fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:52 15 Кві 2022

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 15 квітня і вже п'ятдесят один день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Саме Донбас для росії – головна мішень. Саме Донбас росія хоче знищити. Саме Луганську і Донецьку область російські військові руйнують так, щоб від них лишилось тільки каміння і щоб там не залишилось людей взагалі. Вони примусово забирають мешканців цих областей в свою армію, кидають їх у найстрашніші бої, вони руйнують міста і села Донбасу, спалюють усе, що витримало 8 років війни", – сказав Володимир Зеленський у новому відеозверненні.

Ворог ще має багато сил для війни, він дуже довго готувався до цього, але ЗСУ дають достойну відсіч рашистській навалі. Наші воїни борються за кожний клаптик Української землі, наш народ став героєм для всього вільного світу.

Так, на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 8 атак ворога, знищено 4 танки, 6 бронетранспортерів, 4 бойових машини піхоти, а також 1 артилерійську систему противника.

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Епопея з палаючою "Москвою" завершилася. Увечері 13 квітня українська сторона повідомила, що в корабель-флагман ВМФ рф, крейсер "Москва", поцілили двома українськими ракетами, внаслідок чого він загорівся. росія визнала пожежу на судні, однак заявила, що вона сталась унаслідок детонації боєзапасу. Пентагон бачив упродовж вчорашнього дня крейсер "на плаву". І все ж таки вночі у Міноборони рф заявили, що крейсер "Москва" затонув. Це сталося під час буксирування. Шлях на х… виявився не простим, але все ж таки вірним.

Знищений українським "Нептуном" російський крейсер "Москва" став найдорожчою втратою рашистів у війні з Україною. Forbes розрахував приблизну вартість, порівнявши "Москву" с крейсером того ж класу "Україна", який в 1995 році був проданий китайцям за $720 млн.

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

А ще сьогодні своєрідний ювілей: завдяки нашим воїнам на 20 000 орків стало менше. Загарбники, які хотіли української землі, самі стали гумусом.

рф планувала вторгнення не 24, а 22 лютого. Вчора секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю BBC розповів про підготовку країни до нападу рф: "Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: "Друзі, 22 лютого починається війна". Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися. Доказом цього є те, що вже 50-й день ми тримаємо оборону".

Також Данілов розповів, що росіяни на роль керівництва України готували людей "у великих погонах", однак імена секретар називати відмовився: "Скажімо так, я розумію, кого вони готували на цю посаду. І це не Медведчук і не Янукович".

Загроза ракетних ударів зберігається по всій території України, нагадала заступниця міністра оборони Ганна Маляр: "Саме тому ми попереджаємо, щоб люди не поспішали повертатися до визволених міст, і саме тому треба серйозно ставитися до повітряної тривоги. Тому що зараз уже всі розслабилися, звикли до цього звуку, до повідомлень, але насправді це серйозна загроза", – наголосила Маляр.

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Станом на 8 годину 15 квітня 2022 року за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, з початку вторгнення російської федерації в Україні загинуло 198 дітей та постраждало 355 дітей. Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити не є можливим через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії, повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова.

 Гуманітарні коридори 

Ірина Верещук назвала маршрути, за якими сьогодні,15 квітня, евакуюватимуть людей:

  • З міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті. 
  • Сєвєродонецьк – Бахмут. Місце зборів: проспект Хіміків, 28.
  • Лисичанськ – Бахмут. Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.
  • Попасна – Бахмут. Місце зборів: вул. Первомайська, 42.
  • Гірське – Бахмут. Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.
  • Рубіжне – Бахмут. Місце зборів: вул. Чехова, 11.

Гуманітарні коридори на Луганщині працюватимуть за умови припинення обстрілів з боку окупаційних військ. 

20:00 – За сьогодні евакуювали 2 864 людини з Донецької, Луганської та Запорізької областей, повідомила очільниця МінТОТ Ірина Верещук.

З Маріуполя та Бердянська до Запоріжжя на власному транспорті доїхали 2 494 людини. З них 363 – з Маріуполя та 2 131 – з міст Запорізької області. 

З Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної, Попасної та селища Гірське вдалося евакуювати 370 людей. Евакуація відбулася попри порушення тиші – постійні обстріли з боку окупантів.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Не "москвою" єдиною. Ще один збитий Су-34 російських окупантів.

(RF-93823) з бортовим номером 31.

Українські захисники збили російський бойовий вертоліт Ка-52, — повідомляє 93 ОМБр Холодний Яр.

На початку квітня ворог спробував прорвати лінію оборони на Донеччині, але отримав "гостинну" зустріч, повідомили у Генштабі. Уже в селищі загарбників зустріла десантно-штурмова група морпіхів. В бою було знищено ворожий танк, три БМП-3 та два БТРи. Залишки "проривальників" накивали п'ятами. Загалом українські захисники захопили 16 бойових машин піхоти і п'ять БТР-82А. Частина цієї техніки вже виконує бойові завдання з українськими екіпажами!

Ядерна загроза

Зараз нічого не показує, що росія готується до ядерного удару по території України, але ворожа пропаганда спеціально розганяє ці чутки для нагнітання страху. Про це в ефірі телемарафону розповів радник голови МВС Вадим Денисенко. "Їх головний козир  — ядерна зброя, тому вони розганяють ці страхи на усіх фронтах. Ми маємо розуміти, що це останній козир путіна. Зараз на нас іде інформаційна атака і спроба ще раз підняти ставки в інформаційній війні", — сказав Денисенко.

путін може застосувати в Україні тактичну ядерну зброю, – вважає директор ЦРУ. "З огляду на потенційний відчай путіна та російського керівництва, враховуючи невдачі, з якими вони досі стикалися у військовому відношенні, ніхто з нас не може легковажно ставитися до загрози, що виходить від потенційного застосування тактичної ядерної зброї або ядерної зброї малої потужності", – заявив Вільям Бернс, виступаючи у Технологічному університеті Джорджії в Атланті. Скажений щур не має людської логіки, він не пожаліє ні своїх, ні чужих, ні навіть себе.

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю CNN, що "всі країни світу" мають бути готовими до того, що росія може застосувати тактичну ядерну зброю проти України. За словами Зеленського, путін може звернутися або до ядерної, або до хімічної зброї, бо не цінує життя народу України.  

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

ОАЕ надіслали до України вантажний літак із 50 тоннами гуманітарного вантажу та обладнаними автомобілями швидкої допомоги.

МВФ готовий долучитись до післявоєнного відновлення України. Про це повідомляє директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. "МВФ збільшив екстрене фінансування в розмірі $1,4 млрд, щоб допомогти Україні задовольнити негайні потреби у видатках. Минулого тижня ми також запустили спеціальний рахунок, який дає безпечний шлях для подальшого фінансування України. І разом із міжнародними партнерами ми готуємося до масштабних зусиль з відновлення, які будуть потрібні", – сказала Георгієва.

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Чехія передала Українській армії реактивні системи залпового вогню RM-70 Vampire. 

США в рамках нового пакету військової допомоги передадуть Україні гелікоптери Мі-17, "Ці 11 Мі-17 призначалися для Афганістану. Вони надходять із наших запасів", – сказав офіційний представник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу.  За словами Кірбі, раніше США вже передали Україні п'ять гелікоптерів.

Білий дім заявив, що поки що не готує візит президента США Джо Байдена в Україну

Влада Японії виділять 13 млрд ієн на допомогу Україні – це трохи більше 3 млрд гривень, – повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

А Канада передасть Україні броньовики та БТРи в рамках нового пакету допомоги, — пише National Post

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Віднині проїзд у громадському транспорті Польщі буде безкоштовним лише для біженців з України, які легально прибули до країни не раніше 24 лютого. У разі перевірки квитків контролерами необхідно буде надати документ, який підтверджує українське громадянство та прибуття до Польщі не раніше 24 лютого.  Нові правила діятимуть до 31 травня 2022 року.

Уряд спільно з ООН запустив дві програми виплат вимушеним переселенцям, про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль:

  • Вимушені переселенці, які потребують додаткового захисту, будуть отримувати по 2 200 гривень щомісяця на кожного члена родини. Ці кошти всесвітня продовольча програма ООН буде платити протягом трьох місяців.
  • Також управління верховного комісара ООН у справах біженців окремо допоможе нашим малозабезпеченим пенсіонерам серед вимушених переселенців. Їм так само буде додатково виплачуватись по 2 200 гривень. Цими виплатами плануємо охопити близько 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Раніше Уряд виділив по дві тисячі гривень кожному дорослому та по три тисячі гривень на кожну дитину в родині, яка була вимушено переміщена. На виплати такої допомоги вже спрямовано 578 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів допомогу отримають близько 155 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Новини від партнерів

В Іспанії на честь підтримки українців, перейменували на тиждень місто  Фуентес-де-Андалусія в Україну. Декілька вулиць зараз перейменовано на Київську, Маріупольську, Харківську, Херсонську та Одеську.

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

У місті живе близько 7 тисяч людей. Воно знаходиться неподалік Севільї. Символічно те, що міський прапор міста теж жовто-блакитний.

Про членство у ЄС: Україну оцінять за двома основними критеріями членства, після чого буде ухвалено рішення про її вступ до ЄС. Про це заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас. "Європейська комісія розпочала роботу над аналізом, як попросили держави-члени. Ця робота фокусується на тому, чи відповідає Україна двом основним критеріям для членства в ЄС: функціонуюча демократія та функціонуюча ринкова економіка", – сказав Маасікас.

Знищення кораблів "Москва" і "Саратов" змусять росію переглянути позицію в Чорному морі, – вважають у Міноборони Великобританії. Флагман Чорноморського флоту рф, крейсер виконував ключову роль як командного корабля, так і вузла протиповітряної оборони. 

Пошти Польщі, Швеції, Данії, Фінляндії та Австралії вже подали документи до Світового поштового союзу про припинення доставки відправлень до росії та Білорусі. До поштової блокади приєдналася і Латвійська пошта, яка у березні припинила поштові грошові перекази до країн-агресорів.

Посольство Італії відновить роботу у Києві після 17 квітня. Про це повідомив італійський міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо. "Ми останніми виїжджали з Києва і повернемося одними з перших", – цитують слова Ді Майо італійські ЗМІ

Роботу свого посольства у Києві з 15 квітня відновила Молдова. Також вже поновили роботу посольства Туреччини і Словенії. Раніше про повернення посольств до Києва заявили у Бельгії та Франції.

Реакція на звірства російської армії в Украіні

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Спікери сенатів Чехії та Польщі відвідали Ірпінь, Бучу та Бородянку. "Я шокований тим, що побачив. Це Голгофа ХХІ сторіччя. Ганебній агресії рф проти України немає виправдань. Ми вшановуємо загиблих і схиляємо голови перед героїчними захисниками… Звірства російських військових гірші, ніж можливо уявити. Це геноцид!", – заявив після візиту спікер Сенату Польщі Томаш Гродський. 

"Ми у Сенаті чеського парламенту знаємо, що відбувається в Україні, але вважаємо необхідним та правильним побачити цей жах на власні очі. Якщо хтось каже, що нібито мародерства, варварських вчинків і звірств не було – ми побачили, що ви помиляєтесь", – написав спікер Сенату Чехії Мілош Вистрчил. 

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Фото: Аліса Гусєва

На площі Штефансплатц у центрі Відня відбулася акція протесту проти зґвалтувань українок росіянами. Одягнуті у саморобні білі плаття зі слідами "крові" на них, дівчата синхронно лягли посеред площі. Акцію організувала ГО "Unlimited Democracy". У ній взяли участь близько 60 представниць різних національностей.

путін, після вторгнення в Україну, рівний Гітлеру. Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь. Надь додав, що путіна слід зупинити в Україні, перш ніж він зможе рухатися на Захід.

Закривавлену дитячу іграшку, яка була вилучена поліцією з обстріляного окупантами Краматорського вокзалу, відправили до ООН. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вже передав іграшку кризовому координатору ООН в Україні та представнику Генерального Секретаря Аміну Аваду. Він направить закривавлену іграшку як доказ воєнних злочинів в Міжнародний суд у Гаазі.

Що там на росії?

Кількість та масштаби ракетних ударів по об'єктах у Києві нарощуватимуться у відповідь на здійснення київськими силами диверсій на російській території, — погрожує Міноборони рф.

"Якщо Україна продовжить провокації з атаками на російські міста, росія буде змушена оголосити війну", – заявив пєсков. Українці і до цього знали, що в нас війна, а от для росіян це буде сюрпризом – помирати сюди їх будуть посилати вже не за контрактом.

Російський брехунець 

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

росія вигадує казки про "бойові" сільськогосподарські безпілотники. РосЗМІ розповсюдили інформацію про те, що в одній із залишених українських частин окупантам вдалося виявити бойові безпілотні літальні апарати з розпилювачами для рідин. "Ймовірно, дані літальні апарати могли застосовуватися для розпилення отруйних речовин для завдання шкоди як збройним силам росії, так і мирному населенню і сільгоспугіддям".

Насправді це не бойові безпілотники, а сільськогосподарський мультикоптер DJI AGRAS T30. Всеукраїнська федерація власників безпілотників (ВФВБ) повідомляє, що дрони належать їхньому клієнту – агрокомпанії з Херсонської області. 

Експерти Центру протидії дезінформації при РНБО України зібрали добірку фейків, маніпуляцій та дезінформаційних вкидів, що ворог продукував протягом 14.04.2022 року.   

  • В українському та російському сегментах соцмереж почалося широке тиражування відео, основною темою якого стало нібито примушування представниками "Правого сектору" військовослужбовців ЗСУ здійснювати розстріли цивільного населення. Як зазначається у відеозаписі,це повинно було стати "помстою за Бучу".    
  • міноборони рф стверджує, що "українські фахівці під контролем американських вчених брали проби води у великих річках України, щоб поширити збудники холери, черевного тифу та гепатиту". 
  •  міноборони рф стверджує, що "українські націоналісти планують підірвати естакаду над залізницею у Краматорському районі, щоб звинуватити зс рф у руйнуванні важливої інфраструктури".  

Застерігаємо: це все – фейки!

Росіяни самі обстріляли вчора селище у Брянській області, а потім звинуватили Україну. Про це свідчать свіжі перехоплення телефонних розмов окупантів, які оприлюднила Служба безпеки України. "Це наші хе#ачать», – каже дружині російський військовослужбовець, що зараз перебуває на Донеччині. Він отримав цю інформацію від свого командира. Окупант пояснює, що: "Така ж х#рня була і в чеченську війну.  Квартири підривали в Москві, типу що це терористи. Насправді це ФСБшники. Просто зараз вони [Україна] ніяк не могли дострілювати з такої відстані до Климового".

росія зажадала від США припинити озброювати Україну, погрожуючи інакше "непередбачуваними наслідками". Про це йдеться в офіційній дипломатичній ноті із москви, з копією якої ознайомилося видання The Washington Post.

На прес-конференції в москві дружина заарештованого в Украіні Медведчука Оксана Марченко стверджує, що його чоловіка катують і лякає світ карою господньою. "Я виступаю проти тортур. Те, що відбувається з Віктором – це просто людське неподобство. Такого не може бути. Ми не люди тоді. Чим більше звіриних вчинків ми чинимо один до одного, тим швидше Господь припинить існування цього людства", – сказала вона.

А що чутно про білорусів?

У Бресті проходять навчання десантників. 38-ма бригада МО РБ із залученням літака Іл-76 EW-004DE ВПС РБ проводять тренування  неподалік кордону з Польщею. 

Тим часом Рух "Супраціў" повідомляє, що білоруські партизани почали діяти на території росії. Орда впаде, це питання часу.

Вже відомо, що за останні 2 тижні рейкові партизани провели успішні акції з непридатності залізничних колій у Брянській, Орлівській, Смоленській та Курській областях. Для цього, зокрема, у релейних шафах СЦБ встановлюють спеціальні пристрої, які спрацьовують за таймером і повністю випалюють внутрішнє обладнання релейної шафи.

Санкціями по агресору!

Питання пом'якшення антиросійських санкцій може увійти у можливу майбутню мирну угоду Києва з москвою, але рішення Вашингтон залишає за українською стороною, пише британська газета Financial Times з посиланням на заступника держсекретаря США з економічних справ Хосе Фернандеса. Як заявив газеті Фернандес, США має "довгий список" подальших санкцій, запланованих проти росії.  За його словами, США працюють із Європою над додатковими заходами проти москви.

Президент Польщі підписав закон про ембарго на російське вугілля.

Відповідно до закону, уряд Польщі може заморожувати активи осіб, які підтримали російську агресію.

У ЄС почали розробляти найскладнішу міру покарання для росії – ембарго на російські нафтопродукти. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на офіційні особи ЄС. За даними видання, ЄС зараз рухається до прийняття поетапної заборони, покликаної дати Німеччині та іншим країнам час для пошуку альтернативних постачальників.  Аналогічний підхід був застосований для заборони імпорту російського вугілля – він передбачає чотиримісячний перехідний період. Однак питання нафтового ембарго не виноситиметься на обговорення в ЄС до закінчення виборів у Франції (другий тур 24 квітня) – щоб вплив на ціни не допоміг перемогти кандидату від правих популістів Марін Ле Пен.

Франція заарештувала нерухомість російських олігархів. В рамках санкцій заморожено вілли близького друга путіна Аркадія Ротенберга. Олександра Пономаренка, формального власника палацу путіна в Геленджику, віллу  власника СУЕК та «Єврохіму» Андрія Мельниченка, будинок колишнього голови правління та співвласника "Сібура" Дмитра Конова та 2 готелі, які належать Олені Єрмаковій, дружині мільярдера Геннадія Тимченка.

рф втрачатиме 1 млрд доларів щодня через нові санкції, — заявив радник Президента Олег Устенко. Йдеться про санкції, які включатимуть ембарго з боку ЄС на російську нафту.  За словами Устенка, це питання вже вирішено.

Життя з урахуванням бойових дій

За даними Організації, на батьківщину повернулося вже 870 тисяч людей. Кожного дня в Україну повертається близько 30 тисяч людей і ця цифра зростатиме. В ООН прогнозують, що міграція назад до України викликає нові гуманітарні проблеми. "Це неминуче створить нові проблеми для гуманітарного реагування на кризу, оскільки людям буде потрібна підтримка для реінтеграції у свої спільноти або пошуку відповідних приймаючих спільнот, якщо повернення до своїх будинків неможливе або недоцільне", – йдеться у звіті організації.

У чиновників, які виїхали за кордон, є час до 25 квітня, щоб повернутися в Україну, повідомляє Кабмін. Якщо у призначений термін вони цього не зроблять, можуть застосувати дисциплінарне стягнення, аж до звільнення. Ну така собі мотивація…

Монобанк випустив нову обкладинку для віртуальних карт із зображенням палаючого крейсера "Москва". На тонучому крейсері замість озброєння зображені охоплені вогнем кремлівські вежі та Храм Василя Блаженного. 

 Церкви не порушуватимуть комендантську годину на Великдень. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на інформацію поліції, Православної церкви України та Української греко-католицької церкви. "Культові споруди в період комендантської години буде закрито", – повідомили в поліції.

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти та партнерами запускають проєкт «Ukraine Now and Forever». Основна мета проєкту ─ направлення уваги світу до української культури і мистецтва та подальша консолідація міжнародної спільноти у спротиві російській агресії. Ukraine Now and Forever обʼєднає різні ініціативи та представить світу українську культуру і мистецтво у своїй самобутності та розмаїтті. У його межах заплановано ─  концертів, театральних та виставкових проектів, презентацій проектів українських митців та авторів, публічних дискусій з українськими інтелектуалами.

В Україні спадає пандемія коронавірусу.  Але через війну статистика зараз може бути неточною, – міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону. А ви ще пам'ятаєте про "корону"?

У продаж надійшла поштова марка з усіма відомим гаслом про рускій воєнний корабль. І за нею вже вишикувалися черги. Символічно вийшло, що саме в ці дати один з найбільших російських крейсерів "Москва" й пішов по відповідному курсу.

У "Дії" знову з'явилися водійське посвідчення та техпаспорт. На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну таку можливість у додатку вимкнули заради безпеки. Зараз Єдиний держреєстр транспортних засобів МВС знову запрацював, тож права і техпаспорт підтягнуться в "Дію" автоматично після авторизації в застосунку.

Київ і область

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Поліція Київської області спільно з французькими жандармами вже фіксує військові злочини рф. Головний слідчий Київської області Віктор Луговий зазначив, що Поліція Київщини щодня продовжує документувати військові злочини агресорів. Наразі до України прибуло 18 французьких жандармів, які працюють безпосередньо на деокупованих територіях, а також у лабораторіях. 

Історію жителя Київщини, який самостійно ліквідував 12 російських окупантів, – розповідає ГУР. Чоловікові вдалося знищити екіпаж ворожої БТР, що проривався до Києва. "Маючи власну спортивну та мисливську зброю, провів кілька вилазок у тилу ворога.  Як результат – ліквідовано 12 військовослужбовців супротивника, які здійснювали бойове патрулювання та охорону поблизу місцевого храму УПЦ МП, який використовувався як опорний пункт та склад медикаментів та пального". Наших людей перемогти неможливо!

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Так зараз виглядає Гостомель, який одним із перших прийняв хвилю російських нищівників 24 лютого. Попереду — довгий шлях відбудови. 

На Київщині за дев'ять днів очистили сотні кілометрів доріг. У Київській області будують шість тимчасових переправ, щоб сполучити міста з Києвом і забезпечити проїзд та доставку вантажів, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Вже відкрили рух двома переправами: 

  • через річку Ірпінь у селі Романівка,
  • через річку Здвиж селі Катюжанка.

Депутати Київради підтримали перейменування столичного скверу дружби між Києвом та Москвою (на Теремках) на сквер Героїв Маріуполя. За словами мера Кличка, також сьогодні Київрада ухвалила низку перейменувань міських об'єктів, проекти рішень щодо яких вже були підготовлені та пройшли необхідні процедури. "У Києві ще є десятки вулиць та об'єктів з назвами, пов'язаними з агресором. Їхнє перейменування – актуальне. Тому ми виробляємо нові назви, які носитимуть вулиці, проспекти, станції метро та інші об'єкти. На ці процедури ми приділили час до 9 травня.  Пропрацюємо пакетом та ухвалимо комплексне рішення на засіданні Київради", – сказав Віталій Кличко.

На Київщині зранку було чутно вибухи у Васильківській громаді, за попередніми даними спрацювала ППО.

17:00 – Агентство AFP повідомило про нічний ракетний удар по заводу "Візар" під Києвом. Наразі офіційного коментаря від української влади не було. За словами журналістів, цей завод виробляв ракети "Нептун", які використовували для ураження російського військового крейсера "Москва".

Сьогодні окупанти здійснили три ракетні удари по об'єктах Київської області. 

"Ми не виключаємо можливості повторних ударів по будь-яких об'єктах, до цього треба бути готовим. Тому мої рекомендації: повернення до Києва слід залишити на більш спокійні часи", — сказав очільник Київської ОВА Олександр Павлюк.

У звільнених від окупантів населених пунктах Київщини вже виявили тіла понад 900 цивільних громадян. Багато з них померли від вогнепальних поранень, повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

 Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: п'ятдесят перший день оборони України від російської агресії

Росіяни звечора 14 квітня обстрілюють Кремінну. Одна людина загинула, пʼятеро отримали осколкові поранення. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

У Луганській області російські війська намагаються встановити контроль над Попасною, Рубіжним та обласним центром – Сєвєродонецьком, який є головною метою противника. Про це повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. За його словами, найбільш небезпечна обстановка цієї ночі була в Рубіжному та Попасній. Російські телеграм-канали пишуть, що війська рф і "ЛНР" вже просуваються центром Попасної і взяли міськадміністрацію. Але Гайдай це заперечує. Каже, що противнику до населеного пункту зайти не вдалося.

російські війська в Маріуполі почали процес ексгумації тіл місцевих жителів, які були поховані у дворах. Окрім того, у кожному дворі є "смотрящій", він забороняє ховати загиблих. Куди направляють тіла померлих і яка їх подальша доля – невідомо. Ймовірно, таким чином рашисти намагаються приховати сліди своїх звірств. Адже в місті працюють 13 мобільних крематоріїв. Повідомляє Маріупольська міська рада.

Сьогодні противник намагався провести штурм Мар'їнки, але, як заявили ЗСУ, успіху не мав.

У Міноборони повідомляють, що ситуація у Маріуполі складна і важка, зараз тривають бої, проте російській армії не вдається повністю взяти місто. Маріуполь – це Україна! Усе зруйноване – відновимо, знищене – відбудуємо! На фото, як Маріуполь виглядає сьогодні.

Харківщина

14 квітня через обстріл с.  Олександрівка на Харківщині поранено двох дітей 9 та 11 років, – повідомила прокуратура.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що таких руйнувань, які завдають російські окупанти, у Харкові не було останніх 80 років. За його словами, руйнування Харкова ще раз підтверджує, наскільки безглуздим є вторгнення росії.

Близько 10 людей загинули внаслідок обстрілу російськими військовими цивільних автобусів біля смт Борова на Харківщині 14 квітня, ще до 30 мирних жителів — поранені, повідомили у прокуратурі області. Точну кількість потерпілих, обставини та маршрут автобусів правоохоронці встановлюють — Борова перебуває у тимчасовій окупації.

Мер Куп'янська Харківської області Геннадій Мацегора після здачі міста російським окупантам утік до росії. "Йому повідомили про підозру. І, за нашою інформацією, він уже зі своєю родиною виїхав на територію рф. Власне, як і мер міста Балаклія – там така сама історія була: він публічно заявив, що підтримує окупантів", – розповів голова Харківської ОВД  Олег Синєгубов.

17:00 – Окупанти обстріляли один із житлових районів Харкова. 35 людей поранені, з них — 9 дітей. Загинули — 10 людей, серед них — одна дитина семи місяців. Усім постраждалим медики надають екстрену допомогу. "Прошу вас, жителі Харкова, без крайньої необхідності зараз не перебувати на вулицях", — попросив Синєгубов.

Херсонщина

На Херсонщині внаслідок того, що здетонував касетний снаряд, загинув місцевий житель, повідомила Нововоронцовська територіальна громада. Ще один парубок отримав поранення.

Вчора російські прапори з'явилися над Олешківською адміністрацією, а сьогодні окупанти зняли українські прапори у Скадовську та почепили свої триколірні ганчірки. Про це повідомляє міський голова Олександр Яковлєв.

Але є і гарна новина:  на Херсонщині з полону повернули 5 українських військових — їх обміняли на чотирьох росіян.

Окупанти проводять обшуки в Олешках: вибивають двері у соцслужбах, комунальних закладах. Що шукають невідомо,  – розказав міський  голова Євген Рищук.

Просування українських військ на Херсонщині розпочнеться "дуже скоро", – заявила спікер Морської охорони Держприкордонслужби Наталія Гуменюк. Вона додала, що у самому Херсоні продовжується агітація окупантами населення до організації квазіреспубліки, проте херсонці не піддаються. "Тримайтеся, ми скоро будемо", – наголосила вона.

Одещина

На Одещині українські військові збили ворожий безпілотник "Орлан-10", – повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Також в Одеській ОВА нагадують, що пересуватися територією узбережжя Одеси та області може бути небезпечно через замінування. "Міна може вибухнути за пару секунд, звертайте увагу на попереджувальні знаки. Навіть фотографуватися біля боєприпасів чи мін не можна, адже боєприпас міг стати чутливим до спалаху чи сигналу", – наголосив Братчук.

Миколаївщина

Як повідомляють місцеві, Миколаїв третю добу без водопостачання: городяни набирають воду з річки в каністри, біля джерел збираються черги. Про це розповів миколаївський сайт Novosti N. Централізоване водопостачання у Миколаєві припинилося у другій половині дня у вівторок, 12 квітня без офіційно озвучених причин. Телеграм-канали повідомили, що під час боїв постраждала труба водоводу Миколаїв-Дніпро біля села Киселівка (на фото – розлив води з водоводу після обстрілу). "Коли буде відремонтовано водовід і чи відремонтовано взагалі – невідомо", – пишуть Novosti N.

У ніч російські війська намагалися захопити спостережний пост на Миколаївщині та провести розвідку українських позицій на Херсонщині. Атаку на пост відбили, а розвідувальну групу знищили.

Протягом дня ворог хаотично обстрілює житлові квартали, культурні об'єкти та приватні підприємства Миколаєва. Росіяни вкотре застосовують заборонені міжнародними договорами касетні боєзапаси невибіркового ураження. По місту б'ють реактивними системами залпового вогню. На жаль, серед цивільного населення є загиблі та поранені.

20:00 – На Миколаївщині війська рф обстріляли відділення "Нової Пошти" — загинули щонайменше троє людей. "Поясніть, навіщо стріляти дорогою ракетою в цивільне відділення нової пошти?", — написав Віталій Кім. А пояснення тут одне – росіянам просто подобається вбивати.

Дніпропетровщина

Російські війська обстріляли околиці Криворізького району із систем залпового вогню. Удари нанесли зі сторони Херсонщини, загиблих і травмованих немає.

Запоріжжя

Окупанти відкрили вогонь з артилерії по містечку Михайлівка та селу Орлянське. Про це повідомили на сторінці Запорізької ОВА. В результаті було пошкоджено кілька жилих будинків у центрі міста та приватний сектор, знищено продуктовий магазин та пошкоджено депо на залізничній станції "Таврійськ»". Є одна загибла людина, ще 5 отримали поранення. 

А в окупованому Енергодарі загарбники роздають листівки із закликом їм коритися: ""Повернення до колишнього неонацистського режиму не буде. росія прийшла до вашого регіону назавжди і нікуди не піде", – у листівці пишуть, що в місті "сформовано орган місцевого самоврядування" і тепер, щоб займатися торгівлею, потрібно платити податки окупантам і домовлятися з самопроголошеним головою адміністрації міста. Про це розповіла омбудсмен Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Житомирщина

З 14 квітня перекрили проїзд дорогою М06 Київ – Чоп. Про це повідомляє Укравтодор на своїй сторінці в мережі Facebook. Закрили ділянку з 49 по 52 кілометр та під'їзди до траси поблизу 51 кілометра. Обмеження діятимуть щонайменше три дні. Дорогу перекрили, бо вона поки що не є зовсім безпечною для руху.

Чернігівщина

Сьогодні зранку російські війська обстріляли позиції прикордонників в Сновській громаді, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Корюківської РВА Іван Ващенко. Попередньо, по території біля населеного пункту Сеньківка був мінометний обстріл в два етапи з території рф. Постраждалих серед прикордонників немає. "Насправді, небезпеки особливої немає, тому що це обстріл, як кажуть росіяни "беспокоющий". Просто, щоб тримати в тонусі наші ЗСУ, але ми даємо гідну відсіч", сказав Іван Ващенко.

Російські війська вже вдруге за сьогоднішній день обстріляли контрольно-прикордонний пункт "Сеньківка". Обстріл розпочався об 11:50 та закінчився приблизно о 12:00.

До Чернігова вперше з часу розблокування прибув потяг. Про це повідомив кореспондент Центру стратегічних комунікацій, який зараз перебуває у Чернігові. Потяг приїхав без пасажирів, але привіз до міста гуманітарну допомогу у супроводі керівництва Укрзалізниці. Вже завтра мешканці Чернігова зможуть поїхати цим потягом до Києва.

Захід України

В Ужгороді перейменують 58 вулиць, назви яких пов'язані із росією. Про це повідомляє прес-служба Ужгородської міськради. "Перевагу при визначенні нових назв будуть віддавати гідним місцевим діячам", – повідомляють у міськраді Ужгорода. Де можливо та доречно – повернуть історичні назви, які були ще до радянського періоду. А назви на честь героїв нинішньої війни з'являться після перемоги – заявляє міськрада.

У львівському парку "На Валах" встановили інсталяцію "Великодній коридор життя" – символ гуманітарних та евакуаційних коридорів. П'ять тисяч синіх та жовтих крашанок протягом трьох тижнів розфарбовували люди з Краматорська, Маріуполя, Рубіжного, Попасної та Сєвєродонецька.

65
1295

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: