fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:35 29 Вер 2022

Хроніка подій 29 вересня — 218 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ ДНЯ

Успіхи ЗСУ

📌 На Запорізькому напрямку, у районі населеного пункту Токмак, Сили оборони знищили три зенітні ракетні комплекси С-300.

📌 У результаті вогневого ураження окупантів у районі Софіївки Бердянського району Запорізької області ворог втратив понад 40 осіб пораненими та близько 15 загиблими. 

📌 Ракетні війська й артилерія за поточну добу уразили 4 командних пункти, 15 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника й 6 складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами.

📌 Авіація Сил оборони протягом доби завдала 16 ударів. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів, десяти місць скупчення озброєння та військової техніки.

📌 Наша ППО знищила ракети, запущені по містах України. Одну ракету збито в Запорізькій області, ще одну — в Криворізькому районі та дві ракети знищено в районі н.п. Синельникове.

📌 Сьогодні, близько 17:00 години, в Баштанському районі Миколаївщини збито два російських штурмовики Су-25.

Руйнування війна

📌 Вчора ЗСУ вдарили по чотирьох районах зосередження сил ворога у Чарівному, Олешках та Херсоні, по двох станціях радіоелектронної боротьби в Бериславському районі та контрольно — по мосту в Новій Каховці. Підтверджені втрати окупантів становлять:

  • 18 рашистів,
  • 2 танки,
  • 6 одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки.

📌 Ранок теж почався з "бавовни". Вибухнуло в окупованому Мелітополі біля автомоторного технікуму. У повітря злетіло авто колаборантки.

📌 За ситуацією в районі Лимана, Донеччина, слідкує Інститут вивчення війни (ISW). За даними аналітиків, ЗСУ просунулися на захід, північ і північний схід від Лиману й працюють над завершенням оточення російських військ у місті та вздовж північного берега річки Сіверський Донець.

Наразі постачання армії рф у Лимані може проходити лише вузьким коридором через населений пункт Торське, який уже прострілюється українськими військовими.

📌 ЗСУ за добу відбили атаки російських окупантів у районах 12 населених пунктів.

218 день війни

📌 Розвідники 501-го батальйону морської піхоти збили "Орлан-10". Ще 4 безпілотники знищила наша ППО. Ще один "Орлан" приземлили на Сумщині.

📌 На Харківщині аеророзвідка Держприкордонслужби ліквідувала танк, броньований автомобіль "Тигр", дві вантажівки, а також близько 60 окупантів.

📌 За два дні роботи "народного супутника" росіяни втратили 60 одиниць бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт. Один супутник повністю працює на потреби нашої оборони, а коли є така необхідність, залучають ще майже два десятки. 

📌 Російське командування перекинуло в Україну 80% своїх військ, які перебували біля кордону з Фінляндією та країнами Балтії. Це пояснюють значними втратами росіян на війні.

📌 Україна та росія ведуть переговори щодо обміну "всіх на всіх", — повідомив начальник ГУР Кирило Буданов.

Україна повернула ще 6 полонених

🇺🇦 А сьогодні Україна повернула ще 6 наших полонених — 4 морпіхів і 2 цивільних.

📌 СБУ відкрила кримінальні справи проти 16 зрадників, які допомагали в організації псевдореферендумів на окупованих територіях України.

📌 Члени підпільного руху "Атеш", до якого входять кримські татари, українці та росіяни, мобілізувалися до російської армії. Обіцяють бути суспільно корисними: зливати дані позицій, складів, солдатів та техніки, а також влаштовувати диверсії. "Ми будемо знищувати російську армію зсередини", — заявив рух.

Злочини рф

Ракетний удар по Дніпру

📌 Дніпропетровщина. Внаслідок нічного ракетного удару по Дніпру 4 людей загинуло, серед них — двоє дітей. Ще п'ятеро поранені, у тому числі 12-річна дівчинка. У місті пошкоджені понад 60 приватних будинків та кілька багатоповерхових. Понівечений ринок, автобуси, автівки та лінії електропередач. 

Одна з російських ракет Х-59 влучила в об'єкт цивільної інфраструктури Кривого Рогу. Руйнування на підприємстві з переробки зернових значні. Кілька ракет збито. 

19 людей поранено внаслідок ранкового обстрілу забороненими касетними снарядами Криворізького району Дніпропетровщини. Росіяни влучили в промислову інфраструктуру в Зеленодольській громаді та пошкодили адмінбудівлю.

📌 У Миколаєві після ракетного удару постраждали музей та навчальний заклад.

Ближче до вечора стався вибух у районі зупинки громадського транспорту. Місто обстріляно касетними снарядами. Загинуло двоє людей, 12 поранено. 

📌 За 28 вересня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини. Ще 4 людини отримали поранення.

218 день війни

📌 Вдень 29 вересня армія рф завдала чотири ракетні удари по Краматорську. 11 людей  поранено.

📌 Учора ворог обстріляв з мінометів, артилерії та безпілотників прикордоння Сумщини та Чернігівщини понад сотню разів. Вогонь вівся з боку російських населених пунктів. 

Сьогодні — низка повторних обстрілів. Є влучання у тваринний комплекс у Соснівці (Сумщина) та пошкодження ЛЕП.

📌 Протягом доби з пораненнями на Харківщині були госпіталізовані 7 людей у Куп'янському районі. В Ізюмському районі підірвався на міні та отримав поранення 26-річний чоловік.

📌 Завтра о 15.00 у кремлі збираються підписати договори про входження окупованих територій України до складу росії. Це злочинний акт, який ніколи не буде визнаний цивілізованим світом.

Життя в умовах війни

📌 Троє українців увійшли до цьогорічного "100 лідерів майбутнього" від американського видання TIME. Це очільники Мінцифри й Мінінфраструктури Михайло Федоров та Олександр Кубраков, а також математикиня Марина В'язовська. Федоров та В'язовська потрапили до розділу "Новатори", а Кубраков — "Лідери".

📌 Міжнародні перекази подешевшають для українців. За ініціативою Єврокомісії плату за перекази офіційними каналами буде зменшено до 3%.

📌 Rozetka запустила доставлення до Польщі. Наразі послуга доступна для окремих категорій, як-от товари для дому, засоби гігієни, одяг та взуття, їжа, інструменти, сувеніри та книги.

📌 Зеленський скликає 30 вересня термінове засідання Ради нацбезпеки

РІШЕННЯ ДЛЯ ПЕРЕМОГИ

Підтримка іноземних партнерів

💡 Пентагон оголосив про виділення Україні нового траншу військової допомоги на $1,1 млрд. У пакет увійшли 18 РСЗВ HIMARS, 150 позашляховиків, радари, системи протидії БПЛА.

💡 Франція передасть Чернігівщині три конструкції для відновлення мостів.

💡 Ізраїль прийняв на лікування перших тяжко поранених українських військових.

💡 Німецька розвідка надає Україні інформацію спецслужб, яка може бути використана у військових цілях. 

💡 Якщо путін застосує ядерну зброю на території України, НАТО може завдати удар у відповідь, — заявив глава МЗС Польщі Збігнєв Рау. 

💡 До Львова з візитом приїхала пані посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Вона відвідала мобільну майстерню протезування, фінансування якої здійснив уряд Німеччини та Мальтійську службу допомоги. 

💡 Сьогодні вночі Фінляндія закриє свій кордон для російських туристів.

💡 Французька компанія допоможе відновити військове містечко в Гостомелі. Пошкоджені конструкції демонтують, а матеріали перероблять для нового будівництва. Так планують відбудувати житлові будинки, школу та дитячий садочок.

Українці, об'єднуємось! 

218 день війни

💡 Працівники комунальних підприємств Житомира почали виготовляти печі-буржуйки для військовослужбовців. У планах — зробити пів тисячі таких печей. Як матеріал використовують вторинну сировину — газові балони та металеві труби.

218 день війни

💡 У Кропивницькому 10-річний Давид, якій захоплюється грою на барабанах, вирішив допомогти зібрати гроші на пікап для військових. Хлопчик грає на вулицях міста вихідними. Так, за один вечір він зібрав більше 7600 гривень для армії.

218 день війни

💡 В Іваничах, що на Волині, небайдужі жителі збираються і разом в'яжуть бійцям на передову теплі шкарпетки.

218 день війни

💡 Жителі п'яти громад Кіровоградської області закупили будівельні матеріали та відправили на Харківщину для відбудови осель після російських обстрілів. Вирішили допомогти, бо їм не байдужа доля харків'ян, будинки яких пошкодили російські ракети: "Це поклик душі".

💡 У Львові облаштують спеціалізований центр для проживання переселенців, які мають інвалідність або потребують лікування. Для цього відремонтують приміщення колишнього лікувального закладу на вулиці Замарстинівській. 

💡 В Івано-Франківську запрацювало перше соціальне ательє. Кравчині шиють речі для військових, ВПО та малозабезпечених громадян.

218 день війни

💡 Понад 70 українських прапорів за десять днів пошила житомирська волонтерка Людмила Янушевич. Синьо-жовті стяги жінка шиє на власній кухні та передає їх військовим.

218 день війни

💡 Волонтерська організація "Солом'янські котики" проведуть у Києві тренінг із домедичної допомоги на Щекавиці. Навчатимуть зупиняти критичні кровотечі, накладати турнікети. "Тренінг, звичайно, не оргія, але "ножиці", стогони та сльози будуть!" — обіцяє команда.

3
129

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: