fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:28 03 Кві 2022

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 3 квітня і вже тридцять дев'ять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06:00 3 квітня:

  • Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.
  • На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 6 атак ворога, знищено 4 танки, 6 одиниць броньованої та 7 одиниць автомобільної техніки противника.
  • Угрупованням Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: 2 літаки, 1 вертоліт, 1 БПЛА та 4 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Інфографіка з викрадення орками старост та голів територіальних громад станом на 2 квітня. Наразі у полоні у російських військових перебуває 11 голів місцевих громад з Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей. Життя людей, які не хочуть співпрацювати з окупантами, під загрозою. Вже немає у живих викраденої на Київщині російськими військовими старости села Мотижин Ольги Сухенко. Її та її родину вбили російські катівники. 

15:00 – Міського голову міста Сновськ, що на Чернігівщині, Олександра Медведьова та мера міста Берислав, що на Херсонщині,  Олександра Шаповалова звільнили з полону окупантів.

​​158 дітей загинули в Україні через збройну агресію рф. Близько 258 — поранено. Більше 416 дітей постраждали в Україні з початку повномасштабного вторгнення рф в нашу державу.

"Я вдячний усім, хто виходить на вулиці в тимчасово окупованих містах. Усім, хто не боїться і виходить. Усім, хто боїться і виходить. Усім, хто відчуває, що без цього рішення захищати Україну та свою свободу окупанти можуть закріпитися. А коли люди протестують – і що більше люди протестують, то складніше окупантам знищити нас. Знищити нашу свободу. Це наша спільна боротьба! І буде наша спільна перемога", – із звернення Президента України Володимира Зеленського за підсумками 38-го дня війни.

Також Президент підписав Указ про відзначення державними нагородами наших героїв — 131 військовослужбовця ЗСУ, з них 9 — посмертно.

Крім того, Президент сказав, що не підтримує ініціативу нардепів змінити текст державного гімну України. Якщо парламент ухвалить відповідний закон — підпису президента під ним не буде, пообіцяв Володимир Зеленський.

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: "Ми, українські військовослужбовці, довели, що боремося і будемо битися за свободу, демократію і право жити у цивілізованому світі, який сьогодні захищаємо.  У людства є шанс на мирне життя. Сподіваюся, що весь світ це розуміє. Ми готові довести справу знищення зла до кінця".

"Пекло 21 століття", — Подоляк показав звірства росіян у Київській області і закликав ЄС накласти ембарго на енергоресурси з рф. "Тіла розстріляних чоловіків та жінок зі зв'язаними руками. Найжахливіші злочини нацизму знову в Європі. Це навмисно зробила росія. Введіть ембарго на енергоресурси, закрийте порти. Зупиніть вбивства зараз!"

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ взяли під контроль район міста Прип'ять та ділянку Державного кордону України з республікою Білорусь.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь про військові злочини, скоєні на підконтрольних російським солдатам територіях України. У ньому задокументовані свідчення очевидців про інциденти, що відбувалися у Чернігівській, Харківській та Київській областях з 27 лютого до 14 березня.

Документація жахливих злочинів в Ірпені, Бучі і інших визволених пунктів України ще попереду…

Дмитро Кулеба закликав місію Міжнародного кримінального суду приїхати до Бучі для збору доказів: "Закликаю Міжнародний кримінальний суд і міжнародні організації направити їхні місії в Бучу та інші звільнені міста та села Київщини, аби у взаємодії з українськими правоохоронцями якомога ретельніше зібрати всі докази воєнних злочинів росіян", – наголосив глава МЗС України. 

Дмитро Кулеба також розповів про масові злочини російської армії в Україні, включно з вбивствами, тортурами, мародерством, згвалтуваннями: "Неможливо було уявити таке в ХХІ столітті, але це відбувається на наших очах. росія гірша за ІДІЛ". 

Російські військові спланували геноцид в Україні ще на початку активних бойових дій. Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. "Солдати заходили в Україну з військовим оркестром та колонами Росгвардії. Але за ними завжди йшли мобільні крематорії. Навіщо брати крематорії, якщо не віриш у спротив? Тепер зрозуміло – щоб приховати воєнні злочини. Це не помилка виконавця. Це спланований геноцид", – заявив Подоляк.

Сьогодні ​​Президент України відвідав поранених прикордонників, які проходять лікування у Головному військово-медичному клінічному центрі.

Гуманітарні коридори 

Сьогодні українців евакуюватимуть з Маріуполя та Бердянська до Запоріжжя — повідомила Ірина Верещук. Гуманітарні коридори захищатиме Червоний Хрест, для людей підготували 17 автобусів. Також планується евакуація з Сєвєродонецька, Попасної, Рубіжного та Лисичанська

Також продовжуються переговори щодо визволення цивільних  в рамках обміну військовополоненими.

В Міноборони росії заявили, що на прохання Ердогана відкриють гумкоридор для евакуації іноземців з Маріуполя. Коридор з Маріуполя до Бердянська буде відкрито з півночі 3 квітня, а ВС росії "гарантують дотримання режиму тиші". Чого варті "гарантії" країни-чудовиська ми вже всі знаємо – затримані гумконвої, засипані мінами зелені коридори, розстріляні автобуси з мирними жителями і волонтерами.

22:30 – Ірина Верещук звітує: за сьогодні було евакуйовано 2 694 людини.

  • Із Маріуполя до Бердянська – 469 людей дісталися на власному транспорті
  • З Бердянська до Запоріжжя евакуаційними автобусами запланованими на сьогодні – 408 маріупольців
  • В Луганській області евакуйовано 1 467 людей з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної

Змогли сьогодні пройти блокпости автобуси, які зі вчорашнього дня утримувалися російськими військовими під Василівкою. 350 людей з Маріуполя та Бердянська найближчим часом прибудуть до Запоріжжя.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Українські військові захопили російський БПЛА біля тимчасово окупованих територій. Цей апарат наводив вогонь за українськими позиціями. БПЛА було передано фахівцям для дослідження.

Ворог зазнав важких втрат на одному з напрямків на сході України, повідомляє Генштаб ЗСУ. "Рятуючи власні шкури, ворог кинув на полі бою не тільки трупи своїх солдатів, а ще й вцілілу техніку та зброю", – розповіли військові.

На цю знахідку натрапила група ССО України разом із бійцями руху спротиву. 

Під час проведення спеціальної розвідки та пошуково-ударних дій в районі одного з населених пунктів, вояки виявили ворожий ЗРК "Бук". Поруч із покинутим зенітно-ракетним комплексом був схрон росіян, в якому вони сховали боєприпаси, зброю та спорядження. 

Воїни ССО вдячні рашистам за подарунки та продовжують пошуки аби сповна "віддячити" їм за трофеї.

Перемовини України з росією

Робота з текстом українсько-російського договору на рівні експертів та голів делегацій відновиться у понеділок 4 квітня, повідомив представник росії на переговорах Володимир Мединський.

Радник голови ОП і член української делегації на переговорах Михайло Подоляк вважає, що гарантії безпеки, які зараз опрацьовуються на переговорах з рф, у разі нової війни проти України повинні включати запровадження безпольотної зони та постачання необхідної зброї. Зокрема, надання систем ППО та важкої артилерії.

Крім цього, можливими пунктами майбутнього договору можуть бути спільний виступ армій, повноцінні військові консультації з ведення бойових дій і більш щільний обмін розвідданими, зокрема аерокосмічними.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Латвія забезпечить квадроциклами українських військових.

США заявили про готовність сприяти передачі радянських танків Україні.

В інтерв'ю для Fox News Зеленський наголосив, що нам не потрібні мільйони бронежилетів або шоломів спеціального бренду. Нам потрібні ракети та літаки. І якщо партнери не можуть дати нам F18 або F19 – ми згодні на старі радянські літаки.

Новини від партнерів

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

У Нью-Йорку під будівлею ООН сотні людей із синьо-жовтими прапорами висловили підтримку Збройним Силам України і зажадали від США допомогти Україні зі зброєю та організацією гуманітарних коридорів.

Фінляндія всерйоз задумалася про вступ до НАТО після війни в Україні. Прем'єр-міністр країни Санна Марін вже виступила за таке рішення та закликала всі сторони до обговорення, повідомляє фінське видання Yle. Глава уряду заявила, що треба розпочати обговорення цього питання у суспільстві.  І за позитивного рішення заявка на вступ до Альянсу має бути подана до літа. "Росія виявилася не тим сусідом, якого ми собі уявляли", – заявила Марін.

Нагадаємо, що після початку війни в Україні про резонність вступу до НАТО заговорила й нейтральна Швеція.

А Президент Таджикистану закликав населення запастись продуктами на два роки та бути готовими до захисту державної незалежності через напружену обстановку у світі.

Колишня прокурорка з військових злочинів Карла Дель Понте закликає Міжнародний кримінальний суд видати міжнародний ордер на арешт путіна.

Під час роботи в МКС вона керувала розслідуваннями військових злочинів у Руанді, Сирії та колишній Югославії. В інтерв'ю кільком швейцарським ЗМІ Дель Понте зазначила, що в Україні зараз також відбуваються явні військові злочини, оскільки під час атак на мирних жителів і житлові квартали військові об'єкти явно не були цілями ураження. Крім того, Дель Понте була шокована кількістю братських могил загиблих українських цивільних, пише газета Blick. 

Шокована звірствами орди у Бучі та інших містах і глава МЗС Британії Ліз Трасс. У своєму Твіттері вона заявила, що сприятиме покаранню винуватців.

Борис Джонсон хоче озброїти Україну для оборони Одеси, — The Times. Влада Великобританії наполягає на тому, щоб озброїти Україну протикорабельними ракетами, які потоплять російські військові кораблі.  Це також унеможливить обстріл прибережних міст з моря.

У той же час Міноборони Японії наймає спеціаліста, який боротиметься з пропагандою росії та публікуватиме коректну інформацію про війну в Україні.

Президент Польщі Анджей Дуда на президентському літаку доставив до Риму онкохворих дітей з України.

А польський віцепрем'єр Ярослав Качинський заявив, що Польща відкрита для розміщення на своїй території американської ядерної зброї.

Зеленський звернувся до премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який чи не єдиний у Європі підтримує путіна. "Ми ж не просили чогось особливого від офіційного Будапешту, ми не отримали транзиту оборонної допомоги, не побачили жодного зусилля, аби зупинити цю війну. Чому так? Уся Європа хоче миру, уся Європа не хоче, аби поле бою перенесли із Маріуполя у Будапешт або із Чернігова у Вільнюс. Чому тоді офіційний Будапешт протиставляє усьому цивілізованому світу?".

В Україну приїхав голова МЗС Греції Нікос Дендіас.  Прилетів до Молдови літаком, звідки машиною попрямував до Одеси.  Однією з цілей візиту заявлено доставку гуманітарної допомоги.

Ще один бажаючий посидіти на двох стільцях. Прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі сьогодні під час візиту до Аджарії заявив, що Грузія не запроваджуватиме економічні санкції проти росії. "Ще раз хочу пояснити.  Введення економічних санкцій з боку Грузії щодо Росії не буде. Ми, наша команда, виходимо з національних інтересів нашої країни, інтересів нашого народу, – сказав Гарібашвілі. Коротка пам'ять у цього Іраклія і його команди.

У той же час мешканці Тбілісі, столиці Грузії, біля посольства України проводять акцію пам'яті вбитих у Бучі.

Реакція світу на звірства російських окупантів в Україні

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський визнав, що росіяни вчиняли воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях. "Я глибоко шокований фотографіями з Бучі. Вбивство мирних жителів є воєнним злочином і не може бути виправданим", – написав він у Twitter.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс: "Згвалтування є зброєю війни. І, хоч ми ще не знаємо всіх масштабів застосування цієї зброї в Україні, вже зрозуміло, що вона була частиною арсеналу росії. Жінок ґвалтують на очах їхніх дітей, дівчаток – на очах їхніх сімей, як акт їхнього навмисного поневолення.  Згвалтування є воєнним злочином".

Голова Європейської Ради Шарль Мішель написав, що шокований зображеннями звірств російської армії у Київській області. "Подальші санкції та підтримка від ЄС вже в дорозі", – додав він.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг: "Такої жорстокості щодо цивільного населення ми не бачили у Європі десятиліттями. І це жахливо та абсолютно неприйнятно, що мирні жителі стають мішенню та їх вбивають".

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відреагував на воєнні злочини, які російські окупанти вчинили у місті Буча: "Я зроблю все, що в моїх силах, щоб заморити голодом військову машину путіна. Ми посилюємо наші санкції та військову підтримку, а також зміцнюємо наш пакет гуманітарної допомоги, щоб допомогти тим, хто потребує", – заявив Джонсон.

Рішуче налаштована і Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен: "Вражені повідомленнями про невимовні жахи в районах, з яких пішла росія. Винних у військових злочинах буде притягнуто до відповідальності.

Прокинувся навіть Канцлер Німеччини Олаф Шольц: "Я вимагаю, щоб міжнародні організації отримали доступ до цих територій, щоб самостійно документувати звірства. Ми повинні невпинно розслідувати злочини російських військових і притягувати винних до відповідальності". 

У свою чергу Володимир Зеленський звернувся до російських матерів: "Я хочу, щоб кожна мати кожного російського солдата побачила тіла вбитих людей у ​​Бучі, Ірпені, Гостомелі.  Що вони зробили, навіщо їх убили?  Як це все стало можливим?  Ви не могли не помітити, що ваші діти позбавлені всього людського, без душі, без серця". 

Також Президент запросив пані Меркель і пана Саркозі відвідати Бучу й побачити, до чого за 14 років призвела політика поступок росії. Побачити на власні очі закатованих українців і українок.

Під час вечірнього відеозвернення президент Зеленський розповів, що в Україні створено спеціальний механізм правосуддя для розслідування та судового розгляду кожного звірського злочину окупантів. Він пояснив, що суть механізму – це спільна робота національних та міжнародних фахівців, слідчих, прокурорів та суддів. Він дозволить притягнути до відповідальності всіх, хто брав участь у цій страшній війні. "Кожен винний буде знайдений і покараний".

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступає за проведення незалежного розслідування масових убивств у Бучі. "Я глибоко шокований знімками цивільних осіб, убитих у Бучі в Україні. Украй важливо, щоб незалежне розслідування привело до ефективного притягнення винних до відповідальності".

"Ми не можемо мовчати, світ має знати, що сталося, і ми всі маємо діяти", – висловилося Посольство США в Україні про ситуацію в Бучі. 

Так може вже досить простої стурбованості? Світ дійсно повинен діяти! Нам потрібна реальна допомога, дайте нам більше зброї!

Що там на росії?

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Російський телеканал перервав трансляцію матчу німецької Бундесліги через підтримку України. Під час трансляції в ефірі було видно рекламні щити біля поля з написами "Stop war" та "Stand with Ukraine" на підтримку боротьби України проти військового вторгнення росії. На каналі вирішили, що матч з такими лозунгами нанесе російським любителям футболу невиправну психологічну травму.

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

У Казані активісти замінюють цінники в магазинах на антивоєнну агітацію. Дуже слушна ідея, бо більшість росіян більш стурбована цінниками, ніж тим, що витворяє їхня "родіна".

росія переглянула свою військову стратегію в Україні, щоб зосередитись на взятті під контроль Донбасу та інших регіонів на сході України з цільовою датою початку травня. Про це розповіли одразу кілька офіційних осіб США, знайомих із останніми оцінками американської розвідки, пише CNN.  путін може собі планувати будь-які "дні перемоги", проте окупанта буде знищено! 

Хакери Anonymous злили особисті дані 120 тисяч окупантів, що воюють в Україні. "Всі солдати, які беруть участь у вторгненні в Україну, мають постати перед військовим трибуналом".  

А що чутно про Білорусь?

За минулу добу з території Білорусі не було зафіксовано жодного пуску ракет по Україні або вильоту бойової авіації росіян, — повідомляють білоруські опозиційні журналісти. За даними журналістів, останній запуск ракет по Україні з Білорусії здійснили 1 квітня о 23:20.

Російський брехунець 

Чиновники на росії не соромляться обходити власні заборони: головний російський брехунець, прессекретар путіна дмітрій пєсков, каже, що встановив собі VPN: "А чому ні? Це не заборонено". 

Міноборони рф досі офіційно не коментувало повідомлення про вбитих мирних жителів у Бучі, поки обмежившись репостом із пропагандистського каналу "Війна з фейками". У цій публікації кадри із загиблими із Бучі називаються постановочними.  "Нотатки про Бучу з'явилися одразу у кількох закордонних виданнях — схоже на сплановану медіакампанію. Враховуючи, що війська залишили місто 30 березня, де дані кадри були 4 дні? Їхня відсутність лише підтверджує фейк", — пишуть автори каналу. Також вони стверджують, що ті тіла загиблих на відео рухаються.

Це ж якою мерзотою потрібно бути!

росіяни поширюють фейки про те, що можуть прослуховувати розмови українців. "Заяви про те, що окупанти можуть прослуховувати телефонні розмови українців – це фейки та частина інформаційно-психологічних операцій", – заявив голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь. Наразі у Держспецзв'язку немає жодних підтверджень щодо здатності російських військових прослуховувати розмови українців, повідомили у відомстві.

Мета поширення такої дезінформації – залякування українців. Таким чином ворог також намагається змусити громадян припинити повідомляти про пересування ворожої техніки.

Санкціями по агресору!

Щоб обвалити економіку росії та припинити вбивства українців, необхідно або пряме ембарго на всі енергоресурси, або непряме ембарго через закриття портів для товарів (85% нафти – танкери).  Або скажіть нам: "Воюйте до останнього українця", — написав радник голови ОП Михайло Подоляк.

Наразі Київ працює над такими санкціями проти росії як заборона на купівлю газу, нафти і вугілля, закриття портів світу для російських кораблів та відключення всіх банків від SWIFT. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив, що Україна наполягає на тому, щоб "санкційний маховик" не зупинявся, і працює над застосуванням не лише персональних санкцій, а великих секторальних заходів, які будуть потужно бити по економіці росії. Водночас поки таке рішення не буде ухвалено такими країнами як Німеччина, Італія, то російська воєнна машина підживлюватиметься тими грошима, якими вони платитимуть за газ і нафту.

Продавці морського палива припинили обслуговувати судна під російським прапором у великих європейських центрах, включаючи Іспанію та Мальту. Неможливість провести дозаправку ускладнює логістику під час перевезення вантажів.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба після Бучі вимагає від "Великої сімки" нових санкцій проти росії:

  • ембарго на російську нафту, газ, вугілля,
  • закриття всіх портів для російських суден та товарів,
  • відключення всіх російських банків від SWIFT.

 "Я вимагаю нових руйнівних санкцій вже ЗАРАЗ", – написав він.  Кулеба також попросив Міжнародний кримінальний суд направити місію до Бучі.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні закрилася половина аптек.  Про це у Twitter, — повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я. За інформацією ВООЗ, багато медпрацівників звільнилися або не можуть виконувати свої обов'язки.

Верховна Рада розширила пільгове оподаткування низки товарів, які ввозяться для оборони України. Відтепер до переліку таких товарів та продукції, зокрема, внесено:

  • безпілотні літальні апарати без озброєння 
  • метеостанції
  • броньовані та легкові автомобілі, включаючи вантажопасажирські
  • оптичні прилади для спостереження

На місяць військових дій Україна витрачає близько $10 000 000 000, — підрахував Мінфін.

Понад 13% українських доріг знищено – повідомляє "Укравтодор". З початку війни в Україні було знищено 23 з 170 тисяч кілометрів доріг загального користування. Також зруйновано 273 штучні споруди, у тому числі мости, шляхопроводи тощо. На відновлення доріг та мостів станом на сьогодні необхідно витратити 874 млрд грн.

Розкажіть свою історію про війну в Україні! – новий всеукраїнський проєкт. Мільйони українців стали безпосередніми свідками безпрецедентної для всього цивілізованого світу жорстокої війни росії проти України у самому центрі Європи. 

Кожному з нас є що розказати. 

Увага! Запрошення долучитись до проекту розсилається на мобільні номери всіх українських абонентів – це не спам чи спосіб збору персональних даних! Нас має почути весь світ! https://mywar.mkip.gov.ua/

А ви вже отримали таке повідомлення? 

Київ і область

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Фотографії з Бучі жахливі. Вздовж вулиць через кожні 10-20 метрів — трупи жінок і чоловіків. В останніх за спиною звязані руки. Довкола голів намотаний їхній одяг. Всіх убили вистрілами в голову. Жертв неймовірно багато – тільки в Ірпені понад 300. В Бучі та Гостомелі ще не пораховано.

"русский мир" це смерть, голод і насильство. Орки заслуговують тільки повного знищення!

Після звільнення Київської області від окупантів знайшли тіла старости села Мотижин Ольги Сухенко та її чоловіка, яких росіяни викрали 23 березня.

На узбіччі за 20 км від Києва виявили оголені тіла кількох жінок, які російські окупанти намагалися спалити. Величезну кількість вбитих і закатованих російськими звірами мирних жителів Бучі бачив, мабуть, уже весь світ. 

росія – дика, кровожерлива, жорстока орда виродків і маргіналів. 

Треба щонайменше 10 днів на розмінування Київщини, — голова гуманітарного штабу області Олексій Кулеба. "По всіх звільнених від окупантів населених пунктах, від, 2 квітня, до 6:00 вівторка, 5 квітня, вводиться комендантська година. Робиться це для того, аби фахівці змогли оцінити обсяг робіт, навести там лад. Після цього процес розмінування і відновлення інфраструктури зможе прийняти плановий характер", — зазначив Кулеба.

11:30 – Виїзд із Ірпеня закрито, всі машини оглядаються.  Про це заявив мер Олександр Маркушин. Заходи вжито, щоб уникнути мародерства.  Поліція патрулює місто.

Понівечені будинки в селищі Мила, трупи на дорозі, розстріляні та спалені автівки, гільзи й осколки на асфальті, знищений розважально-готельний комплекс "Бабусин сад", розбиті СТО та автозаправки — такий вигляд сьогодні має Житомирська траса за 25-30 кілометрів від столиці.

Селище Дмитрівка знаходиться у Бучанському районі під Києвом, уздовж Житомирської траси. З першого дня війни туди заїхали танки окупантів. Кілька днів тому селище звільнила українська армія. Зараз до селища повертаються його мешканці. Вони розбирають завали, затягують вікна і прибирають трупи, якими всіяне все довкола. У декого з убитих звʼязані руки. Це свідчить про те, що російські солдати цілеспрямовано розстрілювали цивільне населення. Це ― геноцид.  

17:10 – російські окупанти завдали ракетного удару по місту Васильків на Київщині. Частину ракет збили системи протиповітряної оборони. Територія була обстріляна ворожими ракетами місяць тому і зазнала значних руйнувань, майже всі приміщення згоріли від ракетного удару. Тепер ворог влучив у будівлю штабу, яка вже була зруйнована. Попередньо відомо, що декілька працівників отримали поранення, їх евакуювали до місцевого шпиталю, стан одного з них – критичний. 

У підвалі одного з будинків Бучі окупанти влаштували собі казарму, а в приміщенні поруч – катівню, де розстрілювали мирних мешканців. Їм зв'язували руки, ставили навколішки біля стіни і розстрілювали…

З визволеної від російських загарбників території Київської області наразі вивезено 410 тіл убитих мирних жителів. Про це повідомила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова. "За 1-3 квітня 140 тіл вже оглянуто прокурорами та іншими фахівцями. Паралельно відбувається робота з місцевим населенням, пошук свідків, потерпілих, збір фото і відеодоказів. Це тонка і кропітка робота: люди налякані, втомлені і замордовані, вони пережили невимовний жах. І тут теж потрібен час і професійний підхід, щоб зафіксувати все правильно і не втратити жодного шансу знайти і покарати винних».

Буча, Ірпінь, Гостомель, Мотижин – військові злочини окупантів, жах, який пережили жителі цих міст, Україна не пробачить ніколи!

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

У Сєвєродонецьку росіяни втретє за тиждень потрапили до одного з будинків у центрі міста, — голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Минулої доби у Сєвєродонецьку сталося загоряння шести багатоповерхівок та магазину, у Рубіжному – п'яти об'єктів житлового фонду, у Лисичанську – двох.

Тривають бої в окремих кварталах міст Рубіжне та Попасна.

Через підрив дамби у на Оскільському водосховищі з берегів виходить річка Сіверський Донець. Вода розлилася у південному напрямку і вже дійшла до Студенка та Святогірська.

При спробі виїхати з Маріуполя, російські окупанти вбили литовського режисера Мантаса Кведаравічюса. Про це повідомив російський та латвійський режисер документального кіно Віталій Манський. "Наш друг, учасник Артодкфест, литовський документаліст Мантас Кведаравічюс, сьогодні був убитий у Маріуполі, з камерою в руках, на цій лайновій війні зла проти всього світу", — написав Манський. 2016 року Кведаравічюс зняв фільм "Маріуполіс" про війну на Донбасі.  Цей фільм називають "людською історією на тлі історичних потрясінь".

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай повідомив у ранковому зверненні, що на Луганщині чотири мери виявилися зрадниками.

21:30 – Влада Донеччини та Луганщини закликають всіх мешканців до евакуації. "Усі, хто має можливість, повинні тимчасово залишити регіон. Ми всі маємо відкинути паніку. Велика ймовірність, що ситуація ускладнюватиметься. Це очевидно. І в такому разі одним із важливих важелів маніпуляцій і досягнення результатів для ворога буде населення. Тому населенню треба виїжджати, щоби вибити цей важіль з рук окупанта. І захисникам Донеччини буде набагато легше бити ворога", − наголосив Голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай зазначив: "Раніше озвучена мною теза, що ми маємо вивезти максимальну кількість людей до того, як росіяни почнуть розстрілювати міста ракетами − не для червоного слівця. Все, що відбувається − все серйозно! Пересидіти, перечекати − це не про ситуацію, в якій ми опинилися".

Харківщина

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Харків. 2 квітня 2022

В Ізюмі через російські обстріли знищено близько 80% житлової забудови, — заступник мера Володимир Мацокін.  За підрахунками міської влади, в Ізюмі та селах під містом заблоковані та потребують гуманітарної допомоги від 15 до 20 тисяч людей.

У місті Лозова, після ворожих обстрілів, зайнялися кілька приватних житлових будинків, трансформаторна підстанція та складська будівля.  Уламкові поранення отримали не менше 5 людей.  Вони були госпіталізовані до районної лікарні. 

14:00 – Українські військові збили черговий винищувач-бомбардувальник Су-34 на Харківщині, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ. Відео.

17:00 – відловили і затримали пілота збитого під Ізюмом літака-бомбардувальника.

Увечері окупанти обстріляли Слобідський район Харкова, – повідомив Олег Синєгубов. На жаль, є загиблі та постраждалі серед мирного населення. На зараз 23 постраждалих, серед них є діти. Інформація про кількість ще встановлюється.

Є загрози ракетних ударів у Лозівській громаді, рекомендовано евакуйовувати населення.

 Херсонщина

Міського голову Берислава, що на Херсонщині, Олександра Шаповалова відпустили з російського полону.

12:30 – На мітингу українців у тимчасово окупованому місті Каховка орки розпочали стрілянину з автоматів.

Українські спецслужби провели операцію, під час якої на тимчасово окупованій території Херсонської області було встановлено та захоплено колаборанта, який активно допомагав росіянам. Про це повідомляє пресслужба СБУ. Захопленого зловмисника доправили на вільну територію України. Про зрадника повідомляється, що він допомагав окупантам викрадати українських патріотів та брав участь у тортурах незаконно затриманих місцевих жителів.

13:00 – у Херсоні проходить мітинг проти окупації. Люди прийшли до пам'ятника Шевченку з українською символікою і плакатами з написами "Херсон  – це Україна!". Вони скандують: "Слава Україні! Героям Слава!", "Слава нації! Смерть ворогам!"та "Слава воїнам ЗСУ!".

17:00 – російські військові викрали ще трьох жителів Каховки – Василя Лотанюка, Ігоря Бахура та Анатолія Качинського.

А в Новій Каховці окупанти після обшуків затримали журналіста і письменника, головного редактора "НоваКаховка.City" Олександра Гунька. Про це повідомила його донька Оксана на сторінці у Facebook.

Добрі новини: Військові рф відпустили депутата Херсонської обласної ради Сергія Дроздика, повідомив перший заступник голови облради Єгор Устинов.

З полону звільнили і Олександра Шаповалова – мера Берислава. Шаповалова захопили 19 березня, коли він доправляв гуманітарну допомогу до окупованої Нової Каховки.

Знайшовся і херсонський журналіст Костянтин Риженко. Він вийшов на зв'язок, повідомив, що з ним все добре. Він продовжує переховуватись, і поки займатиметься волонтерською діяльністю. Підозрювали, що він теж міг бути викрадений.

Одещина 

6:30 – в Одесі серія вибухів. Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук закликав усіх не публікувати відео та фото, під час сирени залишатись у укритті. Інформацією про вибухи поки що не поділився.  Чекаємо на офіційні заяви.

7:00 – Одесу атакували з повітря. В деяких районах зафіксована пожежа. Частину ракет збито ППО. 

Одеське СБУ почало затримувати осіб, які викладають відео вибухів у місті під час активної фази обстрілів російськими військами.

Миколаївщина

ДСНС повідомляє, що рятувальники продовжують розбирати конструкції та вилучати з-під завалів тіла загиблих у будівлі Миколаївської ОДА.  Загинули 36 людей: з-під завалів рятувальники деблокували 34 тіла загиблих, 2 особи померли у лікарні.

13:40 – Миколаїв знову зазнав ракетних ударів. "Маємо кілька ракетних ударів по місту. Збираємо зараз дані. Не публікуйте ніяких фото чи відео до того, як це зроблять офіційні джерела. Якщо хочете поділитись інформацією  – пишіть мені у приватні повідомлення на Facebook",  – звернувся до містян мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

20:00 – Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що внаслідок обстрілів Миколаєва 14 осіб доставлено в лікарню. 11 з них госпіталізовано, серед них 15-річний підліток. 1 померлий, врятувати не вдалось.

Чернігівщина

Количівка, Ягідне, Іванівка… Ці населені пункти Чернігівської області ще довго будуть пам'ятати жахіття війни. Наразі населені пункти звільнені від рашистської навали. Територія зачищається та контролюється військовими ЗСУ. Населенню завозять гуманітарну допомогу. 

З полону звільнили Олександра Медведьова – міського голову Сновська, Чернігівська область. Його захопили 25 березня.

Житомирщина

Правоохоронці викрили протиправну діяльність двох чоловіків, які налагодили схему продажу гуманітарної допомоги. 2 квітня одного з ділків правоохоронці затримали у Житомирі під час збуту тепловізора. Попередньо, правоохоронці встановили, що двоє чоловіків налагодили схему ввезення з Республіки Польщі в Україну вартісних пристроїв нічного бачення під виглядом гуманітарної допомоги. Однак справжня мета полягала у реалізації тепловізорів за грошові кошти.

Сумщина

Хроніка подій: тридцять дев'ятий день оборони України від російської агресії

Голова Сумської ВДА Дмитро Живицький показав фото підірваного орками мосту через річку Сейм. "Це був шлях із Путивля до Сум", — написав Живицький. 

16:30 – Сумчанам, які покинули місто, поки не варто повертатися. Про це розповів міський голова Сум Олександр Лисенко. За його словами місто покинули близько 50 тисяч людей.

Противник почав відводити підрозділи збройних сил з району міста Суми. Ймовірно, ворог вирішив відмовитися від наступу на Сіверському та, частково, Слобожанському напрямках – з оперативного зведення Генштабу станом на 18:00. 

Заступника голови Новослобідської громади Олексія Шибаєва звільнили з полону російської армії. 

Дніпропетровщина

У Дніпрі мережа СТО безкоштовно ремонтує автомобілі переселенців. З міст, де йдуть активні бойові дії, люди виїжджають на обстріляних машинах, які потребують заміни багатьох запчастин. Запчастинами та грошима СТО допомагають жителі Дніпра.

Захід України

У Івано-Франківську на стрілецькі навчання записалися понад 2,5 тис. людей. Навчання проходять щодня, окрім вихідних, на базі тирів Івано-Франківської громади.

В Рівненській області за матеріалами СБУ до 13 років ув'язнення засуджено агента ФСБ, який готував диверсії на об'єкті критичної інфраструктури регіону.

22:30 – пролунали вибухи у Тернополі, Рівненській області, Івано-Франківську, Коломиї. Мер Тернополя підтвердив вибухи. Не публікуйте фото і відео і локації!

 

3276

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: