fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:25 05 Кві 2022

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 5 квітня і вже сорок один день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

79% біженців хочуть повернутися до України після війни. Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова. Серед опитаних 89% вірять у те, що Україна переможе у цій війні, тільки 1% не вірить (10% важко відповісти).

Від початку повномасштабного вторгнення в Збройних силах звання Героя України отримали 84 захисники, 42 із них – посмертно. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Міністр зауважив, що за цей період 18 офіцерів отримали звання бригадного генерала: "Це – нове покоління командирів вищої ланки, відображення сучасної української армії, яка гартується не у кабінетах, а в бою", – написав Резніков на своїй сторінці у Facebook.

Засідання Ради безпеки ООН щодо злочинів окупантів у Бучі відбудеться сьогодні, 5 квітня.  Зеленський вперше з початку війни виступить перед Радбезом ООН. Це станеться вже сьогодні.

"Кожна нормальна людина у світі розуміє, хто приніс війну та масові смерті на українську землю. Є безліч доказів того, що саме російські війська знищують мирні міста. Викрадають, катують і вбивають мирних людей", – із звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 40-го дня війни.

У полоні в Україні близько 600 російських військових, повідомила віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук. Їхню долю вже неодноразово обговорювали на засіданні уряду.  Зокрема, частину хочуть обміняти, зокрема на полонених ще у 2014 році українців

Генпрокуратура повідомляє: від початку повномасштабного вторгнення окупанти вбили щонайменше 165 дітей та 266 – поранили.

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

За останню добу російські війська втратили 3 літаки, близько 200 солдат та ще одну ППО. 

Про нові свідчення про порушення рф Женевської конвенції про поводження з військовополоненими розповіла Людмила Денісова, Уповноважена ВРУ з прав людини. Серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців були жінки, які у неволі були піддані катуванням та жорстокому поводженню. Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь в зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову.

Президент України Володимир Зеленський у дистанційному виступі на засіданні Ради безпеки ООН наголосив, що організацію можна розпускати, якщо вона виявиться неспроможною зупинити війну і воєнні злочини, що скоюються в Україні. Зеленський нагадав, що Статут ООН визначає її як організацію, що повинна підтримувати мир, а зараз Статут ООН порушується росією з першої ж статті і внаслідок дій росії на території України скоюються найгірші воєнні злочини за увесь час після завершення Другої світової війни. 

Президент закликав Раду безпеки ООН забрати в росії, як у постійного члена Радбезу, право ветувати рішення, які стосуються війни в Україні.

Також сьогодні Президент України звернувся до народу й політиків Іспанії: "Усі у Європі мають просто перестати боятися. Перестати бути слабкими. Мають ставити цінності та демократію вище, ніж ті погрози, які поширює росія. Я впевнений, що страх – це не про вас. Але я прошу вас зробити все, щоб і в інших держав Європи не було страху. Ви можете допомогти нам. Допомогти миру. 

Дані опитування соціологічної групи "Рейтинг": Підтримка вступу України до НАТО знизилась на 8% – з 76% до 68%. У той же час підтримка курсу до ЄС збільшилась – з 86% до 91%.

Гуманітарні коридори 

Ірина Верещук про роботу гуманітарних коридорів на сьогодні, 5 квітня.  Всього заплановано 7 маршрутів:

  •  Маріуполь – Запоріжжя на власному транспорті;
  •  Бердянськ – Запоріжжя на власному транспорті;
  •  Токмак – Запоріжжя;
  •  Сєвєродонецьк – Бахмут;
  •  Лисичанськ – Бахмут;
  •  Попасна – Бахмут;
  •  Гірське – Бахмут.

Голова Луганської ОВА повідомляє: у Лисичанську готові до евакуації понад 200 осіб, у Рубіжному та Кремінній "режиму тиші" немає, однак вдалося врятувати 330 жителів

Гуманітарний коридор в Рубіжному на сьогодні не погоджений.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв'ю ЗМІ розповів, як росіяни зривали евакуаційний процес та обстрілювали місця зборів:

  • Евакуація не відбувалася, бо війська рф знищували наші автобуси і щодня їх ставало все менше. Було 150, потім 100, потім 50, 30, 9, 6 і нуль. До 13 березня вони знищили всі наші автобуси.
  • Нам доводилося узгоджувати евакуацію з рф. Вони казали: "Коридор є, у вас є можливість евакуювати людей. Дайте нам локації, де це буде відбуватися".
  • Коли ми давали їм ці локації, вони гатили по них із гаубиць та "Градів". А коли ми давали команду нашим військовим відкривати місто для виїзду, то назустріч евакуаційним маршрутам вривалися танки.
  • Ми зрозуміли, що вони просто витягують з нас інформацію, а потім просто знищують наші автобуси. Але після цього вони продовжували з нами "гратися": мовляв, евакуюйте. А вже не було чим. 

20:30 – Гуманітарний конвой ООН прибув до Сєвєродонецька. Конвой привіз харчові пайки, борошно, пластикову плівку та ковдри для приблизно 17 000 людей, а також чотири електрогенератори для лікарень.

22:30 – 5 квітня в Україні евакуювали 3 846 людей, – повідомила Верещук.

  • По гуманітарних коридорах з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 2 216 людей. 
  • Евакуаційна колона з семи автобусів, яка рухалась у супроводі Міжнародного Комітету Червоного Хреста до Маріуполя, після блокування у місті Мангуш, була вимушена повернутись. Ця колона евакуювала людей з Бердянська, за нею слідує ще понад 40 приватних автомобілів. 
  • Також до Запоріжжя повернулись 17 мікроавтобусів, які відправили зранку до Бердянська. На них евакуювали 150 людей з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної. 
  • З Луганської області вдалося евакуювати 1 080 людей.

Перемовини України з росією

Зеленський припускає, що, можливо, зустрічі між ним та Путіним не буде.  Про це він сказав він в інтерв'ю українським журналістам, показаним у вівторок у рамках всеукраїнського телемарафону. За словами Зеленського, навіть після трагічних подій у Бучі необхідно продовжувати переговори з рф: "Просто сказати – давайте ні про що сьогодні не говоритимемо – позиція найлегша.  Найскладніше – говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом і при цьому знайти можливість зустрічатися і на цій зустрічі знайти вихід і при цьому не втратити своєї території".

"Ми розуміємо, що навіть якщо ми з вами підпишемо найпотужнішу угоду, ми розуміємо, що за два роки росія може повернутися.  Просто це розуміємо, і якщо ми з вами приймаємо це, то відповідним чином і діємо", – сказав Президент Зеленський про домовленості з росією.

"Перемовини з росією після трагедії в Бучі будуть викликом. Викликом внутрішнім насамперед", – сказав Зеленський.

лавров заявив, що "історія з Бучею" – це "спроба зірвати переговори України з росією", в яких "з'явилося світло". При цьому він підтвердив слова Зеленського про те, що Київ на переговорах не обговорює "денацифікацію", відновлення прав російської мови та "демілітаризацію".

Лавров заявив, що росію "насторожує" вимога України вивести війська після укладання мирного договору, але ще до його затвердження на референдумі та до ратифікації парламентом. "Дуже велика ймовірність того, що ратифікація та референдум дасть негативний результат, і переговорний процес доведеться починати наново. У такі кішки-мишки ми грати не хочемо". Нагадаємо, виведення військ після підписання мирного договору – один із ключових моментів українських пропозицій.  Який, як випливає зі слів лаврова, рф насправді відкидає.

Мирний атом

На Чорнобильську АЕС прибули підрозділи Національної гвардії України, які взяли об'єкт під охорону.  Про це повідомляється на сторінці АЕС у Facebook. Основними завданнями нацгвардійців на майданчику є охорона ядерних установок та фізичний захист ядерних матеріалів. 

ЧАЕС практично з моменту вторгнення рф була під контролем російських військ.  Вони покинули станцію 31 березня. 2 квітня над АЕС підняли український прапор.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Компанія Epic Games зібрала на благодійній акції у Fortnite 144 мільйони (!) доларів для України.

Засновник чеської пошукової системи Seznam.cz Іво Лукачович пожертвував 100 мільйонів чеських крон зі своїх особистих коштів на потреби української армії. Бізнесмен пояснив, що був шокований різаниною в Бучі.

Найближчим часом в Україну має надійти черговий вантаж із пакету військової допомоги від США на 800 млн доларів, – повідомили у Пентагоні. Пріоритет надається озброєнню, якого найбільше потребують українські військові: Javelin, Stinger, БПЛА.

Також США схвалили продаж Болгарії восьми винищувачів F-16, щоб підвищити безпеку країни в умовах війни в Україні. Раніше звучала пропозиція, що Болгарія може передати свої літаки Су-25 та МіГ-29 української армії, якщо отримає від США винищувачі.

Україна отримає 10 безпілотників Switchblade 600, які оснащені протитанковими боєголовками від США.

Естонія відправила Україні озброєння на суму 220 млн Євро! На допомогу нам приїдуть:

  • 122-мм гаубиці Д-30;
  • протитанкові ракети, ймовірно до Javelin;
  • безвідкатні протитанкові гармати;
  • автоматична зброя та боєприпаси;
  • гранатомети;
  • протитанкові міни.

Чехія відправила сьогодні Україні для захисту від орди кілька десятків танків Т-72 та БМП-1 зі складів армії Чеської Республіки.

У Міністерстві економіки ФРН заявили, що Німеччина схвалила постачання озброєнь та військових товарів в Україну на суму понад 186 млн. євро.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Євросоюз виділяє 17 млрд євро країнам, які приймають біженців з України.

Італія пропонує біженцям з України отримати дозвіл на проживання на 12 місяців. Оформити документи можуть як українцям, так і громадянам третіх країн, які мають міжнародний захист. Після отримання ВНЖ можна буде офіційно влаштовуватися на роботу в країні, навчатися в школах та університетах, користуватися послугами з охорони здоров'я та деякими соціальними посібниками.

Британські депутати пропонують тимчасово розмістити в країні студентів та науковців з України та видати їм відповідні візи, – пише The Guardian.  Лист із пропозицією вже надіслано до МВС Британії. У ньому зазначено, що студентські та академічні візи допоможуть дати притулок більше людей, а продовження навчання дасть можливість отримати потрібну кваліфікацію з таких предметів, як медицина та інженерія, яка буде життєво важливою в Україні після війни. На даний момент урядом було введено 2 системи, які дозволяють українцям приїхати до Британії – на запрошення від родича, що проживає в країні, або за спеціальною програмою, учасники якої виступають спонсорами українців та забезпечують їх житлом.

США виділять понад $1 мільярд для забезпечення гуманітарної допомоги 10 мільйонам українців, які стали біженцями та переселенцями, а також країнам, які приймають цих людей.

Новини від партнерів

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

Лондонська національна галерея перейменувала графічну роботу французького імпресіоніста Едгара Дега "Російські танцівниці". Тепер твір називається "Українські танцівниці". Назва цієї картини є предметом постійних дискусій протягом багатьох років що висвітлюється у науковій літературі, однак за останній місяць їй надали підвищеної уваги у зв'язку з теперішньою ситуацією. Тому ми вирішили, що зараз слушний момент оновити назву картини, аби вона краще відбивала її сюжет", — повідомив представник Національної галереї.

Які тут можуть бути дискусії? Ви що, бачите на голові хоч одній із танцівниць кокошник?

США звернуться до Генеральної Асамблеї ООН з проханням виключити рф із Ради з прав людини. "Участь росії в Раді з прав людини — це фарс", – заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд під час виступу в Бухаресті.

Вчорашня заява Байдена про військові злочини путіна: "Ви, напевно, пам'ятаєте, що мене критикували за те, що я назвав путіна військовим злочинцем.  Він – військовий злочинець.  Але ми маємо збирати інформацію, надавати Україні зброю, щоб вони продовжували боротися, зібрати всі деталі, щоб це була справжня судова справа про військовий злочин.  Цей хлопець – варвар.  Те, що відбувається у Бучі, обурливе.  І все це бачили.  Я думаю, це воєнний злочин.  Я прагну нових санкцій, я продовжу вводити санкції".

Про те, що одного співчуття вже недостатньо, зрозуміли і конгресмени США. Вони вимагають від Байдена збільшити поставки зброї для ЗСУ, зокрема включити ракети класу "земля – повітря" великої дальності, винищувачі і протикорабельні ракети.

За даними американської розвідки росія переглядає свої військові цілі, щоб зосередити наступ на сході та півдні України. В такому випадку росія могла б використовувати будь-які досягнуті успіхи, щоб приховати свої невдачі. Також росія, ймовірно, намагатиметься втримати Херсон, щоб контролювати постачання води в окупований Крим, і продовжить завдавати ударів по великих містах – по Києву, Одесі, Харкову та Львову.

Міністр економіки Фінляндії заявив, що Європа має повністю відмовитися від імпорту російських енергоносіїв, незважаючи на те, що це призведе до погіршення рівня життя європейців. "росію необхідно енергетично ізолювати, тому що це єдиний спосіб вплинути на російську економіку настільки сильно, щоб це вплинуло на їхні дії", – заявив він. "Нафта зараз в Україні перетворюється на червону кров", – наголосив міністр.

З середини квітня в Румунії безкоштовно роздаватимуть таблетки йоду громадянам до 40 років. Також Румунія на тлі війни в Україні розпочинає кампанію з інформування своїх громадян про те, як зберігати та приймати таблетки йоду у разі ядерного інциденту.

Посол Литви в Україні повертається до Києва. Водночас, російського посла у Вільнюсі зобов'язали покинути країну.

Видворяє 15 російських дипломатів і Данія. У Копенгагені їх назвали "розвідниками, що працювали під прикриттям у посольстві".

Влада Італії також висилає 30 російських дипломатів з міркувань національної безпеки, – повідомлення Reuters.

Іспанія та Швеція також висилають російських дипломатів. Уряд Іспанії видворить щонайменше 25 російських дипломатів і співробітників посольства рф в Мадриді, повідомив очільник іспанського МЗС Хосе Мануель Альбарес.

А Міністерство закордонних справ Швеції ухвалило рішення про видворення з країни трьох російських дипломатів, повідомила очільниця відомства Анн Лінде. 

Загалом російських дипломатів вислало 15 європейських країн.

А ЄС оголосив персонами нон грата 19 співробітників постпредства росії при Євросоюзі

Президентка Єврокомісії та Верховний представник ЄС Жозеп Боррель відвідають Київ та зустрінуться з президентом Зеленським цього тижня, — повідомив речник Єврокомісії.

росія після перегрупування зосередить удар на сході та півдні України, попереджають у НАТО. "Найближчими тижнями ми очікуємо спроб російських військ просунутися у східних та південних частинах України з метою завоювати весь Донбас та створити наземний коридор до окупованого Криму .  Тому війна увійшла в критичну фазу", – прогнозує генсек НАТО Йєнс Столтенберг.

При цьому Столтенберг традиційно заявив, що жодна країна НАТО не підтримає відправку сил Альянсу в Україну

Палата депутатів чеського Парламенту сьогодні одноголосно прийняла постанову, в якій засудила воєнні злочини, здійснені російськими військовими в Україні, та закликала до покарання винних і більш жорстких санкцій проти росії. 

Реакція на звірства російських окупантів в Україні

Міністр юстиції Франції Ерік Дюпон-Моретті запропонував українським колегам підтримку у розслідуванні військових злочинів, збиранні доказів та здійсненні правосуддя. "Я запропонував своєму українському колегі та генеральному прокурору України оперативну підтримку Франції у розслідуванні військових злочинів. Необхідно зібрати докази. Правосуддя має здійснитися", – написав французький міністр.

Голова МЗС Канади назвала різанину в Бучі терористичним актом. "У ці вихідні світ побачив огидні та шалені напади на цивільних у Бучі.  Ці терористичні акти не пройдуть безкарно.  Це явно – військові злочини", – сказала вона під час конференції у Гельсінкі. Мелані Жолі додала, що відповідальність обов'язково прийде, а Канада продовжуватиме підтримувати зусилля Міжнародного кримінального суду.

Україна покарає російських військових злочинців, які катували українців. Про це заявив сьогодні президент Зеленський на зустрічі із журналістами: "Є наша внутрішня справа щодо цих злочинців, які катували наших людей.  Ми починаємо збирати інформацію та шукатимемо цих людей.  Є люди, котрі дуже хочуть знайти цих злочинців.  Якщо міжнародне законодавство нам не в цьому допомагатиме, це зробить український закон", – сказав Зеленський.

"Європі, яка все ще боїться залишитися без газу/нафти, настав час зрозуміти: Буча – лише початок правди про сучасну рф. Далі будуть сотні інших українських міст, де побував людожерський "руський мір".  Не хочете страждати від "бучанського синдрому" завтра – дайте тяжку зброю сьогодні. – написав Подоляк у своєму Twitter.

Що там на росії?

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

У столиці мордору пройшла моно-акція протесту під назвою "Буча-Москва". Чи був заарештований цей чоловік невідомо. Але судячи з фото видно, що звичайні москвичі намагаються якомога швидше пройти повз людину із зав'язаними руками.

Українська розвідка отримала внутрішні документи армії росії, які свідчать, що російські військові не отримують обіцяних їм грошових виплат. Замість грошей окупантам пропонують додаткові вихідні, а нарікати на відсутність фінансування забороняють. Також російське командування наказує скласти окремий список осіб, які відмовилися брати участь у війні проти України. Так що заробити на вбивствах окупантам не вдасться.

Награбовані речі ординці без сорому виставляють на продаж не тільки на ринках Білорусі, а і в Інтернеті.

У Бєлгородській області за прикордонним містом Шебекіно з'явилися вириті технікою окопи. Глава Шебекинського округу Володимир Жданов на своїй сторінці у соцмережах у відповідь на запитання місцевих жителів заявив, що він "як людина військова завжди перестрахування" і запевнив їх у безпеці. Хай риють, ці окопи ще знадобляться московитам як братські могили, коли ВСУ будуть безжально гнати окупантів з нашої землі.

А що чутно про Білорусь?

За оперативною інформацією Генштабу станом на ранок 4 квітня, відзначено рух колон озброєння та військової техніки по території білорусі у напрямку залізничних станцій Гомель, Єльськ та Мозир для завантаження на залізничні ешелони. Значна частина літаків та вертольотів повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації перебазована з аеродромів республіки білорусь на територію росії.

У Мозирі затримали і засудили до штрафу 6 людей, які стояли на площі в центрі міста. Їх звинуватили в тому, що вони "в присутності інших громадян, які проходять громадян, тривалий час перебували на одному місці без руху, чим публічно демонстрували своє масове скупчення". Білоруси, це тільки початок. Потім руснява влада почне вбивати тільки за те, що ви "занадто довго демонструєте те, що ви живі".

Російський брехунець 

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

Мордор упіймали на черговій брехні: офіційні особи путінського режиму та пропагандисти, які їх обслуговували, стверджували, що вони до вбивств мирного населення в Бучі солдати рф не причетні. Проте аналіз супутникових знімків спростовує заяви росії про те, що вбивство мирних жителів у Бучі, передмісті Києва, сталося після того, як її солдати залишили місто.

Maxar Technologies надала виданню NYT знімки,які свідчать, що багато мирних жителів було вбито більше трьох тижнів тому, коли російські військові контролювали місто. На одному відео, знятому членом місцевої ради 2 квітня, видно безліч тіл, розкиданих на вулиці Яблонській у Бучі.  Супутникові знімки доводять, що принаймні 11 із них перебували на вулиці з 11 березня, коли росія окупувала місто.

Вікіпедія отримала від розкомнагляду вимогу видалити інформацію одразу за п'ятьма статтями: 

  • "Битва за Київ (2022)"; 
  • "Військові злочини в період вторгнення Росії в Україну"; 
  • "Обстріл лікарні в Маріуполі"; 
  • "Руйнування Маріупольського театру (2022)"; 
  • "Різанина в Бучі".

Що, правда очі виїдає?

Партія Жириновського ЛДПР внесла до ДержДуму рф проект визнання геноциду росіян в Україні. І це після етнічних чисток, які проводили солдати окупантів у Бучі, Ірпені та Бородянці.

У той же час у школах росії стали проводити уроки про користь антиросійських санкцій. Як повідомляє видання "Комерсант", педагогам направили рекомендації про те, як провести для учнів 5-9-х та 10-11-х класів заняття на тему "Антиросійські санкції та їх вплив на вітчизняну економіку". У методичці сказано, що на початку уроку вчитель має навести цитату президента рф володимира путіна про те, що "на росію чиниться безпрецедентний зовнішній тиск".  Також на уроці школярам розкажуть про позитивний ефект санкцій. Наприкінці уроку школярі повинні заповнити анкету та відповісти на запитання: "Хто зазнає великих економічних втрат?"  Пропонуються три варіанти відповідей: росія, країни НАТО, всі країни світу.

росіяни зізналися, що вбили 93 особи у цивільному одязі.  Кремлівці називають цих людей "переодягненими бойовиками". Таким чином, вони готують громадськість до того, що світ побачить у Маріуполі.  Страшні жертви серед цивільних пояснюватимуть тим, що це замасковані "нацисти".

медведєв заявив, що українці не існує. Про це він написав в своєму телеграм-каналі: "Глибинне українство, підживлене антиросійською отрутою та всепоглинаючою брехнею щодо своєї ідентичності, – це і є один великий фейк. Цього явища ніколи не було в історії. І зараз не існує. Змінити криваву та повну брехливих міфів свідомість частини нинішніх українців – найважливіша мета в ім'я спокою майбутніх поколінь самих українців", – заявив Медведєв. Після цих слів фізичне знищення українців стало для росії офіційною метою.

росія готує масштабну провокацію в Маріуполі, щоб звинуватити у ній Україну, – попереджає Служба безпеки України. За наявними даними, окупанти готують масштабну фальсифікацію: планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими ж росіянами, та представити їх, як масових жертв українських військ. Для цього останнім часом поширюються брехливі тези, що нібито "українці використовують мирних мешканців, як живий щит". Хоча це відверта маячня. Насправді саме російські війська знищують маріупольців – ще на початку березня у місті вже були змушені ховати вбитих у братських могилах. За інформацією СБУ, таким чином російські окупанти намагаються переключити увагу світової спільноти після того, як стало відомо про звірства рашистів у Бучі. 

Санкціями по агресору!

Airbnb заборонив користувачам з росії та Білорусі бронювати житло будь-де. Місяць томусервіс вже заявляв про припинення можливості оренди на території Росії та Білорусі.  Усі бронювання, зроблені у цих країнах на дати після 4 квітня, скасують.

Прем'єр-міністр Словаччини заявив, що країна все-таки не платитиме за російський газ у рублях, як цього вимагає москва. Раніше оплату карбованцями допускав міністр економіки, якщо не вдасться домовитися про інше. Схоже словаки отримали від когось дуже правильний пендель.

Канада запровадила санкції проти 18 громадян росії та Білорусі, які сприяли військовому вторгненню в Україну.

Американська нафтова корпорація ExxonMobil заморозила свій проект з виробництва зрідженого природного газу "Далекосхідний ЗПГ" у російському порту Де-Кастрі. Вартість проекту Далекосхідного ЗПГ оцінюється в 4,2 млрд. доларів.  Запуск планувався на 2027-2028 роки.

У МЗС Франції повідомили, що нові санкції ЄС проти росії можуть бути ухвалені завтра, 6 квітня.

Французька торговельна мережа "Ашан" зупинила інвестиції та постачання до росії, хоча закривати магазини поки що не буде. Раніше мережа відмовлялася якось обмежувати свою діяльність у країні-агресорі. Рішення ухвалили під тиском громадськості, зокрема українських працівників мережі, які вимагали припинити фінансування війни росії проти України.

Google видалив з пошукової видачі сайт міноборони рф.

ЄС ввів вугільне ембарго проти росії, яке коштуватиме рф 4 млрд євро щорічно. Також у новому пакеті санкцій проти рф:

  • заборона на експорт у росію напівпровідників, машин та транспортного обладнання на суму €10 мільярдів;
  • заборона будь-яких транзакції з чотирма ключовими російськими банками, включаючи ВТБ;
  • російським судам заборонено заходити до портів Євросоюзу;
  • заборонений імпорт із рф низки товарів та сировини на кшталт деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю;
  • крім того російським компаніям заборонено брати участь у європейських публічних закупівлях та позбавлення російських державних установ фінансової підтримки з боку ЄС.

В ЄС заявили, що також працюють над додатковими санкціями, зокрема щодо імпорту нафти.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

Працюють тракторні війська.

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

Вчора в одному з пунктів базування Військово-Морських Сил ЗС України звичайною і далеко не новою артилерійською гарматою було збито рашиський "КАЛІБР". 

Сьогодні в районі Ізюма підрозділи ЗСУ вперше застосували проти військ окупантів трофейний ТОС-1А "Солнцепек".  Оркам сподобається.

Новий рашистський вертоліт Ка-52 став важчим за повітря. Швидко та професійно з ним впорались воїни 95-та ОДШБр, поціливши із ПТРК "Стугна".

Сьогодні на Донеччині військовослужбовці Краматорського загону збили з автоматів російський БпЛА. Ворожий безпілотник робив повітряну розвідку.

Збройні сили України захопили цікавий трофей – станцію радіолокаційної розвідки СНАР-10М1 армії рф. Станція призначена для виявлення техніки та поодиноких цілей, вона може помічати танки на відстані до 35 км та людей на відстані 15 км! Тепер вона служитиме Збройним Силам України!

Життя з урахуванням бойових дій

90 підприємств, які переїхали із зони бойових дій у безпечніші регіони України, вже розпочали роботу – повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, ще 350 підприємств перебувають у процесі передислокації.  А всього заявки на переїзд було отримано від понад 1,1 тисяч підприємств.

Президент України підписав закон про пільгове розмитнення автомобілів без сплати податків (податок на додану вартість, акцизний податок та ввізне мито) на період дії воєнного стану. Закон також передбачає оформлення автомобілів на іноземній реєстрації за спрощеною процедурою за одну годину. Водночас громадянам доведеться сплатити збір до ПФ за першу реєстрацію (від 3% до 5% від вартості автомобіля), а також заплатити за бланки та номера.

20:30 – Увага, будьте обережні! Зафіксовані кібератаки, спрямовані на отримання доступу до облікових записів Telegram. Злочинці розповсюджують серед громадян України повідомлення зі шкідливим посиланнями на начебто вебсайт Telegram, щоб отримати несанкціонований доступ до облікових записів, зокрема і з можливістю перехоплення одноразового коду з SMS.

У Бучі, Ірпені та Гостомелі з'являться модульні будинки зі США. За словами екс-губернатора Нью-Йорка Джорджа Патака, такі будинки використовували в США після природних катастроф.

Київ і область

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

У Київській області внаслідок наступу окупантів зруйновано 5 мостів:

  • міст на автомобільній дорозі М-06 Київ-Чоп, Стоянка
  • міст між с. Буча та м. Ірпінь.
  • міст через р. Буча, на дорозі Т-10–01.
  • міст на дорозі Р-30 Під'їзд до м. Ірпеня км 6+000
  • міст на дорозі М-07 Київ — Ковель — Ягодин км 23+000 через р. Ірпінь в Гостомелі

На відновлення кожного потрібно орієнтовно 2-3 місяці, підрахували в Мінінфраструктури.

За весь час війни затримано понад 600 диверсантів.  Найбільше військових злочинів зафіксовано у Київській області, їх зараз 1200, – інформує голова МВС Денис Монастирський.

В Ірпені 1 500 волонтерів протягом години зголосилися допомогти розбирати завали. Про це повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин. Однієї телефонної лінії не вистачило, щоб відповісти усім добровольцям, тож тепер усі охочі можуть погодитись допомогти через онлайн анкету. Наразі місцева влада лиш складає списки охочих, а про початок роботи повідомлять окремо.

ГРУ повідомляє: російських військових, які чинили звірства в Бучі, знову повертають в Україну. Станом на 4 квітня 64-ту мотострілецьку бригаду 35-тої загальновійськової армії рф,  було виведено з України в Білорусь і вона перебувала поблизу міста Мозир. До 6 квітня особовий склад доправлять залізницею до російського Бєлгорода. Після лише дводенного відпочинку їх планують повернути в Україну в одну з "найгарячіших" точок (орієнтовно – харківський напрямок). Зазвичай, російські підрозділи що покидають зону бойових дій отримують набагато більше часу на відновлення та відпочинок.

Подібний графік вказує на те, що на 64-ту бригаду очікують "спеціальні завдання". Перше з них: залякування жителів населених пунктів України. Ті, хто чинив злочини геноциду в Бучі можуть повторити це знову в інших містах.

Пам'ятник Шевченку в зруйнованій Бородянці.

Українські військові повернули контроль на ділянці кордону у Чорнобильській зоні відчуження, повідомляє Державна прикордонна служба України.

В Ірпені та Бучі орки розстрілювали батьків на очах у дітей, "щоб вони пам'ятали цю війну і поважали росіян".  Дітей ґвалтували.  Виривали їм зуби. Це навіть не фашизм. Ці біологічні органіZми повинні бути знищені всі без винятку.

Після визволення в Бучі залишилося лише 3700 осіб.  Про це заявив міський голова Анатолій Федорук у ефірі телемарафону. У 2021 році населення Бучі оцінювалося у 30 тисяч людей. Мер поки не радить повертатися до міста громадянським громадянам – продовжуються роботи з розмінування.

Попереджають про передчасність повернення на Київщину не просто так. Наразі це ще дуже небезпечно. Вчора житель Броварщини загинув від вибуху замінованої окупантами машини. 32-річний мешканець села Гоголів прямував до села Плоске, де виявив свою автівку. Чоловік знехтував інструкціями правоохоронців, не чекав зачистки території, натомість сів у авто і поїхав додому.  На подвір'ї садиби чоловік відкрив багажне відділення легковика, після чого стався вибух. Чоловік отримав травми черева та таза несумісні з життям. Як виявилось, автомобіль був замінований російськими військовими. 

Такою стала Бородянка після того, як по місту прокотилася здичавіла російська орда.

22:00 – Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів журналістам провідних українських та іноземних ЗМІ, що під завалами будівель та у лісах навколо міста Буча можуть знаходитися ще десятки місцевих жителів.

Броварська окружна прокуратура розпочала кримінальні провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). Під час слідчих дій встановлено, що у смт. Велика Димерка Броварського району, внаслідок застосування орками вогнепальної та артилерійської зброї, вбито 11 мирних мешканців. У селі Богданівка під час обстрілу  окупантами населеного пункту, від отриманих осколкових поранень загинув місцевий житель.

3 квітня 2022 року цивільний автомобіль, під час руху по ґрунтовій дорозі між селами Рудницьке та Перемога Баришівської територіальної громади Броварського району, підірвався на ворожій міні. Водій транспортного засобу загинув, ще один пасажир отримав тілесні ушкодження. Прокурори Київщини продовжують фіксувати всі воєнні злочини країни-агресора з метою притягнення винних до відповідальності.

Сьогодні українські прикордонники повернулися до двох прикордонних пунктів Київської області – Іванкова та Млачевки на кордоні з Білоруссю. Обидва прикордонні пункти були захоплені росіянами ще 24 лютого, у перший день війни.

Донеччина і Луганщина

4 квітня внаслідок російських обстрілів 2 людини загинули в Авдіївці, серед них 1 дитина, ще 4 – поранені,  — розповів глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того одержали поранення: у Георгіївці — 3 людини, у Новоселівці — 1 людина, у Воздвиженці — 1 людина. Точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

Голова Лугансько ОДА Сергій Гайдай розповів про ситуацію в регіоні: "Ситуація важка. До деяких районів Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ані рятувальники, ані лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, тривають вуличні бої. У Рубіжному загиблих ховають у дворах".

Рашисти 7 разів потрапили у фенольний завод на Донеччині, – повідомляє Штаб ООС. Обладнання і споруди заводу було значно пошкоджено, проте ебезпеки для довкілля немає.

Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив про нічні авіаудари залізницею. "Після нічних авіаударів було пошкоджено залізничне полотно. Займаємося. За термінами поки що незрозуміло", – заявив Гончаренко.

Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай заявив, що в результаті обстрілів у Сєвєродонецьку перебито газопровід.  Загалом у Луганській області повністю або частково без газу залишаються 36 населених пунктів. Світла повністю чи частково немає у 30 населених пунктах.  Водопостачання відсутнє у Рубіжному, Попасній, Сєвєродонецьку, частково у Гірській громаді та Лисичанську.

Цивільний торговельний суховантаж Azburg (прапор Dominicana, судновласник Malta), що знаходився на 16-му причалі Маріупольського морського порту, обстріляли російські нацисти. Як повідомляє керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень Андрій Клименко, це сталося 4 квітня приблизно о 22.40. Капітан судна подав сигнал SOS.  Повідомляється, що одного члена екіпажу було поранено, почалася пожежа в машинному відділенні. Загалом в екіпажі судна 12 людей, з яких одна жінка.  Суховантаж прибув до порту Маріуполя 23 лютого з Болгарії.

UPD: За даними МВС України, обстріляне російськими нацистами судно Azburg у порту Маріуполя почало тонути.  На судні триває пожежа. Морські прикордонники оперативно надали допомогу пораненому та евакуювали екіпаж у безпечне місце.  

12:00 – Окупанти намагаються відновлювати наступальні дії у напрямку Слов'янську. Їм вдалося захопити населений пункт Бражківка. Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

12:00 – У Рубіжному рашисти влучили у цистерну з азотною кислотою. Пише голова Луганскої ОДА Сергій Гайдай. Азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки. "Не виходьте з укриттів!

Якщо ви у приміщенні – закрийте двері та вікна! Слідкуємо за напрямом вітру! Стежте за інформацією!", – інформує Гайдай.

Перша допомога (це потрібно знати всім): 

  • при попаданні азотної кислоти в очі необхідно промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин;
  • при попаданні на шкіру – уражену поверхню обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило;
  • при проковтуванні азотної кислоти показано промивання шлунка великою кількістю води.  

13:00 – Детальна інформація про влучення в цистерну з азотом в Рубіжному від голови Луганської ОВА Сергія Гайдая. Ця рідина досить токсична і ми не знаємо, куди піде ця токсична хмара. Стежимо за вітром і чекаємо на дощ". Зараз вітер дме у бік рф і так росіяни можуть відчути на собі дії своєї армії, але дорогою дуже багато українських сіл та міст.

За минулу добу росіяни 51 раз обстріляли житлові квартали Луганщини. Ординці били з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, застосовували авіацію. Вони відкривали вогонь по Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Кремінній, Попасній, Гірському, Золотому, Новодружеську. Внаслідок обстрілів також пошкоджені декілька об'єктів цивільної інфраструктури та життєзабезпечення.

4 квітня під час евакуації з Сєвєродонецька та Лисичанська під обстріл у Новодружеську потрапила евакуаційна колона – було пошкоджено один автобус, люди, на щастя, поранень не зазнали.

 Запоріжжя

У місті Пологи Запорізької області війська росії захопили та замінували районну лікарню, — повідомляє Запорізька ОВА. Медичному персоналу та пацієнтам заборонили повертатися до закладу.

В тимчасово окупованому місті Токмак медичний персонал місцевих закладів охорони здоров'я примушують підписувати так звані "контракти" з міністерством охорони здоров'я російської федерації.

Миколаївщина

Внаслідок вчорашнього обстрілу Миколаєва загинули 11 людей, ще 61 – зазнали поранень."Щодня ці брехливі та цинічні тварюки вбивають мешканців мого рідного Миколаєва, а потім звітують нібито про ліквідацію військових об'єктів. Ми знайдемо кожного з вас. Жодне людське життя не зійде вам з рук, мразі", — пообіцяв голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

 Знімальна група CNN потрапила під артилерійські обстріли поблизу Миколаєва: "Снаряд впав дуже близько до нас. Ми втекли, а потім впали ще два снаряди, один з яких за 10 ярдів від однієї з наших машин".

11:30 – Віталій Кім розповів про ситуацію в Миколаївській області:

  • Влада контролює захід/вихід військової техніки в область;
  • Ідуть запеклі бої, але в Мережі багато дезінформації, команда "захопити Миколаїв за 3 дні – це фейк, для паніки;
  • Якщо є можливість – з міста можна виїхати;
  • російської армії навіть на підступах до міста немає.

14:00 – СБУ затримала керівника Миколаївської окружної прокуратури. Йому повідомили про підозру у державній зраді. Як стверджують у СБУ, очільник Миколаївської окружної прокуратури передавав російським окупантам інформацію про оперативну обстановку у Миколаєві та області; загиблих військових і цивільних осіб, полонених, місця їх утримання; результати обстрілів Миколаєва; добові паролі на блокпости на території області тощо. "Щоб спіймати зрадника, СБУ через підставну особу передала фігуранту імітовані списки загиблих військовослужбовців ЗСУ. Через декілька днів ці списки уже було зафіксовано у представника рф, за яким також стежила СБУ. Під час допиту зрадник визнав свою злочинну діяльність та надав відповідні покази", – йдеться в повідомленні служби безпеки України.

Херсонщина

В тимчасово окупованих областях, де рашисти встановили псевдооргани влади, знижуватимуть зарплатню. Так, гауляйтер міста Каховка Павло Філіпчук повідомив комунальникам, що росія не може платити такі зарплати, як Україна. Працівники отримуватимуть за свою роботу вдвічі менше, зате "буде виплачуватись стабільно".

У Новій Каховці орки змушують мешканців обладнювати їм позиції. Про це йдеться у повідомленні Генерального штабу Збройних сил у соціальній мережі Facebook.

Голову Бехтерської сільської ради Михайла Бурака 5 квітня звільнили з полону. Зараз він перебуває з численними травмами в лікарні, повідомляє Асоціація міст України.

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв повідомляє: росіяни у місті "працюють" з активістами та військовими, мають на них всю інформацію."У них виявилися особисті справи на кожного мого профільного заступника, інформація умовно від родоводу дружини до прізвиська собачки"

Арестович не виключає, що росія йтиме з Херсонщини. Він заявив, що "сам Херсон росіяни підготували вже до здачі. Про це мало хто знає, але вони серйозно розглядають залишення Херсона, зокрема серед інших своїх планів". "Це не означає, що Херсона буде звільнено завтра, але тим не менш. У Миколаївській області взагалі вже немає супротивника, всі бої вже ведуться в Херсонській", – додав він.

У той же час Генштаб ЗСУ сьогодні вранці повідомляв, що росіяни після штурму частково закріпилися в Олександрівці на південнобузькому напрямку. Також надходять повідомлення про те, що з Криму на Херсонщину йдуть підкріплення.

Одещина

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

Дітлахи Одеси збирають кошти для армії та переселенців, продаючи іграшки просто на вулицях міста. 

У пункті пропуску на Одещині затримали чоловіка с 57 паспортами: сім з них – російські. Також у нього знайшли контракти з російською фірмою з морських перевезень,  –  повідомило Держбюро розслідувань.

Чернігівщина

Хроніка подій: сорок перший день оборони України від російської агресії

У Чернігів прибула гуманітарна допомога від МОЗ та UNICEF. Це перші вантажівки, що доїхали відкритим шляхом до Чернігова з Києва.

Відучора сполучення Чернігова із центром України відновлене, — повідомляє  ОК "Північ". Трасою через Гончарівське місцеві мешканці та негабаритні авто з гуманітарними вантажем можуть доїхати до обласного центру.

Підрозділи Державної прикордонної служби ОУВ "Сіверськ" вийшли на державний кордон України у Чернігівський області та забезпечують охорону кордону. 

Сумщина

Два ворожі танки Т-72 знешкодили селяни на Сумщині. Один ще, певно, воював під час Другої світової, а другий — щойно із заводу. Місцеві кажуть — бачили, що на спідометрі було менше 200 км пробігу.

У Сумській області триває зачистка. "Конотопський район продовжує   приходити до тями від навали орків. На місцях колишніх стоянок ворога вже знайшли щонайменше трьох закатованих українців. Мирних жителів", – розповів голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

Дніпропетровщина

Минулої ночі було чутно вибухи у Дніпрі. Це наша ППО збила над Дніпропетровською областю дві ворожі ракети, – пояснив голова області Валентин Резніченко. Уламки спричинили незначне загоряння в одному із сіл.  Постраждалих нема. 

У Дніпропетровській області 47-річна місцева мешканка підірвалася на вибуховому пристрої після того, як взяла його в руки.  Від поранень жінка померла. Про це повідомили у Нацполіції. І ще раз нагадали: не чіпайте вибухонебезпечні і незнайомі вам предмети! Це може коштувати вам життя! Україна зараз просто нашпигована мінами!

У Дніпропетровській області зростає кількість переселенців із Донбасу та Харківської області. Про це повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.  За його словами, вже 38 тисяч людей стали на облік як тимчасово переміщені особи. Тобто насправді їх у кілька разів більше.

Харківщина

У місті Ізюм загарбники обладнали польовий шпиталь в приміщенні місцевої школи. 

Екопарк Фельдмана на Харківщині зруйнований, — розповів його власник Олександр Фельдман. Вольєр зруйновані, вцілілих тварин мало, і їх, скоріш за все — умерщвлять. Є шанс врятувати якусь кількість тварин, якщо буде знайдене місце для їх утримання.

UPD: прийняти вцілілих тварин із Фельдман Екопарку запропонував Одеський зоопарк. Крім того, хижаків готові прийняти Луцький, Рівненський, Київський, зоопарк Лімпопо та інші українські зоопарки, повідомляє прес-служба Одеського зоосаду. Наразі вирішується питання, як їх вивезти. "Головний жах у тому, що територія ЕкоПарку перебуває під постійним обстрілом ворога.  Вкрай складно вивезти тварин.  Ми дуже сподіваємося на те, що спільними зусиллями вдасться врятувати вихованців Фельдман ЕкоПарку, вивезти з-під ворожого вогню та благополучно розмістити у наших зоопарках", – йдеться у повідомленні.

На Харківщині російський окупант понад тиждень ґвалтував 29-річну жінку, яка доглядала за немобільною матір'ю. Після знущань він заговорив "про кохання", а отримавши відмову, убив стареньку маму жінки у неї на очах. Про цей та інші звірства російської армії на Харківщині розповіла омбудсмен Людмила Денісова.

16:30 –  Мешканців тимчасово окупованого Ізюму примусово вивозять на територію росії, – також повідомила Людмила Денісова. Окупанти створюють фільтраційні табори та коридори, через які депортують українців до росії.

 "Після доведення міста до критичної ситуації ворог пропонує умовний коридор до нібито для порятунку людей, не залишаючи їм жодного вибору», – зазначила омбудсмен.

18:00 – Мер Харкова Ігор Терехов на тлі повідомлень у ЗМІ щодо можливих планів російських військових знову спробувати захопити місто записав звернення до харків'ян. "Дорогі харків'яни! Розумію ваше хвилювання, яке виникло після повідомлень у ЗМІ про можливе захоплення Харкова! Але паніка – це те, чого намагається від нас досягти наш ворог. Харків добре озброєне і добре підготовлене до оборони місто".

Житомирщина

Носити зброю у населених пунктах області можуть лише ті люди, які знаходиться при виконанні службових обов'язків. Про таке рішення Ради оборони Житомирщини повідомив голова Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко на своїй сторінці в мережі Facebook.

В інших випадках зброя особового складу має залишатися у спеціально обладнаних для її зберігання місцях. Командири підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ та керівники добровольчих формувань територіальних громад мають посилити контроль за використанням вогнепальної зброї, йдеться в повідомленні.

Захід України

Волинська ОВА повідомляє: вночі українська ППО над територією області збила ворожу ракету. Падіння уламків негативних наслідків не спричинили.

"Віримо в Збройні сили України, дякуємо за відмінну службу та безпеку наших громадян", — сказав голова військової адміністрації Волині Юрій Погуляйко.

Ще дві ворожі ракети збила наша ППО над Рівненською областю.

"Ракета, що летіла на Тернопіль, збита, але її частини впала на склад із мінеральними добривами.  Пошкоджено ємність з аміаковмісними добривами", – повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш. Добрива потрапили у ґрунтові води і ввечері показники вмісту аміаку зросли, тому мешканців просять обмежити використання питної води з колодязів. Здійснюватиметься підвезення питної води населенню. Ситуація, за словами екологів, має пройти через 3-4 дні без суттєвої шкоди для людей.

На залізничному вокзалі у Львові відбувся флешмоб: Гімн України виконали пасажири поїзда №714 Київ – Перемишль, представники ЗМІ та артисти Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки. 

1
1561

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: