fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:08 25 Бер 2022

Хроніка подій: тридцятий день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 25 березня і вже тридцять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

війна

Буча, Ірпінь, Охтирка, Миколаїв стали містами-героями. Відповідний Указ підписав президент України Володимир Зеленський. За свої звання міста заплатили надвисоку ціну людських життів. 

Протягом попередньої доби наші воїни відбили 9 ворожих атак, знищили 12 танків, близько 20 одиниць броньованої та автомобільної техніки і 9 артилерійських систем. Противник втратив понад 200 військовослужбовців. Підрозділами ППО збито 2 літаки та 2 БПЛА ворога;

Угрупованням Повітряних Сил ЗСУ було уражено 6 повітряних цілей ворога: 1 літак, 1 БПЛА та 4 крилаті ракети. 

Загальні втрати противника станом на 25 березня:

війна

Верховна Рада прийняла Закон щодо вдосконалення засад організації та ведення руху опору. Для військовослужбовців, яким виповнилось 60 років, але вони виявили бажання захищати Батьківщину, граничний вік перебування їх на військовій службі встановлюється до 65 років.

Президент Зеленський сказав про перемовини із російськими окупантами: "Суверенітет України має бути гарантований, територіальна цілісність — забезпечена".

Він також подякував працівникам ЗМІ: "Дякую усім, хто об'єднався і разом з усіма іншими захисниками нашого народу  в режимі 24/7 забезпечує українців правдивою інформацією".

Гуманітарні коридори

евакуація війна

25 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації за такими напрямками:

  • Маріуполь – Запоріжжя  – евакуація на власному транспорті
  • Бердянськ – Запоріжжя – евакуація на автобусах
  • Мелітополь – Запоріжжя

Сьогодні, 25 березня, в Київській області евакуація не відбувається! У регіоні відсутні офіційно погоджені гуманітарні коридори.

Зранку окупанти пропустили гуманітарну колону до Мелітополя. На зворотному шляху вона зможе евакуювати близько 350 людей.

Генерал поліції В'ячеслав Аброськін запропонував російським окупантам себе як заручника в обмін на можливість евакуювати дітей із Маріуполя, який перебуває в облозі. "Сьогодні в повністю зруйнованому місті залишилося багато дітей, яких, якщо не врятувати зараз, вони загинуть найближчими днями, час уже йде на години. Звертаюся до російських окупантів – дайте можливість вивести дітей із Маріуполя, замість ще живих дітей пропоную себе. Так, я прошу впустити мене до Маріуполя для збору дітей та організації їх вивезення. Мені потрібно три дні в місті. На останньому блокпосту під час зворотного проїзду з дітьми здаюся в полон", – написав генерал.

20:00 – ООН обіцяє домовитись з росіянами про відкриття 26 березня гуманітарного коридору до Херсона, щоб завезти медикаменти та продукти, повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, – інформація від Ірини Верещук.

Верещук також повідомила, що в найближчі дні буде обговорюватися можливість відкриття гуманітарного коридору і в Чернігівську область

22:30 – Сьогодні спрацювало 2 українські гуманітарні коридори.  За ними евакуювали 7331 особу. 2800 людей змогли виїхати з Маріуполя до Запоріжжя на особистому транспорті.  Ще 4000 маріупольців евакуювали з Бердянська автобусами.  З Мелітополя змогли врятувати 531 особу.

Крім цього, до Бердянська та Мелітополя привезли продукти, медикаменти та предмети першої необхідності.

Перемовини України з росією

Президент Туреччини Ердоган заявив, що Україна та росія "близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу", зокрема щодо прийняття російської мови як офіційної. 

Натомість очільник українського МЗС Кулеба це заперечив та повідомив, що Україна наполягає на припиненні вогню, гарантіях безпеки та територіальній цілісності України. "Немає жодного консенсусу з рф щодо згаданих Ердоганом чотирьох пунктів", – відреагував Кулеба.

Атомні об'єкти

Російські окупанти, які раніше захопили Чорнобильську АЕС, окопалися у Зоні відчуження. І зробити вони це вирішили у "Рудому лісі", який прилягає до ЧАЕС і прийняв на себе найбільшу частку викиду радіоактивного пилу під час вибуху реактора 1986 року. Про це у Facebook повідомив голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження Олександр Сирота. Він зазначив, що "Рудий ліс" – це найстратегічніший об'єкт Чорнобильської зони. "Рийте глибше, сидіть довше", – порадив окупантам Сирота.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

ЄС зобов'язався допомогти Україні з відновленням після війни. Для цього Європейська Рада розпочала створення Трастового фонду солідарності з Україною.

Дочка Дональда Трампа Іванка підтримала Україну та повідомила про передачу гуманітарної допомоги Києву, Сумам та Львову.

За минулу добу, 24 березня, Україна отримала рекордний обсяг гуманітарної допомоги – понад 10 тисяч тонн. Про це повідомляє Держмитслужба.

Новини з-за кордону

мурал війна

У серці Парижа біля Центру сучасного мистецтва "Centre Pompidou" з'явився мурал на підтримку України. Автор муралу художник Микита Кравцов. Стінопис має назву "Vive la résistance ukrainienne!" , тобто – "Хай живе український спротив!"

Вночі армія Азербайджану скористалася відправкою російських військ в Україну та пішла у наступ у Карабаху. Місцеві ЗМІ повідомляють, що військам Азербайджану вже вдалося оволодіти селами Фарух та Храморт. Офіційного підтвердження поки що немає.

UPD: Вірменія звинуватила Азербайджан у наступі в Карабаху і просить допомоги в "миротворців рф".

Франція розгорнула в морі одночасно три атомні ракетні підводні човни вперше за три десятиліття як відповідь на російські ядерні погрози.

А в столиці Болгарії Софії пройшла масова хода на підтримку України. За словами організаторів акції, так місто відповіло на слова посла росії в Болгарії про те, що болгарський народ не підтримує Україну. Також у ході заходу громадяни Болгарії просили свій уряд зайняти жорсткішу позицію на підтримку України проти російської агресії. Дякуємо!

Екскомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Веслі Кларк:

путін може завдати ядерного удару по Польщі. Веслі Кларк зазначив, що російські війська у рамках навчань моделюють ситуацію у якій росія програє, бо НАТО підтримує її противника. У цьому випадку вони мають застосувати тактичну ядерну зброю. Розуміючи це, НАТО постійно заявляє, що не хоче ядерної війни і відступає.

14:00 – Президент Польщі відреагував на "ядерні" погрози росії: "У Польщі є приказка: "не лякай, не лякай… (бо сам в штани накладеш) – nie strasz, nie strasz, bo się zesrasz". Ми нація, яка хоче жити в мирі. Але ми повинні готуватися до цього, що хтось на нас нападе. Якщо хтось хоче напасти на нас, чи то з півночі, чи зі сходу, чи з будь-якого іншого боку, він повинен враховувати, що ми будемо твердо стояти на захисті своєї батьківщини".

Також сьогодні Польща, Чехія та Словенія оприлюднили створений ними план з 10 пунктів для порятунку України.

Господь пристрілюється: У зоопарку штату Міннесота помер амурський тигр на прізвисько Путін. Адміністрація заявляє, що у 12-річної тварини зупинилося серце.  Це сталося під час планової медичної процедури, яку проводили тигра.

Німеччина до кінця року розраховує скоротити до 30% залежність газу від рф, імпорт нафти скоротити вдвічі – заявило Мінекономіки ФРН.

Ердоган заявив, що не передаватиме Україні російський комплекс ППО С-400, як його просять американці. "Тема С-400 закрита для Туреччини, це власність країни", – сказав Ердоган. Також Туреччина не приєднуватиметься до антиросійських санкцій, оскільки "не може дозволити замерзнути своїм громадянам без російського газу", заявив Ердоган. Щось ми не чули про суворі морози в Туреччині, скоріш за все за рахунок росіян турки сподіваються  витягнути туристичну галузь.

Німеччина, Австрія та Угорщина: прем'єр Польщі назвав країни, які проти ембарго ЄС на російські нафту та газ. Румунія теж виступила проти санкцій щодо рф у сфері енергетики. 

Ми не злопам'ятні, але все занотовуємо.

Українці в Каліфорнії влаштували акцію, щоб нагадати про загиблих внаслідок війни дітей. Активісти виставили просто неба 128 пар дитячого взуття. Саме стільки дітей на момент проведення акції загинули від початку нападу рф на Україну. На сьогодні ця цифра збільшилася до 135 дітей.

В Італії звільнили українського театрального режисера Євгена Лавренчука, якого затримали правоохоронні органи ще 2021 року за запитом росії. Країна-окупант звинувачувала українця у нібито скоєнні фінансових правопорушень ще 8 років тому, коли той перебував на території рф. Суд визнав, що звинувачення росії сфабриковані, а мотиви переслідування — політичні.

Представники Євроcоюзу підозрюють, що Китай може бути готовий постачати напівпровідники та інше технічне обладнання до росії, щоб пом'якшити вплив санкцій, запроваджених через вторгнення в Україну. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на два джерела. Пекін і Москва заперечують будь-які прохання про допомогу рф. 

Сам Глава Китаю Сі Цзіньпін у розмові з прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном заявив, що КНР буде відігравати конструктивну роль у встановленні миру в Україні.

Сьогодні Байден прибув до Польщі та зустрівся з військовими неподалік від кордону з Україною.

А в Сенаті США прокоментували можливість використання росією ядерної зброї проти України. "Якщо буде підірвано ядерний пристрій і радіаційне зараження торкнеться [сусідньої] країни, це цілком можна буде сприйняти як атаку на НАТО", – заявив голова комітету Сенату США з питань збройних сил Джек Рід.

Правда, для нас ця можлива безжальна реакція вже відбудеться постфактум.

Влада Баварії ввела кримінальну відповідальність за публічну демонстрацію символіки рашистів "z".

Що там на росії?

війна

Ми тільки за. Це і справді найкраще рішення. Здохніть поскоріше.

Першим прислухався до цього бажання Володимир Жириновський. Зранку сенатор Олександр Пронюшкін повідомив, що російський політик-блазень Жириновський помер. Але майже одразу цю інформацію спростував спікер держдуми рф Володін. Він написав, що цьому недомерцю навіть зробили чергове КТ. Продовжуємо спостерігати за метаморфозами Жириновського Шредингера.

А поки що в окупантів почались проблеми з фінансуванням армії – повідомляє українська розвідка. Розвідники зазначають, що схожа ситуація і з оплатою участі у війні найманців російських "ПВК".

13:00 – Російський окупант перекидає нові сили в Білорусь, яку використовує як майданчик для наступальних дій на Україну та судна в Азовське море, ЗСУ тримає оборону на всіх напрямках агресії. Про це йдеться у денному зведенні Генштабу.

україна прапор патріотизм

16:00 –  "Відважний" російський опір перейшов до нового формату акцій. У Петербурзі запустили антивоєнний проект "Маленький пікет".  Його учасники розставляють на вулицях крихітні фігурки з пластиліну із пластиліновими "плакатами" без написів. Фото робіт публікують в інстаграмі з хештегом nowar. Ну все, путін, начувайсь, головне, щоб по постачальникам пластиліну санкції не вдарили.

російське міноборони знову змінило цілі "спецоперації". Там заявили, що концентруватимуться на "повному звільненні Донбасу".

Також сьогодні генштаб рф вдруге за місяць війни повідомив про втрати російських військ. За їхньою "офіційною" інформацією, 1 351 солдат загинув, 3 825 — поранені. ЗСУ ж підрахувало, що втрати противника в 10 разів більші.

Процес пішов! Перша російська компанія увійшла до технічного дефолту. Російська "Северсталь", що належить Олексію Мордашову, який потрапив під санкції ЄС та Британії, так і не змогла виплатити інвесторам борги щодо випуску євробондів через блокування коштів банком. Про це повідомляє Bloomberg.

Бюджетний російський авіаперевізник "Побєда" скоротить авіапарк з 41 до 25 літаків Boeing 737-800.  Глава компанії Андрій Юріков пояснив, що кількість літаків, що літають, скоротять, щоб закрити "потребу в запчастинах для всього флоту в майбутньому" і забезпечити безпеку польотів.  Решта 16 літаків до кінця 2022 року літати не будуть. Тобто росіяни через санкції збираються розібрати майже половину наявних літаків, щоб інші хоч якось могли продовжувати літати. Ну, така собі "побєда".

Українські хакери вкрали персональні дані майже всіх мешканців Бурятії.  Їхня мета — отримати доступ до банківських акаунтів.  Це реально трапилося: опозиційне видання "Медуза" перевірило це за допомогою витоку "Яндекс.Еди". За словами представника українського "кіберопору", ці дані використовують для перенаправлення грошей росіян на закупку їжі та одягу для українців. Ви бурят? Ми дуже раді.

21:00 – Польський журналіст Якуб Крупа повідомляє, що емісар путіна, Роман Абрамович, приїхав до Польщі для переговорів із президентом США Джо Байденом.

Російський брехунець

Пропагандисти русні розганяють новий фейк: буцімто Польща планує захопити частину українських територій.

Мешканці москви та петербурга звернули увагу в соцмережах на нову рекламу в метро. Тепер там з'являються плакати про відсутність проблем у росії — стверджується, що дефіциту не буде, запасів вистачить, а на заміну заблокованим соцмережам прийдуть нові, російські. В реальності росіяни б'ються в магазинах за цукор, а росія "годує" українську землю трупами своїх солдат.

Міністерство оборони рф опублікувало докладний брифінг за підсумками місяця війни. Серед іншого, військові заявили, що "практично повністю" знищили засоби ППО України.  Це вже втретє, коли російська влада повідомляє про знищення українського ППО. Про те, що це повна брехня, свідчать повідомлення ЗСУ про збиті літаючі об'єкти лаптєстану, які завжди супроводжуються фотографіями уламків.


Орківський цинізм зашкалює. На днях вони використали фосфорні бомби по українських містах, це потрапило у ЗМІ й було засуджено світовою спільнотою. І одразу ж таке саме прилетіло і в окупований Донецьк. Очевидно, що вже завтра усі інформаційні помийки рашистів будуть кричати, що Україна обстріляла Донецьк фосфорними бомбами. Так само, як це було і з Точкою У.

А що чутно про білорусів?

війна

Білоруська дівчинка понад рік збирала кошти на омріяний дрон, а потім подарувала його українським військовим. 12-річна Варя – білоруска, яка мешкає нині у Чехії, подарувала військовим дрона. На нього збирала гроші більше року. Про вчинок дівчинки волонтери розповіли у соцмережах. Дівчинка зупинятися не збирається і мріє про покупку ще одного безпілотника для українських вояків.

Санкціями по агресору!

війна

Сховатися рашистами не вдасться на жодному континенті планети. Австралія вводить санкції проти ще 22 російських пропагандистів, а також олександра лукашенка та членів його сім'ї.

Японський уряд заморозив активи 25 росіян, серед яких — діти пєскова, мільярдери, родичі російських олігархів і т.д. Санкції також стосуються 81 російської компанії.

Оголосила про нові санкції проти росії і Канада. Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про нові санкції щодо 160 членів ради федерації росії, а також про майбутню заборону на експорт певних продуктів і технологій в росію, які впливають на повноваження армії.

Швейцария заморозила російські активи на $6,17 млрд.

Microsoft завдав нищівного удару по російському поштовому сервісу Mail.ru, відключивши його від своїх сервісів.

Фінляндія з понеділка припиняє залізничне сполучення с росією. Це був один з останніх транспортних маршрутів з росії до Євросоюзу.

Spotify теж йде з росії, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Раніше сервіс перестав продавати преміум підписку для окупантів, а тепер зовсім припиняє свою діяльність у рф.

Життя з урахуванням бойових дій

30 день війни

Сьогодні на трьох станціях київського метро проведуть творчі заняття для дітей. Діток чекає ліплення, малювання, аплікації, настільні ігри та багато цікавого. 25 березня заняття відбудуться на трьох станціях київської підземки:

  • 11:00 – Нивки
  • 13:00 – Шулявська
  • 15:00 – Політехнічний інститут

​​Підвищено пенсійні гарантії для осіб, які входять до складу добровольчих формувань територіальних громад.

Через нестачу стрічок для касових апаратів в окремих регіонах України продавцям дозволили відправляти покупцям розрахункові документи на телефон або електронну адресу. Про це повідомляє Держпродспоживслужба України.

Діти, які навчаються під час війни за кордоном та не за місцем постійного проживання в Україні, отримають документ про завершення навчального року. Роз'яснення про це надав міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет у своєму телеграм каналі. "Всі оцінки будуть зараховані, де б дитина не навчалася зараз: у будь-якій іншій школі, яка здійснює очне, змішане чи дистанційне навчання або екстернат. Це може бути будь-який заклад загальної середньої освіти, у тому числі і приватні заклади освіти", — пояснив Сергій Шкарлет.

Київ і область

У селі Калинівка Фастівського району Київської області снаряд російських окупантів потрапив у нафтобазу.  Почалася пожежа. Станом на 6.00 25 березня спостерігалося горіння залишків нафтопродуктів.  Загрози розповсюдження пожежі за межі нафтобази немає

Загалом на Київщині українські військові тримають оборону та переходять у контрнаступ, заявив радник голови МВС Вадим Денисенко.

Станом на 25 березня, СБУ ліквідувала понад 20 ворожих ДРГ і затримала 350 їх учасників. Зокрема, у Києві знищили озброєне диверсійне угруповання, яке видавало себе за підрозділ Тероборони.

14:00 – у Славутичі людям заборонили виходити на вулиці й пересуватись містом через роботу снайперів — місто наразі перебуває в оточенні російських військових.

17:00 – Місто Славутич наразі є де-факто заблокованим російськими військовими.

Сумщина 

18:30 – Мер Тростянця Юрій Бова заявив, що місто звільняють від окупантів. Про це він повідомив у Facebook: "Тростянець звільняють від окупантів!!!" – написав мер. У коментарях до посту він зазначив, що по Білці завдано авіаудару окупантами, але з Тростянця ворогів гонять. Пишаємося нашими воїнами!

Утворення своєї локальної "Чорнобаївки" констатує один із підрозділів 93 бригади Холодний Яр, що воює в районі Тростянця на Сумщині. На фото вище – розбитий НЛАВом російський танк Т-80. Холодноярська піхота вразила його на місці, де раніше неодноразово розбивали противника: тут вже було розтрощено 2 російських БМП, танки, автомобільна техніка. Та це чомусь не зупиняє російських окупантів: вони регулярно прибувають на "намолене" місце, де українські оборонці завжди "тепло" їх зустрічають.

Вінниччина

Сьогодні, 25 березня, близько 16.30, російські окупанти завдали ракетного удару по території Командування Повітряних Сил ЗС України у Вінниці. Усього рашисти випустили шість крилатих ракет. Частину із них збила протиповітряна оборона. Решта – влучили у декілька споруд, завдавши суттєвих руйнувань інфраструктурі. Наслідки ракетного удару окупантів уточнюються.

Донеччина і Луганщина

Протягом цієї ночі окупанти обстрілювали місто Рубіжне на Луганщині. На ранок відомо про двох загиблих.

Зранку було обстріляно із "Градів" місто Золоте. Армія рф відкрила вогонь по житловому сектору. Кількість жертв та руйнувань уточнюється.

У Драматичному театрі Маріуполя внаслідок бомбардування російським літаком загинуло близько 300 людей — ці дані надала міськрада Маріуполя.

Російські окупанти продовжують примусово вивозити українців з тимчасово окупованих територій Донбасу до рф, як свого часу робила нацистська Німеччина, – повідомляє омбудсменка Людмила Денісова. 

А в Маріуполі в приміщенні торговельного центру МETRO окупанти відкрили штаб "Единой россии". Як відкрили, так і закриють. Причому разом з росією.

13:00 – "Азов" знищили 5 вантажівок і 2 БМД окупантів у Маріуполі.

У Луганську, у місцевій лікарні, окупанти влаштували військовий госпіталь, що повністю зайнятий їхніми пораненими. Ще частина лікарні відведена для зберігання трупів, адже в місцевих моргах місця вже немає.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко в ефірі UA РАЗОМ спростував інформацію російських військових про зайняття міст Донецької області: "Ключові міста – під українською владою. "Волновахи, від якої близько 2 тижнів тому відійшли ЗСУ, не існує як населеного пункту. Інші міста, у тому числі багатостраждальне місто-герой Маріуполь, утримуються ЗСУ", – додав Кириленко.

Маріупольська міська рада показала як виглядає після російських бомбардувань  дитячий реабілітаційний центр, який відкрили у місті після реконструкції восени 2021. Цей сучасний медичний об'єкт, збудований спільно з Європейським інвестиційним банком, зараз перетворився на руїни. Місце, яке було покликане рятувати дитячі життя, знищене тими, хто вирішив насильно "освободить" маріупольців. Звільнити від самого права на життя. 

Дніпропетровщина

Вночі за повідомленням Південного командування "Схід", у Дніпрі було завдано 2 ракетні удари по військовій частині на околицях Дніпра. Наслідки уточнюються.

Херсонщина

У Херсоні окупанти викрали  голову фракції "ЄС" у Корабельній районній раді, відомого спортсмена Дмитра Афанасьєва. Перед цим Дмитра та його друзів жорстоко побили. Про його місце знаходження нічого не відомо.

12:00 – Звільнено Нововоронцовку! Українські війська поступово звільняють Херсонщину. Бої тривають біля Благодатного (Петровське – колишня назва), Станіслава, а тепер ще одна  гарна новина – звільнена Нововоронцовка! Це населений пункт у Бериславському районі. Колишній районний центр.

Херсонщина

А в Новотроїцькому на Херсонщині люди знов вийшли на мирний мітинг.

14:30 – Зник ще один селищний голова — цього разу смт Нижні Сірогози на Херсонщині. Жодної інформації про його місце перебування немає. На сьогодні селище окуповане російськими військами.

20:00 – The New York Times з посиланням на високопоставленого представника Пентагону повідомляє, що росія втратила контроль над частиною Херсона. За словами джерела, українські сили чинять активний опір і вернули під свій контроль частину міста. Тримаємо кулачки і чекаємо підтвердження цієї обнадійливої новини українською стороною.

Одещина

Сьогодні зранку російський корабель обстріляв Санжійку, що під Одесою. А вже за три години цей самий корабель оголосив про "гарантії безпеки" для проходу іноземних суден.

Та наші ППО теж гав не ловлять. Сьогодні над Одесою збито 3 російські крилаті ракети.

Миколаївщина

Піротехнічний підрозділ ДСНС Миколаївщини прибирає "подарунки" рашистів у житловому секторі мкр Широка Балка м. Миколаєва. Своєю чергою, піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування продовжують очищати від ВНП територію Харківської області.

18:00 – у тимчасово окупований Мелітополь доставили гуманітарну допомогу, проте окупанти забороняють її роздавати. Зрадниця, яку росіяни поставили в Мелітополі, Галина Данильченко, видала особистий наказ заборонити видавати гуманітарну допомогу. Пожежна частина заблокована окупантами зі зброєю. Вивезти гуманітарну допомогу для її розповсюдження немає можливості, – повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Запоріжжя

В ЗСУ повідомили уточнену інформацію по кораблю рф, який був знищений у порту Бердянська 24 березня. Виявилося, що це був "Саратов". Великі десантні кораблі "Цезарь Куников" та "Новочеркаськ" отримали пошкодження. Триває уточнення інших втрат противника.

15:00 – російські військові, які дислокуються в Мелітополі, вчинили бунт і відмовилися виконувати накази керівництва та брати участь у бойових діях проти захисників Запоріжжя.

Чернігівщина

Пішохідний міст у Чернігові закрито для проходу та проїзду.  По ньому ведеться артобстріл російськими окупантами, – доповів голова чернігівської ОВА Чаус про ситуацію в області на ранок 25 березня.

Російські окупанти викрали двох людей у Сновській громаді. Йдеться про Олександра Медведьова, голову Сновської ТГ та Григорія Божка, бізнесмена та колишнього депутата обласної ради. Інформацію підтвердив голова Корюківської районної військової адміністрації Іван Ващенко. З його слів окупанти прийшли до них зранку 25 березня. Попередньо відомо, що везуть їх у напрямку Городні. Для чого і з якою метою поки не відомо. 

Загалом, з початку війни російські окупанти полонили 14 міських голів України. Про це заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук у ході телемарафону.

Харківщина

Вночі окупанти 54 рази обстріляли Харків. Зокрема, двічі нанесли удари по терміналу аеропорту. Внаслідок обстрілів загинули 6 людей, ще понад 17 отримали поранення.

Зранку у Харкові російські нелюди обстріляли міську поліклініку, де розташований центр видачі гуманітарної допомоги. Четверо людей загинули, є поранені, повідомили у поліції Харківщини.

На Харківщині окупанти з безпілотника скинули бомбу на місто Дергачі. У результаті бомбардування одна цивільна людина загинула на місці, щонайменше ще одну поранено. 

В Ізюмі депутати Анатолій Фомичевський і Юрій Козлов, разом з експрацівником МВС Владиславом Соколовим та ексмером Олександром Божковим продалися російськими окупантам. Про це повідомляє голова міста Валерій Марченко. Колаборанти надають ворогам інформацію про розташування військ ЗСУ, доносять інформацію про місцевих активістів, підприємців, тероборонців та членів їхніх сімей. "Дії Фомичевського, Козлова, Соколова та Божкова є державною зрадою вони понесуть відповідальність за свої дії згідно з законами воєнного часу", – говорить Марченко. 

15:00 – Захисники Харкова змусили російських окупантів перейти до оборони та постійно проводять контрнаступи на ворога.

16:30 – В Харкові окупанти знову обстріляли ринок "Барабашово". Внаслідок обстрілу там сталося займання близько двох десятків торгових об'єктів.

20:30 – На Харківщині ЗСУ знищили російській стаціонарний комплекс радіоелектронної боротьби разом з 50 окупантами, які на ньому працювали.

Фото, на яке неможливо дивитися без сліз: у Харкові аніматори підтримують дітей, що разом з рідними ховаються у метро під час повітряних тривог.

1547

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: