fbpx
Сьогодні
Розбір 08:30 24 Лют 2024

Не лише переговори про вступ до ЄС: 5 досягнень другого року війни, які ви могли не помітити

Другий рік повномасштабної війни виявився суперечливим: з одного боку, український контрнаступ не приніс швидких результатів, на які сподівалося суспільство. Водночас рік тому росіяни планували захопити всю Донецьку область, але наші захисники зупинили ворога. Європейський Союз починає з нами перемовини про вступ. А український ВПК набирає обертів: за місяць ми виробляємо десятки тисяч снарядів та по 6 САУ Богдана, випуск бронетехніки зріс у рази. Однак крім цих максимально медійних досягнень були й інші, не менш важливі. Про них і розповідаємо.

English version here

1. Українці не лише топлять російські кораблі, а виграють битву за Чорне море (це рятує нашу економіку)

За версією одного з мемів у соцмережах, від початку війни росіяни запитують українців, як воно — бути країною без флоту. На що у нас відповідають: а скоро самі дізнаєтеся!

Справді, у наших ВМС немає жодного бойового корабля, а у росіян — цілий чорноморський флот, який обстрілював наші міста ракетами, а коли зупинився "зерновий коридор", то ще й блокував порти.

Але наші воєначальники знайшли вихід під назвою "повторити на морі тактику, яка спрацювала на суші". З осені 2022-го українці атакують росіян недорогими, але сучасними й швидкісними дронами-камікадзе з дистанційним керуванням. На такий випадок наші інженери розробили одразу кілька моделей: ГУР застосовує дрони "Магура", а у СБУ є "Морський малюк" (явний натяк на прізвище очільника Служби).

Іншим ноу-хау стали дальні удари по кораблях ракетами "Storm Shadow" з наших Су-24 — теоретично, це зброя проти стаціонарних наземних цілей на зразок штабів чи складів. Але ж судно в порту теж можна вважати "нерухомістю", чи не так?

Як стане ясно потім, Сили оборони почали свій "морський контрнаступ" ще в кінці серпня. Тоді бійці ГУР звільнили "вишки Бойка", де у росіян були радіолокаційні системи. Далі ЗСУ "Нептуном" знищили радар і систему ППО в Криму, поряд з півостровом — ліквідували російську систему стеження "Прєдєл", іншим військовим об'єктам теж дісталося.

Здавалося, що це суто ляпаси путіну, а насправді — чіткий план. Українці методично вибивають ППО і радари, без яких російський флот вже не може вчасно засікти "Storm Shadow" чи флотилію дронів. І постійно пропускає удари (відзначимо й нашу розвідку, яка відмінно знаходить цілі для ракет і безпілотників).

За тим, що було далі, українці стежили буквально онлайн, тому нагадаємо коротко. Ракетними ударами наші захисники вивели з ладу ВДК "Мінськ", підводний човен "Ростов-на-Дону" і корвет "Аскольд" (їх чекає звалище чи багаторічна реставрація), пошкодивши заодно корабельний завод "Залів". Від ВДК "Новочеркаськ" лишилися самі уламки. І це не рахуючи регулярних ударів по наземних цілях, прилетіло навіть у штаб російського флоту.

Тим часом морські дрони затопили ВДК "Цезар Куніков", корвет "Івановєц" та два десантні судна класів "Серна" і "Акула". А ще — пошкодили ВДК "Олєнєгорскій горняк", корвети "Самум", "Сєргєй Котов" і "Павєл Дєржавін", буксир, розвідувальне судно і танкер.

Не дивно, що в кінці минулого року основні сили флоту рф втекли до Новоросійська, а коли виходять у море, то воліють ховатися. Завдяки цьому українська влада переконала судновласників знову заходити до Одеси та інших портів, навіть без російських "гарантій". І лише за серпень-грудень 2023 року наша країна експортувала морем близько 13 мільйонів тонн різних товарів на 400 кораблях. А українські інженери вже розробляють нові, підводні дрони.

2. Країна розбудувала "армію дронів", без якої Сили оборони зараз не встояли б

За понад 4 місяці боїв за Авдіївку наші Сили Оборони знищили понад 1100 одиниць бронетехніки та 248 артсистем — і це за тотальної нестачі снарядів. У цьому українцям допомогли дрони, які почасти "підміняли" артилерію на полі бою.

Насправді українські бійці активно користувалися дронами ще в часи АТО, не кажучи про 2022 рік. Але минулий рік можна вважати проривним, адже наші армійці перетворили безпілотну авіацію на фактично новий рід військ (визнанням чого і стало створення Сил безпілотних систем на чолі з полковником Вадимом Сухаревським).

Судіть самі: у Силах Оборони з'являються окремі підрозділи операторів БПЛА, формується бойова тактика і схеми взаємодії різних дронів. Причому бійці вже не мають вчитися самі, бо їх організовано готують як державні центри, так і волонтерські ініціативи.

Тим часом дроноробство стає одним з основних напрямів нашого ВПК: компанії запускають нові заводи, і за словами очільника Мінстратегпрому Олександра Камишина, ми вже виробляємо тисячі дронів на місяць. А у планах – десятки тисяч щомісяця та понад мільйон до кінця року (додайте і те, що купують волонтери).

І це серйозно посилює Сили Оборони, адже БПЛА зараз діють буквально на всіх етапах бою. Квадрокоптери на зразок "Мавіка" і великі крила (як "Лелека") виявляють ворога чи розвідують його позиції. Дрони-бомбардувальники (від модифікованого "Мавіка" до важких апаратів штибу вітчизняного Vampire) скидають снаряди на росіян чи їхню техніку. FPV-дрони працюють у ролі масових і високоточних камікадзе. Одна бригада використовує 500-600, а то і тисячу таких апаратів на місяць.

Завдяки їм наші армійці відбивають штурми, здалеку дістають ворожу техніку (наприклад, за один день "Птахи Мадяра" знищили 8 танків і БМП), полюють на російську артилерію, знаходять цілі для своїх гармат та навіть влаштовують ворогу нічні бомбардування.

 

Без дронів українцям довелося б щодня зупиняти російську піхоту і техніку в ближньому бою, витримувати ще сильніші обстріли — а це постійні більші втрати й значно масштабніші відступи, ніж з-під Авдіївки.

Окрім того, Україна розробляла нові моделі БПЛА, які скоро поповнять наш арсенал. Голова Мінцифри Михайло Федоров обіцяє вже за кілька місяців сотні аналогів російського "Ланцета" — високоточних дронів-камікадзе з радіусом у десятки кілометрів. Є експерименти й зі штучним інтелектом для дронів. Раніше влада казала про 10 тисяч БПЛА з дальністю до 100 кілометрів, вони знадобилися б для ударів по російських штабах, складах і інших тилових об'єктах.

Паралельно наші інженери розвивають нову сферу: наземні дрони. Один такий апарат під назвою "Ironclad" вже випробували на полі бою воїни 5-ї штурмової бригади ЗСУ. Колісна машина з важким кулеметом може йти попереду солдатів і розбивати ворожі позиції (тоді менший ризик для людей).

Цей напрям теж дуже перспективний, бо сценаріїв застосування багато. Вже є приклад, коли наш дрон-камікадзе підкотився до мосту і підірвав його.

Вантажні апарати здатні возити на передову боєприпаси, чи евакуювати поранених. ЗСУ мають дрони, котрі знешкоджують мінні поля чи ставлять власні міни.

Відзначимо ще одне ноу-хау: з квітня в Україні працює платформа Brave1, яка допомагає розробникам (зокрема і дронів) швидко пройти шлях від ідеї до техніки на фронті й знаходити фінансування.

3. Допомога союзників + уміння наших військових — так ми створили потужну ППО

Жодного великого блекауту за майже всю зиму 2023-2024 — найяскравіше свідчення того, як працює українська протиповітряна оборона. За другий рік війни її бійці збили понад 980 ракет різних типів і понад 2600 "Шахедів".

Україна не виробляє системи ППО (маємо лише радянські С-300, Бук-2 та інші), тож за посилення "повітряного щита" слід подякувати союзникам. США, Німеччина та Нідерланди передали нам системи Patriot — разом із франко-італійським SAMP-T це єдина зброя ЗСУ, здатна знищити будь-яку повітряну ціль. Але й норвезькі NASAMS та німецькі IRIS-T надважливі: вони значно ефективніші за радянські системи, коли треба збивати крилаті ракети й "Шахеди".

Утім, заслуга наших бійців аж ніяк не менша. Для початку вони за місяці освоїли суперсучасну зброю, котру до цього бачили хіба у голлівудських блокбастерах. І поєднали її з радянськими аналогами у бойових порядках. Крім того, ППО – далеко не "сидячий" рід військ. Наші батареї постійно маневрують, аби перехоплювати максимум цілей. При цьому не можна "світитися" — інакше росіяни виявлять установки та вдарять ракетами.

Та й самі атаки стали значно складнішими, ніж у 2022 році. Замість ударів одним типом ракет росіяни влаштовують комбіновані обстріли: наприклад, балістичні "Іскандери" та крилаті Х-101, перед якими йде ще й "завіса" із "Шахедів" (у всіх різні траєкторії, швидкості та цілі). Або залп із 10 "Кинджалів", які летять зі швидкістю понад 12 тисяч кілометрів (!) за годину.

Так, Україна досі не збиває 100% ракет — банально бракує систем ППО. Проте наша оборона вистояла:  росіяни не змогли придушити її, а потім зруйнувати українські міста, як зробили це в Сирії. Тож тисячі життів врятовані, люди не лишилися без їжі й тепла, ВПК виробляє зброю для армії, та й загалом економіка працює. Станом на кінець 2023-го, майже 91% українських компаній відновили свою роботу після початку вторгнення.

І це на тлі прогнозів, що протиповітряна оборона ось-ось виснажиться, бо витратить усі ракети на збиття "Шахедів". Але у відповідь Україна організувала мобільні групи на пікапах з зенітними гарматами, кулеметами й ПЗРК. Вони знищували дрони, а "велика ППО" зберігала боєзапас. Союзники також передавали нам протиповітряні гармати — відзначимо самохідні установки "Гепард", які успішно приземляють не лише "Шахеди", а й ракети.

ЗСУ навіть винайшли нову тактику — назвемо її "мандрівний Patriot". Ця установка не може працювати біля передової: її легко знайдуть радарами та знищать. Тому наші бійці непомітно підтягують вимкнений Patriot до фронту, а коли інші системи помітять ворожі літаки — вмикають комплекс лише на мить, дають залп, а потім швидко відтягують установку в тил.

Саме так за останні дні біля Авдіївки збили чотири російські літаки, які скидали бомби на наших захисників. За схожим сценарієм у грудні ЗСУ знищили три Су-34 над Херсонщиною, у травні — збили 5 літаків і вертольотів у Брянській області. Імовірно, "мандрівний Patriot" також стріляв 14 січня, знищивши "летючий радар" А-50 і відправивши на брухт Іл-22. 23 лютого ЗСУ теж використали далекобійну систему — цього разу невідому — аби збити ще один А-50.

А ще українці розвивають новий формат ППО, адже з Нового року ми часто чуємо від речника Повітряних Сил Юрія Ігната загадкову фразу про незбиті ракети, які "не досягли своїх цілей". А потім у полях знаходять то Х-101, то "Шахед". Зі слів речника, в Україні працюють системи радіоелектронної боротьби (їхнє завдання — збивати ракети й дрони з курсу чи глушити їхню навігацію), тож ці падіння можна приписати їм.

4. Одразу кілька проривів у постачанні зброї від союзників

Так, це звучить дивно у момент, коли американці досі не розблокували допомогу, а ВПК Євросоюзу лише оживає, і не може дати Україні потрібну кількість снарядів. Але згадайте, як рік тому нам не давали F-16, касетні боєприпаси чи ATACMS і лякали "втомою від України".

Але сталося інакше, і ми читаємо, як вчаться наші пілоти, та чекаємо на понад 40 F-16 від Нідерландів, Данії та Норвегії. Тим часом Франція обіцяє 78 "Цезарів", Данія передає всю артилерію, Швеція анонсувала новий пакет на 680 мільйонів (там є навіть підводні дрони), а після вступу до НАТО дадуть і літаки. А чехи знайшли для нас 800 тисяч снарядів.

Україні допомагає і те, що зараз західні союзники дедалі частіше бачать у росії загрозу для всіх, а не лише нас (згадуємо численні прогнози про напад рф на країни НАТО). Тому перемога наших Сил Оборони стає особливо вигідною для тих же німців чи французів: краще допомогти нам, ніж потім воювати самим.

А наші дипломати робили річ, яка у психології називається "робота зі страхами". Касетні снаряди вважаються негуманними — пишемо правила їх застосування і маємо боєприпаси. Американці вважають ATACMS надто "ескалаційними" — домовляємося не бити по рф і приходять ракети.

Ба більше, поступово ми переходимо від пакетів зброї до стратегічної співпраці. Так, Україна вже підписала з Британією, Францією, Німеччиною та Данією безпекові угоди, подібні до американсько-ізраїльських. Якщо брати суто військовий блок, то нашій армії цьогоріч допоможуть зброєю (на суму до 13 мільярдів, коли рахувати в євро) і підтримкою військових реформ. Україна вже готує нові угоди — словом, про втому Заходу казати не варто.

Схожим чином ми домовляємося із західними збройовими компаніями — такими як Rheinmetall чи BAE — про виробництво в Україні (у безпекових угодах теж є пункт про розбудову нашого ВПК). Будувати САУ чи БМП за підтримки союзників вигідніше, ніж просити їх, бо тоді ми не залежимо від запасів інших країн та настроїв умовного Конгресу США.

А поки що британці задіяли ще оригінальніший формат: вони самі починають виробляти дрони для України (разом із низкою інших країн). Це будуть "просунуті" БПЛА зі штучним інтелектом, які вмітимуть атакувати ворога зграями. Підключаються й інші члени НАТО: до кінця року нам обіцяють аж мільйон дронів.

5. Україна поступово переносить війну на ворожу територію

У 2022 році особливо відчувалася чи не головна нерівність війни: росіяни обстрілювали ракетами й дронами всю нашу територію, повітряна тривога лунала по кілька разів на день, а в цей час сама рф жила фактично мирним життям.

Так от, через відсутність далекобійних ракет на зразок "Томагавків" і заборону союзників бити західною зброєю по росії наше командування перемкнулося на альтернативні методи.

Наприклад, удари дронами-камікадзе — на зразок того, як росія діє "Шахедами". Наша розвідка здатна знаходити цілі у рф, виробники збирають апарати, а оператори відправляють їх у різні цілі (часу на випробування немає, тому тестують одразу на полі бою)..

Наприклад, на початку осені українські БПЛА тричі вразили російський завод "Кремній-Ел", а це один із головних виробників електроніки для їхньої армії. У січні дрони атакували завод "Щегловський вал" у Тулі, який постачає агресорам ППО. Під удар потрапив навіть Тамбовський пороховий завод, а це за 700 кілометрів від України. Не забуваємо і про регулярні прильоти БПЛА прямо в центр Москви.

Тим часом СБУ атакувала дронами військовий табір росіян у Курській області (18 влучань!) і аеродром там же, вразивши 5 літаків. Імовірно, також безпілотник-камікадзе у серпні підірвав Загорський завод у Підмосков'ї, відтак у росіян почалися перебої з постачанням БПЛА "Ланцет" у їхню армію.

Словом, такі удари — це не про "хай росіяни страждають", а спосіб зупиняти ворожий ВПК, аби у росіян було менше зброї. Звісно, для цього нам потрібні дрони з боєголовкою рівня "Шахеда" (аби руйнувати заводи, а не лише пошкоджувати). Олександр Камишин запевняє, що аналоги іранського БПЛА вже пішли в серію.

Другою мішенню українців стала російська економіка — наші дрони б'ють нафтопереробні заводи та цистерни з пальним. Лише у січні таких атак було 8, і в росіян вже дорожчає бензин.

Але проти складніших цілей нашим захисникам доводиться — як у Другу світову — закидати у ворожий тил групи спецпризначенців. Так, у серпні група ГУРівців пішки дійшла до аеродрому "Сольці" у Новгородській області. Наші бійці спалили один Ту-22, а ще два — пошкодили.

Того ж місяця українці атакували військову базу в Пскові: там були знищені літаки й вибухнув склад боєприпасів. Паралельно наші зброярі почали переробляти "Нептун" для ударів по наземних цілях: коли завершать, ми отримаємо ще один спосіб доставки "бавовни" на російські заводи та аеродроми.

***

Усі ці здобутки не скасовують того, що перед країною — ще багато роботи. Так, росія теж активно розвиває напрям БПЛА, тому нам треба вигравати цю "гонку озброєнь". Перед ППО стоїть свій виклик: захистити війська від авіабомб (ту ж Авдіївку буквально знищили КАБами), прикрити Харків. А від союзників нам потрібно більше снарядів і зброї. Проте минулий рік показав: навіть у складних умовах українці здатні знаходити рішення.

3864

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: