fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:45 09 Кві 2022

Хроніка подій: сорок п'ятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 9 квітня і вже сорок п'ять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

На донецькому та луганському напрямках украінські захисники продовжують боронити нашу землю.

  • Протягом поточної доби було успішно відбито 7 атак ворога. 
  • Силами ЗСУ знищено 9 танків, 7 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки противника. 

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 4 повітряні цілі: 2 вертольоти, 1 БПЛА та 1 крилату ракету. 

На Півдні рф втратила мінімум 43 колись живих орків та 12 одиниць техніки.

Повідомляється, що на зберіганні в моргах і рефрижераторах вже знаходиться близько 600 тонн трупів окупантів, яких не забирає росія. Загалом на сьогодні Збройними силами України знищено близько 19 100 загарбників.

Загальні бойові втрати противника з початку військової агресії:

45 день війни

Пентагон підтвердив, що ракетний удар по залізничному вокзалу у Краматорську здійснили російські війська, а саме 18-та мотострілецька дивізія.

Станом на 8 годину 9 квітня 2022 року за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також інших джерел, які потребують підтвердження, з початку вторгнення російської федерації в Україні загинуло 176 дітей та постраждало 324 дитини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вимагає виключити росію із членства в ОБСЄ.

Зеленськй Джонсон

Фото: ОПУ

Сьогодні без попередження прибув у Київ британський Прем'єр Борис Джонсон. О 17:00 він розпочав перемовини із Президентом України.

Пізніше Джонсон розповів про мету свого візиту до Києва: "Сьогодні я зустрівся зі своїм другом Президентом Володимиром Зеленським у Києві на знак нашої непохитної підтримки народу України. Ми створюємо новий пакет фінансової та військової допомоги, який є свідченням нашої відданості боротьбі його країни проти варварської кампанії росії". 

Після зустрічі Володимир Зеленський повідомив, що серед інших видів допомоги британці готові взяти шефство над відновленням Києва і Київської області.

Також сьогодні Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль обговорив з Федеральним канцлером Австрії Карлом Негаммером санкції проти росії та підтримку України.

9 квітня відбувся третій обмін полоненими. Додому повертаються 12 військових, з яких одна жінка-офіцер. Також звільнили 14 цивільних, включаючи 9 жінок. Всього повертаються 26 людей. Ь

"Україна не має часу чекати. Свобода не має часу чекати. Коли тиранія розпочала агресію проти всього, на чому тримався мир у Європі, потрібно діяти негайно. Потрібно діяти принципово. І нафтове ембарго має бути першим кроком. Причому на рівні всіх демократичних держав, усього цивілізованого світу", – сказав Зеленський у своєму зверненні за підсумками 45-го дня війни.

Гуманітарні коридори

На сьогодні в Україні погодили роботу 10 гуманітарних коридорів для евакуації жителів Маріуполя, а також населених пунктів Запорізької та Луганської областей. 

"Укрзалізниця" призначила на 9 квітня низку евакуаційних рейсів із Краматорська, Покровська, П'ятихаток, Львова та інших міст України. 

Багато російських вбивць, що звірствували в Бучі та Ірпені, вже знайдені. Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.  Він повідомив, що знайти та персоналізувати російських окупантів дозволяють технології з розпізнавання облич та штучний інтелект.

Поки що відомо, що війська рф в Україні змінюють тактику та готуються до наступної атаки. Загроза наступу, незважаючи на відхід військ рф із Київської, Чернігівської та Сумської областей, зберігається на всій території України, – говорить заступник міністра оборони, спікера Міноборони Ганна Маляр. За її словами, військові рф зараз збільшують кількість техніки вздовж кордону, посилюють розвідку та визначають нові напрямки наступу, аналізуючи хід війни.

Гарна новина: Україна може отримати статус кандитата на членство в ЄС у червні, повідомила віцепрем'єрка Ольга Стефанішина. 

Трофеї ЗСУ

45 день війни

Кілька одиниць ворожої техніки захопила група ССО України під час виконання спеціальних завдань. Зокрема мова йде про гармату МСТА-Б та декілька БТР.

Захоплена гармата разом із боєкомплектом буде прекрасно справлятись із завданням зі знищення російських окупантів.

Трофейний та віднятий у окупантів БТР-82А вже бореться з окупантами у складі нашої армії.

Трофейний та віднятий у окупантів БТР-82А вже бореться з окупантами у складі нашої армії.

Про перемовини України і росії

Радник Зеленського Михайло Подоляк описує переговори Києва та москви: "Вони цілком серйозно дивляться вам в очі і кажуть: "Нацисти!  Стріляють за мирними мешканцями!  Їм говориш про Бучу, а вони піднімають очі та кажуть: "Буча – постановка акторів!"  Сперечатися з цим неможливо!". 

Президент України Володимир Зеленський розповів, що Україна поки що готова на діалог з росією. Про це він заявив на брифінгу за результатами зустрічі із федеральним канцлером Австрії Карлом Негаммером. "Україна завжди говорила, що готова до переговорів і шукатиме якихось шляхів, щоб закінчити війну. Паралельно, на жаль, ми бачимо підготовку до важливого, хтось каже вирішального, бою на сході нашої держави. Мені складно сказати і я не  хочу брати на себе відповідальність за прогнозами. Я можу брати на себе відповідальність щодо захисту нашої держави та боротьби, яку ми постійно демонструємо", – зазначив президент.

Трохи раніше в інтерв'ю індійському телеканалу Republic TV президент Зеленський повторив, що Україна зацікавлена ​​у гарантах безпеки. Серед країн, яким запропонували поповнити список – Туреччина, Китай та Індія.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

ЄС надасть обладнання та проведе необхідне навчання для збору українцями доказів військових злочинів рф в Україні та передачі їх до Міжнародного кримінального суду.

Міноборони Британії заявило, що Україні поставлять ще 800 протитанкових комплексів NLAW.  А також більше "Джавелінів", переносних ЗРК Starstreak, шоломів, екіпіровки та приладів нічного бачення. 

Також Британія направить Україні 120 одиниць бронетехніки та протикорабельні ракети.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс позитивно сприйняв запит США щодо передачі озброєння радянського виробництва Україні. На озброєнні армії Кіпру є зенітно-ракетні комплекси "Тор" та "Бук".  Також Кіпр готовий передати Україні танки Т-80, які купив у Росії у другій половині 1990-х та на початку 2010-х.

Допомога біженцям

війна

На глобальній акції зі збору коштів Stand Up for Ukraine вдалося зібрати 9,1 мільярда євро! Stand Up for Ukraine – захід організований у Варшаві Євросоюзом та прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Під час кампанії збирали гроші для внутрішньо переміщених осіб та біженців з України. До підтримки долучилися відомі митці: Елтон Джон, Аланіс Моріссетт, Біллі Айліш, Енні Леннокс, Кріс Рока та інші.

"Сьогодні ми зібрали 9,1 мільярда євро для людей, які рятуються від вторгнення в Україні та за кордоном. І буде ще більше! Ми продовжимо надавати підтримку. І як тільки бомби перестануть падати, ми допоможемо народу України відбудувати свою країну", – сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Новини від партнерів

тюльпани

"Tulipa Ukraine". У Нідерландах вивели новий сорт тюльпанів на честь України.

Світ одужує від російської пропаганди. Служба безпеки Японії видалила "Азов" із переліку "Міжнародний тероризм 2021", де він фігурував як "неонацистське угруповання". На сайті тепер опубліковані вибачення та визнання того, що класифікація українського підрозділу як "неонацистського" була помилковою і вони вживають заходів, щоб такі помилки не повторилися в майбутньому.

Європарламент тепер має український акаунт у Twitter. Перше повідомлення разом з оголошенням про це з'явилося ввечері 8 квітня: "Разом ми досягнемо успіху: ласкаво просимо на нову сторінку Європарламенту в Twitter українською мовою! Тут ви дізнаєтеся про останні новини про те, як ЄС підтримує Україну в її боротьбі", — написала Голова Європарламенту Роберта Мецола.

45 день війни

А це антивоєнна акція у Кельні (Німеччина). Німці запалили тисячі свічок в пам'ять про загиблих в Україні від рук російських окупантів.

45 день війни

Естонці створили онлайн-карту з адресами військових росії, які вбивали та мародерили у Бучі. Карта під назвою Where do orcs come from?  ("Звідки приходять орки?") створено за допомогою сервісу Google Maps. Для створення карти було використано відкриті дані української розвідки про місце видачі паспортів військових на базі інформації ГУР МО України щодо військовослужбовців 64-ї окремої мотострілецької бригад 35-ї армії.

З'ясувалося навіщо Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон надзвонюють чи не щодня путіну. Виявляється, для того, щоб "донести йому правду про військові втрати росії". За словами Шольца, це та інформація, яку президент рф, ймовірно, не отримує зі свого найближчого кола.

 "Ми використовуємо можливість донести до Путіна правдиву інформацію про кількість загиблих російських солдатів – це буде мати величезні наслідки для російської армії; про масштаб руйнувань російських озброєнь, які неможливо буде надалі використовувати; про те, що його плани не реалізуються так, як він того  хотів", – сказав канцлер Німеччини на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном у Лондоні. 

А про тисячі вбитих та замордованих українців, про сотні військових злочинів путінських солдат, про стерті з лиця землі українські міста йому не "доносять"? Може тому, що це і було справжнім "планом путіна"?

Неймовірно! Очільник однієї із країн ЄС вимагав від Володимира Зеленського доказів, що вбивства, ґвалтування та катування мирних людей російськими окупантами в Бучі не є інсценованими. За неофіційною інформацією, йдеться про прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Через прихильність Орбана до агресора Польща заморожує відносини з Угорщиною у зв'язку з її позицією щодо України. Президент Качинський сказав: "Орбану потрібен офтальмолог, щоб побачити Бучу. Відновлення відносин можливе лише після зміни оцінок війни в Україні!"

Виступаючи сьогодні у Варшаві на благодійному заході "Stand Up For Ukraine", Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про враження від побаченого в Бучі."Я була вчора в Києві, відвідала Бучу. Немає слів, щоб описати жах. Це потворне обличчя путінської армії, що розв'язала терор проти людей. І я маю настільки велике захоплення нашими мужніми українськими друзями, які борються проти цього. Вони воюють у нашій війні. Це наша боротьба, яку вони ведуть зараз. Тому що це не лише Україна воює за свій суверенітет та цілісність".

Біля будівлі Державної опери Відня

Біля будівлі Державної опери Відня пройшла акція у пам'ять про жертв розбомбленого росіянами драматичного театру у Маріуполі. На площі біля опери виклали з білих мішків напис російською мовою "ДЕТИ" — як це було біля будівлі розбомбленого театру у Маріуполі.

Що там на росії?

медведєв почав відкрито погрожувати Заходу. Він каже, що санкції проти росії — це прояв гібридної війни, і росія має право на оборону. "Санкції в нинішній ситуації можуть бути кваліфіковані як акт агресії щодо рф, як одна з форм гібридної війни. У цьому випадку у держави, яка зазнала агресії, тобто у росії, виникає право на індивідуальну та колективну оборону в рамках національного законодавства та міжнародного права".

Що там на росії?

У Чорнобилі, який протягом місяця утримували російські солдати, журналісти знайшли коробку з пайками солдатів рф на околиці міста. Її рівень радіації у 50 разів перевищував природний рівень. Радіацію у якості трофеїв привезуть додому тисячі окупантів.

Призери-росіяни Олімпійських ігор у Пекіні замість призових автомобілів отримають грошову компенсацію, повідомляють російські ЗМІ. Заміна пов'язана з тим, що в поточній ситуації іноземні виробники не можуть надати потрібну кількість автомобілів російським спортсменам. Якась надумана проблема, адже можна мотивувати КамАЗами!

Офіційний представник МЗС рф марія захарова анонсувала припинення роботи YouTube у росії після блокування каналу держдуми рф: "Зважаючи на все, YouTube собі вирок підписав.  Зберігайте контент, переносіть на російські платформи.  І якнайшвидше".

На росії почали знімати танки з постаментів. У росЗМІ пишуть, що танки-пам'ятники приведуть у робочий стан до параду на 9 Травня, оскільки звичайна техніка бере участь у "спецоперації".

росія хоче кинути на війну в Україну ще 60 тисяч призовників та резервістів, повідомляє CNN з посиланням на чиновника США. Водночас він не впевнений, що таку кількість зможуть зібрати. Проте у сучасній війні кількість не вирішує нічого, і це довели наші ЗСУ.

22:00 – Губернатор Курської області росії Роман Старовойт заявив про обстріл з боку України у суботу ввечері прикордонного посту в районі населеного пункту Єлизаветівка Глушківського району. 

А що чутно про Білорусь?

Білоруські співробітники КДБ підірвалися на міні, яку встановили росіяни. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.  За даними їхніх джерел, причиною смерті офіцерів КДБ стала міна, встановлена ​​на Гомельщині на місці розбивки табору рашистів.

Російський брехунець

45 день війни

Міноборони росії на брифінгу повідомило про те, що нібито СБУ готує провокацію з використанням хімічних речовин на заводі хімікатів у Харківській області.  Як виявилося, його давно не існує. Представник Міноборони генерал-майор Ігор Конашенков повідомив, що співробітники СБУ замінували сховище зі 120 тонн хлору на території виробничого об'єднання "Хімпром". Але насправді цей завод вирішили закрити ще у 2012 році, а, починаючи з 2013 року, підірвали та знесли майже всі будівлі.  Зараз на місці колишнього заводу пустир, це підтверджують супутникові знімки.

Санкціями по агресору!

Франція готова відмовитись від російської нафти. За словами голови Міністерства фінансів Бруно ле Мера, вчорашній обстріл в Краматорську був "масовим вбивством". "Франція готова піти далі і ухвалити рішення про заборону на нафту, і я глибоко переконаний, що наступні кроки та наступні обговорення будуть присвячені цьому питанню".

Японська енергетична компанія Kyushu Electric Power теж має намір цього року відмовитися від закупівель російського вугілля на тлі посилення санкцій проти росії через військову агресію в Україні.

Фінляндія заборонила в'їзд у країну всіх вантажівок на російських та білоруських номерах.

Також через нові санкції Євросоюзу, фурам з росії та Білорусі заборонено в'їзд на територію країн ЄС. Усі фури з росії та Білорусі мають залишити територію ЄС до 16 квітня.

США розширили експортні обмеження щодо рф і Білорусі. Зокрема, прикрили доступ цих країн до імпорту добрив і трубопровідної арматури та інших товарів.

Також Байден підписав два нові закони про санкції проти росії. Один законопроект призупиняє нормальні торговельні відносини з росією та Білоруссю та запроваджує вищі мита на їх товари. Інший забороняє імпорт енергоресурсів із росії, включаючи нафту, вугілля та природний газ.

Міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до країн-партнерів із зруйнованого російськими загарбниками Гостомеля та закликав надати нам зброю дальньої дії, аби те, що відбувається зараз в Україні, не прийшло у інші країни. "Нам потрібні не лише санкції, але і зброя. Якщо цю справу відкласти, то те ж саме буде і в Європі".

Уряд України схвалив повне ембарго на торгівлю з рф, повідомив представник Кабміну Тарас Мельничук. Заборонено імпорт на митну територію України товарів з російської федерації. Також уряд денонсував договір між Україною та білоруссю про співробітництво в галузі науки і технологій.

Життя з урахуванням бойових дій

Тепер українці можуть безкоштовно користуватися роумінгом у ЄС. Про це повідомляють у прес-службі офіційного веб-сайту Єврокомісії. 8 квітня три мобільні оператори України підписали відповідну спільну заяву з європейськими партнерами про координацію зусиль для забезпечення доступного та безкоштовного роумінгу під час міжнародних дзвінків ЄС-Україна.

45 день війни

33-річний каратист Станіслав Горуна продав через інтернет-аукціон свою бронзову нагороду, здобуту минулого року в Токіо. Стартова ціна бронзи була 10 тисяч доларів, але під час аукціону вона зросла більш ніж удвічі. Гроші спортсмен передасть потреб українських захисників.

атб безкоштовна доставка

Мережа супермаркетів АТБ запустила можливість безкоштовної доставки термінових гуманітарних посилок між 4 містами — Львовом, Харковом, Одесою та Дніпром. Послуга доступна для переселенців, благодійних організацій та волонтерських центрів. 

Курс гривні до долара залишатиметься замороженим на рівні 29,25 грн за долар до кінця війни. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук у національному телеефірі.

Донецький

Донецький "Шахтар" вийшов на перший український матч з моменту повномасштабного вторгнення орди у символічних футболках. Замість прізвищ гравців – назви міст-героїв, які постраждали від військових дій путінської армії.

ЦПД при РНБО України повідомляє: росія готує маніпуляції на тему можливого голоду в Україні та світі. росія цілеспрямовано знищує в Україні сільгосппідприємства, аграрну техніку, блокує морські порти, тому що розглядає голод як свою зброю. По карті регіонів, що найбільше експортували зернові культури, стає зрозуміло, що ракетні обстріли зовсім не випадкові. Вони – для знищення посівних робіт та нафтобаз, що обслуговують сільгосптехніку.

Проте фахівці впевнені – за можливості засіяти хоча б 30% площ України держава зможе забезпечити потребу у внутрішньому споживанні. 

В пам'ять про людей

В пам'ять про людей, що загинули внаслідок влучення російської ракети у залізничний вокзал Краматорська, "Укрзалізниця" залишає порожніми місця в декількох поїздах по всій країні. Замість пасажирів на цих місцях їдуть квіти.

В Україну повернеться одна з головних святинь Софії Київської – Ікона Святого Миколи Мокрого. Це перша чудотворна ікона Русі.

Київ і область

45 день війни

На місці підірваного мосту в Ірпені вже майже добудовано тимчасову насипну переправу для зв'язку з Києвом.

Про кількість жертв російської агресії серед населення у Київській області можна буде говорити через кілька тижнів. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, що дуже багато будівель наразі ще заміновано. Також, що окупанти часто використовували тактику підриву там, де знаходились закатовані ними люди. На розбір таких та інших завалів треба час.

міни

Киян заспокоюють в попереджають: якщо ви чуєте вибухи – то це робота саперів по знищенню ворожого арсеналу, який не вибухнув, або має ризики детонування. Саперами на даний час проводиться активна робота по розмінування території. Будьте обережні, при виявленні підозрілих предметів, негайно повідомляйте про це відповідні служби!

Начальник Київського метрополітену Віктор Брагінський закликав перейменувати 5 станцій столичного метро: Дружби народів, Площа Льва Толстого, Берестейська, Мінська, Героїв Дніпра. Мета – прибрати асоціації з росією, білоруссю та радянським союзом.

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер відвідав Бучу

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер відвідав Бучу. Канцлера Австрії зустрічали голова Київської ОВА Олександр Павлюк, керівник гуманітарного напрямку Олексій Кулеба. Делегація побувала на місці масового тимчасового поховання вбитих окупантами місцевих жителів біля місцевої церкви та відвідали місце бою з загарбниками на вулиці Вокзальна.

Звірства росіян повинно побачити на власні очі якомога більше європейських політиків. Якщо путіна не зупинити зараз, його не зупинять ніякі кордони!

Донеччина і Луганщина

Росіяни штурмують Рубіжне й Попасну та одночасно наносять артилерійські удари по житловим кварталам інших міст. Вночі в черговий раз окупанти обстріляли старі райони Сєвєродонецька. В результаті спалахнув багатоквартирний будинок. Кількість жертв уточнюється.

Сьогодні зранку росіяни через обстріли вбили цілу родину в Авдіївці. Обстріли тривають по всій лінії фронту – під ворожим вогнем Очертинська, Мар'їнська, Авдіївська, Вугледарська, Торецька громади. 

Нові дані щодо жертв ракетного удару по вокзалові Краматорська. Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомляє про 52 загиблих та 109 поранених. Військові злочинці-росіяни будуть знайдені і покарані. Кожен учасник геноциду українців буде нести відповідальність.

45 день війни

Під Маріуполем після триденних тортур окупантів помер 78-річний письменник Євген Баль. У будинок письменника загарбники увірвалися 18 березня.  Під час обшуку в його будинку вони виявили фото із українськими захисниками, членський квиток НСПУ та інші "докази фашизму".  Три дні над чоловіком жорстоко знущалися. Загарбники відпустили 78-річного Баля 21 березня зі словами: "Не воюємо з ветеранами флоту СРСР".  Але письменник так і не зміг пережити тортури…

СБУ повідомила про підозру колаборанту рф, якого окупанти оголосили "мером" Маріуполя. Депутат Маріупольської міської ради від ОПЗЖ Костянтин Іващенко добровільно став на бік російських загарбників. Наразі під керівництвом ЗС рф колаборант організовує роботу органів окупаційної влади на тимчасово підконтрольній загарбникам частині міста і називає себе "головою адміністрації міста Маріуполя". Він публічно закликає українських військових скласти зброю і не чинити опір окупантам, повідомляє СБУ. Слідчі Служби безпеки кваліфікували дії колаборанта як державну зраду

У місті Маріуполі рашисти знищують сліди власних злочинів. У місті посилено працюють мобільні крематорії. Окупанти продовжують зачищати вулиці від тіл загиблих. Уже майже проведено зачистку в Лівобережному районі, районах приватної забудови "Парковий" та "Новоселівка", центральних вулиць. Крематорій рашисти розмістили у промисловій зоні складів по Володарському шосе у районі торгівельного центру "Метро". Великі холодильники промислових складів окупанти використовують для зберігання тіл. Про це розповіла уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

знищили безпілотник

На Луганщині ворог атакував позиції прикордонників дронами-камікадзе. Українські прикордонники знищили безпілотник, який атакував їхні позиції. А за кілька хвилин ще один дрон-камікадзе атакував позицію, де не було військовослужбовців. Ніхто з прикордонників не постраждав.

14:00 – У Лисичанську Луганської області після обстрілу горять багатоповерхівка, АЗС та підприємство. Згасити їх не можуть через бої, що продовжуються.  Про це повідомляє губернатор Сергій Гайдай.

17:40 – Біля Рубіжного знову хімічна атака. Окупанти вдруге влучили у цистерну з азотною кислотою.

19:00 – Пари від вибуху цистерни з 4 тоннами азотної кислоти розповсюдилися в районі позицій росіян під Кудряшівкою та Варварівкою. Загрози життю населення немає. Отруйний вітер дме прямо на орків. Навіть природа за нас!

Також упродовж дня внаслідок обстілів Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного, Золотого пошкоджено 11 об'єктів, серед яких 4 будинки, промисловий склад, спортивна інфраструктура. Зазнали поранень чотири людини, врятовано з-під завалів та обстрілів чотирьох осіб, з яких одна дитина.

Чернігівщина

45 день війни

На Чернігівщині збили "Точку-У", запущену з території Білорусі. Про це повідомив один із захисників Чернігова Андрій Кудабеков: "Це залишки "Точки" у Чернігівській області. Вона впала. Чи не сама.  Запустили її із території Білорусії.  І вона могла вибухнути над нами", – прокоментував фото військовий.

Для відбудови Чернігова після російських обстрілів та бомбардувань потрібно щонайменше чотири роки. За словами мера міста Владислава Атрошенка, реальність може бути іншою, адже наразі в Україні немає технологій демонтажу пошкоджених "потужних бетонних будинків", розташованих в оточенні інших багатоповерхівок.

У церкві на Чернігівщині, де був штаб російських агресорів, рятувальники знайшли понівечені тіла людей, – повідомила ДСНС.

Запоріжжя

За інформацією мера Мелітополя Івана Федорова, в окупованому Мелітополі російські військові зупиняють на блокпостах українських чоловіків та пропонують вступати до лав армії рф. 

Підрозділ Запорізької окремої бригади ТРО у взаємодії з іншим підрозділом ЗСУ знищили танк Т-72 та автомобіль ремонту бронетехніки МТО-80 окупаційних військ південніше села Малинівка.

Херсонщина

В Олешках звільнилися двоє заступників міського голови та секретар міської ради, бо не бажають виконувати обов'язки в окупованій територіальній громаді при незаконній владі, повідомив міський голова. "З 9 квітня до дати Перемоги України відповідальність за життєдіяльність громади беруть на себе представники рф та їхні поплічники", – написав Євген Рищук.

У Херсоні нова низка викрадень. Росіяни викрали колишнього голову Херсонської ОДА Андрія Путилова.

Також росіяни викрали відомого херсонського волонтера Ігоря Кураяна. Про це розповів у соцмережах його син Руслан.

Одещина

8:40 – У Чорноморську на Одещині пролунав вибух. Наразі ситуація у місті контрольована, повідомив міський голова Василь Гуляєв. Попередньо – без жертв. Жителів міста просять не підходити до вікон. 

UPD: Внаслідок ранкового вибуху в Чорноморску Одеської області постраждалих немає, перевіряється версія диверсії. Вибух відбувся в одній з нежитлових будівель.

Сумщина

собака

А це – нова зірка соцмереж – німецька вівчарка Харті, яка пройшла спеціальну підготовку та успішне "бойове хрещення" у лавах ДСНС України. На Сумщині вона допомагає піротехнікам знаходити вибухонебезпечні предмети.

Полтавщина

Росіяни вночі вдарили по Миргороду Полтавської області.  Потрапили в об'єкт інфраструктури. Про це повідомила Полтавська ОДА. Є двоє постраждалих та значні руйнування.

Харківщина

Зранку Голова Харківської ОВ Олег Синєгубов розповів про ситуацію в області:

  • За добу росіяни завдали близько 50 ударів – постраждала інфраструктура районів Харкова.
  • Ішов інтенсивний обстріл Дергачів – пошкоджено будівлі лікарні, амбулаторії, житлові будинки
  • Російські війська намагаються обійти позиції української армії біля Ізюму та концентровано направити свої війська до Донецької та Луганської області

кіт степан

​Харківського Instagram-блогера кота Степана номінували на престижну премію World Influencers and Bloggers Awards 2022. Нагородження відбудеться у Каннах в травні. Гроші зібрані під час заходу передадуть на допомогу Україні. 

У Вільхівці Харківського району бійці 92 бригади виявили яму, повну трупів російських військових. Росіяни "своїх не кидають", а викидують як сміття.

врятовано 7 чоловік та евакуйовано 8 осіб

19:00 – ворог завдав чергового ракетного обстрілу по одному з житлових масивів міста Харкова. В результаті обстрілу зазнала серйозних руйнацій житлова 5-поверхівка. ДСНСниками було врятовано 7 чоловік та евакуйовано 8 осіб. Інформація щодо загиблих уточнюється.

Щоб приховати пересування власних підрозділів у Харківській області, окупанти навмисно глушать стільниковий зв'язок, повідомили у Генштабу ЗСУ.

Крім того, з Бєлгородської області у район Шевченкового Харківської області перемістили до двох батальйонних тактичних груп противника.

Захід України

пушкін тернопіль

У Тернополі демонтували пам'ятник Пушкіну.

3328

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: