fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:30 22 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять сьомий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 22 березня і вже двадцять сім днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

27 день війни

За минулу добу ЗСУ відбили 13 атак ворога і тільки на Донецькому та Луганському напрямках відправили до пекла 300 окупантів.

Також українські захисники знищили: 

  • 14 танків та 8 БМП; 
  • 2 МТ-ЛБ (бронетранспортер);
  • 3 артилерійські системи; 
  • 4 автомобілі;
  • 1 ворожий літак та ще один підбили. 

Загальні втрати ворога станом на ранок 22 березня:

  • особового складу  – близько 15300 осіб,   
  • танків  ‒ 509 од,   
  • бойових броньованих машин  ‒ 1556 од,   
  • артилерійських систем  – 252 од,   
  • РСЗВ  – 80 од,   
  • засоби ППО  – 45 од,  
  • літаків  – 99 од,   
  • гелікоптерів  – 123 од,   
  • автомобільної техніки  – 1000 од,  
  • кораблі /катери  – 3 од,  
  • цистерн з ПММ  – 70,   
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 35.  
  • Спеціальна техніка  – 15.

Станом на 21 березня 2022 року експертами Асоціації саперів України була підрахована орієнтовна загальна площа небезпечних територій (підозрювані та підтверджені райони, які забруднені вибухонебезпечними предметами) України, що складає щонайменше 82 525 км2.

Від початку вторгнення росії в Україні повністю знищено 651 житловий будинок, частково пошкоджено близько 3 780 будинків. За словами заступника голови ДСНС Романа Примуша, масштаби руйнувань є значно більшими, оскільки ці цифри враховують лише ті об'єкти, де рятувальники можуть оцінити обсяг завданої шкоди.

15:00 – нардепів ВРУ, які виїхали за кордон, притягнуть до відповідальності, – заявила генпрокурорка Венедиктова. "Ми з перших днів моніторимо (хто куди виїжджав). У мене є такий проект під кодовою назвою "мотлох". Це депутати, міністерський та заступник міністерський корпус, судді, правоохоронці, прокурори. У нас немає ресурсу всіх відслідковувати, але топовий рівень дивимося" , – сказала вона.

Президент України Володимир Зеленський виступив перед Парламентом Італії: "Дорогі італійці! Коли трохи понад тиждень тому я виступав зі зверненням до мітингу у Флоренції та ще в десятках європейських міст, я просив вас, усіх європейців запамʼятати число 79. Стільки дітей було вбито в Україні на той момент. Тепер – 117. Ще 38 дітей за ці дні. Така ціна зволікання. Зволікання із тиском на росію, щоб вона припинила цю жорстоку війну".

Українські захисники збили ворожий літак, який останні тижни скидав бомби на Маріуполь. Це 100-й літак, який наші хлопці відправили до пекла!

Ще один крок до ЄС: Українська мова отримала статус майбутньої мови Євросоюзу. Генасамблея Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) на позачерговому засідання одноголосно підтримала рішення про членство України в мовному просторі ЄС.

Ввечері стало відомо, що Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті НАТО 24 березня у відеоформаті.

Гуманітарні коридори

Гуманітарні коридори

Для евакуації людей з Маріуполя до Запоріжжя сьогодні працюватимуть три маршрути:

  • Бердянськ – Запоріжжя. Місце зборів: спорткомплекс на вул. Мелітопольське шосе, 27.
  • Мангушська громада – Запоріжжя. Місце зборів: село Юр'ївка Мелекинської сільської ради, пансіонат "Зміна".
  • Нікольське – Запоріжжя. Місце зборів: школа №2, вул. Паркова, 23.

Укрзалізниці вдалось евакуювати ще близько тисячі маріупольців, які наразі прямують рейсами до Львова та Ковеля. УЗ запрошує львів'ян гостинно зустріти о 13:30 на головному вокзалі 790 українців, які вирвались на волю. Ще 117 біженців з Маріуполя дістануться заходу України завтра. 

Під Маріуполем окупанти захопили евакуаційну колону з працівниками ДСНС, — повідомила Верещук. Сталось це на погодженому маршруті біля Мангуша. Цивілізовані домовленості про гуманітарні коридори з рашистами не працюють.

20:30 – очільник МЗС Греції Нікос Дендіас заявив, що хоче особисто супроводжувати гуманітарну місію до Маріуполя, де проживають десятки тисяч етнічних греків, і який оточений російськими військами.

Перемовини України з росією

Президент Володимир Зеленський переконаний, що його зустріч з путіним дозволить дізнатися, на що готова росія і чи хоче агресор завершувати війну. Про це Зеленський заявив в інтерв'ю Суспільному. "Без цієї зустрічі в будь-якому форматі ви не зрозумієте реально до кінця, на що вони готові, щоб зупинити війну і на що вони готові, якщо ми не готові на ті чи інші компроміси". 

На що Подоляк заявив, що наразі є багато країн, які зацікавлені в зустрічі Зеленського та путіна заради припинення війни. Проте дату цієї зустрічі зараз ніхто назвати не може. 

Атомні об'єкти

27 день війни

В Зоні Відчуження вже зафіксували сім осередків пожеж. Усунути їх рятувальники не можуть через агресію окупантів. Ймовірно, найближчим часом у Європі може дещо підвищитися радіаційний фон.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

У найближчі години Україна отримає більш ніж два мільйони доз препарату йоду. Також в найближчі кілька днів українські аптеки отримають гормональні препарати. Ці медикаменти були в дефіциті через логістичні проблеми, що виникли через війну. Питання дуже болюче, добре, що воно нарешті вирішується.

Братам нашим меншим: уЄвропі зібрали 576 тисяч євро для українських зоопарків. Європейська асоціація зоопарків та акваріумів зібрала допомогу постраждалим тваринам у наслідок російського вторгнення, про що повідомила на своєму сайті. Частину грошей уже перерахували українським зоопаркам. Вони призначені для поповнення запасів.

Міністри країн-членів ЄС досягли політичної угоди про надання ще 500 млн євро Україні у межах Європейського фонду забезпечення миру. Про це повідомив Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. "Ми продовжимо економічну підтримку та гуманітарну допомогу; ізолювати Росію та називати її військові злочини", – заявив він.

Допомога переселенцям

Король Нідерландів Віллем-Олександр запропонував прихисток українським біженцям в одному зі своїх замків, розташованому неподалік Амстердама. Із середини квітня там зможуть прийняти від 20 до 30 біженців.

король нідерландів

Європейський союз не запроваджуватиме квоти для біженців з України, як це було у випадку із сирійцями. Про це заявила єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йоханссон в інтерв'ю західним ЗМІ. "Ми зустрічаємося з Комісією та урядами двічі на тиждень та обговорюємо ситуацію. Держави-члени можуть сказати, скільки людей вони можуть прийняти. Інші держави-члени кажуть, які у них потреби. Це новий спосіб підходу до ситуації, без обов'язкових квот", – сказала Йохансон. Вона додала, що росії не вдасться посварити країни ЄС через міграційну кризу, спричинену війною рф проти України.

Проте в Данії вже визначилися з тими, кого прихистила ця країна. Там заявили, що всі біженці з України після війни мають повернутися додому.

Новини з-за кордону

Гуманітарні коридори

​У порт турецького міста Бодрум зайшла суперяхта російського мільярдера Романа Абрамовича "Solaris" — їй намагалася завадити пришвартуватися юнацька команда українських яхтсменів.

Уряд Великобританії готується тимчасово взяти в управління британський підрозділ роздрібного постачання ПАТ "Газпром". Як пише Bloomberg з посиланням на джерела, "Газпром Маркетинг енд Трейдінг Рітейл Лтд" стане головним кандидатом на потрапляння до спеціального адміністративного режиму Великобританії. Наразі "Газпром" забезпечує до 20% потреб Британії у газі.

Українське МЗС відреагувало на останні заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто. Політик казав, що його країні не слід підтримувати закриття українського неба та дозволяти транзит військової допомоги угорською територією, щоб "не провокувати росію. З реакцією на його слова виступив речник МЗС Олег Ніколенко: "Наша держава зараз фактично захищає східний рубіж НАТО. Якщо росії вдасться досягти її злочинної мети в Україні, наступною ціллю стануть наші сусіди. Про це зараз відкрито говорять російські посли за кордоном", – заявив речник.

війна

На Тайвані вивели новий сорт орхідей — він називається "Україна".

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook посол України в Японії Сергій Корсунський.

Італія хоче бачити Україну в ЄС. Про це прем'єр-міністр Маріо Драгі сказав після відеозвернення президента України до італійського парламенту. "Я хочу сказати президентові Зеленському, що Італія на боці України в цьому процесі. Італія хоче бачити Україну в ЄС", — заявив главу уряду Італії.

А Голова делегації Європарламенту в комітеті Асоціації ЄС-Україна та ексглава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський виступає за створення військової місії НАТО для врегулювання ситуації в Україні. Також Ващиковський виступив за часткове закриття неба над Україною.

Уряди Латвії та інших країн Балтії планують ухвалити рішення про заборону заходження російських суден у свої порти.

На фото нижче ультрас ФК "Реал" (Мадрид). "Слава Україні!"

ультрас ФК

Париж вперше надав статус "почесного громадянина" іншому місту: ним став Київ, – повідомила мер Парижа Анн Ідальго.

Хакерська група Anonymous виконала обіцянку і зламала сайт компанії Nestle, яка відмовилася виходити з ринку росії. У Мережу злили 10 Гб даних електронної пошти, паролів, бізнес-клієнтів та іншої інформації компанії.

Біля національного театру у Празі відтворили надпис

Біля національного театру у Празі відтворили надпис "ДЕТИ", який був намальований біля обстріляного росіянами Драмтеатру Маріуполя.

А Папа Римський Франциск пожертвував особисті заощадження на покупку карети швидкої допомоги для Львова. Ще одну машину для міста придбає Ватикан.

Що там на росії?

Купівля реклами в Instagram та Facebook тепер може розцінюватися в росії як фінансування екстремізму. 

Єдиний завод у росії, що виробляв танки, припиняє свою діяльність. Причина — гостра нестача комплектуючих, які раніше постачали з Європи. Ніяке "імпортозамєщєніє" тепер не допоможе оркам продовжувати виробляти вбивчі машини.

У армії загарбників закінчуються не лише танки, а і боєприпаси, пальне та їжа. Запасів вистачить приблизно на три дні, — прогнозує Генштаб ЗСУ. 

128 бригада взяла в полон високопоставленого штабіста 58-ї російської армії. Підполковник росармії був одягнутий у спідню білизну й шкарпетки Збройних Сил України! Така ось "високопоставлена" гопота і мародер. Ось дані полоненого – Кошель Александр, 5 квітня 1982 року народження, особистий номер Ф-905994, військове звання – підполковник. Постійне місце дислокації в/ч 47084 – м.Владікавказ у республіці Північна Осетія – Аланія.

Трохи статистики для порівняння. За 10 років війни в Афганістані було відправлено 620 тис. з них загинуло 15 тис. – це 2,4%.  Це не включає санітарні втрати. В Україну відправлено приблизно 120 тис. із них офіційно вже утилізовано ті ж 15 тис. Це 12,5% знову ж таки без санітарних втрат.  І це лише за 26 днів. 

Проте сам путін вважає допустимими втрати і тридцять і п'ятдесят тисяч  – це "ніщо порівняно з тими цілями, яких буде досягнуто після перемоги". Крім того на нарадах вбивця і людоїд путін вказує вищому командному составу не зважати на людські втрати, а берегти техніку. Росіянам залишається хіба що перевдягнутися в чисті труси в кольорах триколору, щоб помпезніще вмирати за свого кривавого дуче.

війна

Потрохи це починає розуміти і армія орків – російські військові стали здаватися разом з технікою. Російський солдат привів до ЗСУ танк за винагороду в 10 тисяч доларів. Про цей випадок розповів Віктор Андрусів, радник міністра МВС України.

Через тотальний брак резервів у росії вдалися до нових форм прихованої "мобілізації". російські резервісти не хочуть повертатися до лав армії та відмовляються підписувати контракти. Тому місцева прокуратура шукає людей, які мають проблеми з виплатою кредитів, сплатою аліментів та інших заборгованостей. Кількість таких людей постійно росте через введені проти рф санкції. Боржникам пропонують звільнення від усіх кредитних зобов'язань, якщо вони підпишуть контракт з армією рф. Подібні пропозиції поширюються на території республіки Татарстан, в П'ятигорську, Ростові-на-Дону та на Північному Кавказі. Також окупанти мобілізовують злочинців. Їм пропонують повну амністію в обмін на участь у війні проти України.

Водночас головний редактор російського видання «Новая газета» Дмитро Муратов вирішив передати виручені кошти за продаж своєї Нобелівської відзнаки на користь українських біженців.

У США за "голову" російської співачки-екстремістки Чичеріної пообіцяли $50 тисяч. Раніше вона зняла український прапор із будівлі міськради в Енергодарі.

Що стосується економіки, тут на росії все взагалі дуже погано. Агентство Fitch дало прогноз з російської економіки: ВВП може впасти на 8%; інфляція досягне 18%; долар до кінця року коштуватиме 135 рублів. "Очікуване падіння можна порівняти з падінням під час кризи 1998 року і під час світової фінансової кризи", – йдеться в прес-релізі Fitch.

17:00 – Шойгу усунув командувача 6-ої армії генерал-лейтенанта Владислава Єршова, – повідомив журналіст Роман Цимбалюк. Причиною усунення є величезні втрати армії на території України. За офіційними даними, тільки вбитими армія втратила 2000 людей, за винятком поранених і зниклих безвісти.

Подфартило генералу, може ще живим залишиться. А ЗСУ кажуть: міняй – не міняй, реальність залишиться незмінною: всіх окупантів чекає смерть.  

17:00 – Шойгу усунув командувача 6-ої армії генерал-лейтенанта Владислава Єршова, – повідомив журналіст Роман Цимбалюк. Причиною усунення є величезні втрати армії на території України. За офіційними даними, тільки вбитими армія втратила 2000 людей, за винятком поранених і зниклих безвісти.

Подфартило генералу, може ще живим залишиться. А ЗСУ кажуть: міняй – не міняй, реальність залишиться незмінною: всіх окупантів чекає смерть.  

22:30 – знову в хід пішли погрози з боку росії. Тепер країна-маніяк націлилася на весь світ. Прес-секретар путіна пєсков заявив, що рф може використати ядерну зброю, лише якщо бачитиме загрозу існуванню країни.

А що чутно про Білорусь?

27 день війни

Посольство білорусі у Великій Британії

У білоруському селі Дублін зафіксовано додаткову військову колону. Село розташоване у Брагинському районі Гомельської області Білорусі приблизно за 30 км від Чернігівської області України.

"Лукашенко давав фашистському диктатору рф обіцянку наступати на Україну не пізніше 21 березня. Путін скаженіє", — розповів Антон Геращенко. За його словами, тепер в оточенні Путіна опрацьовується варіант насильницького усунення Лукашенка від влади шляхом перевороту.

У Вітебську жителі зафіксували, як містом рухається колона бронетехніки під білоруськими прапорами. В НАТО вважають дуже високой ймовірність того, що білорусь найближчим часом долучиться до вторгнення росії.

У Вітебську жителі зафіксували, як містом рухається колона бронетехніки під білоруськими прапорами

На фоні цього у Білорусі розпочався масовий флешмоб – по всій країні розклеюють листівки із закликом у різний спосіб відмовлятися воювати проти України: "Живи заради Білорусі, а не вмирай заради росії" . Комунальники намагаються подібні листи знищувати.

Російський брехунець вийшов на новий виток

Отримав фіаско у пошуках хімічної зброї в Україні, на росії "знайшли український слід у створенні коронавірусу". Автор ідеї – російські депутати із шизопартії ЛДПР.  Вони знайшли український слід у створенні коронавірусу та запропонували пред'явити Києву позов про відшкодування шкоди всій світовій економіці.

Слідом за росією навчилися брехати і білоруси. Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомляє, що білоруська сторона записала в "шпигуни" співробітників українського посольства в Мінську, які офіційно представляють різні відомства України: МО, СБУ, ДПСУ.  В широкий доступ були викладені їхні персональні данні, як розвідників, що працювали під прикриттям посольства. Недружні заяви білоруських посадових осіб на адресу України дедалі більше ускладнюють двосторонні відносини України і Білорусі.

Дочавимо гадину санкціями!

Одна з найбільших кроптовалютних бірж світу Binance відключила від Р2Р санкційні російські банки. Р2Р-платежі дозволяли росіянам здійснювати перекази між картками та банківськими рахунками, через мобільні застосунки.

Санкції проти рф за останню добу. Зведення від Мінцифри: 

  •  Міжнародний розробник антивірусного ПЗ і рішень у сфері комп'ютерної безпеки ESET зупинив продаж продуктів у рф та Білорусі та  припинив співпрацю з дистриб'ютором рішень ESET в росії ― I-SET Softwea.  
  •  Шведський банк Skandinaviska Enskilda Banken припиняє свої операції. 
  •  Нафтосервісна компанія KCA Deutag призупиняє нові інвестиції.  
  •  Власники системи тестування англійської мови IELTS призупиняють реєстрацію на іспити.  
  •  Японська електротехнічна корпорація NEC призупинила оформлення нових замовлень на свою продукцію та послуги. 
  •  "АвтоВАЗ" відправляє частину співробітників у простій через нестачу компонентів. 

Життя з урахуванням бойових дій

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР звернувся з заявою до Президента України з проханням про позбавлення державних нагород – почесних звань "Народний артист України" та "Заслужений артист України" щодо "артистів": Баскова, Бортко, Герелло, Киркорова, Куєк (Лорак), Лободи, Крутого, Повалій, які підтримали дії країни-терориста та гастролюють на її території. Міністерство культури та інформполітики приєднується до заяви комітету. 

27 день війни

А боксер Василь Ломаченко відмовився від бою з абсолютним чемпіоном світу Джорджем Камбососом, щоб захищати Україну (Ломаченко вступив до лав тероборони). Джордж Камбосос із розумінням поставився до рішення Василя Ломаченка не покидати Україну під час війни з росією: "Василию Ломаченко, я поважаю твоє рішення і повністю розумію його. Я молюся за тебе і твою країну. Будь ласка, залишайся в безпеці. І одного разу, коли я витру підлогу Девіном Хейні, ми проведемо бій між двома справжніми чемпіонами. Благослови тебе Бог",  – написав Камбосос у Twitter.

Відучора розпочалися виплати 6500 грн єПідтримки, їх отримали майже 500 тисяч українців, повідомляють у Мінцифри. Першими отримають кошти єПідтримки ті, хто у перший день подав заявку в Дії.

Голова фінансового комітету Данило Гетманцев повідомляє, що в Україні вже переміщено 50 підприємств. Оголошена програма евакуації успішно працює. Наразі отримано 906 заявок від підприємств, котрі бажають перемістити свої виробничі потужності у більш безпечні місця. З них на транспортування передано 305 заявок. Півсотні підприємств вже евакуйовано, з них 20 вже відновили свою роботу.

Мінна безпека. Що потрібно знати та виконувати. 

Мінна безпека. Що потрібно знати та виконувати.

Що стосується національної "забави" спалювання сухостою, його на час воєнного стану можуть прирівнювати до диверсій. Це передбачає кримінальну відповідальність.

Комітет Ради підтримав посилення покарання за незаконне використання гуманітарки.

В Україні вироблятимуть препарат для лікування COVID-19 за ліцензією Pfizer. Конкурс на ліцензію виграла фармацевтична компанія "Дарниця".

Київ і область

Міський голова Борисполя Володимир Борисенко звернувся до місцевих жителів з проханням за можливості виїхати з міста, аби полегшити роботу Збройним силам України. "Як показує практика міст, де зараз ідуть бої, чим менше цивільного населення в місті, тим легше працювати ЗСУ. Бої вже точаться навколо Борисполя", – сказав він.

*ЦПД при РНБО України повідомляє, що окупанти продовжують масово розсилати керівникам українських міст та областей пропозиції здатися. На цей час пропозицію співпрацювати з російськими загарбниками з обіцянками збереження життя та збагачення отримав міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. Відповідь мера міста очікувана – "Ірпінь не здається, Ірпінь не продається, Ірпінь б'ється!". 

15:00 – російські окупанти у Бучі, Ірпені та Гостомелі відрізані від постачання та потрапили у "котел".

Відомий фотожурналіст Макс Левін зник на лінії фронту під Києвом. Востаннє фотожурналіст виходив на зв'язок 13 березня у Вишгородському районі.

війна

У Києві ППО збила ворожу ракету: залишки впали у Дніпро.

Русня планомірно знищує українську економіку та позбавляє людей базових речей. На Київщині у Макарівському районі спалили склад фармацевтичної компанії "Фармак". Збитки оцінюються у 1,4 млрд гривень.

18:00 –  окупанти обстріляли Бровари — снаряд влучив на територію одного із заводів, пошкодивши 7 автобусів та господарські споруди. За попередніми даними, жертв немає.

буча

А в Бучі рашисти вбили чоловіка, який разом з сином їхав на велосипедах за гуманітарною допомогою. Хлопчик отримав поранення. "Ми зупинилися, підняли руки, сказали, що в нас немає зброї. Але солдат почав стріляти по батьку. Він впав. Я почав тікати, військовий почав стріляти по мені, дві кулі потрапили в руку. Я повалився на землю. Солдат ще вистрелив в капюшон, але куля не зачепила голову", – розповів хлопець.

20:00 – ​​в Оболонському районі Києва внаслідок обстрілу окупантів зайнялася вантажівка та дві будівлі — пожежу вже загасили. Внаслідок удару по Оболоні одна людина загинула, троє — поранені.

22:30 – в столиці затримано двох пособників російських окупантів. Підозрілих чоловіків виявили на одному із блокпостів. Жодних документів у них не було. Чітко назвати свої анкетні дані не могли, постійно плуталися в іменах. Але мали із собою зошит із завданнями, зброю та військове захисне екіпірування. Також один із вилучених телефонів був підключений до мобільного оператора рф і там велася активна комунікація з абонентами країни агресора.

Харківщина

Аналогічну пропозицію від агресора розпочати переговори та здати місто надійшла заступнику голови Харківської ОДА Роману Семенусі. Ворог отримав гнівну відповідь: "Росіяни мені запропонували здатися. Смішні якісь. Перемога скоро!

У районі Нової Водологи Харківської області близько 5:00 ЗСУ збили російську крилату ракету, — повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов.

На Харківщині мінус ще одна колона окупаційних військ. Російські окупанти роблять спроби просунутися в бік Харкова, але всі вони безуспішні.

12:00 – У Харківській області російський танк розстріляв авто, в якому перебувала сім'я із двома дітьми. "Сім'я кричала, що вони цивільні, махали білим прапором, але марно. Батьки та 9-річна дівчинка загинули, 17-річний хлопець отримав поранення", – розповіли в Офісі генпрокурора.

ВСУ наступають – під Ізюмом розбита російська армія: у росіян 400 загиблих, убито командира полку.

Донеччина і Луганщина

Оборонці Маріуполя знищили патрульний катер "Раптор" та комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3". 

Ворог у Краматорську застосував фосфорні боєприпаси. Про це повідомив заступник голови Патрульної поліції Олексій Білошицький в FB, пише Рубрика. "Заборони і конвенції – то для цивілізованого світу. А орки прийшли асвабаждать. І асвабаждать вони вміють тільки так", – йдеться у повідомленні.

Мер Слов'янська Лях підтвердив обстріл району залізничного вокзалу міста учора увечері.  За його даними, жертв немає.

У Луганській області загарбники пошкодили 25 будівель, серед яких – дитяча лікарня в Сєвєродонецьку, і спричинили 14 пожеж. Також агресори били по складам з їжею, проте голова Луганської ОВА/ОДА запевняє, що всі постачання вже налагоджено, тож дефіцит продуктів місцевим не загрожує. 

Бліцкригу в Рубіжному у росіян не вийшло, тому вони роблять те, що вміють – нищать місто. Про це розповів зранку 22 березня начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. "Вчора протягом дня вогонь в Рубіжному майже не припинявся. Коли бліцкригу в Рубіжному в росіян не вийшло, вони почали робити те, що вміють – нищити місто: руйнують будинки, школи, лікарні. Втім, ми рятуємо поранених і намагаємося щодня евакуювати бажаючих", – зазначив Гайдай.

Неприступною для ворога залишається і Попасна. Бої тривають, але росіяни не просуваються вглиб міст. Вчора жителі Гірського витримали авіаудар.

"Спеціально поцілили в чергу": росіяни обстріляли магазин в Сєвєродонецьку. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. "Люди просто прийшли за продуктами", – написав Гайдай на своїй сторінці у Facebook. Кількість загиблих та поранених уточнюється.

сумщина

Знов постраждала і Авдіївка. росія обстріляла містечко новими реактивними снарядами Торнадо-С. Є загиблі та поранені серед мирних жителів. Зруйновано не менше 15 будинків, також снаряд потрапив у школу, яку недавно відреставрували.  

22:00 – ООС повідомляє: на Донбасі українські бійці знищили 100 окупантів та збили 4 ворожих літаки.

краматорськ

Мер Краматорська звинуватив у сьогоднішньому ударі по місту місцевих жителів, які злили у мережу відео військових бензовозів. За його словами, після обстрілу є загиблі та поранені. Втрачено склад пального. Скільки можна повторювати – не публікуйте пересування нашої техніки!

До речі, В Україні хочуть запровадити кримінальну відповідальність за поширення інформації про переміщення та позиції українських військ. Про це повідомив нардеп Андрій Осадчук. За виставлене відео в соцмережах можна буде отримати від 5 до 8 років в'язниці.  А якщо це зроблено групою або з корисливою метою, то від 8 до 12 років.

Українські захисники збили ворожий літак, який останні тижни скидав бомби на Маріуполь. Це 100-й літак, який наші хлопці відправили до пекла!

Сумщина

В Охтирському районі Сумської області, зафіксовано факти непокори російських військовослужбовців. Близько 300 окупантів відмовились виконувати наказ на ведення бойових дій, та на 70 одиницях техніки залишили район.

На Сумщині орки розстріляли пенсіонерів, які на велосипедах їхали до лікарні. Літні люди рухалися польовою дорогою в Тростянець.  Внаслідок обстрілу 59-річна жінка померла, а її чоловік отримав поранення.

Добра новина: Голову Охтирської райради звільнили з російського полону, в якому його утримували тиждень — про це повідомили у Сумській ОВА.

Запоріжжя

Російські військові викрали в Мелітополі трьох ізраїльтян. Ірина Верещук закликала Ізраїль нарешті обрати позицію у війні проти росії. Тим часом Прем'єр Ізраїлю планує візит до Києва. В Україні він хоче провести перемовини стосовно припинення вогню. Дата поїздки уточнюється, — повідомляє Times of Israel.

17:00 – Журналістку Вікторію Рощину звільнили з полону: вона вже прямує до Запоріжжя. Вікторія Рощина знімала відео та писала статті з гарячих точок на сході й півдні України усі дні російсько-української війни. 16 березня стало відомо, що Вікторію затримали, ймовірно, силовики ФСБ рф, на той момент журналістка перебувала у тимчасово окупованому Бердянську.

Херсонщина

У Каховці російські військові затримали місцевого жителя. повідомив Каховський міський голова Віталій Немерець у прямому ефірі на офіційній сторінці у Facebook. У місті відучора присутні російські військові. Вони вламуються у помешкання каховчан. "Місцевого жителя 1985 року народження військові рф забрали із собою. Наразі з'ясовуємо, де він, яка його доля", – сказав Каховський міський голова Віталій Немерець.

У тимчасово окупованому Херсоні люди вкотре вийшли на проукраїнський мітинг. Їх розганяли сльозогінним газом. Однак, коли дим розпорошився, частина херсонців повернулася на площу.

В Олешки, Херсонської області

В Олешки Херсонської області "супер-друга армія світу" зайшла на мотовізку з кулеметом "Максим" часів першої і другої світових війн.

Як би смішно не виглядали орки, перш за все це вбивці, варвари і руйнівники. Поряд з Олешками росіяни підпалили ліс, навколо тисячі житлових будинків. Пожежників окупанти до вогню не підпускають.

А в селі Стара Збур'ївка, яке знаходиться на тимчасово окупованій частині Херсонської області, зник староста Віктор Маруняк. Чоловіка шукають, можливо це чергове викрадення посадовця окупантами.

Миколаїв і область

Гуманітарні коридори

Наслідки російського "визволення" спальних районів Миколаєва

У Миколаєві вчорашнім ракетним ударом зруйновано готель. Наразі розгрібають завали.

Війська ЗСУ знищили під Миколаєвом та Маріуполем особовий склад підрозділів морської піхоти росії, яких готували для штурму Одеси. Як додав речник Одеської ОВА, "рускій корабль і рускі морпіхи пішли за відомою адресою. Слава Україні!".

Вночі на вівторок, 22 березня, російські окупанти обстріляли морський порт у Миколаєві. За попередньою інформацією, постраждалих немає. 

На Миколаївському напрямку, внаслідок контратаки підрозділів ЗСУ, противник змушений відступити на невигідні рубежі,– повідомляє Генштаб. 

Одещина

Частина особового складу, який на початку війни намагався висадитися під Одесою, убита і гниє під Миколаєвом та Маріуполем. Ті, що ще бовтаються у морі, теж "підуть на корм бичкам". Про це повідомив речник оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук 22 березня.

21:00 – росіяни завдали ракетного удару по Одещині — повідомив голова ОВА.

Вінниччина

На Вінничині затримали пособників окупантів, які працювали на російських загарбників. П'ятеро переселенців з Харківщини оселились в Гайсинському районі. Вони постійно були на зв'язку із російськими військовими і передавали їм зібрану інформацію.

на Вінниччині збили російську крилату ракету

А ще на Вінниччині збили російську крилату ракету "Іскандер", – це інформація від голови Вінницької ОВ Сергія Борзова.

Дніпропетровщина

У Криворізькому районі російські загарбники обстріляли з "Градів" місто Зеленодольськ і село Мала Костромка у передмісті. За попередніми даними, жертв немає. 

За даними Валентина Резніченко, голови Дніпропетровської ОДА, після ракетних ударів у Павлограді знищена залізнична станція Павлоград-2 – зруйноване залізничне полотно та колії, зійшли з рейок 15 вантажних вагонів. Загинула одна людина. Рух через станцію зупинено на невизначений час. 

20:00 – Повітряне командування "Схід" інформує: Підрозділами, що знаходяться в оперативному підпорядкуванні однієї з зенітних ракетних частин Дніпропетровщини, сьогодні знищено три повітряних цілі на Слобожанському напрямку. Силами ППО збито ворожого безпілотника та два бойові літаки країни агресора.

Чернігівщина

Мер Чернігова розповів про шпигунів рф у місті: "На сьогодні Збройні сили і сили тероборони повністю контролюють місто. Диверсійні групи працюють, мені достеменно це відомо. Заарештовані шпигуни, повністю одягнені в нашу військову форму, які мали документи наших Збройних сил, які добре орієнтуються в ситуації. Один такий навіть намагався зайти до мене на нараду. Виявилось, що це російський шпигун, офіцер". Кілька тижнів тому у Чернігові були прориви ДРГ, але всі вони були ліквідовані. 

Виїзди з Чернігова у бік Києва заміновані, – повідомляє мер Чернігова Владислав Атрошенко. За його словами, околиці міста розбомблені вщент, передмістя — на 60%.  Крім того, із Чернігова виїхала половина населення, у місті залишилося багато хворих.

Житомирщина

27 день війни

21 березня на Житомирщині, внаслідок ворожого обстрілу території Коростенського району, у двох населених пунктах Малинської громади знищено 3 та пошкоджено 10 приватних житлових будинків і 2 господарські споруди, – повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Зазначається, що загиблих та травмованих немає.

Захід України

Спецслужби рф намагаються дестабілізувати ситуацію на Закарпатті, повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. Так представникам угорської громади у соцмережах окупанти розсилають фейкові повідомлення з погрозами з невідомих акаунтів. В цей час на російських сайтах поширюють дезінформацію про "бажання угорської громади області від'єднатися від України". "Ми знали про такі наміри задовго до початку цієї інформатаки. Ми були готові, тому системно й ефективно протидіємо цим вкидам", – зазначив Віктор Микита.

27 день війни

А в Ужгороді затримали групу диверсантів, які, як вважають спецслужби, готували замах на президента Зеленського та заворушення в урядовому кварталі Києва. Інформацію про затримання підтвердив голова Закарпатської ОДА Віктор Микита. До складу диверсійної групи входили близько 25 людей.  

Бюро економічної безпеки ініціювало націоналізацію 29 вагонів-цистерн із транспортування паливно-мастильних матеріалів, що належать рф. Їх виявили у місті Мукачеві Закарпатської області. Загальна вартість їх становить 35 мільйонів гривень.

Бюро економічної безпеки

Ізраїль відкрив польовий шпиталь у Мостиській громаді, Львівська область. Лікарню на 66 ліжок обслуговуватимуть 65 лікарів та медсестер із Ізраїлю. Є відділення невідкладної, психологічної та пологової допомоги, а також лабораторія і аптека. У цьому шпиталі зможуть одночасно надавати допомогу до 150 пацієнтів.

1
1806

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: