fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 07 Кві 2022

Хроніка подій: сорок третій день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 7 квітня і вже сорок три дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

43 день війни

Сьогодні путін не здох, але силами ЗСУ вже знищено майже 19 000 окупантів!

Загальні втрати ворога за час вторгнення:

  • танків ‒ 698 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1891 од,
  • артилерійських систем – 332 од,
  • РСЗВ – 108 од,
  • засоби ППО – 55 од,
  • літаків – 150 од,
  • гелікоптерів – 135 од,
  • автомобільної техніки – 1358 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 111.
  • Спеціальна техніка  – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

Прямі військові втрати росії за 42 дні війни в Україні становлять $12,19 млрд.

На лінії фронту за добу відбито 9 атак ворога: знищено шість танків, п'ять одиниць броньованої та шість – автомобільної техніки, чотири артилерійські системи. 

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено: крилату ракету, БПЛА та бойовий літак. Авіація Повітряних Сил продовжувала нанесення ракетно-бомбових ударів по військах окупантів.

43 день війни

росія вимагає, щоб обмін полоненими відбувався за принципом "військові за військових, громадянські за громадянських".  Проблема в тому, що Україна не брала у полон російських мирних жителів, – віце-прем'єр України Ірина Верещук.

Більш того, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила проте, що відступаючи з Київської області, російські війська викрадали цивільних українців, яких тепер демонструють у російських ЗМІ як "полонених" військовослужбовців ЗСУ. Росіяни перевдягають цивільних українців у військову форму та змушують брати участь у постановочних пропагандистських відео.

"На найближчому засіданні Верховна Рада звернеться до міжнародної спільноти та парламентів світу щодо визнання воєнних злочинів орди геноцидом українського народу", – повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко.

А це слова із звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 42-го дня війни: "Тепер ставлення до всіх в росії буде простим – або підтримуєш пошук миру, або підтримуєш нічим не виправдані масові вбивства".

Сьогодні у Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС країн НАТО, а також України, Фінляндії, Швеції, Грузії Австралії, Японії, Нової Зеландії та Південної Кореї. Ключова тема – війна в Україні.  Початок запланований на 16:30 за Києвом.

Але ще до її початку Голова МЗС Дмитро Кулеба зустрівся у Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. "Я прийшов сюди сьогодні, щоб обговорити три найважливіші речі: зброю, зброю та зброю.  Насущні потреби України, стійкість поставок та довгострокові рішення, які допоможуть Україні здобути перемогу", – написав він у Twitter.

Битва між Україною та російським агресором за Донбас буде схожа на Другу світову війну, — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Вона проводитиметься з "великими оперативними маневрами та тисячами танків, літаків та бронетехніки".

Генасамблея ООН проголосувала за припинення роботи росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими. У засіданні взяли участь представники 193 країн. За виключення проголосували 93 держави. Вбивцям не місце серед цивілізованих країн!

Крім того, Європейський парламент ухвалив резолюцію про негайну відмову від енергоресурсів з росії

Гуманітарні коридори 

Глава МінТОТ Ірина Верещук назвала маршрути, за якими сьогодні евакуюватимуть людей:

Донецька область: 

  • Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя. Коридор для приватного транспорту.

Запорізька область, для евакуаційних автобусів та приватного транспорту:

  • Бердянськ – Запоріжжя
  • Токмак – Запоріжжя
  • Мелітополь – Запоріжжя
  • Енергодар – Запоріжжя, для приватного транспорту:

Луганська область

  • Сєвєродонецьк – Бахмут
  • Лисичанськ – Бахмут
  • Попасна – Бахмут
  • Гірське – Бахмут
  • Рубіжне – Бахмут

20:00 – Внаслідок російського авіаудару у містах Слов'янськ та Краматорськ опинилися заблокованими три евакуаційні потяги, що вивозили українців з гарячих точок.  Пасажирів заблокованих поїздів тимчасово розмістили на вокзалі.

Перемовини України з росією

лавров заявив про відхід від пропозицій, зроблених у Стамбулі: "Україна пропонує обговорювати питання Криму та Донбасу на зустрічі лідерів двох країн.  Цей задум неприйнятний.  Крім того, у новому українському варіанті угоди немає констатації того, що гарантії безпеки України не поширюються на Крим і Севастополь", — сказав він. Щоправда, додав, що переговори будуть продовжені.

Не може бути переговорів між росією та Україною без участі білорусів, – заявив Лукашенко. Саме таргана, що дав територію своєї країни під напад, спитати і забули.

Трофеї ЗСУ

43 день війни

Сили спеціальних операцій України знищили ще одну російську пусково-зарядну установку самохідного зенітно-ракетного комплексу "Бук".

війна

Воїни окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха продовжують робити купи металобрухту з техніки окупанта. 

війна

А ця трофейна техніка у гарному стані, вона ще послужить нашим армійцям. Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ захопили кілька одиниць техніки ворожої протиповітряної оборони. Зокрема, пускову установку до "Бук М1" та зенітно-ракетний комплекс "Бук М2″.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

43 день війни

Легендарний гурт Metallica пожертвував $500 000 на допомогу українським біженцям. Неприбутковий фонд All Within My Hands, створений легендами металу, оголосив, що робить пожертву на World Central Kitchen, яка забезпечує харчуванням тих, хто виїхав з України через війну росії. 

Група українських військових, яка з осені минулого року перебуває у США на військовому навчанні, пройшла підготовку із застосування бойових безпілотників-камікадзе і тепер може передавати свій досвід в ЗСУ.

Сенат США одноголосно ухвалив закон, який уповноважує Байдена активувати програму ленд-лізу для України. Тепер це рішення має розглянути Палата представників. Ленд-ліз – американська програма оренди озброєння, бойової техніки, обладнання, сировини, продовольства, без негайної оплати, країнам, безпека яких важлива для США. Причому озброєння і техніка, втрачені в боях, взагалі оплаті не підлягали.  Востаннє ця програма була прийнята під час Другої світової війни.

Британія передасть Україні бронеавтомобілі типу Mastiff або Chakal,

Британія передасть Україні бронеавтомобілі типу Mastiff або Chakal, – пише The Times. Mastiff – важкоброньована патрульна машина 6-х повного приводу, що перевозить 8 військовослужбовців плюс 2 члени екіпажу.  Вона підходить для дорожнього патрулювання та колон.  Mastiff має максимальну швидкість 90 км/год, озброєний новітніми системами зброї, включаючи 7,62-мм кулемет загального призначення, 12,7-мм великокаліберний кулемет або 40-мм автоматичний гранатомет. 

Україні виділять близько 7 млрд євро на підтримку економіки, близько 3 млрд уже надали, повідомив під час брифінгу міністр фінансів Сергій Марченко. "Світовий банк створив Фонд, куди різні країни можуть скеровувати гранти або кредити для підтримки нашої держави. Схожа ініціатива є і в МВФ", – уточнив Марченко.

Пентагон уже передав Києву 60 тисяч ПТРК та 25 тисяч ПЗРК,  – відзвітував голова Комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Марк Міллі.

Новини від партнерів

43 день війни

А в Берліні пройшла акція під гаслом "Досить обіцяти, почніть діяти!".  Її учасники закликали владу негайно запровадити ембарго на імпорт російських нафти, газу та вугілля.

Ірландія підтримала заявку України на членство в ЄС і продовжуватиме це робити, – заявив прем'єр-міністр Майкл Мартін. "Ви обрали подачу заявки на членство в ЄС. Ми знаємо, що розширення ЄС було силою стабілізації та демократизації у сусідніх державах Європи. Це стратегічний інтерес Європейського Союзу. Це інтерес України", – сказав прем'єр-міністр.

США зможуть ідентифікувати російські підрозділи, які вчинили звірства у Бучі, — повідомляє CNN із посиланням на офіційного представника країни. "Виявлення причетних наразі є надзвичайно важливим пріоритетом для розвідувальних структур США", — запевнив чиновник.

Сьогодні Генеральна Асамблея ООН розгляне питання про зупинення членства росії у Раді ООН з прав людини. За підтримки ініціативи США виступили і у Великій Британії. Глава британського МЗС Ліз Трасс заявила, що "росія не може залишатися членом" правозахисного органу ООН після того, що сталося в Бучі".

Хорватія і Австрія приєдналися до "дипломатичної війни" і скорочують дипломатичну місію росії.  

трюдо

А ось Канада не висилатиме російських дипломатів. "Ми знаємо, що російські дипломати у Канаді не допомагають.  Вони підтримують пропутинську пропаганду під час війни.  Але ми маємо зіставити мінуси цього з плюсами того, що в москві є представники Канади, які дають нам картину того, що відбувається зараз у росії", – заявив прем'єр-міністр Джастін Трюдо.

На цьому фоні Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс оголосила, що "епоха взаємодії з росією закінчилася", а основний акт росія-НАТО про співпрацю 1997 року вже "мертвий".

Трохи неприємної арифметики: європейські країни заплатили росії 35 мільярдів євро за енергоносії з початку війни в України, заявив глава євродипломатії ЄС Жозеп Боррель. За його словами, обсяг фінансової допомоги Україні був у 35 разів меншим. "Ми маємо допомогти українцям захистити себе.  Ми дали Україні майже мільярд євро.  Може здатися, що це багато, але мільярд євро — це те, що ми платимо Путіну щодня за енергію, яку він нам постачає", — сказав Боррель.

Він також повідомив, що Нафтове ембарго не входить до п'ятого пакета санкцій ЄС, але глави МЗС Євросоюзу обговорять його 11 квітня.

Проте вже сьогодні Європейський парламент почав вимагати негайно ввести повне ембарго на нафту, газ, вугілля та інше викопне паливо з росії. За документ проголосувала переважна більшість депутатів: 413 із 552 парламентаріїв.

Активісти поміняли написи на цінниках в польському магазині компанії Leroy Merlin,

Активісти поміняли написи на цінниках в польському магазині компанії Leroy Merlin, що продовжила працювати на російському ринку, незважаючи на розпочату агресором війну в Україні та масові бойкоти бізнесу. На відрах зараз — "ємність для людських останків", на молотках — "товари для вбивства, Leroy підтримує геноцид в Україні", на щітках для підлоги "набір для замітання почуття провини".

чехія гривні

Чехія випустила колекційну банкноту під назвою Sláva Ukraine. Нова банкнота з тиражем 20 000 штук не є платіжним засобом, але оснащена захисними елементами, як і місцеві крони. Купюру можна купити за 2000 гривень, а гроші з реалізації спрямують на допомогу Україні.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що газопровід "Північний потік-2" слід демонтувати.

Служба зовнішньої розвідки Німеччини перехопила радіоповідомлення російських військових, у яких було обговорено вбивство мирних жителів у Бучі. Записи прослуховування повністю спростовують твердження окупантів щодо непричетності. Зокрема, один військовий сказав іншому, що він та його колеги застрелили когось на велосипеді. З матеріалів також випливає, що ключову роль у звірствах відіграли співробітники російських найманих військ, таких як ПВК "Вагнер".

Реакція на звірства російської армії в Украіні

"Російський газ просякнутий кров'ю", —  сказав німецький дипломат Майкл Галер під час виступу у Європарламенті. "Падіння Бучі змушує нас поговорити про щось інше: про нашу вину. про наші зобов'язання. Громадяни Європи! Це наша залежність від енергоресурсів, це наші гроші дають змогу вбивати українців! Вам що, незрозуміло, що наш газ наповнений кров'ю? Це ми винні, ми – ті, хто фінансує цього монстра!", — сказав Галер.

Що там на росії?

43 день війни

У росії до військкоматів викликають звільнених після 2012 року зі служби військовозобов'язаних "для проведення підготовчих зборів на три місяці", повідомляють у Генштабі ЗСУ.  Також рф веде агітаційну роботу на території Придністров'я з мешканцями, які мають російське громадянство.

Частина виведених російських підрозділів розміщується у наметових містечках на території низки областей російської федерації, що межують з Україною. Військовослужбовці відмовляються брати участь у подальших бойових діях на території України. Морально-психологічний стан зазначеного особового складу низький та має тенденцію до погіршення. 

Страх і невизначеність на росії – це добре. Хай військові бояться. Хай цивільні тримають машини заправленими, а чемодани зібраними. Хай всі потихеньку починають розуміти, що війна – це зовсім не так весело, як знімають гламурні кадирівські тік-токери. 

Другий за величиною нафтопереробник у росії – Лукойл, на межі зупинення. Причина – один із продуктів переробки – мазут, перестали купувати, а зберігати його ніде.  80% мазуту йшло на експорт, тепер все, жеріть його самі. Те ж саме і з нафтовим газом.  Його швидше за все просто спалюватимуть.

Визволителі

"Визволителі" тягнуть все на своєму шляху. На фото вище мордорський злидень вкрав навіть собачу будку. Мабуть, мамці чи жінці у подарунок. А може, і замість житла.

війна

Якутська бібліотека з села Могун дозволила порушувати тишу, тільки якщо "кричиш гидоти про НАТО". Маємо надію, вони там скоро всі поглохнуть від свого ж вереску.

А в Іркутську компанія з вивезення сміття звільнить сім'ї загиблих в Україні військових від оплати за свої послуги. Саме за такі пільги вмирають ординці.

італійська вілла російського пропагандиста соловйова

Другий день в центрі уваги італійська вілла російського пропагандиста соловйова. Спочатку її намагалися підпалити, а тепер залили червоною фарбою. Також невідомі пофарбували воду у басейні у криваво-червоний колір, та написали на паркані слово "вбивця".

А що чутно про Білорусь?

Мордор перемістив частину своєї авіації з Білорусі на аеродром Брянської області. На аеродромі Сіща у Брянській області московії тепер базуються військові гелікоптери та винищувачі. Супутник зафіксував 19 винищувачів щонайменше 20 військових вертольотів. А також військово-транспортні літаки АН-124 та ІЛ-76.

Російський брехунець 

43 день війни

СДЕК відключив відеотрансляції зі своїх відділень на кордоні з Україною.  Звідти російські солдати відправляли посилки з трофеями. Напередодні в мережі з'явилися відеозаписи із камер у відділеннях. Звідти російські військові відправляли посилки з награбованим. Тепер мародери у відділеннях СДЕК теж стали "іхтамнєтами".

За даними української розвідки, орда значно посилила пропаганду серед особового складу своєї армії. Солдатам заборонили приймати дзвінки з українських та білоруських номерів, а якщо виклик все ж прийнято, то все сказане співрозмовником варто сприймати як брехню і провокацію. Крім того, військовослужбовцям наказали щодня читати газету "Красная Звезда", а командувачі мають роз'яснювати про "плюси" у війні з Україною.

Санкціями по агресору!

Як повідомляє міжнародне агентство Reuters, вчора Лондонський морський ринок страховиків оголосив усі морські води росії, зокрема Чорне море, Балтику та порти Далекого сходу – "військовою зоною". Це означає, що тепер, коли корабель захоче зайти на цю територію, власник судна зобов'язаний буде повідомити свого страховика та заплатити спеціальну військову премію. Такі "премії" можуть сягати 5% вартості всього судна, що робить прохід через них нерентабельними. Тепер кожен російський корабель піде за відомим маршрутом.

На виконання санкцій Євросоюзу Бельгія заблокувала російські фінансові операції на загальну суму 196,4 млрд євро. Крім того, вона заморозила активи на 2,7 млрд євро. У бельгійських портах уже перевірили понад 23 тисячі контейнерів і вилучили три контейнери з предметами розкоші, які прямували до росії в обхід санкцій.

Російські компанії зіштовхнулись з серйозними проблемами при виконанні військових замовлень, – повідомляє ГРУ. Інфляція, через введенні санкції "з'їдає" передбачені під виробництво зброї кошти. А додаткові кошти в бюджеті рф відсутні. На даний час виконання замовлення мо рф поставлено під питання через брак коштів та неузгодженість дій між урядом і виробниками. Ця ситуація є прямим наслідком введених міжнародних санкцій до рф в цілому і до її ВПК, зокрема.

Вже з понеділка, 11 квітня, в росії стане недоступним стрімінговий сервіс Spotify. Компанія повністю припиняє свою діяльність у країні. На території окупанта більше не можна буде скористатися сервісами ні на сайті, ані в додатку. Наостанок користувачі можуть завантажити дані або видалити обліковий запис. Саме так і повинна виглядати ізоляція лаптєстану – ніяких напівмір!

22:30 – ЄС ухвалив новий пакет санкцій проти росії. До нього увійшли:

  •  заборона імпорту вугілля;
  •  заборона на постачання зброї до Росії;
  •  заборона заходу в порти ЄС судів під російським прапором;
  •  заморожування рахунків російських банків;
  •  заборона експорту високотехнологічних товарів;
  •  заборона на діяльність транспортних компаній з Росії та Білорусі;
  •  санкції проти бізнесменів рф, співробітників служб безпеки, військових та підприємства, пов'язані з війною в Україні.

Також прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що Джо Байден має намір підписати законопроект про заборону імпорту російської нафти, який сьогодні ухвалив Конгрес США.

Життя з урахуванням бойових дій

За оптимістичного сценарію Україна зможе отримати репарації від росії наприкінці літа. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська. Міністр назвав три шляхи виплат: із держбюджету, добровільно-примусово через спеціально створені фонди чи судові інститути шляхом звернення до Європейського суду з прав людини. Голова відомства зазначив, що російських державних коштів вистачить на відновлення України: "Витратити $0,5 трлн – це завдання не менше ніж сім років".

Минулого місяця в Україні запрацював Telegram-бот "Дитина не сама" – відтоді заявку на тимчасове влаштування дитини у своїй родині подали майже 14 600 українських сімей. Про це повідомила Дар'я Герасимчук, радниця-уповноважена Президента з прав дитини. Також Україна отримала 290 заявок з-за кордону. З них вже обрали 68 організацій для допомоги.

"Зараз фокус уваги Уряду зосереджений на допомозі нашим громадянам на територіях, які нещодавно були деокуповані. На звільнених територіях ми розробляємо такі самі програми, які працюють і для внутрішніх переселенців. Харчі, ліки, товари першої необхідності також першочергово направляються на ці території", – розповів у відеозверненні прем'єр-міністр Шмигаль.

А МВД разом з експертами Google розпочали проєкт з оцифрування наслідків російського вторгнення у зруйнованих містах України. Знімки зруйнованих вулиць та будівель з'являться на Google Maps. Мета проєкту – фіксація руйнувань, яких українським містам та селам завдали російські окупанти.

За інформацією МВС, також окремо створять сервіс для правоохоронців та рятувальників. Вони зможуть використати його як інформаційно-довідковий ресурс.

Весняний призов в українську армію у квітні-червні 2022 року не проводитиметься.  Через загальну мобілізацію. Про це повідомляє прес-служба Генштабу Збройних Сил України.

Уряд розглядає можливість запровадження так званого безумовного доходу для населення на період після завершення війни. Про це в ефірі телемарафону сказав радник президента України Олег Устенко. У будь-якому випадку, сума не може бути меншою за 2481 грн, оскільки це прожитковий мінімум.  Але цього явно замало.  Економісти вангують 4000 грн. Кошти планують брати із заморожених грошей рф, яких зараз уже понад 350 млрд. доларів. 

Київ і область

43 день війни

В Ірпені комунальники спільно з волонтерами розчистили вже п'яту частину вулиць. Розчистку починають з доріг

У Гостомелі вводиться тижнева (!) комендантська година – з 06:00 7 квітня до 6:00 14 квітня. У цей період буде заборонено перебувати на вулицях та інших громадських місцях, а також пересуватися транспортом та пішки. Потрібно це для того, щоб фахівці могли деблокувати об'єкти інфраструктури та зробити їх безпечними для повернення людей. На решті території Київщини комендантська година триватиме з 21:00 6 квітня до 06:00 7 квітня.

43 день війни

Жодного цілого апарату та кабінету: про те як в Ірпені рашисти "демілітаризували" філію Інституту серця в Ірпені показав у відео директор інституту та заслужений лікар України Борис Тодуров. Він розповів, що окупанти жили на території філії, а у вільний час просто обстрілювали монітори, палати та паркан. "Що не змогли вкрасти, все розламали. Жодного цілого апарату та кабінету. Наших пацієнтів за день до приходу цих тварин нам вдалося вивезти до Києва. Результат "звільнення" в короткому відео, яке я встиг зняти", – прокоментував Тодуров.

Поки не можу сказати, коли люди зможуть повернутися в Ірпінь. Скажу точніше на наступному тижні. За цей час місто вдастся розмінувати і прибрати головні дороги —  каже мер міста. "Сьогодні будуть розміновувати парки. Також стоїть задача максимально прибрати місто: ми вивозимо трупи, відновлюємо роботу пожежного депо", —  розповів Олександр Маркушин в ефірі телемарафону. 

Поки не можу сказати, коли люди зможуть повернутися в Ірпінь. Скажу точніше на наступному тижні. За цей час місто вдастся розмінувати і прибрати головні дороги —  каже мер міста. "Сьогодні будуть розміновувати парки. Також стоїть задача максимально прибрати місто: ми вивозимо трупи, відновлюємо роботу пожежного депо", —  розповів Олександр Маркушин в ефірі телемарафону. 

Повертатися і до Києва ще зарано.  Ворог може бути непередбачуваним, – повторює Київська військова адміністрація

Про це пише і CNN з посиланням на джерела у Вашингтоні та Брюсселі. США та союзники по НАТО припускають, що росія може спробувати повторно вторгнутися до Київської області. Це може статися "як тільки путін виконає свої завдання на сході України". Питання, чи залишиться в мордорі досить живої сили. При цьому на Заході впевнені, що військової техніки для вирішення цього завдання у москви, як і раніше, вистачить.

Практично у 90% загиблих мирних жителів Бучі на Київщині виявлено кульові поразки, а не осколкові, – розказав мер Бучі. Кожного з цих бучан вбив якийсь певний людожер у російських погонах своїми руками із власної зброї.

Звільнені від російської окупації населені пункти на Київщині відновлять у найкоротші терміни — таке завдання дав Володимир Зеленський. 

18:30 – Під завалами будинків у Бородянці рятувальники почали знаходити перші тіла загиблих, їх точну кількість встановлять пізніше. Руйнування у селищі Бородянка визнали навіть гіршим, ніж в Ірпені та Бучі. Якщо про тамтешні звірства окупантів світ невдовзі лиш дізнається, то зараз зрозуміло лиш одне – селище в суцільних руїнах.

Правоохоронці арештували майно компанії Оксани Марченко — дружини Медведчука. Про це повідомила Нацполіція. До речі, арештований за рішенням РНБО приватний літак Віктора Медведчука вже працює на захист України. Ним заблокували злітно-посадкову смугу в аеропорту "Київ" на випадок нового нападу окупантів.

Поки не можу сказати, коли люди зможуть повернутися в Ірпінь. Скажу точніше на наступному тижні. За цей час місто вдастся розмінувати і прибрати головні дороги —  каже мер міста. "Сьогодні будуть розміновувати парки. Також стоїть задача максимально прибрати місто: ми вивозимо трупи, відновлюємо роботу пожежного депо", —  розповів Олександр Маркушин в ефірі телемарафону. 

Повертатися і до Києва ще зарано.  Ворог може бути непередбачуваним, – повторює Київська військова адміністрація

Про це пише і CNN з посиланням на джерела у Вашингтоні та Брюсселі. США та союзники по НАТО припускають, що росія може спробувати повторно вторгнутися до Київської області. Це може статися "як тільки путін виконає свої завдання на сході України". Питання, чи залишиться в мордорі досить живої сили. При цьому на Заході впевнені, що військової техніки для вирішення цього завдання у москви, як і раніше, вистачить.

Практично у 90% загиблих мирних жителів Бучі на Київщині виявлено кульові поразки, а не осколкові, – розказав мер Бучі. Кожного з цих бучан вбив якийсь певний людожер у російських погонах своїми руками із власної зброї.

Звільнені від російської окупації населені пункти на Київщині відновлять у найкоротші терміни — таке завдання дав Володимир Зеленський. 

18:30 – Під завалами будинків у Бородянці рятувальники почали знаходити перші тіла загиблих, їх точну кількість встановлять пізніше. Руйнування у селищі Бородянка визнали навіть гіршим, ніж в Ірпені та Бучі. Якщо про тамтешні звірства окупантів світ невдовзі лиш дізнається, то зараз зрозуміло лиш одне – селище в суцільних руїнах.

Правоохоронці арештували майно компанії Оксани Марченко — дружини Медведчука. Про це повідомила Нацполіція. До речі, арештований за рішенням РНБО приватний літак Віктора Медведчука вже працює на захист України. Ним заблокували злітно-посадкову смугу в аеропорту "Київ" на випадок нового нападу окупантів.

 Донеччина і Луганщина

43 день війни

Росіяни не змогли увійти до Новотошківського, але обстріляли лікарню у Сєвєродонецьку та будинки в Лисичанську.  Також під постійним обстрілом Попасна, – розповів голова Луганської ОВА. 

вінйна

З початку повномасштабної війни росії та України, у Луганській області було обстріляно кожну медичну установу, не залишилося жодної вцілілої лікарні, – написав голова Луганської ОВ Сергій Гайдай. Він також повідомив, що на фото – Рубіжанська лікарня.  Нова.  Сучасна.  З високотехнологічним обладнанням. Була… Наразі лікарня залишилася на окупованій частині міста, орки знімають відео та звинувачують українських військових у руйнуваннях.  Зрадник – головлікар підігрує кадировцям, хоча точно знає, хто і коли зруйнував лікарню.

14:30 – Закарпатська бригада відкинула окупантів від Кремінної на Луганщині. 

Із 9 напрямків, по яких наступав противник, залишилося лише 2,5: це зона ООС, Луганська область і Маріуполь, – стверджує Арестович. При цьому, за його словами, найзапекліші бої зараз відбуваються на південному заході Луганщини.

Нові факти воєнних злочинів росії. Окупанти насильно вивезли персонал та пацієнтів міської лікарні №4 ім. Мацука з Маріуполя на тимчасово окуповану територію України. Відомо, що до медичного закладу прийшли озброєні люди, які в ультимативній формі повідомили, що лікарі та пацієнти повинні виходити та сідати до транспорту окупантів. Виснажені та налякані люди були вимушені виконати накази російських терористів. Що буде далі з людьми – невідомо. 

росія хоче окупувати весь Донбас до 9 травня, — заявив експредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер. Водночас він зазначив, що збройні сили росії перебувають у не дуже доброму стані. Втім, віддавати Донбас ЗСУ аж ніяк не збираються. Навпаки горять бажанням допомогти орді сконати якомога скоріше.

Сумщина

У Сумській області українські військові збили ракету, що летіла в напрямку Полтави. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Рештки ракети впали на територію селища Липова Долина.

На Сумщині рашисти-мародери через жадібність не могли кинути награбоване і через це потрапили у пастку. За словами Генпрокурорки Венедиктової, орки вирішили залишитися біля перекинутого "Уралу", набитого награбованим майном українців, незважаючи на те, що підходили українські військові. П'ятьох грабіжників ЗСУ "відкобзонили" одразу, трьох взяли у полон.

Херсонщина

Мер Каховки Віталій Немерець покинув тимчасово окуповане місто та перебуває на підконтрольній Україні території. "Оскільки я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї родини і мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера чи мера десь у підвалі користі громаді немає", – написав Немерець на сторінці Каховської міської територіальної громади у Facebook.

На Херсонщині українські воїни розбили артилерійський підрозділ окупантів, який готувався до обстрілу мирних населених пунктів.

З полону окупантів на Херсонщині вийшов живим головний редактор Novakahovka.city і поет Олександр Гунько. Його тримали в місцевому СІЗО три дні, повідомив родич Гунька, журналіст Максим Біроваш.

І сьогодні ж у Каховці російські окупанти захопили у полон місцевого депутата Валерія Салтикова.

Група людей намагалася вибратися із села Первомаївка Херсонської області по Каховському водосховищу на човні.  У човні було 14 мирних громадян України, троє з яких – діти. За 70 метрів від берега села Мар'їнське російські війська накрили їх артилерійським вогнем та "Градами".  Внаслідок обстрілу на місці загинули троє дорослих та дитина 2009 року народження.

війна

На території Херсонської області однією з розвідувальних груп ЗС України, було затримано 4 окупантів. На даний час з військовослужбовцями країни-агресора ведеться допит. Метою допиту являється отримання інформації щодо приналежності їх до конкретного підрозділу зс рф, стану укомплектованості озброєнням, військовою технікою, матеріально-технічними засобами та особовим складом, отримання інформації щодо завдання підрозділу.

Полтавщина

На Полтавщині викрили мешканця Кременчука на діяльності, спрямованій на шкоду Україні. Колаборант запропонував окупантам свої послуги по зливу позицій ЗСУ.

 Миколаївщина

У Миколаєві окупанти розбомбили залізничний вокзал. Наразі вокзал не працює, з міста можна безкоштовно евакуюватися на автобусах. Про це повідомив голова міста Олександр Сенкевич. Коли саме було завдано удару, він не уточнив.

20:30 – Українська армія відновила контроль майже над усією територією Миколаївської області!

Запоріжжя

Як повідомив секретар міської ради Запоріжжя Анатолій Куртєв, сили ППО знищили три крилаті ракети над містом. Саме ці вибухи могли чути люди у Запоріжжі в ніч на 7 квітні. 

На Запоріжжі окупанти почали брати на облік чоловіків.  Повісток їм неприносять, але все до того йде.  "Вони їх пускатимуть як живу силу на боці підрозділів армії росії", – заявив мер Мелітополя Іван Федоров.

Енергодар.  Окупанти почали створювати у захопленому місті псевдооргани влади та "звільнили" законних чиновників. Про це повідомило українське підприємство "Енергоатом". Орки зробили головою окупованої адміністрації колаборанта із ОПЗЖ Андрія Шевчука, а секретарем – Ірину Горбатюк.  Де знаходиться мер Енергодару Орлов наразі невідомо.

Крім того в Енергодарі окупанти наказали відновити роботу комунального підприємства "Ритуал". ЄУ зв'язку з гострою необхідністю", – так обґрунтовують рішення окупанти. КП "Ритуал" займається організацією поховань померлих. Це – перше комунальне підприємство у місті, яким зацікавилися російські вбивці.

18:00 – У Токмаку російські окупанти взяли в полон водіїв, які мали евакуювати людей до Запоріжжя.

В тимчасово окупованому Мелітополі російські військові, яким допомагали колаборанти, вже викрали понад сотню місцевих мешканців.

Окупанти використовують Бердянський порт для перекидання зброї, військової техніки та особового складу, – повідомляє Генштаб.

У Запорізькій області окупанти заборонили чоловікам виїжджати у бік підконтрольної українській владі території. Також збільшується дефіцит товарів першої необхідності, що може призвести до гуманітарної катастрофи.

Дніпропетровщина

Жінкам, дітям та літнім людям рекомендовано виїхати з Дніпра, — закликал мер міста Філатов. За його словами, тим, хто не задіяний у роботі критичної інфраструктури чи промислових підприємств, хто не інтегрований в економіку, необхідно поїхати у безпечніше місце.  Людям, які виїхали до Дніпра з Донецької та Луганської області, він рекомендує також не затримуватись, а їхати далі, на Захід України, бо там безпечніше. Жителів міста, що виїхали, мер просив не повертатися, адже у квітні може початися наступ росіян на сході.

UPD – Міський голова Дніпра Борис Філатов уточнив свої слова щодо евакуації з міста. "Я сказав свою особисту думку, що в умовах постійних ракетних обстрілів, жінкам, дітям, старим краще побути в спокійніших місцях. Особливо, якщо у них є можливість і родичі на заході України", – зазначив він. 

Харківщина

Окупанти продовжують чинити тиск на мирне населення Харкова та знищувати цивільну інфраструктуру. За добу ворог наніс 48 ударів із РСЗВ, артилерії та мінометів.

Вночі росіяни вдарили ракетами по Лозовій, постраждалих немає. В Лозовій та Барвінковому  ми закликаємо евакуйовувати населення. Вже вдалося виїхати 15 тисячам громадян. 

До Ізюму окупанти стягують важку техніку та озброєння.  Про це заявив співробітник Ізюмської міськради Максим Стрельник.

У Балаклії міський голова Іван Столбовий залишив територію громади та втік до росії. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Голова ХОВА повідомив, що на території Харківщини не спостерігається збільшення військ рф. "Ми розуміємо, що ворог не втратив надії щодо Харкова. Тому ми щохвилини стежимо за оперативною ситуацією. Водночас ми констатуємо, що битву за Харків окупанти вже програли. Вони зазнали тут чималих втрат і розуміють: навіть якщо вони великими силами спробують не те що взяти, а хоча б окупувати Харків – вони зазнають серйозних втрат. І це може поставити під сумнів їхні подальші плани щодо просування територією Донбасу", – сказав Олег Синєгубов.

У Харківській області українські сили уразили пункт забезпечення російських військових. Удари завдавалися артилерію за корегуванням БПЛА прикордонників.

Житомирщина

43 день війни

Інженерно-саперний підрозділ 95 бригади відзвітував про знищення двох танків Т–72Б російських військ. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомило Командування ДШВ. "Ось так перевірили ефективність наших протитанкових мінно-вибухових загороджень танкові підрозділи окупаційних військ збройних сил РФ", – йдеться у дописі.

Чернігівщина

Сьогодні у Чернігів привезли воду, кілька тисяч продуктових наборів, яких вистачить кожній сім'ї на місяць, борошно, матраци та будівельні матеріали для якнайшвидшого відновлення міста. Такі припаси доставлятимуть до міста щодня, розповів голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус. Найбільше постраждало передмістя, але все обіцяють відбудувати в найкоротші терміни.

Захід України

У межах візиту на Закарпаття колишній губернатор штату Нью-Йорк Джордж Патакі передав допомогу у вигляді 18 спеціальних модульних будинків, які можуть забезпечити тимчасове проживання людей за будь-яких умов. 

Львів, контейнерне містечко

Фото: Телеграм/Андрій Садовий

А у Львові вже розпочали облаштовувати перше містечко з модульних будинків для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватися з гарячих точок. Це 88 житлових контейнерів, в яких зможуть жити понад 350 людей. "Один будиночок розрахований на 2-4 особи. Усередині є все необхідне – меблі, світло, тепло.  Санвузли та їдальня розташовані на території містечка", – розповів мер Садовий.

На Львівщині затримали чиновника, який хотів продати авто з гумдопомоги за 100 тисяч гривень. Ним виявився перший заступник міського голови однієї з міськрад.

А в Мукачеві на Закарпатті влада ухвалила рішення демонтувати деякі пам'ятники та пам'ятні знаки з метою дерусифікації через агресію рф проти України. Першим відправилося на звалище погруддя російського поета Пушкіна.

пушкин мукачево

1
1253

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: