fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:59 02 Кві 2022

Хроніка подій: тридцять восьмий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 квітня і вже тридцять вісім днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. 

Здійснюють відведення військ на окремих напрямках, ймовірно, з метою посилення угруповання окупаційних військ для подальшого ведення наступальних дій  на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямках. 

Проте на цих напрямках і так кожного дня дуже гаряче. Угрупованням військ Збройних Сил України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 9 ворожих атак. Наші воїни знищили 8 танків, 44 бойових броньованих машин, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем. 

За минулий тиждень, безповоротні втрати особового складу у підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.

38 день війни

Наши воїни героїчно б'ються за кожний метр нашої землі, сили і мотивація ворога вичерпуються, однак секретар РНБО Олексій Данилов закликав українців не впадати в ейфорію від того, що російські війська відступають на окремих напрямках ("за кожним таким відступом стоїть робота ЗСУ та життя наших бійців").  Він каже, що армія рф переформатується для завдання нових ударів.  Данилов вважає, що путін спробує здобути будь-де перемогу до 9 травня, щоб "провести парад перемоги".  Секретар РНБО попередив, що попереду ще багато боїв та "розслаблятися я нікому не раджу".

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Європейського парламенту Робертою Метсолою, яка прибула до Києва. "Я приїхала в Україну не лише для того, щоб підтвердити нашу солідарність. Я також хотіла б переконатися, що у вас є все, що потрібно, щоб виграти цю війну. Тому що якщо ви виграєте – весь світ виграє", – наголосила Роберта Метсола. 

Росія – країна без совісті, моралі і гуманності. З початку війни окупанти обстріляли 274 лікарні, вивели з ладу 70 "швидких". Пошкоджено 154 житлові будинки, 20 приватних садиб, 27 садочків та 44 школи.

"Афганізації" та тривалого конфлікту не буде,  — висловився Подоляк про війну росії проти України. "рф піде з усіх територій, окрім півдня і сходу, спробує там наглухо окопатися, поставити ППО, різко знизити втрати та диктувати умови. Без важкої зброї не обійтися, якщо хочемо винести росіян подалі", – заявив радник голови ОП.

86 українських військовослужбовців, звільнених із полону шляхом обміну 1 квітня, їдуть додому! Про це інформує у Telegram міністерка реінтеграції. Ірина Верещук показала фотографії звільнених із полону бійців.

У Міноборони заявили, що держава виплатить до 100 тисяч грн захисникам та захисницям, які лікуються від поранень, потрапили в полон, або померли від поранень (у цьому випадку допомогу отримають рідні)

Зеленський повністю виключає відмову від території заради мирної угоди – з інтерв'ю Fox News.

Перемовини України з росією

Давид Арахамія в ефірі телемарафону повідомив кілька важливих новин з переговорів:

  • росія в усній формі прийняла проєкт, запропонований Україною у Стамбулі – за винятком питання Криму (Київ пропонує відкрити щодо нього 15-річні переговори, Москва вимагає визнати його російський статус).
  • Київ чекає, коли росія підтвердить свої заяви на переговорах письмово.
  • З Китаєм йдуть переговори дипломатичними каналами, щоб він став країною-гарантом України.  Але, за словами Арахамії, із КНР питання опрацьоване менше, ніж з іншими країнами.

Ми не будемо підписувати жодного документу, де рф матиме право ветувати своїм голосом рішення, – додав Арахамія.

Також він заявив, що "ми хочемо зробити власне НАТО".

Трофеї ЗСУ

38 день війни

Сили Спротиву в Шестовиці, що на Чернігівщині, поповнили запаси бронетехніки для портеб Збройних Сил України.

38 день війни

ЗС України успішно застосувала Starstreak – снаряд, що вражає цілі трьома кінетичними дротиками. Таким чином збили російський вертоліт у Луганській області.

Розбиті у Маріуполі "Тигри" кадировців. Так буде з усіма, хто прийде воювати на нашу землю!

На київському напрямку під час боїв, один з підрозділів Національна гвардія України здобув трофейну російську техніку САУ 2С -3 та МТ-ЛБ. Українські захисники вже відбуксирували їх в тил. Після незначного ремонту техніка підсилить підрозділ, що воює на цьому напрямку.

А на цій світлині вояки Руху опору ССО оглядають російський вертоліт, збитий бійцями Сил оборони України. 

Гуманітарні коридори

Сьогодні, 2 квітня 2022 субота, погоджено 7 евакуаційних маршрутів:

  • Донецька область: Приватний транспорт: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя
  • Запорізька область: Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога знаходяться на в'їзді до Бердянська. Зранку додатково виїхало 10 евакуаційних автобусів із Запоріжжя до Бердянська.

  • Луганська область:

– Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

– Нижнє – Гірське – Лисичанськ – Бахмут

– Попасна – Бахмут

– Лисичанськ – Бахмут

– Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

Гуманітарний вантаж та автобуси для евакуації буде відправлено з Бахмута.

12:00 – Окупанти заблокували рух колони автомобілів з Мелітополя. Понад 400 автівок досі стоять у Василівці. Вчора, 1 квітня, з Мелітополя до Запоріжжя виїхала евакуаційна колона з автобусів та приватних автомобілів. Проте на блокпосту у Василівці російські війська пропустили лише автобуси.

22:00 – Сьогодні з Донецької, Луганської та Запорізької областей за 2 квітня евакуювали 4 217 людей, повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук.

Атомна і хімічна загрози

рф не атакуватиме ядерні установки в Україні, – впевнений глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Міжнародне агентство з атомної енергії почне допомагати Україні у збереженні безпеки ядерних установок. Щодо повідомлень про опромінення російських військових на Чорнобильській АЕС, Гроссі сказав, що агентство зв'язалося зі своїми російськими колегами для отримання додаткової інформації. 

Швидше за все, найближчим часом росія може зважиться на проведення хімічної атаки проти України. Тому Україні варто бути готовою до такого сценарію. Так вважає Голова Ради експертів з питань енергетичної безпеки Олексій Данилов. "Ви знаєте, що вони, попри заборону взагалі всіх міжнародних інститутів про використання хімічної зброї, використовували його свого часу в Сирії. У нас є чітке усвідомлення, що вони можуть це зробити на території нашої країни. Ми повинні до цього бути готові", – сказав Данилов.

ЧАЕС прапор

А над ЧАЕС знову майорить український прапор. Оперативний персонал станції підняв його 2 квітня. Про це повідомили на офіційній сторінці ЧАЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

США передадуть Україні обладнання для захисту від ймовірних хімічних атак, – повідомляють з Білого дому. "Намагаючись допомогти нашим українським партнерам, уряд США надає уряду України рятувальні засоби та матеріали, які можуть бути розгорнуті у разі застосування Росією хімічної чи біологічної зброї", – сказала речниця Білого дому Джен Псакі.

Допомога біженцям

Туреччина готова виділити кораблі для організації евакуації населення з Маріуполя морем.

Новини від партнерів

38 день війни

Американський актор Шон Пенн звернувся до мільярдерів світу із закликом допомогти Україні. Пенн просить мільярдерів витратити 300 мільйонів доларів і придбати для України дві ескадрильї винищувачів F-15 чи F-16, які би мали якісну перевагу над російськими винищувачами Су та МіГ. Також він закликає придбати для України системи для протиракетної оборони на 200 мільйонів доларів, що разом би склало півмільярда доларів.

Президент США Байден заявив, що понад 30 країн світу вирішили вивільнити нафту з резервів, щоб знизити ціни. Він додав, що різні держави виступили єдиним фронтом з метою не дати росії "перетворити енергетичні ресурси на зброю", спрямовану проти США, держав Європи та інших країн.

Міністерство закордонних справ Болгарії оголосило персоною нон грата першого секретаря посольства росії у Софії. Його підозрюють у шпигунстві. російський дипломат має 72 години, щоб залишити територію Болгарії.

Слідом з Болгарією Уряд Німеччини розглядає можливість видворення "значної кількості" російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві.

Папа Римський Франциск розглядає ймовірність поїздки до Києва.  Про це повідомляє кореспондент NBC News у Римі Клаудіо Лаванга у Twitter.

Папа Римський вже відмовився від термінології москви, назвавши "спеціальну військову операцію" війною. Сьогодні він засудив "невиправдану агресію" з боку росії та "звірства" на війні. "Знову якийсь диктатор, на жаль, заплутаний в анахронічних заявах про націоналістичні інтереси, провокує та розпалює конфлікти, тоді як звичайні люди відчувають потребу будувати майбутнє, яке або буде спільним, або його не буде взагалі", — сказав Франциск у зверненні до мальтійських чиновників.

Пентагон оголосив про надання Україні ще $300 мільйонів військової допомоги. Можливості пакета включають: ракетні системи з лазерним наведенням;  тактичні Switchblade;  БПЛА Puma;  броньовані багатоцільові машини, тактичні захисні системи зв'язку та ін.

А Італія готова виступити гарантом нейтралітету України, – заявив міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо.

У російського посольства у Празі тепер нова адреса – Українських Героїв, 36. Про це повідомляє посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Що там на росії?

38 день війни

В Україні російським військовим за добровільно передану ЗСУ придатну для використання бойову техніку платитимуть гроші. За відповідний документ проголосували у Верховній Раді. Російським військовим гарантують право на збереження в таємниці факту передання техніки, отримання нових документів із новими настановними даними та безпеку їх перебування в Україні, а також створення умов для виїзду до третьої безпечної країни. Дуже вигідна пропозиція! Чи вам, росіяни, приємніше вмирати на чужій землі?

Першого квітня цього року, міністерством оборони російської федерації було прийнято рішення про проведення воєнних зборів з резервістами з 04 квітня по 23 травня 2022 року. Також відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої придністровсько-молдавської республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України.

У Новосибірську 60-річна жінка вивісила прапор України. А далі розпочалося найцікавіше: пустити поліцейських у квартиру жінка відмовилася. І щоб припинити "жахливий злочин", викликали рятувальників МНС із альпіністським спорядженням.

Хакери Anonymous "зламали" російський Липецький механічний завод, що випускає компоненти для зенітно-ракетних установок. Хакери злили 25 GB даних заводу, які допоможуть знайти слабкі сторони ППО росії.  Також виклали у відкритий доступ заводське листування.

А ще в на росії почали розуміти, що грошей за померлих солдатів ніхто давати не стане. Офіційного підтвердження знаходження загиблих в Україні немає – ось вам і "навчання".

Заборонених слів і висловів у путінській росії багато. Там заарештовують навіть за напис на ковбасі:

"У невизнаному Придністров'ї поширюються чутки про силовий примус особового складу армії до участі у війні проти України", – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Також серед військовослужбовців рф поширюється паніка через радіаційне опромінення особового складу, що базувався в Чорнобильській зоні.  Населенню білоруського Брагіна рекомендовано уникати контактів із російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.

А що чутно про Білорусь?

Тільки за вчорашній вечір з території Білорусі було запущено близько 25 ракет по Україні. Про це пишуть ЗМІ і білоруські телеграм-канали.

Російські окупанти-мародери, які відступили з Київської області до Білорусі, штурмують кур'єрські доставки в рф, щоб відправити додому награбоване. "Зараз окупанти перебувають у відділенні російської служби експрес-доставки СДЕК у Мозирі та оформлюють доставку речей. Також повідомляють, що у Хойниках солдати заходили на пошту та запитували про можливість відправлення міжнародних посилок – Мобільних телефонів, інших речей", –  повідомляє ГРУ.

А в місті Наровля (Білорусь) окупанти облаштували спеціалізований базар, де продають награбоване в Україні майно. В "асортименті" мародерського базару: пральні та посудомийні машини, холодильники, дорогоцінні прикраси, автомобілі, велосипеди, мотоцикли, посуд, килими, витвори мистецтва, дитячі іграшки, косметика. Також окупанти намагаються обміняти викрадену валюту – долари та євро. 

Ми ж тим білорусам, які не гребують купляти криваві крадені речі, побажаємо придбати кавоварку чи сервізи з Чорнобиля.

Російський брехунець 

38 день війни

Ще 15 березня Соловйов у своєму телеграм-каналі на всю росію заявив, що легендарного канадського снайпера Валі, який б'ється на боці України, нібито знищив російський спецназ. Як справжній снайпер Валі виявив витримку – і через два тижні передав фото-привіт Соловйову і всім, хто радів його "загибелі". Він виклав фото з сухпайком рашистів.

В росії поширюють відео, на якому ніби працівник "Азовсталі" хоче вступити до лав збройних сил окупантів. Про це повідомили в Маріупольській міській раді: "Вони взяли якогось актора, вигадали йому ім'я та посаду і назвали його "азовстальцем". Кажуть, що нібито, працівник комбінату хоче вступити до лав убивць". Служба HR "Азовсталі" підняла базу всіх працівників всіх підприємств групи "Метінвест" за всі роки. Як виявилося, людина з таким ім'ям та прізвищем ніколи не працювала на підприємстві.

Ракета, що вибухнула на південній околиці Бєлгорода 1 квітня, прилетіла з території росії, повідомляє група журналістів-розслідувачів Conflict Intelligence Team. Задля ескалації мордор не шкодує власним населенням і готовий бомбити сам себе.

Санкціями по агресору!

38 день війни

У компанії Ritter Sport почалися проблеми зі збутом продукції в Європі.  Нагадаємо, компанія відмовилася йти з росії і навіть заявила, що розвиватиме там свій бізнес.  Це дуже не сподобалося покупцям, але особливого розголосу додав український посол у Німеччині Андрій Мельник, який вигадав новий слоган для Ritter Sport: "Quadratisch, praktisch, Blut" (Квадратний, практичний, кривавий). Слоган буквально розлетівся в Інтернеті та вже загрожує обвалити продажі у всій Європі. Тепер річ не в санкціях, а в принципах.

Нафтовий гігант Shell  не зможе оплачувати доставку газу за новою схемою кремля, оскільки Велика Британія внесла Газпромбанк в санкційний список.

А ось Молдова вирішила "зберігати нейтралітет" і не буде приєднуватися до санкцій, які захід вів проти росії, – так сказала Президент Майя Санду для Radio Europa Liberă. Це рішення маленької країни, яка нібито ні на що не впливає і хоче не дратувати країну велику. На жаль, з росією це не спрацьовує. Вона завжди бажає крові.

Російський газ більше не надходить до країн Балтії, – заявив голова правління оператора системи природного газу АТ Conexus Baltic Grid (Conexus) Улдіс Барісс. 

Постачання шампанського з Франції до росії було зупинено після початку військової операції рф в Україні, перспективи невідомі, заявив гендиректор Союзу будинків шампанського Франції (UMC) Давід Шатійон. Але, вважаємо, секретів тут ніяких немає. Настоянка глоду замість шампанського – ось яка перспектива у росії.

Найбільші наукові видавництва вирішили закрити доступ до своїх баз статей на території росії. При цьому видавництва продовжать публікувати статті російських та білоруських учених.  Відповідна заява була опублікована ще 31 березня.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні створили сервіс для відправлення електронних листів після війни. Повідомлення зберігають в захищеній базі, а після закінчення війни розробники автоматично розішлють їх адресатам. "Напишіть сьогодні щось важливе тим, про кого думаєте, а після закінчення війни їм надійде ваш лист. Написати можна навіть собі, як спогад про ці часи", — коментують автори ідеї.

В органах соцзахисту зареєструвалося 260 тисяч тимчасово переміщених осіб, повідомив сьогодні на засіданні Кабміну прем'єр Денис Шмигаль. Якщо врахувати, що, за даними ООН, в Україні на даний момент не менше 10,5 мільйона людей виселилися зі своїх будинків, то зареєструвалися лише 2,5%.

Коли закінчувати навчальний рік, кожна школа має вирішити сама, – саме такими є рекомендації Міносвіти. Відомство порадило вчителям ущільнити шкільну програму.  І пообіцяло, що кожен учень, незалежно від того, де він зараз перебуває та продовжує навчання, отримає документ про закінчення навчального року (табель чи свідоцтво).

Київ і область

38 день війни

Пам'ятник княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозваному та просвітителям Кирилу і Мефодію, Київ

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що бомбардування міст-супутників української столиці продовжуються, незважаючи на обіцянки росії вивести війська з області. В ефірі Sky News Кличко уточнив, що бої продовжуються у Броварах, на схід від Києва. "Тим, хто хоче повернутися до Києва, краще почекати кілька тижнів, щоб побачити, як розвиватиметься ситуація", – резюмував столичний голова.

У звільненому від окупантів Ірпені вдалося відновити зв'язок завдяки Starlink. За словами представниці Vodafone Вікторії Рубан, це перший в Україні та другий у світі випадок, коли робота частини мережі мобільного оператора організована за допомогою супутникових технологій Starlink.

Фото Максима Левіна для Reuters 

У Київській області загинув документаліст та фотограф Макс Левін. Його тіло було знайдено у районі села Гута Межигірська. У Левіна залишилися дружина, четверо неповнолітніх дітей та літні батьки.

Близько 300 цивільних поховані у "братській" могилі в Бучі – повідомило AFP з посиланням на мера міста.

На Київщині 2 наші танки знищили 10 танків противника, – про це розповів на брифінгу радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

20:30 – Київську область звільнили від окупантів. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область – звільнені від загарбників", – написала вона.

Донеччина і Луганщина

Противник продовжує зазнавати суттєвих втрат у Луганській області. Так, у місті Алчевськ, до місцевої лікарні з району ведення бойових дій поблизу населеного пункту Попасна надійшло близько 30 поранених окупантів-кадировців. За наявною інформацією, загиблих окупанти залишають на полі бою. 

38 день війни

За ніч в Лисичанську росіяни пошкодили п'ять будинків, ще два – у Тошківці

Упродовж доби обстрілів зазнали міста Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Гірське, населені пункти Березове, Тошківка.

Щонайменше 10 мільярдів доларів потрібно, щоб відбудувати Маріуполь. Про це повідомив мер міста Вадим Бойченко. Така цифра – попередня мінімальна оцінка, яка ще уточнюватиметься. "Зараз ми працюємо в тісній взаємодії з Урядом та Донецькою військово-цивільною адміністрацією аби після війни домогтися від росії не тільки репарацій на повну відбудову нашого улюбленого Маріуполя, але й великих виплат всім маріупольцям за завдані страждання та шкоду", – зазначив Бойченко.

13:00 – На Луганщині через обстріл спалахнув ліс біля Кремінної.  Є загроза перекидання вогню на житлові будинки, – повідомляє губернатор регіону Сергій Гайдай. За його даними, від лісу до будинків – лише 7 метрів.  Пожежники намагаються локалізувати пожежу.

Повідомляють, що у Святогорську через підрив дамби в Харківській області річка Сіверський Донець виходить із берегів.

14:00 – Під Сєвєродонецьком на Луганщині російські окупаційні війська перебили газогін, який забезпечував область газом.

21:30 – В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 2 атаки позицій українських захисників. Втрати ворога склали:

  • особового складу – до 80
  • танків – 3
  • БМП – 2
  • артилерійських систем, мінометів – 1
  • АТ – 3

Перемога буде за нами! Слава Україні!

Одещина

Ціллю ракетного обстрілу одеської області вчора ввечері були об'єкти критичної інфраструктури, повідомляє оперативне командування "Південь". Завдяки ППО ракети до цілей не долетіли.

Херсонщина

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ на 12:00 2 квітня 2022 року: на Південнобузькому напрямку військові рф проводять штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області. У складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території нашої держави залучено до 75 БТГр, на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

З вечора 1 квітня відсутня інформація про місце перебування міського голови Таврійська Миколи Різака. Він був затриманий російськими військовими. Мета ізоляції та вимоги представників окупаційних військ до очільника міста достовірно поки не встановлені. 

20:30 – На території Каховської міської територіальної громади військові РФ викрали місцевого жителя Сергія Дроздика, повідомили на сторінці Каховської міської громади.

І саме сьогодні на вулицях Херсона з'явились патріотичні білборди:

На Херсонщині кримський сценарій зазнав краху, говорить перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський. Проте місто і область ще й досі в окупації, на жителів чиниться постійний психологічний тиск, затримуються  активісти, через блокаду область наближається до гуманітарної катастрофи.

22:00 – На Херсонщину їде гуманітарний вантаж із медикаментами та 14 тонами дріжджів для херсонського хлібозаводу. Наразі вантаж у Миколаєві, чекає на відправлення до Херсонщини, повідомив міський голова Колихаєв.

Харківщина

Найгарячішою точкою Харківщини залишається Ізюм: точаться запеклі бої.

Розвідка Міноборони Британії вважає, що вчорашня пожежа на нафтобазі у російському Бєлгороді вплине на забезпечення військ рф, які оточили Харків.

Вчора на Харківщині військовослужбовці 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ збили два російські транспортно-бойові вертольоти Мі-8. Гелікоптери знищили розрахунком вітчизняного переносного протитанкового ракетного комплексу "Корсар".  Це перший випадок, коли з ПТРК успішно знищено повітряну мету. Після поразки ракетою некерований повітряний супротивник зіткнувся ще з одним російським гелікоптером, що летів позаду.

Ефективність одного пострілу – 200%!

17:00 – На Харківщині російські війська 39 разів вдарили по районах Салтівки, П'ятихаток та Олексіївки, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Також вже не вперше обстріляли із "Градів" парк імені М. Горького. Це одне із найулюбленіших місць відпочинку харків'ян. Є один постраждалий, чоловіка госпіталізували.

18:30 – російські війська обстріляли районну лікарню Балаклії, що на Харківщині. Місто тимчасово знаходиться під окупацією, і цей обстріл може бути черговою спробою росіян звинуватити ЗСУ в нападі на цивільних.

Українці чинять опір окупантам всіма доступними засобами. Так жителі Ізюмського району "пригостили" росіян з 3-ї мотострілкової дивізії рф отруєними пиріжками. В результаті двоє окупантів загинули одразу, ще 28 потрапили до реанімації. Ще близько 500 військовослужбовців 3 мотострілкової дивізії рф знаходяться в лікарнях внаслідок важкого отруєння алкоголем невідомого походження. 

Чернігівщина

38 день війни

На Чернігівщині, протягом останніх днів, ворог зазнав значних втрат – понад 50 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Звільнено низку населених пунктів, зокрема, село Шестовицю неподалік Чернігова.

Історії українців вражають. За три тижні війни 50-річний Ігор Ільющенко разом із 25-річним сином самотужки евакуювали понад 300 чернігівців. Безкоштовно вивозили людей на двох власних автобусах. Останніми, кого врятував Ігор, була його сім'я. 23 березня, повертаючись за групою людей під пішохідним мостом, авто Ігоря Ільющенка потрапило під обстріли. Тіло батька його син зміг забрати лише через півтори доби, тягнув його три кілометри на здутому гумовому човні. Вічна пам'ять герою!

На Чернігівщині українські військові звільнили селище Михайло-Коцюбинське, повідомляє оперативне командування "Північ". На околицях села залишилося  багато розбитої російської військової техніки та снарядів. 

Сьогодні співробітники карного розшуку поліції Чернігівщини спільно з бійцями спецпідрозділу КОРД затримали громадянина росії, який підозрюється у коригуванні ворожих обстрілів Чернігова. Уродженець Свердловська, який оселився на Чернігівщині у 2014 році, співпрацював з окупантами: коригував ворожий вогонь та "здавав" місцевих мешканців російським військовим. Під час огляду місця проживання підозрюваного, біля його будинку виявили вибухову пастку ("розтяжку") та цинк з боєприпасами. 

Сумщина

Окупанти розширюють свою присутність в Сумській області, окопуючись у багатьох громадах, — повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Також, за його словами, сформовано коридор, через який відбувається постійний рух військової техніки з Київської та Чернігівської областей у зворотному напрямку на росію. Тобто, судячи з цього повідомлення, російські війська, які виводяться з Київської та Чернігівської областей, перекидаються не лише на Донбас, на Харків та до Ізюму (як раніше заявлялося), а й на Сумську область.

У полоні російських військових від 1 квітня Шибаєв Олексій, заступник голови Новослобідської ОТГ Конотопського району. Його схопили на ворожому блокпості біля с.Пересепки, Путивльської ОТГ. Пан Олексій супроводжував гуманітарний вантаж.

Про ситуацію на Сумщині станом на 2 квітня 12:00

  • У Бурині війська рф вчора обстріляли будинки мирних жителів. В одного чоловіка вогнепальне наскрізне поранення. Його доправили до лікарні та надають медичну допомогу. 
  • Також у Бурині орки обстріляли цивільну машину з людьми. Двох місцевих із вогнепальними пораненнями вчора зранку передали медикам.
  • Позавчора до лікарні району доправили місцевого жителя, який потрапив під ворожий обстріл у селищі Дубов'язівка. Учора, 1 квітня, чоловік помер. 
  • Шосткинський район: ввечері, 31 березня, між Білопіллям та Путивлем військові рф затримали цивільну машину з жителями Шосткинського району. Відомо, що в людей забрали телефони та обіцяли дати їм місце для ночівлі. Після цього зв'язок із затриманими зник. Станом на вчора їх місце перебування невідоме, телефони вимкнені.

Житомирщина

У Житомирі затримали ворожого коригувальника. Місцевого жителя, який нишпорив неподалік блокпостів та здійснював фотографування на телефон, затримали. Біля цього чоловіка захисники України виявили артилерійський прилад для орієнтування, спостереження і розвідки, який належав затриманому. 

Миколаївщина

Рятувальники продовжують розбирати конструкції та діставати з-під завалів тіла загиблих у будівлі Миколаївської ОДА.  Вже відомо про 33 загиблих та 34 постраждалих.

18:00 – Віталій Кім повідомив, що знайдено 36-го загиблого в Миколаївській ОДА, його секретаря, якого шукали довгий час.

 Полтавщина

Уночі не менше 4 ракет вдарили по двох інфраструктурних обʼєктах і у Полтаві. Вранці, за попередньою інформацією, три ворожі літаки атакували промислові обʼєкти Кременчука. Рятувальники працюють і закликають не постити жодних відео та фото.

Окупанти обстріляли Миргород. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. "Три "прильоти" по інфраструктурі в Миргороді. Наслідки від ворожих ударів з'ясовуються. Попередньо – постраждалих немає. Не постимо жодних фото! Зберігаємо спокій! І не ігноруємо повітряну тривогу!", — написав голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

22:00 – Внаслідок ракетного удару російських військових по Миргороду пошкоджений аеродром, виникла пожежа на складі паливно-мастильних матеріалів, повідомив керівник Полтавської ОВА Лунін. Кількість травмованих уточнюють.

ДБР ініціювало націоналізацію майже 1 400 залізничних вагонів з росії та білорусі, — повідомляє пресслужба відомства. Нині ці вагони перебувають на території Полтавської та Дніпропетровської областей.

Губернатор Полтавської області заявив, що Кременчуцький НПЗ знищено внаслідок ракетного удару сьогодні вночі. "На жаль, інфраструктуру підприємства знищено. Завод не працює. Наші рятувальники продовжують героїчно гасити пожежу", – заявив Дмитро Лунін. Це був єдиний працюючий український НПЗ (крім Шебелінського, якого було зупинено одразу після війни).  

Запоріжжя

12:30 – Прямо зараз в Енергодарі вибухами і стріляниною окупанти розганяють жителів, що зібралися на мітинг. "Енергоатом" повідомляє, що орки використовували світлошумові гранати та сльозогінний газ.  Деякі городяни потрапили до лікарні з опіками та травмами. У місті зникли зв'язок та Інтернет. 

Станом на 13 годину, відомо про чотирьох поранених внаслідок серії вибухів та обстрілів, влаштованих роками сьогодні в Енергодарі.

У Мелітополі  ворог продовжує розміщувати серед житлових кварталів артилерійські системи, з яких стріляє на Запорізькому напрямку.

Дніпропетровщина

У Дніпрі ракети влучили в інфраструктурний об'єкт. Серйозні руйнування. Двоє людей поранені. 

Вночі 2 квітня окупанти обстріляли Кривий Ріг забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами. Снаряди потрапили і в житлові будинки приватного сектора.

У Кривому Розі  "прилетіло" на автозаправку. Займання рятувальники загасили. Постраждалих немає. 

Дістатися до цілей вдалося далеко не всім рашистським ракетам. Вночі наші ППО збили над Дніпропетровщиною 4 ворожі ракети та 1 безпілотник.

16:00 – Ворожі удари по Павлоградському району. Одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух потягів зупинено. Рятувальники приборкують  пожежу. Попередньо, загиблих немає. Друга ракета втрапила на відкриту місцевість. Займання. Одна людина поранена. 

Хмельниччина

17:30 – За повідомленням місцевих телеграм каналів чути вибухи в районі Шепетівки (Хмельницька область). Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій прокоментував ситуацію: "Дорогі жителі Шепетівщини! Дуже прошу, зберігайте спокій, залишайтеся вдома! Прошу, утримайтеся від фото та відео в соцмережах, телеграм каналах!"

20:00 – надійшла інформація про вибух у Шепетівці Хмельницької області.  "Відбувся ракетний удар по промисловому об'єкту. Пожежу ліквідують працівники ДСНС. За попередньою інформацією, постраждалих немає", – заявив голова Хмельницької ОДА.

Захід України

Україна матиме нове газове родовище. Його відкрили на Львівщині.

"Пригадуєте вчорашні звуки, схожі на вибухи, через які багато хто на Львівщині не спав пів ночі? Сьогодні вже можу сказати: це звуки, під які російський газ піде за курсом їхнього корабля." – підсумував Голова Львівської ОВА Максим Козицький.

У Мукачеві перейменують усі вулиці, названі на честь росіян. Міськрада пропонує назвати ці вулиці на честь загиблих героїв на російсько-українській війні, видатних діячів міста, області, країни. Також у Мукачеві школа №1 відмовиться від присвоєного імені О.С. Пушкіна. Два тижні тому в Мукачеві перейменували вулицю Льва Толстого на честь Героя України Андрія Літуна. Андрій Літун загинув на початку війни з Росією, 6 березня, був командиром 128-ї окремої закарпатської гірсько-шутрмової бригади.

За останню добу на Львівщину через польський кордон повернулося більше українців, ніж виїхало.  Потік біженців з України значно зменшився, причому все більше людей повертаються з Європи. Про це пише у Facebook голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький. "Кордон на виїзд через переходи у Львівській області перетнули 14 тисяч людей (з 24 лютого – 1 мільйон 375 тисяч). Повернулися в Україну за добу понад 19 тисяч громадян. З початку широкомасштабного вторгнення – 556 тисяч наших земляків", – зазначає Козицький.

До Ужгорода для вимушених переселенців надійшов гуманітарний вантаж з Відня. У повідомленні Ужгородської міськради зазначили,  фургоном українцям надіслали продукти та засоби гігієни.

На Львівщині створили чат-бот "Щось летить". За допомогою нього пильні люди можуть повідомити про підозрілий безпілотник, ракету чи літак та допомогти бійцям протиповітряної оборони.

 

4760

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: