fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 01 Кві 2022

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 1 квітня і вже другий місяць триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Головне з нічного звернення Володимира Зеленського:

  • Ми витримали в рази більше, ніж думав ворог. Вони говорили три або п'ять днів, вони думали, що їм цього вистачить, щоб захопити всю нашу державу. А вже 36. І ми стоїмо і будемо боротися далі, до кінця. 
  • Сьогодні ухвалене ще одне рішення щодо антигероїв-зрадників. Вже більше не генерали, ексначальник управління внутрішньої безпеки СБУ Наумов Андрій та ексначальник УСБУ в Херсонській області Криворучко Сергій. Ці службовці вищого офіцерського складу будуть позбавлені вищих військових звань.
  • На Донбасі, у Маріуполі, на Харківському напрямку російські війська накопичують потенціал для ударів. Будемо захищатися, будемо робити все, що зможемо, щоб зупинити окупантів і очистити нашу землю від їхніх злих і безглуздих химер.

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Військові злочини росії в Україні. Ми нічого не пробачимо!

Найбільші українські ІТ-компанії за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та у співпраці з Київською школою економіки (KSE) створили фонд для боротьби з дезінформацією "Truth Fund". Завдання та мета TruthFund.com – поширення достовірної інформації про війну росії проти України. Люди у всьому світі мають право на доступ до правдивих фактів про події в Україні без вигадок та фейків. 

Командування Повітряних Сил розвіює надлишковий оптимізм багатьох медіа щодо війни України з рашистами. Відомство наголошує, що хоча українська армія має переваги на землі, у будь-якій війні вирішальним фактором є перевага в повітрі. Наші захисники мужньо захищають небо, але російські повітряні сили суттєво перевищують українські. 

Україні конче необхідні винищувачі, ракетні комплекси та засоби ППО.

17:00 – Рада проголосувала за заборону використання в Україні символів Z та V та визнання росії "країною-терористом".

Також Верховна Рада схвалила закон, що дозволить націоналізувати майно росіян та українців, які публічно заперечують російсько-українську війну.

86 полонених українських військових вдалося обміняти у Запорізькій області! Серед них – 15 жінок. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Гуманітарні коридори 

Евакуація з міста Барвінкове та села Рідне на Харківщині продовжиться 1 квітня. Додатковий потяг поїде орієнтовно о 15:00, повідомив вчора у своєму зверненні голова громади Олександр Бало.

Майже 15-20 тисяч мешканців Ізюма, що на Харківщині, потребуть евакуації, — говорить заступник мера міста Володимир Мацокін. Він зазначає, що "зелені коридори" не узгоджуються майже 20 днів.

1 квітня заплановано відкриття п'яти гуманітарних коридорів на Луганщині. Евакуацію організують з шести міст та сіл, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він додав, що зараз очікують на "режим тиші". Росіяни поки його не дотримуються, й обстріли з їх боку тривають.

10:25 – Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів про евакуацію з міста. Зараз триває посадка людей в евакуаційні автобуси.  Зранку маріупольці майже мирним штурмом подолали спротив росіян, що не випускали людей з міста. 

Сам Маріуполь залишається зачиненим та дуже небезпечним до виїзду власним транспортом. Окупанти не пропускають в місто гуманітарні вантажі, навіть у малих обсягах.

13:15 – На маршруті евакуаційного автобусу в Лисичанську росіяни з безпілотника замінували трасу. Водій вчасно побачив міни, тож всі пасажири в безпеці.

15:00 – Депутати Маріупольської міської ради звернулися до світової спільноти з призивом об'єднати зусилля для розблокування міжнародної гуманітарної допомоги Маріуполю та організованої повної евакуації.

15:30 – Рашисти не пропустили евакуаційну колону, якою вивозили жінок та дітей з Великої Олександрівки на Херсонщині. Про це повідомив голова територіальної громади Іван Самойленко.

Червоний Хрест відправив співробітників до Маріуполя для масової евакуації мешканців. Команда Червоного Хреста планує вивезти за місто колону із 54 українських автобусів та невідомої кількості приватного транспорту. Пункт призначення поки що не визначено, але він буде в межах України.

21:00 – за сьогодні було евакуйовано 6 266 людей:

  • Донецька область

Маріуполь – 3 071 людина 

  • Луганська область:

Сєвєродонецьк – 285 людей

Рубіжне – 60 людей

Лисичанськ – 1 300 людей

Кремінна – 52 людини

Попасна – 38 людей

  • Запорізька область:

Пологи – 452 людини

Василівка – 180 людей

Мелітополь – 813 людей

Бердянськ – 15 людей 

Наразі очікуються у Запоріжжі люди, які, нарешті, виїхали автобусами та приватним транспортом з Бердянська та Мелітополя. Вони пройшли останній блокпост окупаційних військ у Василівці.

Перемовини України з росією

Переговори України та росії сьогодні відбудуться у онлайн-форматі.  За словами члена переговорної групи від України Давида Арахамії, у Туреччині українська делегація оголосила, що зараз є потреба у зустрічі лідерів країн, але російська делегація відповіла, що спочатку потрібно мати більш узгоджений проект договору.

Влада Великобританії рекомендувала Україні найближчим часом не укладати жодних угод з москвою і не йти на поступки, пише The Times з посиланням на джерела у британському уряді. Лондон вважає, що угода має бути підписана тоді, коли Україна "перебуватиме в максимально сильній позиції". Також видання повідомляє, що Борис Джонсон виступає за посилення санкційного тиску на рф доти, доки "російські війська не покинуть Україну, включаючи Крим".

CNN із посиланням на джерела пише, що США та їхні союзники "навряд чи запропонують Україні ті гарантії безпеки, яких від них вимагає Україна".

У той же час Голова МЗС України Дмитро Кулеба відкинув чутки про те, що деякі західні партнери нібито тиснуть на Київ, закликаючи до певних поступок рф у переговорах щодо припинення війни: "І до початку війни говорити про те, що на Україну можна було тиснути, було недоречно – ми довели у низці ситуацій, що Україна не піддається жодному тиску, з нами можна говорити лише на рівних і не можна говорити зверхньо.  Після 36 днів війни запевняю вас, що ніхто в Європі чи за океаном навіть не наважиться тиснути на президента Зеленського чи Україну з приводу".

Атомні об'єкти

Окупанти, які вчора вийшли з ЧАЕС пограбували станцію: винесли комп'ютери, чайники та посуд, — розповів голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко. Злодійська армія тільки і вміє, що грабувати.

Атом наш мирний, але не для тих, хто прийшов до нас з війною. Згідно з опублікованими Військово-медичною службою рф даними, зафіксовано першу смерть військово-службовця рф від променевої хвороби. Він набрався радіації у Чорнобилі. Ще 26 людей госпіталізовано та 73 у важкому стані відправлено до госпіталів.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Міністерство оборони Великобританії передає ЗСУ 84 тис. шоломів Mk6 та Mk6A.

Крім того, з Великої Британії до  України вирушив 13-й вантаж з апаратами штучної вентиляції легенів та іншими медичними засобами. Загалом країна вже передала 5,29 мільйона одиниць медичних засобів та обладнання.

Також Британія та її союзники погодилися надіслати Україні потужнішу зброю, щоб протистояти вторгненню рф, заявив британський міністр оборони Бен Воллес. "Сьогодні в Україну буде надходити більше летальної військової допомоги. Низка країн виступила з новими ідеями або навіть з більшою кількістю грошей", – сказав Воллес журналістам після того, як прийняв понад 35 міжнародних партнерів на другому Міжнародному засіданні оборони. Допомога включатиме забезпечення систем протиповітряної та берегової оборони, артилерії більшої дальності та засобів протистояння батареї, бронетехніки, а також ширшу підготовку та матеріально-технічне забезпечення.

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

У відповідь на заклик Зеленського, Австралія відправить до України бронетранспортери Bushmaster. Про це повідомив прем'єр-міністр країни Скотт Моррісон. Bushmaster IMV – австралійський колісний повнопривідний панцирний транспортер.  Він був створений для використання у пустельних районах північної Австралії. Може перевозити 9 солдат з запасами їжі (270 л води) та набоїв на 3 дні автономного спротиву.

Франція передала в Україну 21 автомобіль швидкої медичної допомоги. Найближчими днями авто розпочнуть роботу в центрах екстреної медичної допомоги поблизу лінії фронту.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола їде до Києва. Про це вона повідомила у Twitter. Нагадаємо, керівництво Верховної Ради, представники різних фракцій та груп звернулися до Мецоли та до президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн з проханням посприяти якнайшвидшому позитивному висновку Європейської Комісії щодо набуття Україною членства в ЄС.

Міжнародний валютний фонд працює над створенням для України спеціального рахунку, який забезпечить надходження позик і грантів для нашої держави

Уряд Данії передав Києву три спеціально оснащені пожежно-рятувальних автомобілі.

Федеральний уряд Німеччини схвалив постачання 58 бронетранспортерів із Чехії української армії, – повідомляє Welt am Sontag. Бронетранспортери PbV-501 (відомі як БМП-1) оснащені гарматами та кулеметами. Техніка не буде відправлена одразу, вона потребує ремонту, який триватиме кілька тижнів.

Допомога біженцям 

В Австрії відкрито безкоштовну платформу пошуку роботи для біженців з України – ukrainejobs.at.  Для створення платформи об'єдналися провідні австрійські портали вакансій: karriere.at, hokify та jobs.at. Портал повністю англійською мовою, хоча певний контент, наприклад, назви посад, можна публікувати і українською мовою.

Швеція виділить 1,1 мільярда доларів на підтримку українських біженців.

Для громадян України поїздки залізницею Польщі безкоштовні. Скористатися можливістю безкоштовного проїзду в поїздах 2-го класу TLK та IC можуть українці, які перетнули кордон з 24 лютого, та належать до наступних груп:

 – Діти до 18 років;

 – Жінки;

 – Чоловіки старше 60 років;

 – чоловіки віком від 18 до 60 років з інвалідністю.

Новини від партнерів

Через позицію рф відучора (31 березня) припиняється мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, серед ключових завдань якого були зменшення напруги та розбудова миру, стабільності та безпеки. Блокування мандата місії підтверджує свідомий вибір московії на користь подальшого ведення агресивної війни проти України.

Президент Франції Еммануель Макрон зустрівся у Єлисейському палаці з мером тимчасово окупованого Мелітополя Іваном Федоровим, звільненим з російського полону. "Ніхто не може уявити, що пережив викрадений російською армією мер Мелітополя. Тепер на свободі, він про це розповідає. Його історія нас вразила. Я висловив йому і українським депутатам своє захоплення і підтримку. Сповнені рішучості, ми з Україною".

ЄС визнає Україну кандидатом у члени Євросоюзу та візьме участь у її повоєнному відновленні. Таку заяву зробила голова Європарламенту Роберта Мецола: "Україну визнаємо кандидатом на вступ до ЄС офіційно та швидко. Це я обіцяю вам від Європейського парламенту", – сказала вона.

Що там на росії?

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

29 березня у Бєлгородській області був вибух на складі боєприпасів нібито через нехтування правилами безпеки. А сьогодні в Бєлгороді спалахнула потужна пожежа на нафтобазі, піднявся стовп вогню та диму. На місце НП виїхали екстрені служби. Причини пожежі поки що достовірно невідомі. 

Хоча Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков вже встиг розповісти, що нафтобаза горить через "авіаудар з двох вертольотів Збройних Сил України, які зайшли на територію росії на низькій висоті". В російських соцмережах на таке повідомлення тепер своя "атмосфера" та "зрада".

14:30 – "Ми не вперше бачимо такі звинувачення. Тому я не буду ні підтверджувати цю інформацію, ні спростовувати", – прокоментував вибух нафтобази в Бєлгороді речник Міноборони України Олександр Мотузяник.

У росії розпочалась практика подання до судових установ заяв на військове керівництво родичами загиблих у війні з Україною російських військовослужбовців. Подібний випадок подачі до суду на командира зафіксовано у 752-у мотострілецькому полку зі складу 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного воєнного округу.

росія передислокує частину своїх сил із окупованих районів Грузії для посилення наступу на Україну, – повідомляє британська розвідка. За даними розвідки, від 1200 до 2000 російських бойовиків входять до складу трьох батальйонно-тактичних груп. Така спроба поповнити особовий склад вказує на несподівані втрати мордору у війні з Україною.

14:00 – російське агентство ТАРС пише, що нібито випущений з боку України снаряд впав у селі Микільське Білгородської області, жертв та руйнувань немає.  Цьому передувала поява у місцевих пабликах інформації про те, що над Бєлгородом ППО збила українську ракету.  Повідомлялося про сильний вибух, також публікувалися фото. Українська сторона ситуацію поки що ніяк не коментувала.

А в Пензі учні 8 класу написали донос на вчительку англійської Ірину Ген, яка висловилася проти війни в Україні.  Записали її слова на диктофон та віддали до поліції.  Тепер на неї порушили справу за 207.3 КК.  До 15-ти років. І справді, навіщо таким дітям англійська?

Доноси на росіі радо пишуть навіть на незнайомих людей. В москві жінка написала заяву в поліцію на пасажирку метро, ​​яка поруч із нею на телефоні дивилася відео із Зеленським.

Командувача 58-ї загальновійськової армії рф генерала-лейтенанта Михайла Зуська, зняли з посади та заарештували. Зуська покарали за провалений наступ на Миколаївщину.

А що чутно про Білорусь?

Головне управління розвідки Міноборони України заявляє, що має у своєму розпорядженні повні персональні дані всіх військовослужбовців, а також їхніх родичів, зі складу підрозділів збройних сил Білорусі, "яких намагаються втягнути в ганебну, чужу для них і явно програшну війну проти України". У зв'язку із цим ГУР Міноборони закликає білорусів утриматися від участі у війні. "Сподіваємось на Вашу розсудливість. Серйозність наших заяв підтверджуватимемо публікацією відповідної інформації", – йдеться у повідомленні.

Російський брехунець 

СБУ викрила нову ворожу ботоферму у Харкові. Вона працювала виключно по нашим військовим і співробітникам правоохоронних відомств. А саме – через розсилку СМС із пропозиціями здатися та перейти на бік окупантів. За час своєї недовгої роботи через цей канал ворог відправив близько 5 тис. повідомлень. "Исход событий предрешен! Будьте благоразумны и откажитесь от поддержки национализма и дискредитировавших себя руководителей страны уже сбежавших из столицы!!!" – таким був зміст брехливих СМС. Все обладнання було розміщене на Дніпропетровщині, але дистанційно керувалося з рф. Наразі вся техніка вилучена, а з усіма причетними СБУ проводить відповідні заходи.

МЗС росії зробило фантастично ідіотську заяву про те, що Україна передає Німеччині зразки крові "слов'янського етносу". "Дії Німеччини, раніше невідомі широкому загалу, несуть таку ж загрозу, як біологічні експерименти США, і вимагають детального вивчення. Теоретично можуть бути створені біоагенти, здатні вибірково вражати різні етнічні групи", – заявив російський дипломат Геннадій Гатілов. Так-так, а зразки крові у окупантів взяли бойові бджоли Херсонщини, які днями вивели з ладу близько трьох десятків орківських насильників і грабіжників.

З перехопленої СБУ розмови загарбників стало відомо, що московити знищують власну бойову техніку та видають її за "підбиту українську". Рашисти готові навіть на це, щоб створити хоча б видимість своїх успіхів в Україні.

Санкціями по агресору!

Франція заарештувала два вертольоти путінського олігарха Алішера Усманова загальною вартістю 26 млн доларів.

Як виявилося, Microsoft не повністю йтиме з російського ринку.  Компанія продовжить співпрацювати з російськими клієнтами, проти яких не запроваджено санкцій, у тому числі з лікарнями та школами. "Позбавлення цих установ оновлень програмного забезпечення та послуг може поставити під загрозу здоров'я та безпеку ні в чому не винних цивільних осіб, включаючи дітей та людей похилого віку", – зазначив керівник корпорації Бред Сміт. Що ж, надривний плач Овсянникової – "дєвушкі з плакатом" про те, що "прості росіяни" ні в чому не винні і страждають, таки дістався до одного з адресатів.

Японія не планує виходити із спільного російського нафтогазового проекту на Сахаліні, 50% якого контролює Газпром, незважаючи на приєднання до жорстких санкцій щодо росії

Німеччина протягом року, ймовірно, відмовиться від імпорту нафти та вугілля з росії, але не газу – канцлер ФРН Шольц. 

Також Німеччина призупинила співпрацю з росією та Білоруссю у податковій сфері.

рашисти та білоруси не зможуть отримати посвідку на постійне проживання в Латвії до 30 червня 2023 року, – повідомляє Уряд Латвії.

Міністерство торгівлі США розширить санкції щодо російських і білоруських компаній, які торкнуться оборонного, аерокосмічного та морського секторів росії.

Перший заступник глави адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов запевнив світову спільноту: "Казахстан не буде інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС. Ми дотримуватимемося санкцій".

Metro, Auchan, Leroy Merlin та іншим компаніям, які продовжують працювати в Росії, на 50% піднімуть податки в Україні. ВР ухвалила у першому читанні зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб'єктів господарювання, пов'язаних економічними зв'язками з державою-агресором.  Законопроектом за основу підтримали 309 народних депутатів. Хочеш підтримувати країну-терориста – плати!

Після розмови з Ентоні Блінкеном Дмитро Кулеба пообіцяв, що попереду рф чекає ще більше ударів по економічній, фінансовій системі та торгівлі.

За даними розвідки України, російський банк "Газпромбанк", який уникнув відключення від системи SWIFT тепер використовують для фінансування російської агресії. Санкції проти "Газпромбанку" ввела наразі тільки Велика Британія.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Стартував проєкт Ukraine Street – заклик до вільного світу через перейменування "переселити" посольства і консульства росії в кожній країні на вулиці України. Кожен із нас може допомогти. На сайті проєкту зібрані посилання на петиції про перейменування вулиць, де розміщуються посольства і консульства держави-агресора в перших 34 країнах.

Беріть участь самі і запросить своїх рідних і друзів за кордоном:

  • Знайти на сайті www.uastreet.world петицію для свого міста і підписати її. Або повідомити організаторам, якщо міста немає у переліку.
  • Поділитися петицією з друзями та місцевою спільнотою. Чим більше людей дізнаються і підпишуть, тим вірогідніше адміністрація міст відгукнеться на запит.
  • Звернутися безпосередньо до свого муніципалітету і місцевих депутатів з проханням перейменувати вулицю.

"Росіянам доведеться буквально читати назву "Україна" скрізь і завжди", – сказав голова МЗС Дмитро Кулеба.

На порталі "Дія" знову запрацювали послуги для ФОПів, які раніше були недоступні через вимкнення електронних держреєстрів. Повернули послуги з внесення змін про ФОП та закриття бізнесу.

Війна сповільнила або зупинила роботу 86% українських компаній. Кожен п'ятий (21%) розпочав процес галузевої трансформації, щоб врятувати бізнес від закриття, 16% вже мають результат і стільки ж планують долучитися до трансформації.

Перший у світі NFT-музей війни зібрав понад 600 тисяч доларів на підтримку України. Таку суму музей зібрав за перший день продажу віртуальних експонатів. Усього придбали 1282 цифрові мистецькі твори. Зібрані кошти надійдуть до криптовалютного фонду, який створила українська криптобіржа KUNA, на підтримку української армії та цифрового й кіберспротиву. Відвідати NFT-музей або ж придбати цифровий мистецький твір можна за посиланням.

Засновник Rozetka Владислав Чечоткін повідомив, що компанія змушена буде звільнити велику частину команди через наслідки війни. Щомісячний оборот компанії впав з 4 млрд гривень до 23 млн грн за три тижні, склади заблоковані, магазини знищені, доставка працює з перебоями. Бізнесмен запевнив співробітників, що спробує знову запустити бізнес – у Львові, на складі розміром в п'ятдесят разів менше.

У МОН оприлюднили умови вступу на 2022 рік. 

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Збройні Сили України розбили замасковану серед дерев позицію російських військових. Було знищено вантажівки постачання, танки, бронетехніку та новітній російський ГАЗ-3344-20 "Алеут".

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

А це – броньований гусеничний тягач БТС-4А. Його здобули наші воїни у селі Мокрець, Броварського район на Київщині. Тепер у ЗСУ буде ще один помічник у діставанні орківських трофеїв з українського чорнозему та доставки в потрібне місце.

14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого знищила важку вогнеметну систему противника  ТОС-1 "Буратіно" та його вдосконалену версія ТОС-1А "Солнцепек". Тепер цей металобрухт ніколи не буде використано для вбивства людей.

Вище на фото закінчення історії про те, як солдати першої в світі армії з мародерства намагались виїхати з Бучі з краденими в українців речима. Але – не вийшло.

Ще мінус один ворожий "Мі-28". Гарно горить!

Ще один ворожий безпілотник-розвідник виявлено на Полтавщині. Повідомив про нього місцевий мешканець. Йдеться про БпЛА "Орлан-10", який використовується для ведення розвідки та корегування вогню артилерії. Коштує цей безпілотник, що перебуває на озброєнні рф, більше $80 тис. Тепер цю "пташку" буде долучено, як черговий доказ до кримінальної справи про порушення законів і звичаїв війни.

За даними ЗСУ, з початку війни українські захисники вже знищили 85 ворожих безпілотників.

Київ і область

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Склади із продовольством під Києвом. Понад тиждень рятувальники розбирають завали після ворожого обстрілу і масштабної пожежі (Фото – КМДА, Олексій Самсонов).

Війська рф майже вийшли з Броварського району. Про це повідомив міський голова Броварів (Київська область) Ігор Сапожко в ефірі телемарафону. "ЗСУ будуть зачищати населені пункти від окупантів і ворожої техніки та проводити розмінування. В Броварах блокпости не розбирають і готові до оборони", – сказав Сапожко. Люди починають повертатися в Бровари.

Секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський повідомив, що в Бучу поки що повертатися небезпечно: ще багато замінованої техніки та диверсійних груп. Звільнення міста триває, працюють Збройні Сили України та територіальна оборона.

З'ясувалося, що перед виходом з Бучі російські окупанти замінували кондитерську фабрику "Деліція", повідомляє Бучанська міська рада. Також вони отруїли печиво, яке зберігається на території фабрики.

Закликав не повертатися у місто і Голова Гостомельської селищної військової адміністрації. В Гостомелі досі небезпечно!

В Ірпені теж проводиться спеціальна поліцейська операція, повідомляє МВС України. Місто звільнене від російських військ. На місці працюють працівники Національної поліції України у координації з підрозділами територіальної оборони, рятувальниками та представниками місцевих органів влади.

А це звільнений Іванків. Фото опублікував депутат місцевої селищної ради Олег Береговий.

За оперативною інформацією Генштабу підрозділами Збройних Сил України відновлено контроль над населеними пунктами Демидів, Димер, Литвинівка, Гаврилівка, Козаровичі, Жовтневе, Глибівка, Ясногородка, Талакунь, Сухолуччя, Липівка, Гавронщина, Маковище, Миколаївка, Хмільна.

Ще одна гарна новина: ОПЗЖ у Київраді саморозпустилась!

Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк провів виїзну робочу нараду в одному із звільнених населених пунктів Київщини на місці знищеної колони окупантів. Саме тут два наші танкові екіпажі знищили цілу колону ворожої техніки. Екіпажі, що відзначилися у цьому бою будуть представлені до вищих державних нагород. 

19:00 – Міський голова Бучі на Київщині Анатолій Федорук підтвердив, що українські захисники звільнили місто від окупантів. "31 березня увійде в історію нашого населеного пункту та всієї територіальної громади як день визволення наших населених пунктів від російських орків. Це велика перемога наших ЗСУ у Київській області", – сказав мер.

Донеччина і Луганщина

На Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Українські воїни знищили 3 танки, 2 бронетранспортери, 2 одиниці автомобільної техніки та 2 артилерійські системи. Також збито БПЛА типу "Орлан-10".

Окупанти вбили 5 цивільних і ще 22 поранили на Донеччині за минулу добу, 31 березня, — повідомив голова Донецької ОВА.

У Луганській області повністю без води Сєвєродонецьк, Рубіжне та Попасна, частково – Лисичанськ та Гірне.  Без газу – 32 населені пункти, без світла – 12. Це дані губернатора Сергія Гайдая. За добу внаслідок бойових дій в області загинуло двоє людей, стільки ж поранено.  Зруйновано 20 об'єктів інфраструктури.

Також Сергій Гайдай повідомив, що армія рф обстріляла з "Градів" Гірне, під час обстрілу було поранено жінку.  Рятувальники продовжують працювати.

12:30 – рашисти цілеспрямовано вдарили по ремонтній базі комунальних служб у Сєвєродонецьку. Під обстріл потрапили також житлові будинки, повідомляє Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

В Лисичанську ворог мінує центральну частину міста. Сьогодні патрульні виявили на проспекті Перемоги предмети, схожі на міни, які, ймовірно, встановлені ворожими ДРГ.

У тимчасово зайнятому ворогом Щасті, Луганської області, усі спроби окупантів відновити роботу теплоелектростанції, яка зазнала значних пошкоджень внаслідок бойових дій, виявились марними, адже кваліфіковані фахівці залишили населений пункт. 

В Станиці Луганській російські загарбники проводять пропагандистські заходи. Зокрема, працівники окупаційної адміністрації здійснюють роботу з малозабезпеченими сім'ями, що перебувають на обліку у соціальних службах, та роздають так звану "гуманітарну допомогу". 

17:30 – путінські злочинці обстрілюють усі населені пункти Луганщини та готуються наступати на двох напрямках – Попасна та район між Кремінною та Рубіжним. Про це повідомив керівник Луганської обласної воєнної адміністрації Сергій Гайдай. Він сказав, що інтенсивність обстрілів дуже висока, немає можливості навіть забрати тіла загиблих з вулиць та доставити гуманітарну допомогу.

Командир полку "Азов" майор Денис Прокопенко спростував у відеозверненні поширену інформацію про нібито евакуацію командування захисників Маріуполя.

Харківщина

У Харківській області за минулу добу українській армії вдалося знищити чотири літаки окупантів: один винищувач і три бомбардувальники. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов та уточнив інформацію щодо ситуації в регіоні:

  • Вчора росіяни влучили ракетою неподалік центра Харкова, також був артилерійський обстріл районів міста. Дані про постраждалих уточнюються.
  • Тривають бої за Ізюм, у цьому напрямку ЗСУ тримають позиції. 

На трасі поблизу села Мала Рогань під Харковом окупанти розстріляли понад 20 цивільних машин із людьми. Про це стало відомо лише після визволення села.

Внаслідок ракетного удару по Харківській обладміністрації 1 березня загинули 29 людей, повідомив голова адміністрації Олег Синєгубов. Тиждень тому повідомлялося про 24 жертви. А так виглядає кабінет голови Харківської ОДА після ракетного удару рашистами 1 березня 2022 року:

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що всі міські комунальні послуги спишуть з 24 лютого до кінця війни. Платіжки прийшли мешканцям Харкова автоматично, проте оплачувати їх не треба.

Перший заступник міністра освіти і науки повідомив, що Університет ім. Каразіна у Харкові повністю зруйнований, його перемістять у безпечне місце.

Херсонщина

Станом на ранок на Херсонщині ЗСУ звільнили 11 населених пунктів, вони повністю перебувають під контролем ЗСУ, повідомили в Угрупованні військ "Південь". Серед звільнених сіл та селищ: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Краснівка, Свободне, Кам'янка, Пригір'я, Кочубеївка, Орлове. Під час операції з визволення Херсонщини піхотинці забрали трофейну техніку окупантів: танки Т-64, БМП-2, БМД-2, ЗУ-2М.

У тимчасово окупованому Херсоні перестав виходити на зв'язок журналіст Костянтин Риженко. Одразу після окупації міста росіянами, Риженко розповідав, що місцеві колаборанти з числа політиків нацьковують на нього росіян. Журналіст вів активну волонтерську діяльність. Про своє зникнення повідомив сам Риженко – за допомогою відкладеного повідомлення у месенджері: "Привіт, якщо ви читаєте цей текст – це означає, що щось трапилося. Це відкладене повідомлення, дату публікації якого постійно переношу на день-два. Якщо воно опублікувалося, то я не зміг в черговий раз відтермінувати дату". Можливо Костянтин втратив телефон чи зв'язок, а можливо – потрапив у полон до окупантів.

21:00 – Батько зниклого херсонського журналіста і активіста Костянтина Риженка Олександр наразі змушений переховуватись. Про це він повідомив голові Національної спілки журналістів України Сергію Томіленку. Олександр Риженко підтвердив, що військові рф розшукують його сина за журналістську діяльність, а після обшуку у помешканні родини у Херсоні, "забрали розібратись" брата Костянтина – Захара.

Сьогодні у Херсоні викрали ще одну публічну людину. Це настоятель храму Сорока Севастійських мучеників Дмитро Дзядевич. Інформації про його місце перебування та про стан здоров'я – немає, повідомляє Міжнародна Антинаркотична Асоціація Херсона.

Історичне шато князя Трубецького, розташоване у Веселому Каховського району, окуповане військами рф. Понівечено майно лабораторії, ресторану та магазину. Доступ до виноградників замінований, працівники не можуть приступити до весняної підрізки лози, повідомляється на офіційній сторінці виноробної компанії.

На Херсонщині окупаційні війська росії 1 квітня призначили кількох колаборантів керувати захопленою Каховкою. Російські окупанти заявили, що відсьогодні керувати містом буде Філіпчук  Павло (ексдепутат Херсонської обласної ради від Опоблоку –ред.), керівником поліції стане Буховець Олег, а керівником КВУ "Водоканалу" – Гаврилюк Олег. Законним працівникам міськвиконкому було запропоновано співпрацювати з вищевказаними особами, в іншому разі всі будуть звільнені. Повідомляється, що керівництво Каховської міської територіальної громади відмовилось від запропонованої пропозиції.

Одещина

Сьогодні в Одесі біля залізничного вокзалу стартував флешмоб "Чемодан-вокзал-росія", який проходить у рамках військової "Гуморини-Джавеліни".

21:15 – російські вилупки випустили 3 ракети з Криму по населеному пункту на Одещині, є постраждалі, – повідомив голова ОДА Максим Марченко.

Миколаївщина

У Миколаєві продовжують розбирати завали облдержадміністрації. Кількість загиблих внаслідок знищення будівлі російською ракетою вже сягнула 27 людей. Про це повідомили у ДСНС. Інформація станом на 10 ранку 1 квітня. 

Кількість жертв внаслідок ракетного обстрілу з боку російських окупантів Миколаївської ОДА продовжує зростати. Станом на 18:00 відомо про 30 загиблих осіб.

Чернігівщина

Хроніка подій: тридцять сьомий день оборони України від російської агресії

Чернігів сьогодні. Сюди спробував зайти "руський мір"…

Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус у новому відеозверненні:

  • Ворог потихеньку відходить з області, сподіваємось назавжди;
  • Усі громади працюють над відновленням життєдіяльності міст;
  • ЗСУ працюють над розмінуванням тих ділянок, де знаходився ворог та, відповідно, зачисткою.

"Звертаюся до всіх жителів області, можливі авіаційні та ракетні удари, ворог може діяти будь-яким способом.  Нам ще рано розслаблятися, тому при сигналах тривоги, будь ласка, слідуйте у укриття, війна ще не закінчена", – закликав Чаус.

На Чернігівщині знайшли російську карту із системою координат часів Другої світової війни. Повідомляється, що видану у 1993 р. та надруковану у 2007-му карту окупанти залишили у Тростянці Чернігівської області.  Система координат була розроблена 1942 р, а стан місцевості, вказаний на карті, датується 1990 роком. Все, що потрібно знати про "передову" армію загарбників.

Ворог завдяки зусиллям ЗСУ відходить з Чернігівщини. Але для чого саме він це насправді робить — навідомо, каже голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. Зараз всі громади області працюють над відновленням життєдіяльності, а ЗСУ займаються розмінуванням та зачисткою території.

Після відходу противника підрозділами Збройних Сил України взято під контроль населені пункти Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.

17:40 – Російський снаряд влучив в одне з відділень Чернігівського обласного центру сучасної онкології! Осколкові поранення отримали двоє співробітників медичного закладу. Ще одна людина з контузією. 

У селі Новий Биків, що на Ніжинщині російські війська використовували дітей в якості живого щита під час переміщення колон своєї техніки. Про такі випадки повідомляли місцеві жителі. російські солдати брали у заручники і саджали у вантажівки місцевих українських дітей. Про це 1 квітня на прес-брифінгу сказав речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник. Окрім того, окупанти використовували дітей, як заручників у якості гарантії, що місцеве населення не видаватиме координати переміщення ворога українським захисникам. За словами Олександра Мотузяника, подібні випадки спостерігали і в інших областях України, зокрема, у Сумській, Київській, Запорізькій.

Запоріжжя

Іван Федоров, мер Мелітополя, в ефірі телемарафону UA разом розповів про ситуацію в місті:

  •  У Мелітополі залишається 70-75 тисяч людей, із міста готують евакуаційну колону, але її не випускають у бік Запоріжжя – "всіх прямують на Крим, але наші люди відмовляються".
  •  Місцеві фермери не поспішають розпочинати посівну, оскільки не розуміють, хто збиратиме врожай.
  •  ЗС рф намагаються змусити школи розпочати навчання з 4 квітня, але це спроба створити живий щит з дітей. Директори всіх шкіл міста написали заяви про звільнення.

У Запоріжжі вводять посилену комендантську годину, повідомляє Запорізька обласна державна адміністрація. Комендантська година розпочнеться у суботу, 2 квітня о 20.00 і завершиться у понеділок, 4 квітня о 5.00.

На тимчасово зайнятих окупантом територіях Запорізької області, в місті Енергодар, на території військової частини Національної гвардії України вороги продовжують утримання осіб із числа місцевих жителів. Їх підозрюють у організації проукраїнських акцій та підготовці диверсій проти загарбників. Співробітники ФСБ проводять їх допити із застосування методів психологічного та фізичного тиску.

За наявною інформацією, в місті Токмак російськими окупантами 4 квітня  планується проведення так званого "референдуму". Зокрема, окупаційною адміністрацією вже проведено оповіщення місцевого населення про цей захід.

Місто Мелітополь тимчасово контролюється військовими та росгвардією ворога. Противник продовжує розміщення серед житлових кварталів артилерійських систем, з яких здійснює обстріли у запорізькому напрямку. 

Сумщина

Звіт за Сумщину від Дмитра Живицького:

  • Лікарні області продовжують отримувати супутникові комплекси Starlink  в рамках централізованої поставки від МОЗ. Уже отримали 14 комплексів з 25.
  • Для потреб медичних закладів область отримала декілька гуманітарних вантажів медичного призначення.
  • За останню добу для потреб області благодійниками доставлено три генератори для потреб служб ДСНС та насосне обладнання для підприємств Охтирки, Краснопілля, Лебедина і Сум.
  • До області прибув гуманітарний вантаж Агентства ООН у справах біженців − продукти харчування, ліки, медичне обладнання, дитяче харчування, предмети гігієни, ковдри, спальні мішки тощо.
  • Продовжуємо  відновлювати газо- і електропостачання у Тростянці.
  • Попри все, на Сумщині плануємо починати посівну! Там, де не стріляють –  будемо сіяти. Аграрії готують ґрунт під посів ярих культур. 

Ну і трохи деталей по ситуації на фронті північного форпосту: Конотопський район. Пересування дорогами громад – небезпечно! Війська ворога, як і раніше, активно рухаються в різних напрямах. Те саме стосується і північної частини Роменського району.

У Тростянці виявили тіла мирних жителів, які загинули внаслідок катувань, – повідомляє Офіс Генпрокурора.

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький заявив, що російські військові починають окуповувати центральну частину області.

Захід України 

В ніч на 1 квітня У Львівській області під час повітряної тривоги почали поширювати повідомлення про начебто вибух та обстріли, однак жодних обстрілів не було, повідомив голова ОВА Львівщини Максим Козицький. Як з'ясувалося, в одному з населених пунктів області працівники газовидобувної вишки здійснили контрольований викид суміжних газів. Під час викиду було чутно звук, схожий на вибух. Також сталося часткове загоряння. Ці події збіглися з повідомленням про повітряну тривогу. З працівниками вишки провели профілактичну бесіду.

Рівненська ОВА інформує: Добровольчі формування територіальних громад області більше не мають права носити вогнепальну зброю в громадських місцях.

Голова Закарпатської ОДА на своїй сторінці у фейсбук заявив про створення на Закарпатті національного ІТ-кластеру. Із звільненням від військової служби усіх айтішників для захисту економіки України. І запрошує усіх ІТ-спеціалістів України до Закарпаття. Що потрібно знати айті-компаніям та фахівцям для релокації свого бізнесу?

  • ІТ-бізнес реєструється як підприємство яке має намір перемістити свою діяльність та потужності в Закарпатську область в Мінекономіки. 
  • Обов'язкова реєстрація як суб'єкту господарської діяльності на території області як реінтегроване підприємство з іншого регіону. 
  • Після цього ОВА спільно з Мінекономіки забезпечує формування пропозицій щодо бронювання ІТ-фахівців від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний стан.

У Львові контррозвідники та слідчі СБУ затримали агента російських спецслужб. Важливої розвідінформації йому отримати не вдалося.

 

13
1001

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: