Загарбники відповідатимуть за кожного полоненого!

Миколаївщина

Ввечері Миколаїв зазнав ракетних ударів. Інформації щодо постраждалих та жертв станом на ранок немає. На інших територіях області ситуація стабільна та контрольована.

Лікарні Миколаївської області: пошкоджені будівлі, вибиті шибки, все це — сліди від повномасштабного вторгнення армії рф в Україну. "Це не випадкові пошкодження, а цілеспрямоване руйнування закладів охорони здоров'я, які надають медичну допомогу. Вся суть першої за своєю терористичною сутністю російської армії", — сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час візиту до закладів охорони здоров'я Миколаївщини.

Чернігівщина

Хроніка подій: п'ятдесят восьмий день оборони України від російської агресії

Залізничне сполучення з Києва до Чернігова відновлено. Більше того, потяги тепер з новими сучасними вагонами українського виробництва. 

 На Чернігівщині триває розмінування території області. За добу групи піротехнічних робіт та підводного розмінування ДСНС 18 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів та виявили й вилучили 214 таких предметів, зокрема 2 авіабомби: ФАБ-500 та ФАБ-250. Всього ж від початку воєнних дій вилучено 16267 вибухонебезпечних предметів.

У Чернігові сапери-водолази відшукали та знищили надпотужну авіабомбу, яка не спрацювала під час бомбардування рашистами Чернігівського мосту.

Дніпропетровщина

У Дніпрі, з метою вшанування пам'яті захисників та захисниць України, дві вулиці перейменували на честь Січеславської та Холодноярської бригад Збройних Сил України. Відповідне рішення ухвалили депутати під час чергової сесії міськради.

Житомирщина

У Житомирі вирішили демонтувати танк, що стоїть на міській площі Перемоги. За словами міського голови Сергія Сухомліна, це зроблять символічно 9 травня. Танк встановили на честь 20-річчя Перемоги над німецькими військами у Другій світовій війні та визволення Житомира від окупації. Радянському танку в Україні вже не місце.

Кропивницький і область

Дві ворожі ракети збили ППО вчора над Кіровоградщиною, – повідомив Андрій Райкович, Кіровоградська ОВА.

Захід України

Степан Чарнецький

На Личаківському цвинтарі у Львові активісти знайшли могилу Степана Чарнецького – співавтора гімну Українських січових стрільців "Ой у лузі червона калина". Він народився на Тернопільщині, закінчив "Львівську Політехніку". Працював інженером, але став відомим завдяки надзвичайно активній творчій діяльності. Чарнецький – автор поезій, фейлетонів, памфлетів, літературно-мистецьких статей, нарисів із історії галицького театру, рецензій, мистецьких портретів, театральний референт, режисер і художній керівник.

3
1043

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: