fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:11 19 Бер 2022

Хроніка подій: двадцять четвертий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 19 березня і вже двадцять чотири дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

війна

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" звітує: за останню добу ЗСУ знищено 8 ворожих танків, 11 БМП, піхоти – близько взводу. Відвоювалися кілька колон техніки окупантів в Миколаївській та Сумській області. 

Внаслідок завдання вогневої поразки по противнику в славнозвісній Чорнобаївці, Херсонської області, знищено командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу збройних сил російської федерації генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева. Це вже п'ятий генерал окупантів, знешкоджений ВСУ.

Зенітними ракетними військами та винищувальною авіацією України було уражено 12 повітряних цілей ворога – 2 літаки, 3 вертольоти, 3 БПЛА та 4 крилаті ракети.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 19 березня: 

  • Особового складу – близько 14400 осіб,
  • танків ‒ 466 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1470 од,
  • артилерійських систем – 213 од,
  • РСЗВ – 72 од,
  • засоби ППО – 44 од,
  • літаків – 95 од,
  • гелікоптерів – 115 од,
  • автомобільної техніки – 914 од,
  • кораблі /катери – 3 од,
  • цистерн з ПММ – 60,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 17,
  • спеціальна техніка – 11.

В Україні вже запрацювали табори для військовополонених з росії. До окупантів ставляться з дотриманням вимог гуманітарного права. 

Як повідомляє Ірина Верещук, зараз в Україні  офіційно – 562 особи російських військовополонених. "А є ще так званий "вантаж-200" — ми теж тут формуємо дані і організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом. Деталі про 200-х не уточнювала".

Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний звернувся до політиків

"Своїми безвідповідальними заявами, на зразок, противник щось нібито без проблем взяв або що нібито готується здача країни, ви ображаєте наших воїнів. Сили оборони героїчно протистоять ворогу, якого називали другою армією у світі. Ми зупинили противника на всіх напрямках. Ми завдали їм таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити".

Залужний наголосив, що кожен повинен займатися своєю справою. "Ми захищаємо Україну. Ви (політики) дбаєте про її розвиток і не заважаєте нам". 

Головне управління української розвідки здобуло список російських військових льотчиків, які бомбардують українські міста та цивільне населення.  У списку 406 імен із військовими даними, датами народження та особистими номерами.  Усі вони – військовослужбовці 559-го бомбардувального авіаційного полку (ВЧ 75392) м. Морозовськ Ростовської області.

Безкарним не залишиться жоден російський вбивця!

Російські окупанти почали спускати на територію України снаряди на парашутах. Як зазначили у Міністерстві внутрішніх справ, зброя, яку застосовує ворожа армія, є найбільш жорстокою. Озброєння вибухає над об'єктом, у який ціляться, утворюючи смертельну хмару разючих елементів.

Незважаючи на це, глава Пентагону заявив, що США побачили "низку промахів" росії під час її вторгнення в Україну. Зазначивши, що росіяни "не просунулися так швидко, як цього хотіли".

Володимир Зеленський звернувся до політиків Швейцарії, він сказав: "Зараз є шанс показати не тільки росії, а й будь-якому агресору, будь-якій державі-терористу, що війна зруйнує не жертву, а того, хто її почав".

МВС починає проєкт по відеофіксації всіх воєнних злочинів росії. Щоб кожен постраждалий українець отримав компенсацію.

Гуманітарні коридори

19 березня працюватимуть гуманітарні коридори евакуації:

Донецька область:

  • Маріуполь – Мангуш – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя

Київська область:

  • Бервиця – Мокрець – Заворичі – Калита – Семиполки – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим'я – Бровари
  • З села Бервиця люди мають самостійно вийти до мосту в с. Мокрець, перейти річку в бік вулиці Радгоспна. Там чекатимуть автобуси. 
  • Буча – Ворзель – Михайлівка-Рубежівка – Забуччя – Дмитрівка – Капітанівка – Стоянка – Гореничи – Білогородка
  • Богданівка – Новобогданівка – Рудня – Літки – Рожни – Пухівка – Зазим'я – Бровари
  • Бородянка – Пісківка – Біла Криниця – Кочерів – Брусилів – Фастів – Біла Церква 

Луганська область:

  • Лисичанськ – Бахмут
  • Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут
  • Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут
  • Попасна – Бахмут

Сьогодні на Херсонщину планується доставити 14 машин гуманітарної допомоги. За деталями слідкуйте на офіційному сайті Херсонської ОДА.

13:00 – До Одеси та Миколаєва відкриють Південний коридор для доставки гуманітарних та медичних вантажів. Допомогу можна відправляти вже зараз на склади в Румунії. Приймають тільки медичні товари, їжу, дитяче харчування, предмети гігієни.

15:00 – інформує голова Донецької ОВА Павло Кириленко: 

  • Із Запоріжжя до Бердянська виїхали автобуси для евакуації маріупольців. Зараз до Бердянська прямує 5 автобусів та 2 вантажівки з продуктами. Автобуси зможуть забрати маріупольців, які своїми силами змогли виїхати із Маріуполя і зараз перебувають у Бердянську. За сьогодні колона має дістатися місця і завтра планується розпочати евакуацію людей. 
  • Крім того, курсують автобуси, які малими групами перевозять маріупольців із Мангуша до Бердянська.

У будь-який спосіб українська влада намагається допомогти людям вирватися із пекла, на яке перетворили Маріуполь російські окупанти.

16:30 – рашисти вкотре не пропустили на Херсонщину фури із гуманітарним вантажем і не дозволили розвантажити необхідний жителям Херсонщини вантаж. Сьогодні до Херсонщини із міста Апостолове Дніпропетровської області виїхали 14 фур із продуктами харчування та медикаментами. Проти окупанти розвернули фури із гуманітарною допомогою на півшляху й вони вирушили на Дніпропетровщину.

18:00 – у другій половині дня до Запоріжжя прибули ще 363 автомобілі з 2 128 мешканцями Маріуполя. З них 648 дітей. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. У Запоріжжі люди отримали допомогу – продукти, медикаменти, речі першої необхідності та дах над головою. Людям також надається медична та психологічна допомога.

Загалом за чотири дні Запоріжжя зустріло більше 15 714 людей з різних населених пунктів, з них – 3 397 діти.

6623 людини евакуювали за добу, з 10 гуманітарних коридорів працювали 9звіт віцепрем'єрки Верещук за 19 березня.

Перемовини України з росією

Переговори між Україною та рф можуть тривати кілька тижнів, незважаючи на певні зрушення під час переговорного процесу, — розповів радник керівника офісу українського президента Михайло Подоляк в інтерв'ю Bloomberg TV. Також він зазначив, що "є ознаки того, що позиція москви стала більш адекватною". 

"Росія використовує мирні переговори з Україною як "димову завісу" для підготовки нових "жахливих звірств" і військових злочинів", – заявила глава МЗС Британії Ліз Трасс."Я маю на увазі, що якщо країна серйозно ставиться до переговорів, вона не буде без розбору бомбардувати мирних жителів цього дня", – наголосила Трасс.

Атомні об'єкти

"Укренерго" відновило високовольтну лінію Запорізька АЕС — підстанцію "Каховська", яку пошкодили рашисти. Лінія знову забезпечує стабільне функціонування Запорізької АЕС.

Ситуація на ЧАЕС не контролюється Державною інспекцією ядерного регулювання. Зміна знаходиться в заручниках. рф зробила зону відчуження  плацдармом для наступу.

Держатомрегулювання налагодило канали зв'язку з персоналом Чорнобильської АЕС на майданчику. Комунікують через керівництво ДСП ЧАЕС в місті Славутич.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

війна

Колишній прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон доставляє до Польщі гуманітарну допомогу, зібрану для українців, які тимчасово переїхали у країну.

Вирішено питання із словацькими "С-300". 

Україна на прохання НАТО отримає від Словаччини системи ППО "С-300". Натомість, Словаччина отримає від Нідерландів та Німеччини американські зенітні ракетні комплекси "Patriot". 

ООН доставила перший конвой з невідкладною гуманітарною допомогою до Сум. Йдеться про 130 тонн гуманітарної допомоги, включаючи медикаменти, воду та продукти харчування.

НАТО погодив механізм постачання в Україну комплексів ППО.

А Міністр розвитку Німеччини Свенья Шульце заявила про відправку Україні важкого протипожежного обладнання та засобів цивільного захисту.

В ЄС вивчають можливість спрямувати заарештовані активи російських олігархів на відновлення інфраструктури України. Про це пише Bloomberg. Не варто також забувати і про $300 млрд арештованих коштів російського Центробанку. За все зло, яке Росія здійснює на українській землі, в майбутньому заплатить кожен росіянин

Ще один позитивний сигнал: Данія готова відправити військових до миротворчої місії в Україні, після того як Польща виступила з ідеєю такої місії. Про це заявив міністр оборони Данії Мортен Бьодсков. "Уряд Данії готовий надати солдатів для миротворчої місії в Україні, якщо це може допомогти покласти край цій кривавій війні", – сказав міністр.

Наші партнери допомагають і чотирилапим воякам: Українські прикордонники отримали від Польщі волонтерську допомогу для службових собак.

Польща надала Львову третю партію матеріалів для захисту культурних пам'яток. Раніше з Польщі також надійшли негорючі шнури й мінвата. Крім того, до Львова надіслали партію вогнегасників, які роздали в першу чергу настоятелям храмів та музеям і бібліотекам.

400 гвинтівок Україні передасть американська компанія KelTec.  Це перша партія, яку буде доставлено до нашої країни під керівництвом НАТО.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

війна

Шотландія та Уельс готові прийняти чотири тисячі біженців з України в межах програми "Homes for Ukraine". Про це йдеться у спільній заяві урядів Шотландії та Уельсу. Програма "Homes for Ukraine" передбачає, що біженці можуть домовитись про розміщення з фізичними чи юридичними особами, але Сполучене Королівство участі в процесі не бере. 

Українським родинам, які розмістили у себе вимушених переселенців, уряд планує щонайменше відшкодувати витрати на комунальні послуги.

За останніми оцінками агентства ООН з питань міграції, близько 6,5 мільйона українців стали внутрішніми переселенцями та 3,2 мільйона людей виїхали за кордон через війну росії. Це майже чверть населення України.

Ініціатива Hospitality Help надає безкоштовні номери в готелях для українців, що тікають від війни. До ініціативи приєдналися такі мережі як Hilton, Radisson, Accor, IHG тощо.

Новини з-за кордону

ЮНЕСКО надає підтримку Україні в питаннях збереження культурної спадщини та закликає росію утриматися від руйнування та захоплення цінностей. Відповідну декларацію стосовно захисту культурної спадщини України прийняли на другому позачерговому засіданні Комітету з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО у випадку збройного конфлікту 18 березня.  

"Ми повинні зробити все можливе, щоб запобігти урагану голоду та краху глобальної продовольчої системи", – заявив Генсек ООН Антоніу Гутерреш. Він зазначив, що війна в Україні порушує ланцюги поставок і спричиняє різке зростання цін на паливо, продукти харчування і транспорт. 

Міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт знову сказала, що НАТО не втрутиться у конфлікт і не створить безпольотну зону над Україною. "Вбивчо. Кожна така заява європейських політиків заохочує рф до масових вбивств в Україні" — написав на це Подоляк. "Не хочете називати війну війною і боїтеся путіна, то не робіть провокаційних заяв", – додав він.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон на конференції звинуватив "варвара" путіна у вторгненні в Україну. Виступаючи з промовою, прем'єр-міністр сказав, що диктатор вторгся в Україну, тому що боїться "вільної, демократичної країни на своїх кордонах". Він закликав Захід до "сміливих кроків", щоб відучити московію від поставок палива, попередивши, що путін "повинен зазнати невдачі", інакше він розпочне "нову еру залякування".

Дуже мила і надихаюча новина. Кондитерські та пекарні Нью-Йорка продають жовто-блакитну варіацію популярного печива black and white cookies. Усі кошти з продажу віддають у фонди, які допомагають евакуйованим українцям – розповідає Голос Америки. 

А американський сатиричний сайт Loser.com (Невдаха) відтепер перенаправляє відвідувачів на сторінку Вікіпедії про володимира путіна. Дрібниця, а приємно. Попередніми "жертвами" сайту були Дональд Трамп та Каньє Веста.

Папа Римський відвідав українських дітей в лікарні Рима. Від початку повномасштабного вторгнення росії Італія прийняла 50 українських дітей на лікування, 19 з них зустрілися з Папою Римським 19 березня.

А це – мітинг у Швейцарії проти рішення продуктового гіганта Nestlé залишитися на російському ринку. Дякуємо, друзі! Ваш протест – доказ того, що гроші, які погано тхнуть, неможливо замаскувати навіть найсмачнішим шоколадом.

Що там на росії?

У російському Брянську в одному з храмів було помічено іконки з настановами: "російський воїн – твоє завдання стерти українську націю з лиця землі". Ось таке в них "православіє". А по факту – звичайний фашизм.  

Окупанти використовують мобілізованих із ОРДЛО як "гарматне м'ясо" для виявлення вогневих позицій ЗСУ. За даними української розвідки, мобілізовані на окупованих територіях ОРДЛО підрозділи вирізняються вкрай низькою бойовою підготовкою, дисципліною та моральним станом.

У Воронезькій області місцеві чиновники просять торгові мережі дати росгвардії трохи їжі "у зв'язку зі ситуацією, що склалася на території України".

"Кадировці" повернулися до Чечні. Під час перебування в Україні чеченські формування втратили сотні військових та 13 березня повернулися до Грозного, – повідомили у контррозвідці СБУ.

Змінив дислокацію і ще один високопоставлений окупант. Він відправився не додому, а одразу до пекла. Українські бійці ліквідували ще одного російського командира — заступника командувача Чорноморського флоту рф капітана першого рангу Андрія Палія. 

Тим часом на росії поновився фінський прикордонний човниковий бізнес.

Люди з прикордонних фінських міст знову стали отримувати на свої адреси посилки та документи – на машині або разом із маршруткою везти їх до Виборгу, Ленобласті, Пітера разом із замовленнями на ліки, побутову хімію, каву та інше.  Назад везуть бензин, сигарети та всякі добрива хімічні. 

А що чутно про Білорусь?

З території України продовжують доправляти в Білорусь загиблих та поранених військовослужбовців збройних сил рф та росгвардії. У місті Гомель для прийому і лікування поранених окупантів залучені усі медичні заклади, що мають хірургічні відділення. Фіксується великий відсоток смертності серед важкопоранених російських загарбників.

Надходять повідомлення, що в Білорусі на залізничній станції Мулярівка у Гомельській області розвантажують російську військову техніку. Сюди звозять БТРи і САУ окупантів. Також у Петрикові через річку Прип'ять будують понтонну переправу, через яку можна буде потрапити до Лельчицького району, що межує з Україною.

Дейнеко через білоруського посла Ігоря Сокола намагався передати голові Державного прикордонного комітету Білорусі Лаппо "30 срібняків". Проте посол відвернувся і пішов із невдоволеним виглядом. Що, пан посол, правда очі виїдає?

Лукашенко зробив низку заяв щодо України. Серед яких:

  • рф пропонує Україні "стати такою, як Білорусь" – Київ не повинен мати ядерну зброю та загрожувати росії;
  • Білорусь була готова закрити своїми військовими кордон між Донбасом і рф;
  • росія не просто союзник Білорусі, це одне ціле в економіці та військовій сфері;
  • білоруських журналістів саджають у в'язницю за те, що вони борються проти своєї держави за гроші Заходу;
  • Білорусь ніколи не допустить зради російської людини.

І сьогодні ж Тихановська в ООН закликала оголосити Білорусь тимчасово окупованою

18:00 – Залізничного сполучення між Білоруссю та Україною більше немає, — повідомив очільник УЗ. Він також зазначив, що не уточнюватиме деталі, проте вдячний білоруським залізничникам за те, що вони роблять.

Російський брехунець 

війна

Увага! На фото вище – чергова брехня від рашистів. Пропагандисти поширюють фейкову карту просування окупантів територією України. На вигаданому малюнку кремлівські медіа позначили майже половину площі нашої країни як окуповану чи заблоковану російськими вбивцями. Насправді ж, окупанти продовжують зазнавати суттєвих втрат і на багатьох напрямках вони зупинені, про що говорять останні дані Генштабу ЗСУ.

Міноборони росії заявило, що СБУ замінувала міськлікарню у Дніпрі та планує підірвати будівлю, коли над містом буде російський літак. Це теж, звісно, нахабна брехня. Проте вона може вказувати, яку ціль обрали для наступного бомбардування російські виродки. 

Також окупанти замінували шляхи від Босфорської протоки до Одеси та розповсюджують дезу, що це українські міни – розповів керівник проекту "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко.

У Мелітополі окупанти поширюють фейки про наміри ЗСУ нанести ракетні удари касетними бомбами по місту. "Це брехня! ЗСУ не воює зі своїми. Це провокація рашистів", — повідомляють в Запорізькій ОВА.

А Центр протидії дезінформації при РНБО України нагадує прості та ефективні правина інформаційної гігієни:

війна

лавров остаточно сплутав береги й звинуватив Польщу у бажанні захопити Західну Україну, — про це пишуть польські ЗМІ.

Санкціями по агресору!

Одна з найбільших у світі компаній, що надають сервісні послуги в нафто- та газодобувній галузі Halliburton згортає діяльність та зупиняє розвиток бізнесу в рф.

США заборонили обслуговування 100 лайнерів, які використовує рф.  У списку літаки "Аерофлоту" та Романа Абрамовича. У прес-релізі йдеться, що заборона обслуговування літаків, зокрема за кордоном, передбачає фактичне припинення міжнародних рейсів з росії на цих літаках.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запропонував ЄС розглянути на наступному саміті новий пакет санкцій проти рф, розширивши їх до рівня "торговельної блокади" як морем, так і суходолом. Поляки – наші справжні друзі. Вони як ніхто інший розуміють, що путін, якщо його не зупинити, однією Україною не задовільниться.

Nestle таки припинила імпорт продуктів в рф (крім продуктів першої необхідності, таких як дитяче харчування і лікувальний корм для тварин), а також експорт товарів російського виробництва. Раніше виробник зупинив інвестиції та рекламу в рф. Утім, Nestle продовжує працювати в росії і працевлаштовувати понад 7000 людей.

Життя з урахуванням бойових дій

Кабінет міністрів прийняв рішення про максимальне спрощення усіх митних процедур на час воєнного стану, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль: 

"Жодних паперів на митниці. Без сплати ПДВ, мита та митних платежів. За декларативним принципом".

Важливо!: Російська розвідка бере 90% інформації від українців із соціальних мереж. Тому категорично заборонено виставляти дані/фото/відео про авіаудари, адреси об'єктів і загалом все, що може використати ворог проти нас

З НБУ повідомляють: резерви Нацбанку зараз перевищують довоєнні показники — усе завдяки допомозі іноземних партнерів. Їх витрачають на продаж валюти банкам для забезпечення потреб критичного імпорту.

Парламент разом із урядом почали втілювати в життя президентську стратегію про економіку воєнного стану. Вона реалізується за трьома напрямками: створення безпрецедентних стимулів для бізнесу, пряма підтримка найкритичніших для розвитку секторів економіки, захист власності та добробуту наших громадян в умовах війни.

До того ж з "гарячих" точок країни вже переміщено 50 підприємств. Нагадуємо, що Кабмін запустив програму евакуації приватних підприємств з "гарячих" точок країни у західні області.

Утім, через повномасштабне російське вторгнення близько 30% українських підприємств повністю припинили роботу.

Київ

війна

Супутникова зйомка показує, що російські окупанти намагаються окопатися під Бородянкою і Гостомелем. Також додаткову військову техніку із земляними укріпленнями помітили у Бородянці й Здвижівці. Навряд чи це допоможе оркам не опинитися в тій самій землі, яку вони зараз так ретельно гортають.

З Ірпінського пекла чоловік вийшов пішки та вивів з собою двух корів, дійшов до міста Коростишева самостійно. Дорогою його підібрала вантажна машина і він дістався безпечного місця, яке знайшли йому волонтери. 

Зранку у Києві та Київській області спостерігається сильний смог. Утім в ДСНС зазначають — причин для паніки немає. Станом на 7:00 на Київщині не зафіксовано пожеж в екосистемах, зокрема у Зоні відчуження та поблизу ЧАЕС. Радник голови МВС Денисенко написав, що дим над Києвом з'явився через те, що догорає сміттєзвалище біля Нових Петрівців, також через безвітряну погоду. 

На Софійській площі активісти виклали Герб України з майже 2 мільйонів тюльпанів. Фото Бориса Корпусенка:

війна

Вночі, 19 березня, ворог скинув чотири снаряди  по транспортній інфраструктурі між селищем Пісківка і селом Мигалки. У результаті загиблих та поранених немає, споруди  зазнали пошкоджень.

14:00 – Окупанти здійснили авіаудар по Макарову Київської області. Відомо про сім загиблих загиблих, ще п'ятеро отримали поранення. Пошкоджено будинки, адмінспоруду та інші приміщення.

У Київській області є загроза затоплення села Демидів, де тривають бої. Там зруйнована дамба, а рівень води на заплаві річки Ірпінь сягнув максимально допустимого рівня. Зростання рівня води може призвести до затоплення доріг та підвалів і практично унеможливити евакуацію жителів та передачу гуманітарної допомоги. 

15:00 – на фото нижче знищена російська техніка у Київській області. 

Також Збройні Сили України підсилились ЗРК "Стріла-10".

Харків

Ця ніч у Харкові була порівняно спокійною, за добу росіяни стріляли 29 разів – це артилерійські, мінометні удари, обстріли із РСЗВ. – повідомив голова ОДА Синєгубов.

На Харківщині з-під завалів та на пожежах, спричинених обстрілами російських окупантів, врятували 4 людини, повідомляє ДСНС.

20:30 – у Харкові внаслідок російського обстрілу в районі ХТЗ загинули чоловік та 9-річна дитина. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Запоріжжя

У Запоріжжі запроваджують тривалу комендантську годину. Обмеження на пересування діятимуть від 16:00 19 березня до 06:00 годин 21 березня 2022 року (півтори доби).

Вчора по Запоріжжю влучили двома ракетами. Сьогодні стало відомо, що 9 людей загинули, зокрема працівник ДСНС.

19:00 – Генштаб ЗСУ повідомляє: на Запорізькому напрямку наші приземлили вертоліт КА-52 окупантів, а інший пошкодили. Ще одну таку ж модель вертольоту українські захисники сьогодні збили під Києвом. 

Втрати ворога на Запорізькому напрямку за сьогодні: 

  • особового складу близько 60 осіб;
  • бойовий вертоліт КА-52 – 1 од;
  • танк – 1 од;
  • бронетранспортер – 1 од.
  • Пошкоджено: бойовий вертоліт КА-52 – 1 од.

Разом до перемоги!

Донеччина і Луганщина

Маріупольський металургійний комбінат "Азовсталь" повністю зруйнований внаслідок авіаударів країни-агресора. У мерії Маріуполя кажуть, що запустити його вже не можна.

В районі Рубіжного ворог закріпився на західних та північно-західних околицях міста, робить невдалі спроби здійснити вихід у південну частину міста.  Тривають бої за місто Попасна.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів на Луганщині загинули 4 людини, ще 10 поранених. Окупанти обстріляли Сєвєродонецьк, Рубіжне, Привілля, Кремінну. Наразі в області без електроенергії залишилися понад 103 тисячі споживачів.

На Донецькому напрямку окупаційні війська ведуть бойові дії в районах населених пунктів Верхньоторецьке, Кримське, Авдіївка, Тарамчук.  Триває блокада та спроби штурму міста-героя Маріуполя.

Геноцид українського народу: російські окупаційні війська обстріляли з "Градів" житлові квартали міста Кремінна на Луганщині. Там немає жодних військових об'єктів, блокпостів та навіть об'єктів інфраструктури.

12:00 – Бійці полку "Азов" провели рейд по ворожому командному пункті та тиловому пункті управління. Вони знищили склади з боєприпасами, офіцерський склад ворога, до взводу піхоти

13:00 – Окупанти вдягають на мешканців Маріуполя білі пов'язки, щоб українські захисники плутали їх з росіянами! Такий самий прийом орки намагалися провернути і в Херсонській області.

Сьогодні, 19 березня, в результаті обстрілу окупантами в місті Рубіжне в Луганській області обвалився будинок. Жінка і двоє дітей загинули, ще одну дитину врятували, її стан стабільний. 

15:00 – "Зараз тривають бої в Рубіжному та Попасній, однак нам вдалося звідти евакуювати людей. Я вірю в наші Збройні сили – ми очікуємо на потужне підкріплення. Це дозволить повибивати росіян із зайнятих ними позицій", – звертається до українців голова Луканськоі ОВА Сергій Гайдай.

Наші воїни біля Попасної збили з ПЗРК ворожу та нищівну  "ТОЧКУ-У"

Виявляється,  ракета досить легко збивається за допомогою ПЗРК "Стінгер".

Вперед, хлопці, до перемоги!

Спецназ ГУР та Азов провели успішний рейд та підірвали залізничний міст біля кордону з рф. Підкріплення та провізію рашисти тепер так просто не отримають.

19:30 – українські захисники на Луганщині передають вогняний привіт окупантам і повідомляють: місто Рубіжне перебуває під контролем ЗСУ, там діє українська влада. 

21:00 – Окупанти насильно змушують мешканців Маріуполя виїжджати до росії, де люди потрапляють у фільтраційні табори. Людей забирають з Лівобережного району міста і везуть спершу у фільтраційні табори, а потім частину відправляють у віддалені російські міста, — повідомляє Маріупольська міська рада. Окупанти примусово вивезли на територію росії вже кілька тисяч маріупольців.

Херсонщина

Херсонщина потерпає від ворожої окупації з усіх напрямків. В області понад 70 населених пунктів залишаються без електропостачання – це майже 50 тисяч громадян. Стільки ж користувачів вже значний час не мають води.

На Херсонщині місцевому колаборанту Стремоусову заочно повідомили про підозру у державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, повідомила обласна прокуратура. Нагадаємо, підозрюваний разом з пособниками 16 березня провів незаконне зібрання, створеного російськими військовими, псевдооргану влади "Комитета спасения "За мир и порядок". За вчинене йому загрожує позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

На російському телебаченні вже називають новокаховського колаборанта Володимира Леонтьєва виконуючим обов'язки голови адміністрації Нової Каховки. Таким чином його підписують у телесюжетах. Раніше Леонтьєв сам себе називав комендантом міста. Зі слів місцевих мешканців, він, разом із російськими військовими знаходиться у будівлі Новокаховської міської ради.

Українських посадовців у будівлю не пускають.

Миколаїв і область

Вчора, 18 березня Миколаїв бомбардували окупанти. Деякі західні журналісти повідомляють, що внаслідок атаки росіян у Миколаєві загинули щонайменше 40 українців. За попередньою інформацією, це – військові. Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич підтвердив, що вранці 18 березня окупанти атакували Миколаїв. Відомо, що удару було завдано по казармі. Більше деталей Сенкевич не розкриває. Офіційної інформації про кількість загиблих та постраждалих досі немає.

Знищено колону окупантів в Миколаївській області!

19:00 – окупанти відступають від Миколаєва! Проте росіяни продовжують обстрілювати житлові квартали з ракетних артилерій з відстані 50-70 кілометрів.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім звернувся до жителів області з проханням збирати в мішки тіла мертвих окупантів. "Міф – те, що вони перетворяться в добрива і треба засипати насіння. Ні, це буде довго і трупна отрута є заважатиме нашій же посівній. Собаки багато не з'їдять, вовки також", – сказав Кім.

Житомирщина

війна

18 березня російські війська провели артобстріл по селу Будо-Вороб'ї Коростенського району. Про це у своєму Telegram повідомляє управління ДСНС у Житомирській області. Внаслідок обстрілу було пошкоджено приватний житловий будинок, котрий зайнявся, і господарську будівлю. Для гасіння пожежі та проведення пошуково-рятувальних робіт залучали одну одиницю техніки та шість рятувальників. Загиблих та травмованих немає.

У Коростенському районі на Житомирщині внаслідок ворожого обстрілу та подальшого загорання зруйновано будівлю. На щастя, жертв та постраждалих немає.

Чернігів і область

У Чернігові 18 березня через обстріл російськими військами двох гуртожитків травмувалися 11 людей. Про це повідомляє головне управління ДСНС в області. Загалом же, за минулу добу вони зафіксували 11 пожеж, з них 4 в житловому секторі. Рятувальники піротехнічної служби тричі виїздили на місця, де виявили і вивезли 3 вибухонебезпечні предмети. Загалом з початку військових дій, рятувальники ліквідували 284 пожежі, з яких: 215 внаслідок обстрілів та 70 з інших причин. Врятовані 40 осіб, з них 10 дітей. Загинули 50 людей.

Українські військові на Чернігівщині знешкодили російську батарею реактивної системи залпового вогню "Ураган" та батарею самохідної артилерійської установки "МСТА-С". Так тримати, рідненькі!

Російські війська зруйнували лижну базу у Чернігові, побудовану у 1977 році

База у Чернігові активно використовувалася під час проведення чемпіонатів України з біатлону. Зокрема, під час літніх чемпіонатів світу з біатлону, участь в яких брали і дорослі спортсмени.

Захід України

Країна-терорист завдала ударів по підземному складу ракет та авіаційних боєприпасів українських військ у населеному пункті Делятин Івано-Франківської області. Підтвердження, що використали "Кинжал" ще немає.

На Рівненщині СБУ затримала колаборанта та бойовика з терористичного угруповання "Сомалі".

Через військову агресію росії, київський футбольний клуб "Динамо" переїхав до Дрогобича

Крим і ОРДЛО

За повідомленням Генштабу України, в окупованому Криму окремі підрозділи морської піхоти противника втратили до 90 % особового складу, резервів для відновлення втрат немає. Є спроби укомплектувати роти для відправки в Україну за рахунок відряджених з інших військових частин. До "відказників" застосовують репресії.

До Луганської обласної лікарні щодня прибувають рефрижератори з вантажем 

200". Це тіла солдат 2-го армійського корпусу. Біля райвиконкомів вишикувались черги родичів загиблих за довідками по смерть.

А нам – зберігати спокій і віру в Збройні Сили України! Україна переможе! Смерть ворогам! 

 

 

4
2450

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: