fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:32 22 Вер 2022

Хроніка подій 22 вересня — 211 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

🇺🇦 Новина, яку ми всі довго чекали. З полону визволили ще 215 полонених, в тому числі й 108 захисників "Азовсталі" в Маріуполі. Серед них — 5 командирів полку "Азов", Катерина "Пташка" Поліщук та Дмитро Козацький, автор світлин азовців, які облетіли весь світ. Віримо, що це тільки початок! Наразі Україна працює над обміном "всіх на всіх".

📌 Двоє громадян США також повернулися з російського полону завдяки зусиллям України. П'ятьох британців, шведа та марокканця, які воювали за Україну, звільнено через посередництво принца Саудівської Аравії.

📌 Україна віддала рф 55 полонених і Віктора Медведчука. Його свідчення повністю зафіксовані — завдяки їм знешкоджена не одна агентурна мережа, затримано багатьох державних зрадників та здобуто велику кількість важливої інформації, яку СБУ використовує в контррозвідувальних заходах. 

📌 Українські морпіхи знищили вертоліт Мі-24 та два ворожі безпілотники типу "Орлан-10". Нашою авіацією завдано 21 удар по ворогові з неба.

211 день війни

📌 На Херсонщині ЗСУ знищили кілька командних пунктів ворога та склади боєприпасів. Втрати противника становлять: 41 рашист, 4 танки, 12 одиниць іншої автобронетехніки та зенітно-ракетний комплекс "Бук-М2/3". Також знищено радіолокаційну станцію "Зоопарк" у Крутому Яру.

Сьогодні відмінусовано:

  • Командний пункт окупантів у Новій Каховці,
  • Пункт управління БпЛА в Бериславському районі, Херсонщина.

📌 На Запорізькому напрямку за допомогою ПЗРК "ІГЛА" було збито російський гелікоптер Мі-8. 

📌 Учора ввечері дуже гучно було і в Херсоні. В районі залізничного Антонівського моста є влучання в скупчення рашистської техніки на поромній переправі. Ще один удар припав по будівлі пожежної частини.

📌 А внаслідок вибуху в окупованому Мелітополі Запорізької області окупанти втратили 6 російських військових, — повідомив мер Іван Федоров.

📌 "Часткова мобілізація" у рф не завадить Україні звільнити окуповані території протягом зими, — стверджують в Інституті вивчення війни (ISW). Наказ путіна про призов резерву не створить значної бойової сили росії найближчими місяцями. І це не допоможе ворогу змінити хід війни.

211 день війни

📌 Тим часом місцеві телеграм-канали пишуть, що наші спецпризначенці вже біля окупованого Енергодару, Запоріжжя.

📌 СБУ повідомила про підозру столичному блогеру, який знімав для росЗМІ провокативні стріми з дискредитацією ЗСУ.

📌 Плідно працюють і комп'ютерні війська. Хакери міжнародного угруповання Anonymous зламали сайт міністерства оборони рф і злили в мережу дані 305 925 осіб, які будуть мобілізовані в першу чергу.

Злочини рф

Війна руйнування

📌 По Запоріжжю випустили дев'ять ракет: обстріляно готель, розташований у центральному парку. Люди опинилися під завалами. Також рашисти влучили по телевежі та електропідстанції. За попередніми даними, одна людина загинула, а ще п'ятеро отримали поранення. 

211 день війни

📌 Ще 9 ракет прилетіло в Миколаїв. Під удар потрапили різні райони міста. Постраждали багатоповерхівки, газопровід, водопровід, двір кінотеатру та театру, а також адміністративні будівлі. За попередніми даними, постраждалих немає.

Також у Миколаєві російські ракети С-300 прилетіли на територію морського порту. Є пошкодження.

211 день війни

📌 На фото — наслідки вчорашнього обстрілу Холодногірського району Харкова, де окупанти завдали удару по залізниці. Повідомляється, що пошкоджено вагони та будівлі біля залізниці. Під удар потрапили й вагони-рефрижератори з тілами окупантів.

📌 Внаслідок вчорашнього російського обстрілу Куп'янська, Харківщина, поранені п'ятеро людей, серед яких — 13-річний хлопець. Також поранена 55-річна жителька села Стрілеча.

211 день війни

📌 Вночі окупанти накрили "Градами" Нікополь, Дніпропетровщина. Загинув молодий чоловік, у місті пошкоджено 17 багатоповерхових та приватних будинків, газопровід та лінії електропередач.

📌 Донеччина: 21 вересня окупанти вбили 5 мирних жителів Донеччини, ще 12 людей отримали поранення.

📌 На Сумщині протягом минулого дня окупанти обстріляли 3 прикордонні громади. Без постраждалих.

📌 Окупанти насильно виселили людей із двох селищ Луганської області, щоб без свідків обладнати там бази. Як повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, йдеться про села Гончарівка та Куземівка Сватівського району. До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в населених пунктах проживало більше двох тисяч осіб. Людей вивезли вглиб окупованої території; де зараз вони точно — невідомо.

📌 Рашисти влаштували провокацію на Центральному ринку окупованого Мелітополя — вони вчинили вибух, ліквідувавши таким чином шістьох військових. 

Також окупанти обстріляли Критий ринок в окупованому Донецьку. Шестеро людей загинули та ще шестеро — отримали поранення. Страх, терор та ліквідація неугодних — три складові, які на окупованих територіях постійно демонструє росія. 

📌 рф масово використовує іранські безпілотники, які вона "не купляла в Ірану". ОК "Південь" повідомляє, що росія знищила портовий буксир в Очакові на Миколаївщині за допомогою іранського безпілотника "Shahed-136". Другий дрон збито. Також таким же боєприпасом було завдано удару по будівлі у Кривому Розі.

У зв'язку з цим Україна попросила Ізраїль розкрити розвіддані про військову підтримку Іраном росії.

📌 За даними Національного інформбюро, з 24 лютого окупанти вивезли з України 7754 дитини. Про це повідомили в Офісі омбудсмена. Ще 233 дитини вважаються зниклими безвісти, 391 — загинули, 764 — поранені.

📌 росіяни хочуть залучити дітей до голосування на "референдумі" у так званій "днр". окупанти мають намір залучити до псевдоголосування місцевих жителів віком від 13 до 17 років, щоб розширити "електоральну базу". Неповнолітніх мають супроводжувати батьки або опікуни. 

Життя в умовах війни

📌 Чоловіки-студенти іноземних вишів більше не зможуть виїжджати за кордон під час воєнного стану. Відповідне рішення прийняли через масову підробку документів. Лише протягом липня-серпня виявили близько 600 таких випадків. 

📌 23 та 24 вересня на п'ятнадцятьох станціях київського метрополітену медики Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф навчатимуть усіх охочих основ домедичної допомоги.

📌 Дедалі більше українців хочуть залишатися жити та працювати в Україні, — свідчать результати вересневого соцопитування КМІС. Порівняно з жовтнем 2020 року частка тих, хто готовий виїхати жити до США чи ЄС, знизилася вчетверо — з 28% до 7%. Водночас з 69% до 91% побільшало тих, хто не хотів би виїжджати навіть у разі безумовного отримання громадянства США чи ЄС.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

💡  Єврокомісія розпочне обговорення з представниками країн ЄС восьмого пакету санкцій щодо рф протягом кількох днів.

💡  Якщо росія застосує ядерну зброю в Україні, США знищать Чорноморський флот рф. Про це заявив екскомандувач американськими військами в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес. 

💡  Просто зараз, за словами Ліз Трасс, в Україну прибуває нова британська зброя, включаючи ракети MLRS.

💡 Німеччина передала ще 6 зеніток "Gepard" та 6000 боєприпасів до них. Тепер їх 30. Також заявляється про передачу 3000 одиниць 155-мм снарядів.

💡 Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до структури Світового банку, вперше з початку повномасштабної війни виділила 30 млн доларів для інвестицій в Україну та Молдову. 

💡  Фінляндія готується запровадити повну заборону на в'їзд у країну для російських громадян.

💡 Відсьогодні Норвегія зупиняє дію угоди про спрощений візовий режим із рф.

💡  Казахстан, Узбекистан та Киргизстан заборонили своїм громадянам воювати в Україні. За це передбачено кримінальну відповідальність — від 5 до 10 років ув'язнення.

💡 Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що найближчим часом повторно приїде до України для обговорення ситуації на ЗАЕС.

💡  Суд Нідерландів планує 17 листопада оголосити рішення в справі про аварію Boeing MH17.

Українці, об'єднуємось! 

211 день війни

💡 У селищі Кути Косівського району на Івано-Франківщині завдяки благодійному фонду "Карітас" та Кутській територіальній громаді облаштували прихисток для ВПО. У будівлі, збудованій ще в 1907 році, зможуть тимчасово проживати 80 переселенців.

211 день війни

💡 Групу волонтерів, які займаються в Чернігові роботами на висоті, називають "драконами". Це волонтери об'єднання добровольців "Бо можемо", які допомагають людям розібрати завали й відновити зруйноване під час бойових дій житло.

211 день війни

💡 Будівельна компанія з Мелітополя, яка на початку повномасштабної війни релокувалася на Закарпаття, перетворить старий машинобудівний завод в Ужгороді на соціальне житло. Загалом тут планують зробити 160 квартир для переселенців.

Кіт Степан повернувся до України

💡 І дуже мила новина: знаменитий кіт Степан повернувся до України. "Я впевнений, що кожен, хто любить свою батьківщину, може бути корисним. Особливо коти", — йдеться в пості на сторінці відомого на весь світ харківського кота. Також повідомляється, що тепер кіт-блогер використовуватиме свою сторінку ще й для благодійності.

3
184

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: